Back to top

Örökölhetünk-e több száz hektárt?

Sokak számára nem ismert, hogy adott esetben akár sok száz, vagy éppen több ezer hektár földterület tulajdonosává is válhat akár egy nem földműves magyar állampolgár is, teljesen jogszerűen. Létezik ugyanis egy fontos mezőgazdasági termelőket érintő szabály, mely szerint törvényes öröklés esetén nincs korlátja a megszerezhető termőföld nagyságának.

Fotó: Tóth Zsigmond
Ha tehát pl. az örökös földműves, és mint ilyen, saját jogán 300 hektár földtulajdonnal rendelkezik, de szülei is földművesek voltak elhalálozásuk időpontjában, és fejenként szintén rendelkeztek 300-300 hektár termőfölddel, úgy előállhat olyan helyzet, hogy az örökös teljesen jogszerűen 900 hektár termőfölddel fog rendelkezni. Fontos hozzátennünk, hogy törvényes öröklés esetén annak sincs jelentősége, hogy az örökös földműves-e avagy sem, tehát egy nem földműves örökös is 300 hektár (vagy több) termőföld tulajdonjogához juthat törvényes örökléssel.

Az örökséget az örökös elfogadhatja vagy visszautasíthatja. Az örökséget az örökös csak teljes egészében fogadhatja el vagy utasíthatja vissza, kivéve a mezőgazdasági termelés célját szolgáló földet, a hozzátartozó berendezési és felszerelési tárgyakat, állatállományt és munkaeszközöket, ha nem foglalkozik hivatásszerűen mezőgazdasági termeléssel.

Örökölni nemcsak pozitívumot, hanem negatívumot, azaz nemcsak vagyont, hanem tartozást is lehet. Nagyon fontos azonban, hogy az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és azok hasznaival felel a hitelezőknek. Ha tehát az örökhagyónak volt pl. egy bankhitele, és az örökös örököl tőle egy, a hitel fennálló összegénél kisebb értékű ingatlant, de ezen kívül van egy saját, sokkal nagyobb értékű ingatlana, nem kell tartania attól, hogy ez utóbbit elveszítheti, mert a bank felé csak az örökölt ingatlannal felel, akkor is, ha annak értéke nem éri el a tartozást. Tehát az örökös nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy az örökségen kívüli vagyona veszélyeztetve legyen.

A cikk Dr. Cenner Tibornak a Kistermelők Lapjában megjelent részletes írása alapján készült.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/03 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nincs parkolója, ezért felszámolják a városi tetőkertet

Koppenhága Østerbro városrészének szélén, egy régi gépkocsi-aukciós ház tetején található az a 600 négyzetméteres kert, mely nyitva áll mindenki előtt, aki az organikus gazdálkodásról szeretne többet megtudni. Az ØsterGro néven ismert projekt előadásoknak, iskolai tanulmányutaknak adott helyet - eddig.

Ezúttal Magyarországon zavarta drón a vadakat

Valószínűleg sokan látták november elején az anyamedvéről és bocsáról készült tündérinek látszó videót, melyről később kiderült: azért menekültek fel a meredek hegyoldalra, mert egy drón zavarta meg őket. Ezen a hétvégén pedig egy Baranya megyében készült videón ámultunk, melyen egy hatalmas szarvas rudli kel át az úton. Sajnos itt is hasonló a helyzet.

Elhalasztották az egységes dohánytermék-csomagolások bevezetését

Az egyik legnagyobb hatású, kilátásba helyezett változást az a kormányrendelet fogalmazta meg, amely szerint 2019. május 20-ától kizárólag egységes csomagolással ellátott dohánytermékeket lehetne forgalmazni Magyarországon.

Nébih vizsgálat: nem mindegyik citrom állta ki a próbát

Citromokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. A szakemberek 10 különböző, hálós kiszerelésű déligyümölcsöt vontak komplex ellenőrzés alá.

A cégeknél még nincs karácsony: sok adózási feladat év végére

Noha közelednek az ünnepek, több olyan fontos év végi adózási határidő és választási lehetőség is van, amelyekre a vállalkozásoknak oda kell figyelniük. A Mazars elemzésében többek között összefoglalja a teendőket a társasági adóval, a csoportos társasági adóalanyisággal, a CbCR-ral kapcsolatban.

Különböző módokon folyik a marhahús-előállítás

Nagyszabású húsmarhatenyésztési tanácskozás zajlott Lengyelországban, amelyen a Magyar Állattenyésztők Szövetsége is képviseltette magát. A segítségükkel készült el az elhangzottakról szóló összefoglaló első része.

Nőtt a fizetési hajlandóság a mezőgazdaságban dolgozó cégeknél

Nőtt a határidőre kifizetett számlák aránya az idén, ugyanakkor az átlagos fizetési késedelem hossza emelkedett a Bisnode Magyarország Kft. harmadik negyedéves adatai alapján. Fizetési hajlandóságban idén októberig a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászati ágazatban működő cégek vezetnek, számláik több mint háromnegyedét rendezték határidőre.

Módosítana a földforgalmi előterjesztésen a törvényalkotási bizottság

A föld jövedelemtermelő képességét is figyelembe kell vennie a helyi földbizottságoknak az adásvétel véleményezésekor, erről fogadott el módosító indítványt csütörtökön az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

Ingyenesen lehet engedélyeztetni a kerti kutakat?

Sem illetéket, sem díjat nem kellene fizetniük a kútfúrásra készülőknek a jövőben a parlament előtt lévő friss törvénymódosító javaslat alapján.

Börtönbüntetés és kártérítés az elpusztult méhekért

Négy hónap börtönre ítélték az ausztriai Karintiában a Szövetségi Gyümölcstermesztők Egyesületének egyik vezetőségi tagját. A mezőgazdász klórpirifoszt (egy méhekre káros szert) juttatott ki szakszerűtlenül a gyümölcsfákra, mely két méhész méhcsaládjainak pusztulását okozta.