Back to top

Innovációs Nagydíj 2017: agrárfejlesztéseket is díjaztak

Átadták a 2017-es innovációs díjakat azoknak a cégeknek, amik a tavalyi esztendőben kiemelkedő műszaki és gazdasági fejlesztéseik révén jelentős üzleti haszonra tettek szert. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) Agrárinnovációs Díját a KITE Zrt. kapta, méghozzá az időjárás független starter trágyázási rendszerének elismeréseként.

Az Országházban megrendezett ünnepélyes díjátadón Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke az immáron huszonhatodik Innovációs Nagydíjat a hazai gazdaság szempontjából különösen fontosnak nevezte, hiszen annak fejlődése elengedhetetlen a kutatás, a műszaki fejlesztések s az állandó megújulásra való törekvések nélkül.

„Egy innovatív termék a nagyvilág számára is reprezentálja a magyar kreativitást, ami kaput nyithat más termékek és szolgáltatások exportjához is” – emelte ki nyitóbeszédében Latorcai János.

Az agrárinnováció terén az idei esztendőben a KITE Zrt. részesült díjban, méghozzá a KITEstart® Liquid NP folyékony foszfor starter kifejlesztésének eredményeképpen, mely technológia megoldást nyújt a széles sortávú kultúrák startertrágyázására abban az esetben is, amikor mikrogranulátum szórása műszakilag nem megoldott.

 

Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár szerint a díj jó kezekbe került, hiszen a cég technológiai újításaival és tudásával sok ezer magyar gazdálkodónak biztosítja a kellő hátteret, aminek eredményeképp környezetkímélőbb módon érhető el jobb eredmény, több termés, s velük együtt nagyobb haszon is.

E gondolatmenethez kapcsolódóan adták át a szervezők az FM Környezetvédelmi Innovációs díját, melyet idén a Gremon Systems Zrt. „Trutina” nevű rendszeréért kapott. Ennek lényege, hogy egy számítógépből, a hozzá kapcsolt szenzorokból és szoftverekből olyan információk nyerhetők, amik egyedülálló lehetőséget biztosítanak a növényházi termelésben dolgozók számára ahhoz, hogy valós időben lássák a növény viselkedését az adott körülmények között. A rendszer mindemellett a káros folyamatok beazonosítását követően azonnali beavatkozásra is lehetőséget ad. Feldman Zsolt a díj átadását követően hangsúlyozta:

„a világ mezőgazdasága az adatalapú termelés irányába halad, aminek minél szélesebb körben való alkalmazása a jövőbeni versenyképesség kulcsa.”

A helyettes államtitkár az agrárium fejlődését követendő példaként hozta fel, annál is inkább, mivel annak alapjai és működése évezredes hagyományokon nyugszik, ugyanakkor az információtechnológia szempontjából előrébb tart, mint sok más gazdasági ágazat.

Hagyományok tekintetében pedig a 2017. évi Innovációs Nagydíj győztese sem szűkölködik: az idén 117 esztendős Richter Gedeon Nyrt. kapta ugyanis az elismerést, méghozzá cariprazine nevű gyógyszerük kifejlesztéséért, gyártásáért és forgalmazásáért, mely készítmény a skizofrénia és egyes típusú bipoláris mánia kezelésében jelent komoly előrelépést.

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöldenergia tojásfehérjéből

Tojásból kinyert fehérjék tehetik olcsóbbá, hatékonyabbá a tiszta energiaforrásként kiemelkedően ígéretesnek tartott hidrogén előállítását – jelentették be japán kutatók. Az eredmény közelebb vihet a végső célhoz, vagyis a vízből történő, gazdaságos hidrogéngyártáshoz az oszakai egyetemen végzett kutatást vezető Yusuke Yamada szerint.

A szakmai sikerek delelőjén

Fennállása 45. évfordulóját ünnepelte április 13-án a KITE Zrt. A fővárosi Hilton szállóban tartott rendezvény egy eseménysorozat zárófelvonása volt, amelynek keretében több régióban, helyi összejöveteleken már megünnepelték a céget. Azokon általában a termelő partnerek, míg ezúttal főleg a KITE Zrt.-nek beszállító vállalkozások, bankok és a hazai agráregyetemek vezető képviselői voltak jelen.

Egészségvédő termékek nyerték a jubileumi év nagydíjait

Összesen 46 pályamunka érkezett az idei jubileumi, a XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok termékdíj pályázatára. Mind az állattenyésztési, mind a növénytermesztési kategóriában olyan termékeket díjaztak nagydíjjal, amelyek egészségvédő hatásuk révén javítják a termelés hatékonyságát.

Netes keresőn követhetjük a legjobb piacokat

Egyre népszerűbbek a termelői piacok, már 260 működik belőlük az országban. A termelői piacokon mindenki a saját maga által termelt, előállított árut értékesítheti, egyre több vásárló keresi ezt a közvetlen értékesítési formát. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara internetes piackeresője gazdáknak és vásárlóknak is hasznos: mindenkinek megmutatja, hol talál ilyen piacot, vagy akár konkrét terméket.

Egy borászélet megkoronázása

Tiffán Ede, az Év Bortermelője-elismerés első, 1991-es díjazottja nélkül egész más lenne a hazai szakma, és Villány arculata. A Magyar Bor Akadémia 2017 áprilisában döntött arról, hogy a magyar bor ügyének egy életen át tartó kiemelkedő szolgálata elismeréseként Életmű díjat alapít, melynek első kitüntetettje Tiffán Ede, villányi borász.

Autóipari megoldások az élelmiszertermelésben

Nagyszabású nemzetközi konferencián vitatták meg a világ vezető élelmiszeripari cégei, kutatói az élelmiszertermelés jövőjét, technológiai fejlődésének lehetőségeit Budapesten. A környezetvédelem, a fenntartható gazdálkodás kialakítása, illetve a biotechnológiai állt az előadások középpontjában.

Megvan Magyarország első két Michelin-csillagos étterme

Az Onyx lett Magyarország első két Michelin-csillaggal minősített étterme. A Costes, a Costes Downtown és a Borkonyha megőrizte egy-egy Michelin-csillagát. Az elismeréseket hétfő este gálaműsor keretében adták át Budapesten, a Várkert Bazárban, ahol bemutatták a 2018-as európai Michelin-kalauzt.

Díjazták az agrárszakma nagyjait

Máig ható erőt ad 1848 példamutatása. A magyarság összefogása nehéz helyzetben olyan példa, amely a mai napig a nemzet számára fontos összetartó kapocs, megkerülhetetlen kiindulópont – mondta Fazekas Sándor a tárca 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett kitüntetési ünnepségén, ahol állami és miniszteri kitüntetéseket adott át.

Jedlik Ányos-díjat kapott Láng László nemesítő

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala március 15-e alkalmából, mások mellett, Jedlik Ányos-díjjal tüntette ki Láng Lászlót, az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézetének (Martonvásár) mezőgazdasági genetikai szakmérnökét, ismert búzanemesítőt.

Remek évjárat, kiváló borok

Az idei, tizenhetedik alkalommal rendezett országos - a korábbi Quadrisról - SynVino Országos Borverseny névre keresztelt megmérettetésre rekordszámú, összesen 539 nevezés érkezett. Szekszárd, Tokaj, Tolna, és Badacsony dűlői adták az idei Synvino-díjas borokat.