Back to top

Örökölhetünk-e több száz hektárt?

Sokak számára nem ismert, hogy adott esetben akár sok száz, vagy éppen több ezer hektár földterület tulajdonosává is válhat akár egy nem földműves magyar állampolgár is, teljesen jogszerűen. Létezik ugyanis egy fontos mezőgazdasági termelőket érintő szabály, mely szerint törvényes öröklés esetén nincs korlátja a megszerezhető termőföld nagyságának.

jogorvoslat_orokles_kep.jpg

Fotó: Tóth Zsigmond
Ha tehát pl. az örökös földműves, és mint ilyen, saját jogán 300 hektár földtulajdonnal rendelkezik, de szülei is földművesek voltak elhalálozásuk időpontjában, és fejenként szintén rendelkeztek 300-300 hektár termőfölddel, úgy előállhat olyan helyzet, hogy az örökös teljesen jogszerűen 900 hektár termőfölddel fog rendelkezni. Fontos hozzátennünk, hogy törvényes öröklés esetén annak sincs jelentősége, hogy az örökös földműves-e avagy sem, tehát egy nem földműves örökös is 300 hektár (vagy több) termőföld tulajdonjogához juthat törvényes örökléssel.

Az örökséget az örökös elfogadhatja vagy visszautasíthatja. Az örökséget az örökös csak teljes egészében fogadhatja el vagy utasíthatja vissza, kivéve a mezőgazdasági termelés célját szolgáló földet, a hozzátartozó berendezési és felszerelési tárgyakat, állatállományt és munkaeszközöket, ha nem foglalkozik hivatásszerűen mezőgazdasági termeléssel.

Örökölni nemcsak pozitívumot, hanem negatívumot, azaz nemcsak vagyont, hanem tartozást is lehet. Nagyon fontos azonban, hogy az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és azok hasznaival felel a hitelezőknek. Ha tehát az örökhagyónak volt pl. egy bankhitele, és az örökös örököl tőle egy, a hitel fennálló összegénél kisebb értékű ingatlant, de ezen kívül van egy saját, sokkal nagyobb értékű ingatlana, nem kell tartania attól, hogy ez utóbbit elveszítheti, mert a bank felé csak az örökölt ingatlannal felel, akkor is, ha annak értéke nem éri el a tartozást. Tehát az örökös nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy az örökségen kívüli vagyona veszélyeztetve legyen.

A cikk Dr. Cenner Tibornak a Kistermelők Lapjában megjelent részletes írása alapján készült.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/03 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új uniós szabály az újrahasznosításért és az élelmiszerpazarlás ellen

 Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jogszabálycsomagot szavazott meg az újrahasznosítás növelése, a hulladékok lerakásának és az élelmiszerpazarlás visszaszorítása érdekében - közölte az uniós parlament szerdán.

Horgászok és halászok figyelem: elkezdődött a keszegfélék tilalmi időszaka!

A hétfői nappal elkezdődött a keszegféléink tilalmi időszaka, aminek értelmében a horgászoknak és halászoknak ha kifogták, haladéktalanul vissza kell engedniük a cikkünkben felsorolt halfajokat – a korlátozás május 31-én ér véget.

Az új EU-s szabályozás kivonja a forgalomból a régi traktorokat

Egy új EK rendelet alapján a 2018. januárjától új szabályrendszer érvényes az európai piacra gyártott, oda forgalmazott, és az ott forgalomba helyezendő traktorok típusjóváhagyásai esetén. A korábbi szabáályok szerint gyártott erőgépek már nem helyezhetők forgalomba, csak korlátozott számban, egyéb feltételek meglétekor. A John Deere mindezen feltételeket időben teljesíti - adta hírül a KITE Zrt.

Jogszabállyal írnák elő a fémzárolt vetőmagot

Jogszabályi szinten szigorítanák az úgynevezett fémzárolt vetőmagok használatát az országban. A gazdálkodók ma jellemzően az általuk megtermelt magokat vetik vissza a földbe, az aratáskor azonban évről évre gyengébb eredmények születnek. A jó minőségű, jogtiszta vetőmagokkal ugyanakkor jelentős előrelépést érhetne el a hazai szántóföldi növénytermesztés.

Változások a fakereskedelmi szabályozásban

Módosultak az erdei faválaszték szállításának mind a kereskedelmi célú, mind a saját felhasználásra vonatkozó szabályai és megújultak a szállításhoz szükséges nyomtatványok is a Nemzeti és Élelmiszerbiztonsági Hivatal (Nébih) honlapján közzétett tájékoztatás szerint.

Ezt kell tudni az új adóellenőrzési szabályokról

Idén év elejére teljesen megújultak az adóellenőrzéseket, adópereket szabályozó törvények. A terület újraszabályozása a teljes ellenőrzést érinti, az első pillanattól a bírósági szak lezárásáig.

Szigorodott több adózási határidő

Szigorúbbá váltak az adóeljárási határidőkre vonatkozó szabályok az adóhatóság és az adózók számára is - hívta fel a figyelmet a Mazars könyvvizsgáló és adótanácsadó. Elemzésükben kiemelték: az adóhatóságnak be kell tartania a határozathozatalra vonatkozó határidőket, mert ha elmulasztja ezeket, akkor már nem lesz módja adóbírság kiszabására.

Új párlatnevek jöhetnek a szesziparban

Módosult a szeszes italok meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről, címkézéséről és földrajzi árujelzőinek oltalmáról szóló 110/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II. melléklete.

Amikor a DDT a kaptárból mérgez

Egy friss olasz vizsgálat során kiderült, hogy az elemzett 178 viaszminta 74 százalékában található legalább egy nem kívánatos vegyszermaradvány. Megoldatlan probléma, hogy ezeket az anyagokat miként távolítsák el a méhészetek és a műlép gyártók közötti viaszkörforgásból.

Gépekkel a munkaerőhiány ellen

Az országszerte fokozódó munkaerőhiány miatt a díszfaiskolákban a kézimunkaerő-igényes munkafolyamatok, így a konténertelepek gyommentesen tartása is nehézségekbe ütközik. A gépesítés kérdéskörét, illetve a faiskolai dísznövények védelmének részleteit járták körbe az előadók az Alföldi Faiskolai Egyesület Kecskeméten rendezett tanácskozásán.