Back to top

Stratégiai keretmegállapodás egy erős KAP érdekében

A magyar gazdák mellett vagyunk, értük dolgozunk! – hangoztatták a felek annak a stratégiai keretmegállapodásnak a megkötése kapcsán. Az összefogás a Földművelésügyi Minisztérium (FM), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) együttműködése révén jött létre.

„A hazai mezőgazdaságban és élelmiszeriparban az elmúlt évben összesen hetvenezer új munkahely jött létre, ami tízezerrel több, mint a gépipar esetében” – utalt az ágazatot illető sikerekre Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, aki szerint mindez elsősorban a magyar agrárpolitika, a nemzeti támogatások és az Európai Unió közös agrárpolitikájának (KAP) együttesen köszönhető. A növekvő tendenciákra azonban komoly veszélyt jelenthetnek bizonyos elképzelések, melyeket az unió a 2020 utáni hétéves költségvetése kapcsán vezetne be, s melyek az ágazat legfőbb hazai képviselőit összefogásra, s az azt hitelesítő megállapodás megkötésére sarkallták. A következő Európai Uniós pénzügyi keret előkészítése során ugyanis felmerült, hogy Brüsszel a vidékfejlesztési források és agrártámogatások egy részét egyéb célokra kívánja felhasználni.

„A megállapodással a magyar gazdák érdekeit képviseljük, hiszen semmiképpen sem szeretnénk, ha a közeljövőben csorbulnának azok a források, amikből eddig részesültek.”

– egyértelműsítette az összefogó felek álláspontját a földművelésügyi miniszter.

„A KAP félidei felülvizsgálatakor már volt szó bevándorlást támogató elképzelésekről, azonban ez egy eredményes védekezésnek hála annak idején meghiúsult, ám mivel most újra felvetődtek ezek az ötletek, minden eddiginél határozottabb, egységes álláspontra van szükség” – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke, aki szerint az ilyen és ehhez hasonló rendszeridegen elvek helyett a magyar gazdák számára 2013 óta járó teljes források további folyósításának megtartására van szükség. Annál is inkább, mivel az EU élelmiszerbiztonsági szempontból kimagasló eredményeket produkál, éppen ezért nagyok az elvárások a gazdákkal és az élelmiszerfeldolgozókkal szemben – az ehhez kapcsolódó szabályozásokból adódó többletforrásokat kell kompenzálni a KAP forrásaiból Győrffy Balázs szerint.

„Csak egy erős KAP garantálhatja az EU hosszútávú vezető szerepét az élelmiszerexport piacán, éppen ezért kívánjuk növelni az ezzel kapcsolatos befizetéseinket” - mondta Jakab István, a MAGOSZ elnöke, aki a sajtótájékoztató végén világossá tette: a magyar álláspont egyértelműsítésére jött létre ez az összefogás, ami egyúttal üzenet a magyar gazdák felé is: „mellettük vagyunk, értük dolgozunk!”.

 

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mindenkire szükség van a sertéspestis megfékezéséhez

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatót készített a sertéstartók részére az idehaza is felbukkant afrikai sertéspestis kapcsán hozott intézkedésekről és az esetleges teendőkről.

Állami szerepvállalás is kell a biomassza-alapú gazdaság kialakításához

A biomassza-alapú gazdaságot egy horizontális jellegű stratégiai ágazatként érdemes kezelni. Mindez megköveteli a koherens ágazati politika kialakítását, amihez meg kell teremteni a koordináció feltételeit - derült ki a Hatékony érdekérvényesítés és tudásalapú kormányzás a biomassza-alapú gazdaság területén című tárcaközi egyeztetésen.

A hazai halgazdálkodásnak szüksége van az uniós támogatásokra

A Földművelésügyi Minisztérium azon dolgozik, hogy a következő uniós fejlesztési ciklusban a magyarországi édesvízi haltenyésztés támogatása megmaradjon a mostanihoz hasonló szinten - mondta Ugron Ákos Gábor, a szaktárca állami földekért felelős helyettes államtitkára Szarvason.

Újra keresik a legkiválóbb pálinkákat

Idén is elindul a Nemzeti Pálinkakiválóság Program. Bírálati tréninggel kezdődött meg a felkészülés a pálinkakiválóságok kiválasztására. A rendezők 2018. május 10-ig várják a tételeket.

A halálos munkabalesetek hatoda történt az agráriumban tavaly

Jellemzően a halálos munkabalesetek negyede-ötöde a mezőgazdaságban történik, ezek nagy része traktorokkal és más gépekkel gázolás, ütközés. Emellett számos egyéb munkahelyi kockázatot is rejt az ágazat – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országszerte fórumokat tart a munkabiztonság növelése érdekében.

Hamarosan kiderül, ki lesz az új agrárminiszter

Nem vállalja az újabb négy évre szóló megbízást Fazekas Sándor, az agrártárca vezetése helyett a Fidesz-frakció munkáját erősítené az új kormányzati ciklusban - jelentette be egy interjúban a miniszter. Szavai szerint utódját már kijelölték, de ezt a miniszterelnök jelenti majd be. Vidékfejlesztési téren új feladatok kerülhetnek a tárcához.

Agrárdigitalizációs csúcstalálkozó Szófiában

Az európai, valamint a magyar mezőgazdaság esetében kulcskérdés a termelés hatékonyságának növelése, melyben egyre fontosabb szerepet játszanak a digitális technológiák. Az Európai Unió Tanácsának bolgár elnöksége 2018. április 18. és 20. között Szófiában rendezte meg azt a konferenciát, amely az agrárdigitalizáció jelenlegi és jövőbeni kérdéseivel, lehetőségeivel foglalkozott.

A termelőket védi az új EU-s irányelv

Az Európai Unió új szabályozási javaslatot tett közzé, amely a mezőgazdasági termelők, valamint a kis- és középvállalkozások élelmiszer-ellátási láncban betöltött szerepének és versenyfeltételeinek javítását célozza meg. A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok ellen hozott javaslatban érvényesül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara álláspontja is.

Netes keresőn követhetjük a legjobb piacokat

Egyre népszerűbbek a termelői piacok, már 260 működik belőlük az országban. A termelői piacokon mindenki a saját maga által termelt, előállított árut értékesítheti, egyre több vásárló keresi ezt a közvetlen értékesítési formát. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara internetes piackeresője gazdáknak és vásárlóknak is hasznos: mindenkinek megmutatja, hol talál ilyen piacot, vagy akár konkrét terméket.

Tavaszi határszemle: jól teleltek a vetések, bizakodhatnak a gazdák

Az idei enyhe, általában hótakaró nélküli telet viszonylag jól átvészelték az őszi vetések. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérése szerint az 1,6 millió hektáros őszi vetésű kalászos gabona és őszi káposztarepce vetésterület 90 százalékán jó vagy közepes minőségűek a növényállományok.