Back to top

Innovációs Nagydíj 2017: agrárfejlesztéseket is díjaztak

Átadták a 2017-es innovációs díjakat azoknak a cégeknek, amik a tavalyi esztendőben kiemelkedő műszaki és gazdasági fejlesztéseik révén jelentős üzleti haszonra tettek szert. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) Agrárinnovációs Díját a KITE Zrt. kapta, méghozzá az időjárás független starter trágyázási rendszerének elismeréseként.

Az Országházban megrendezett ünnepélyes díjátadón Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke az immáron huszonhatodik Innovációs Nagydíjat a hazai gazdaság szempontjából különösen fontosnak nevezte, hiszen annak fejlődése elengedhetetlen a kutatás, a műszaki fejlesztések s az állandó megújulásra való törekvések nélkül.

„Egy innovatív termék a nagyvilág számára is reprezentálja a magyar kreativitást, ami kaput nyithat más termékek és szolgáltatások exportjához is” – emelte ki nyitóbeszédében Latorcai János.

Az agrárinnováció terén az idei esztendőben a KITE Zrt. részesült díjban, méghozzá a KITEstart® Liquid NP folyékony foszfor starter kifejlesztésének eredményeképpen, mely technológia megoldást nyújt a széles sortávú kultúrák startertrágyázására abban az esetben is, amikor mikrogranulátum szórása műszakilag nem megoldott.

 

Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár szerint a díj jó kezekbe került, hiszen a cég technológiai újításaival és tudásával sok ezer magyar gazdálkodónak biztosítja a kellő hátteret, aminek eredményeképp környezetkímélőbb módon érhető el jobb eredmény, több termés, s velük együtt nagyobb haszon is.

E gondolatmenethez kapcsolódóan adták át a szervezők az FM Környezetvédelmi Innovációs díját, melyet idén a Gremon Systems Zrt. „Trutina” nevű rendszeréért kapott. Ennek lényege, hogy egy számítógépből, a hozzá kapcsolt szenzorokból és szoftverekből olyan információk nyerhetők, amik egyedülálló lehetőséget biztosítanak a növényházi termelésben dolgozók számára ahhoz, hogy valós időben lássák a növény viselkedését az adott körülmények között. A rendszer mindemellett a káros folyamatok beazonosítását követően azonnali beavatkozásra is lehetőséget ad. Feldman Zsolt a díj átadását követően hangsúlyozta:

„a világ mezőgazdasága az adatalapú termelés irányába halad, aminek minél szélesebb körben való alkalmazása a jövőbeni versenyképesség kulcsa.”

A helyettes államtitkár az agrárium fejlődését követendő példaként hozta fel, annál is inkább, mivel annak alapjai és működése évezredes hagyományokon nyugszik, ugyanakkor az információtechnológia szempontjából előrébb tart, mint sok más gazdasági ágazat.

Hagyományok tekintetében pedig a 2017. évi Innovációs Nagydíj győztese sem szűkölködik: az idén 117 esztendős Richter Gedeon Nyrt. kapta ugyanis az elismerést, méghozzá cariprazine nevű gyógyszerük kifejlesztéséért, gyártásáért és forgalmazásáért, mely készítmény a skizofrénia és egyes típusú bipoláris mánia kezelésében jelent komoly előrelépést.

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Felhő technológia menti meg a méheket?

Új megközelítéssel, a felhő alapú technológia segítségével vizsgálják a méhpopulációk hanyatlásának okait, és igyekeznek elősegíteni a világ legfontosabb beporzó állatainak fennmaradását - közölte az Oracle és a World Bee Project az MTI-vel csütörtökön.

Végre! Nem barnul a saláta vágási felülete

A zöldségek közül – a szó szoros értelmében – a salátafélék választéka a legszínesebb. Már a hagyományos fejes salátából is megjelentek a piros levelűek, a lollo, a tögylevelű, a batávia, a római típusból pedig szinte követhetetlen a választék bővülése. A salátafogyasztás divatos, és a vásárlók nagy örömére, az utóbbi években folyamatosan újabb típusok bővítik a kínálatot.

Gombafonal vázon nőhet a labor-steak

Az Ecovative startup cég – ami jelenleg az IKEA-val és a Dellel áll szerződésben, és a habszivacs csomagolókat váltja le gombafonal alapúra – új babérokra tör: gombanövesztő kapacitása révén a laboratóriumban „készített” hús gyártásába szállna be.

Nagy István: meg kell őrizni a sokszínű agrártermelési szerkezetet

A szövetkezésben van a mezőgazdaság jövője, az együttműködés ugyanis nagyban segíthet a gazdáknak a versenyképes termelés megvalósításában – mondta el Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető ezen felül az innovációt és a fiatalítást nevezte kiemelt célnak.

Magyar Kézműves Remek díjjal jutalmazták a legkiválóbb termékek alkotóit

A budapesti EuroSkills-en ismerték el a minőségi, nemzeti kultúrát őrző, hagyományos értékeket képviselő termékek készítőit a Magyar Kézműves Remek díjjal, amely Parragh László szerint napjainkban különösen fontos szerepet képvisel. "Európa olyan értékválsággal küzd, amelyre korábban nem gondoltunk" - mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az ünnepélyes díjátadón.

„Teret adunk az innovációnak”

Indul a Teret adunk az innovációnak című program – jelentette be Kiss Attila, az Innoexpo Kft. ügyvezető igazgatója 2018. szeptember 25-én Budapesten, a Stefánia Palotában tartott sajtóértekezleten. A program első állomásaként a 100 legérdekesebb magyar innováció c. kiadványt vehetik kézbe az érdeklődők, melyből megismerhetik a legérdekesebb mai magyar találmányokat és fejlesztéseket.

Nagy István: sürgető a technológia- és gondolkodásbéli változás

Nagy István agrárminiszter is részt vett az Agrárközösség által szervezett innovációs bemutató és gazdanapon, amelynek megnyitóján úgy fogalmazott: olyan kihívásokkal kell szembenéznünk, amikre néhány éve azt hittük, leghamarabb évtizedek múlva lehetnek csak esedékesek.

Érték és Minőség Nagydíj

Ünnepi külsőségek között, a Parlamentben adták át az idén először az Érték és Minőség Nagydíjakat a szigorú bírálaton átjutott hazai és határon túli termékek gyártóinak. A védjegy híd a gyártó és a fogyasztó között, segít a bizalom kialakulásában. Olyan magyar termékeknek vagy szolgáltatásoknak ítélik, amelyek innovatívak, magas minőséget képviselnek, megállják a helyüket a nemzetközi versenyben.

Elismerések az államalapítás ünnepén

Amikor fejet hajtunk Szent István műve előtt, nem csupán Szent István történelmi tettére emlékezünk, hanem mindazokra is, akik az elmúlt ezer esztendőben a reménytelennek tűnő helyzetekben is tették a dolgukat, megújították államunkat – mondta Nagy István agrárminiszter, az államalapító Szent István ünnepe alkalmából tartott rendezvényen a minisztériumban.

Zalai-somogyi "fogás" lett idén az Év Strandétele

Megszavazták az idei strand legjobb, újraértelmezett ételét. A hagyományos zalai-somogyi ételre tejfölhab, szárított paradicsom, ementáli és kecskesajt, pirított vöröshagyma és lilahagyma kerül...