0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Örökölhetünk-e több száz hektárt?

Sokak számára nem ismert, hogy adott esetben akár sok száz, vagy éppen több ezer hektár földterület tulajdonosává is válhat akár egy nem földműves magyar állampolgár is, teljesen jogszerűen. Létezik ugyanis egy fontos mezőgazdasági termelőket érintő szabály, mely szerint törvényes öröklés esetén nincs korlátja a megszerezhető termőföld nagyságának.

Ha tehát pl. az örökös földműves, és mint ilyen, saját jogán 300 hektár földtulajdonnal rendelkezik, de szülei is földművesek voltak elhalálozásuk időpontjában, és fejenként szintén rendelkeztek 300-300 hektár termőfölddel, úgy előállhat olyan helyzet, hogy az örökös teljesen jogszerűen 900 hektár termőfölddel fog rendelkezni. Fontos hozzátennünk, hogy törvényes öröklés esetén annak sincs jelentősége, hogy az örökös földműves-e avagy sem, tehát egy nem földműves örökös is 300 hektár (vagy több) termőföld tulajdonjogához juthat törvényes örökléssel.

Az örökséget az örökös elfogadhatja vagy visszautasíthatja. Az örökséget az örökös csak teljes egészében fogadhatja el vagy utasíthatja vissza, kivéve a mezőgazdasági termelés célját szolgáló földet, a hozzátartozó berendezési és felszerelési tárgyakat, állatállományt és munkaeszközöket, ha nem foglalkozik hivatásszerűen mezőgazdasági termeléssel.

Örökölni nemcsak pozitívumot, hanem negatívumot, azaz nemcsak vagyont, hanem tartozást is lehet. Nagyon fontos azonban, hogy az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és azok hasznaival felel a hitelezőknek. Ha tehát az örökhagyónak volt pl. egy bankhitele, és az örökös örököl tőle egy, a hitel fennálló összegénél kisebb értékű ingatlant, de ezen kívül van egy saját, sokkal nagyobb értékű ingatlana, nem kell tartania attól, hogy ez utóbbit elveszítheti, mert a bank felé csak az örökölt ingatlannal felel, akkor is, ha annak értéke nem éri el a tartozást. Tehát az örökös nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy az örökségen kívüli vagyona veszélyeztetve legyen.

A cikk Dr. Cenner Tibornak a Kistermelők Lapjában megjelent részletes írása alapján készült.

Forrás: Kistermelők Lapja