Back to top

Örökölhetünk-e több száz hektárt?

Sokak számára nem ismert, hogy adott esetben akár sok száz, vagy éppen több ezer hektár földterület tulajdonosává is válhat akár egy nem földműves magyar állampolgár is, teljesen jogszerűen. Létezik ugyanis egy fontos mezőgazdasági termelőket érintő szabály, mely szerint törvényes öröklés esetén nincs korlátja a megszerezhető termőföld nagyságának.

Fotó: Tóth Zsigmond
Ha tehát pl. az örökös földműves, és mint ilyen, saját jogán 300 hektár földtulajdonnal rendelkezik, de szülei is földművesek voltak elhalálozásuk időpontjában, és fejenként szintén rendelkeztek 300-300 hektár termőfölddel, úgy előállhat olyan helyzet, hogy az örökös teljesen jogszerűen 900 hektár termőfölddel fog rendelkezni. Fontos hozzátennünk, hogy törvényes öröklés esetén annak sincs jelentősége, hogy az örökös földműves-e avagy sem, tehát egy nem földműves örökös is 300 hektár (vagy több) termőföld tulajdonjogához juthat törvényes örökléssel.

Az örökséget az örökös elfogadhatja vagy visszautasíthatja. Az örökséget az örökös csak teljes egészében fogadhatja el vagy utasíthatja vissza, kivéve a mezőgazdasági termelés célját szolgáló földet, a hozzátartozó berendezési és felszerelési tárgyakat, állatállományt és munkaeszközöket, ha nem foglalkozik hivatásszerűen mezőgazdasági termeléssel.

Örökölni nemcsak pozitívumot, hanem negatívumot, azaz nemcsak vagyont, hanem tartozást is lehet. Nagyon fontos azonban, hogy az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és azok hasznaival felel a hitelezőknek. Ha tehát az örökhagyónak volt pl. egy bankhitele, és az örökös örököl tőle egy, a hitel fennálló összegénél kisebb értékű ingatlant, de ezen kívül van egy saját, sokkal nagyobb értékű ingatlana, nem kell tartania attól, hogy ez utóbbit elveszítheti, mert a bank felé csak az örökölt ingatlannal felel, akkor is, ha annak értéke nem éri el a tartozást. Tehát az örökös nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy az örökségen kívüli vagyona veszélyeztetve legyen.

A cikk Dr. Cenner Tibornak a Kistermelők Lapjában megjelent részletes írása alapján készült.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/03 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Élelmiszer-minőség: nem tűrik a kettős mércét

Az Európai Parlament szerint elfogadhatatlan a fogyasztók megkülönböztetése. Ugyanolyan márkanév alatt, ugyanolyan csomagolásban árult terméknek ugyanolyan alkotóelemekből kell állnia.

Tiszaföldvári sertéshorror: börtön is lehet a vége a tetemek „elvermelésének”

A vizsgálatok éppen csak elkezdődtek, de a szakértő szerint az állati hullák „elvermelése” a hulladékgazdálkodás rendjének megsértését súrolják, ami miatt több év börtönt is kaphat a felelős.

Megváltoztatni a megváltoztathatatlant

A növények és mikrobák genomszerkesztésének legújabb eredményeiről és az alkalmazások jövőbeni távlatairól tartottak nemzetközi konferenciát Budapesten és Egerben, melyen húsz ország több, mint 130 szakembere vett részt. A konferenciának külön aktualitást adott az EU Legfelsőbb Bíróságának néhány hete kiadott, az eljárással kapcsolatos állásfoglalása.

Erdőlátogatási tilalom a Mecsekerdőnél

A szeptemberben kezdődő vadászati főidény miatt, baleset megelőzési és a gazdálkodást egyéb módon befolyásoló okokból kifolyólag szükséges elrendelni a részleges erdőlátogatási tilalmat. Ennek értelmében szeptember 1-től 30-ig minden nap délután 4 és másnap reggel 8 között tilos az erdőben tartózkodni.

Vizsgálat indult a sertéspestis terjedése miatt

Vizsgálatot indított Romániában a legfőbb ügyészség, amely azt veszi górcső alá, hogy történt-e mulasztás a román állami intézmények részéről az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozása érdekében.

Nyilvántartásba vették a ketreces állattartás beszüntetését célzó kezdeményezést

Az Európai Bizottság nyilvántartásba vette a ketrecben tartott vagy tenyésztett állatokkal szembeni embertelen bánásmód felszámolását célzó európai polgári kezdeményezést - közölte az uniós bizottság szerdán.

Végre megszűnhet az osztatlan közös tulajdon

Elkészült az osztatlan közös tulajdon felszámolását célzó törvényjavaslat - jelentette ki az agrárminiszter, aki szerint ennek elfogadása az őszi törvénykezési időszak meghatározó eleme lesz.

Eljárás indul egy ipari alma szállítói szerződéssel kapcsolatban

Tagi megkeresés nyomán Etikai eljárást kezdeményez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Etikai Bizottsága egy ipari alma felvásárlói szerződéssel kapcsolatban.

Visszaeső orvhalász ellen emeltek vádat

Orvhalászat vétsége és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy 43 éves és egy 18 éves geszti férfival szemben a Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség - közölte az ügyészség kedden az MTI-vel.

Vita a fúrt kutak körül

A termelés és a környezetvédelem sokak szerint nem összeegyeztethetetlen szempontjai csapnak össze abban a vitában, ami a fúrt kutakkal kapcsolatban alakult ki, és amelynek legújabb – nem várt – fordulataként a köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz utalta a jelenlegi szabályozást több ponton liberalizáló törvénymódosítást.