Back to top

Innovációs Nagydíj 2017: agrárfejlesztéseket is díjaztak

Átadták a 2017-es innovációs díjakat azoknak a cégeknek, amik a tavalyi esztendőben kiemelkedő műszaki és gazdasági fejlesztéseik révén jelentős üzleti haszonra tettek szert. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) Agrárinnovációs Díját a KITE Zrt. kapta, méghozzá az időjárás független starter trágyázási rendszerének elismeréseként.

Az Országházban megrendezett ünnepélyes díjátadón Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke az immáron huszonhatodik Innovációs Nagydíjat a hazai gazdaság szempontjából különösen fontosnak nevezte, hiszen annak fejlődése elengedhetetlen a kutatás, a műszaki fejlesztések s az állandó megújulásra való törekvések nélkül.

„Egy innovatív termék a nagyvilág számára is reprezentálja a magyar kreativitást, ami kaput nyithat más termékek és szolgáltatások exportjához is” – emelte ki nyitóbeszédében Latorcai János.

Az agrárinnováció terén az idei esztendőben a KITE Zrt. részesült díjban, méghozzá a KITEstart® Liquid NP folyékony foszfor starter kifejlesztésének eredményeképpen, mely technológia megoldást nyújt a széles sortávú kultúrák startertrágyázására abban az esetben is, amikor mikrogranulátum szórása műszakilag nem megoldott.

 

Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár szerint a díj jó kezekbe került, hiszen a cég technológiai újításaival és tudásával sok ezer magyar gazdálkodónak biztosítja a kellő hátteret, aminek eredményeképp környezetkímélőbb módon érhető el jobb eredmény, több termés, s velük együtt nagyobb haszon is.

E gondolatmenethez kapcsolódóan adták át a szervezők az FM Környezetvédelmi Innovációs díját, melyet idén a Gremon Systems Zrt. „Trutina” nevű rendszeréért kapott. Ennek lényege, hogy egy számítógépből, a hozzá kapcsolt szenzorokból és szoftverekből olyan információk nyerhetők, amik egyedülálló lehetőséget biztosítanak a növényházi termelésben dolgozók számára ahhoz, hogy valós időben lássák a növény viselkedését az adott körülmények között. A rendszer mindemellett a káros folyamatok beazonosítását követően azonnali beavatkozásra is lehetőséget ad. Feldman Zsolt a díj átadását követően hangsúlyozta:

„a világ mezőgazdasága az adatalapú termelés irányába halad, aminek minél szélesebb körben való alkalmazása a jövőbeni versenyképesség kulcsa.”

A helyettes államtitkár az agrárium fejlődését követendő példaként hozta fel, annál is inkább, mivel annak alapjai és működése évezredes hagyományokon nyugszik, ugyanakkor az információtechnológia szempontjából előrébb tart, mint sok más gazdasági ágazat.

Hagyományok tekintetében pedig a 2017. évi Innovációs Nagydíj győztese sem szűkölködik: az idén 117 esztendős Richter Gedeon Nyrt. kapta ugyanis az elismerést, méghozzá cariprazine nevű gyógyszerük kifejlesztéséért, gyártásáért és forgalmazásáért, mely készítmény a skizofrénia és egyes típusú bipoláris mánia kezelésében jelent komoly előrelépést.

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zalai-somogyi "fogás" lett idén az Év Strandétele

Megszavazták az idei strand legjobb, újraértelmezett ételét. A hagyományos zalai-somogyi ételre tejfölhab, szárított paradicsom, ementáli és kecskesajt, pirított vöröshagyma és lilahagyma kerül...

A hiányzó harmadik kéz a csomagolóiparban

Egyelőre még nem használják nehéz fizikai munkára az együttműködésre képes robotokat, az úgynevezett „cobotok”-okat a csomagolóiparban. Azonban így is megkönnyítik az dolgozók munkáját, és csökkentik a kézzel végzett munka mennyiségét. Ez növeli a hatékonyságot és javítja az alkalmazottak egészségét, miközben a munkájukat sem veszi el.

Egy brüsszeli tetőn van a világ legnagyobb akvapóniás gazdasága

A négyezer négyzetméteres gazdaságban halakat nevelnek, zöldséget és gyümölcsöt termesztenek. A zárt körforgásos rendszer megálmodója hisz abban, hogy a városok ehhez hasonló fejlesztésekkel önellátóvá válhatnak.

Pitypangból gumiabroncs?

Áttörés előtt áll a világ gumiabroncs ipara. Német tudósok ugyanis bebizonyították, hogy az orosz gumipitypang helyettesíti az eddig megszokott kaucsukot.

Agrárinnováció a Művészetek Völgyében

Péntek óta várja látogatóit a 28. Művészetek Völgye, Magyarország legnagyobb összművészeti fesztiválja, amelynek nyitónapján egy agrárinnovációval foglalkozó workshop is helyet kapott. Ez alkalomból fiatal cégek fejlesztéseit s lehetőségeit, illetve egy nagy múltú, nemzetközi vállalat sokéves tapasztalatait is megismerhették az érdeklődők.

Újdonságok a nemzetközi kertészeti technikában

Június 12. és 14. között szervezte meg harmadik alkalommal az amszterdami RAI rendezvényközpont a holland üvegház-építészeti és -technológiai szövetséggel közösen az európai kertészeti technológia-ipar fiatal, de évről évre rangosabb és nemzetközibb szakkiállítását, a GreenTech-et.

Csúcsra járatják a zöldségtermesztést Dubaiban

Két éven belül csúcstechnológiás eljárással termeszthetik a Dubai Nemzetközi Repülőtérről felszálló gépeken felszolgált zöldségeket. A növényeket egy zárt, úgynevezett függőleges farmon állítják majd elő, mely a világ legnagyobb ilyen jellegű üzeme lesz.

Díjak az Egri Bikavér fiesztán

Az Egri Bikavér ünnepét 22. alkalommal tartják meg ezen a hétvégén, és az ünnepélyes megnyitón minden évben átadják az Év Egri Szőlőtermelője, borásza és borgasztronómusa díjat.

Elismerték a baranyai erdészeket

A Kárpát-medencei magyar erdészek legjelentősebb találkozóját, a 149. Vándorgyűlést tartották meg Gyulán a napokban.

Átvette a rangos elismerést Bálint György

Az elmúlt évtizedekben végzett példamutató tevékenységéért vehette át a Magyar Szabadságért díjat Bálint György Gödöllőn, a Magyar Szabadság Napján. Ahogyan az ünnepségen elhangzott: az idén kilencvenkilenc esztendős kertészmérnök nemcsak szakmai, hanem személyes életútjával is erőt s hitet adhat legtöbbünk számára.