Back to top

Innovációs Nagydíj 2017: agrárfejlesztéseket is díjaztak

Átadták a 2017-es innovációs díjakat azoknak a cégeknek, amik a tavalyi esztendőben kiemelkedő műszaki és gazdasági fejlesztéseik révén jelentős üzleti haszonra tettek szert. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) Agrárinnovációs Díját a KITE Zrt. kapta, méghozzá az időjárás független starter trágyázási rendszerének elismeréseként.

Az Országházban megrendezett ünnepélyes díjátadón Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke az immáron huszonhatodik Innovációs Nagydíjat a hazai gazdaság szempontjából különösen fontosnak nevezte, hiszen annak fejlődése elengedhetetlen a kutatás, a műszaki fejlesztések s az állandó megújulásra való törekvések nélkül.

„Egy innovatív termék a nagyvilág számára is reprezentálja a magyar kreativitást, ami kaput nyithat más termékek és szolgáltatások exportjához is” – emelte ki nyitóbeszédében Latorcai János.

Az agrárinnováció terén az idei esztendőben a KITE Zrt. részesült díjban, méghozzá a KITEstart® Liquid NP folyékony foszfor starter kifejlesztésének eredményeképpen, mely technológia megoldást nyújt a széles sortávú kultúrák startertrágyázására abban az esetben is, amikor mikrogranulátum szórása műszakilag nem megoldott.

 

Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár szerint a díj jó kezekbe került, hiszen a cég technológiai újításaival és tudásával sok ezer magyar gazdálkodónak biztosítja a kellő hátteret, aminek eredményeképp környezetkímélőbb módon érhető el jobb eredmény, több termés, s velük együtt nagyobb haszon is.

E gondolatmenethez kapcsolódóan adták át a szervezők az FM Környezetvédelmi Innovációs díját, melyet idén a Gremon Systems Zrt. „Trutina” nevű rendszeréért kapott. Ennek lényege, hogy egy számítógépből, a hozzá kapcsolt szenzorokból és szoftverekből olyan információk nyerhetők, amik egyedülálló lehetőséget biztosítanak a növényházi termelésben dolgozók számára ahhoz, hogy valós időben lássák a növény viselkedését az adott körülmények között. A rendszer mindemellett a káros folyamatok beazonosítását követően azonnali beavatkozásra is lehetőséget ad. Feldman Zsolt a díj átadását követően hangsúlyozta:

„a világ mezőgazdasága az adatalapú termelés irányába halad, aminek minél szélesebb körben való alkalmazása a jövőbeni versenyképesség kulcsa.”

A helyettes államtitkár az agrárium fejlődését követendő példaként hozta fel, annál is inkább, mivel annak alapjai és működése évezredes hagyományokon nyugszik, ugyanakkor az információtechnológia szempontjából előrébb tart, mint sok más gazdasági ágazat.

Hagyományok tekintetében pedig a 2017. évi Innovációs Nagydíj győztese sem szűkölködik: az idén 117 esztendős Richter Gedeon Nyrt. kapta ugyanis az elismerést, méghozzá cariprazine nevű gyógyszerük kifejlesztéséért, gyártásáért és forgalmazásáért, mely készítmény a skizofrénia és egyes típusú bipoláris mánia kezelésében jelent komoly előrelépést.

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Először díjazták a leginnovatívabb termékek fejlesztőit

Hagyományteremtő céllal indították útjára a szervezők a Top 10 legérdekesebb magyar innováció díjátadó gála és jótékonysági estet, amelyen mások mellett elismerést kapott a „világító növények”, illetve a futószalagos növénytermesztési rendszer kiötlője is.

Fejlesztőket és innovátorokat keres a NAK

Fejlesztők és innovátorok jelentkezését várják a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal ötletversenyére 2019. február 18-ig!

A poszméh, mint eleven drón - videó

A mezőgazdasági termelők már használják a drónokat a növények megfigyelésére és a hőmérséklet vagy a páratartalom ellenőrzésére. Ezek az eszközök azonban eléggé energiaigényesek. Új módszereket keresnek. Az energiafogyasztó drónok helyett a Washingtoni Egyetem kutatói egy olyan rendszert hoztak létre, amely elég kis érzékelővel rendelkezik ahhoz, hogy azokat egy poszméh hátán helyezzék el.

Magyar Bor Nagydíj 2018

A Magyar Borszakírók Köre harmadik alkalommal teszi közzé azoknak a magyar termelők által készített száraz és félszáraz, fehér és vörös boroknak a „Super 12” listáját, amelyeket tagjai az elmúlt évi kóstolási tapasztalataik alapján a legjobbaknak ítéltek.

A zöldség-gyümölcs biznisz legnívósabb díja

Kihirdették a Fruit Logistica Innovation Award, vagyis a berlini Fruit Logistica szakvásár innovációs versenyének díj tíz jelöltjét. A több mint hetven benevezett újdonságot szakmai zsűri válogatta meg, az arra legérdemesebbnek talált tíz közül pedig a február 6–8-ig tartó berlini kiállítás látogatói döntik majd el, melyik lesz a nyertes. Többek között szagtalan biotrágya és fajtaújdonságok is versenyeznek.

Ridegek és kemények: ők lesznek a jövő mezőgazdasági dolgozói?

A mezőgazdaságot érintő munkaerőhiányra a világ számos pontján keresik a megoldást a szakemberek. Az emberi dolgozókat kiváltó robotokban nagy lehetőségek vannak, kiváló példa erre Sweeper, amit – vagy akit – az USA kaliforniai üvegházaiban tesztelnek.

Nincs parkolója, ezért felszámolják a városi tetőkertet

Koppenhága Østerbro városrészének szélén, egy régi gépkocsi-aukciós ház tetején található az a 600 négyzetméteres kert, mely nyitva áll mindenki előtt, aki az organikus gazdálkodásról szeretne többet megtudni. Az ØsterGro néven ismert projekt előadásoknak, iskolai tanulmányutaknak adott helyet - eddig.

Zöld hét – fókuszban a zab és a hering

A sok évtizedes hagyománynak megfelelően január derekán újra benépesül a berlini vásár több mint két tucatnyi kiállítási csarnoka: az idén január 18. és 27. között megrendezésre kerülő Nemzetközi Zöld Héten ismét mintegy 60 ország több mint 1.700 kiállítója várja a vásár iránt érdeklődő 400 ezer látogatót, s – nem utolsósorban – a vásáron kiállító nemzetek szakminisztereit és agrárszakembereit.

Másfél tonnás fogással büszkélkedhet a szerencsés magyar horgász

Nyereményjáték-sorsolással zárult a Magyar Horgászkártya igénylésének opcionális időszaka: az addig regisztráltak egyebek mellett autóval és nagy értékű külföldi horgászutazásokkal gazdagodtak. A MOHOSZ adatai szerint eddig 163 500-an igényelték a januártól kötelezővé váló kártyát.

17 tonna feletti átlagtermés: szenvedélyük a kukorica

Ha nem is dőltek meg a korábbi rekordok, szép sikerek születtek az idei, X. Kukorica Termésversenyen. Minderről ünnepélyes keretek között számolt be a Magyar Kukorica Klub Egyesület elnöksége. A gödöllői Grassalkovich Kastélyban tartott díjátadó ünnepségen az ország öt régiójából jöttek el termelők, hogy együtt örüljenek saját és egymás sikereinek.