Back to top

Stratégiai keretmegállapodás egy erős KAP érdekében

A magyar gazdák mellett vagyunk, értük dolgozunk! – hangoztatták a felek annak a stratégiai keretmegállapodásnak a megkötése kapcsán. Az összefogás a Földművelésügyi Minisztérium (FM), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) együttműködése révén jött létre.

„A hazai mezőgazdaságban és élelmiszeriparban az elmúlt évben összesen hetvenezer új munkahely jött létre, ami tízezerrel több, mint a gépipar esetében” – utalt az ágazatot illető sikerekre Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, aki szerint mindez elsősorban a magyar agrárpolitika, a nemzeti támogatások és az Európai Unió közös agrárpolitikájának (KAP) együttesen köszönhető. A növekvő tendenciákra azonban komoly veszélyt jelenthetnek bizonyos elképzelések, melyeket az unió a 2020 utáni hétéves költségvetése kapcsán vezetne be, s melyek az ágazat legfőbb hazai képviselőit összefogásra, s az azt hitelesítő megállapodás megkötésére sarkallták. A következő Európai Uniós pénzügyi keret előkészítése során ugyanis felmerült, hogy Brüsszel a vidékfejlesztési források és agrártámogatások egy részét egyéb célokra kívánja felhasználni.

„A megállapodással a magyar gazdák érdekeit képviseljük, hiszen semmiképpen sem szeretnénk, ha a közeljövőben csorbulnának azok a források, amikből eddig részesültek.”

– egyértelműsítette az összefogó felek álláspontját a földművelésügyi miniszter.

„A KAP félidei felülvizsgálatakor már volt szó bevándorlást támogató elképzelésekről, azonban ez egy eredményes védekezésnek hála annak idején meghiúsult, ám mivel most újra felvetődtek ezek az ötletek, minden eddiginél határozottabb, egységes álláspontra van szükség” – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke, aki szerint az ilyen és ehhez hasonló rendszeridegen elvek helyett a magyar gazdák számára 2013 óta járó teljes források további folyósításának megtartására van szükség. Annál is inkább, mivel az EU élelmiszerbiztonsági szempontból kimagasló eredményeket produkál, éppen ezért nagyok az elvárások a gazdákkal és az élelmiszerfeldolgozókkal szemben – az ehhez kapcsolódó szabályozásokból adódó többletforrásokat kell kompenzálni a KAP forrásaiból Győrffy Balázs szerint.

„Csak egy erős KAP garantálhatja az EU hosszútávú vezető szerepét az élelmiszerexport piacán, éppen ezért kívánjuk növelni az ezzel kapcsolatos befizetéseinket” - mondta Jakab István, a MAGOSZ elnöke, aki a sajtótájékoztató végén világossá tette: a magyar álláspont egyértelműsítésére jött létre ez az összefogás, ami egyúttal üzenet a magyar gazdák felé is: „mellettük vagyunk, értük dolgozunk!”.

 

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősszel ismét lesz szántóföldi gépbemutató

Szeptember 20-21-én Mezőhegyesre hívják a szántóföldi gazdálkodókat a gépforgalmazók és az agrárkamara. Kétnapos szabadtéri rendezvényükön a mezőgépek legszélesebb kínálata lesz látható, amelyeket munka közben akár ki is próbálhatnak az érdeklődők.

Versenyképes a magyar hal?

Az agráripar képviselőivel telt meg a bajai turisztikai központ július 11-én. A vendégek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei szervezete által megtartott szakmai nap alkalmából látogattak el a városba. A konferencián elhangzó előadások során a résztvevők tájékoztatást kaptak a hazai hal- és vadgazdálkodást érintő fejlesztésekről és jövőbeli tervekről.

Növelnék a hazai almafogyasztást

A korábbi években az alma felvásárlási ára igen hullámvasútszerű tendenciát mutatott, nem kevés fejtörést okozva ezzel a megyei gazdálkodóknak. Azért, hogy az árak hosszabb távon kiegyenlítettebbé váljanak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyeztetésre hívta az ágazat résztvevőit.

Búza aratása Zalában: a hektáronkénti átlaghozam 4,8 tonna

Az őszi búza 12 százalékát aratták le, az 5 ezer hektáron termelt őszi árpa betakarítás pedig már befejeződött - közölte Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

Már a dinnyepiac sem a régi

Új fogyasztói igények jelentek meg a dinnyepiacon, a régebben ismert 8-10 kilós görögdinnyék helyett egyre inkább a kisebb, „fridzsiderdinnyéket” keresik a vevők, valamint népszerűek a magnélküli és sárgahúsú fajták is.

Ovisok ismerkedtek a tanyasi élettel

Nemesvámos A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztató fórumsorozatot szervezett, amelynek keretében óvodások hallhatnak előadást a mezőgazdaság sokszínűségéről.

Az országos átlagnál jobb a búzatermés Tolnában

Az országos átlagot meghaladó termést takarítottak be eddig Tolna megyében őszi árpából, őszi búzából és repcéből, a búza minősége azonban elmarad a várttól - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei igazgatója az MTI-nek.

Idén nyolcadjára gyűjtenek a Magyarok Kenyeréhez

Idén nyolcadik évébe lépett a Magyarok Kenyere program. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főszervezésében és a MAGOSZ együttműködésével megvalósuló jótékonysági kezdeményezés keretében a Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült lisztet szétosztják a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek.

Vadászok ünnepe Parádfürdőn

Hétvégén Parádfürdőn gyűltek össze Heves megye vadászai. Az EGERERDŐ Zrt. által is támogatott mátrai vadásznap sok érdeklődött vonzott, a borús időjárás ellenére is kígyózó kocsisorok alakultak ki a délelőtti órákra. Az egész napra szóló színes programok között íjászat, solymász bemutató, kiállítások, vadászkutya bemutató és kirakodó vásár is várta a vadászat szerelmeseit.

Két óra alatt elfogyott a tizenöt mázsányi dinnye

Mi sem jelzi jobban az ormánsági dinnye népszerűségét, minthogy a kóstoltatásra Pécsre hozott tizenöt mázsa gyümölcs két óra alatt elfogyott.