Back to top

Stratégiai keretmegállapodás egy erős KAP érdekében

A magyar gazdák mellett vagyunk, értük dolgozunk! – hangoztatták a felek annak a stratégiai keretmegállapodásnak a megkötése kapcsán. Az összefogás a Földművelésügyi Minisztérium (FM), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) együttműködése révén jött létre.

„A hazai mezőgazdaságban és élelmiszeriparban az elmúlt évben összesen hetvenezer új munkahely jött létre, ami tízezerrel több, mint a gépipar esetében” – utalt az ágazatot illető sikerekre Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, aki szerint mindez elsősorban a magyar agrárpolitika, a nemzeti támogatások és az Európai Unió közös agrárpolitikájának (KAP) együttesen köszönhető. A növekvő tendenciákra azonban komoly veszélyt jelenthetnek bizonyos elképzelések, melyeket az unió a 2020 utáni hétéves költségvetése kapcsán vezetne be, s melyek az ágazat legfőbb hazai képviselőit összefogásra, s az azt hitelesítő megállapodás megkötésére sarkallták. A következő Európai Uniós pénzügyi keret előkészítése során ugyanis felmerült, hogy Brüsszel a vidékfejlesztési források és agrártámogatások egy részét egyéb célokra kívánja felhasználni.

„A megállapodással a magyar gazdák érdekeit képviseljük, hiszen semmiképpen sem szeretnénk, ha a közeljövőben csorbulnának azok a források, amikből eddig részesültek.”

– egyértelműsítette az összefogó felek álláspontját a földművelésügyi miniszter.

„A KAP félidei felülvizsgálatakor már volt szó bevándorlást támogató elképzelésekről, azonban ez egy eredményes védekezésnek hála annak idején meghiúsult, ám mivel most újra felvetődtek ezek az ötletek, minden eddiginél határozottabb, egységes álláspontra van szükség” – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke, aki szerint az ilyen és ehhez hasonló rendszeridegen elvek helyett a magyar gazdák számára 2013 óta járó teljes források további folyósításának megtartására van szükség. Annál is inkább, mivel az EU élelmiszerbiztonsági szempontból kimagasló eredményeket produkál, éppen ezért nagyok az elvárások a gazdákkal és az élelmiszerfeldolgozókkal szemben – az ehhez kapcsolódó szabályozásokból adódó többletforrásokat kell kompenzálni a KAP forrásaiból Győrffy Balázs szerint.

„Csak egy erős KAP garantálhatja az EU hosszútávú vezető szerepét az élelmiszerexport piacán, éppen ezért kívánjuk növelni az ezzel kapcsolatos befizetéseinket” - mondta Jakab István, a MAGOSZ elnöke, aki a sajtótájékoztató végén világossá tette: a magyar álláspont egyértelműsítésére jött létre ez az összefogás, ami egyúttal üzenet a magyar gazdák felé is: „mellettük vagyunk, értük dolgozunk!”.

 

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szakmai kirándulás a dél-alföldi farmokra

2019. április 12-14. közötti országjáró szakmai kiránduláson vettek részt az Egyetemi Fiatal Gazda Klubok tagjai. Több, különböző tevékenységet folytató gazdaságot látogattak meg.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Az agrárszakmák sztárjai

Véget ért a kétnapos Agrár Szakma Sztár fesztivál. Kihirdették az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny és a Szakma Kiváló Tanulója Versenyek eredményeit, a dobogósok személyesen vehették át elismeréseiket.

A kamara is támogatja a NAK-Magosz aláírásgyűjtését

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) is támogatja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) aláírásgyűjtését, amelynek keretében már 165 ezer aláírás gyűlt össze az európai uniós agrárforrások szintjének megőrzése érdekében - jelentették be a kamarák elnökei kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Egyeztettek az erdélyi gazdaszervezetek

Március elején volt a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének (SZGE) éves egyeztető fóruma Szovátán, amelyen a fórum általános bizottságának ülését is megtartották, és amin a szakemberek mellett magyarországi meghívottak és székelyföldi falugazdászok vettek részt.

Üzembe állt az országos jégkármérséklő-rendszer

Üzembe helyezte 2019. április 15-én az országos jégkármérséklő-rendszert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amelyet az Agrárminisztériummal közösen működtet. Tavaly, működésének első évében a rendszer több tízmilliárd forintnyi kárt előzött meg, megóvva a mezőgazdaságot, a lakossági, ipari és állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat.

A mezőgazdaság aranytartaléka az ifjúság

Elsőször rendezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nyolc agrárszakterület országos versenyének döntőjét a Hungexpo Vásárközpontban az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával. Az Agrár Szakma Sztár Fesztiválon emellett 20 agrárszakma mutatkozik be, és ezzel pályaorientációs célokat is szolgál.

Hét beruházás előkészítésével folytatódik az öntözésfejlesztés

Idén hét vízilétesítmény-beruházás előkészítésével folytatódik az öntözésfejlesztés, a feladatokra 594 millió forintot különített el a kormány - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken.

Újabb tagszervezettel bővült a kárpát-medencei magyar gazdák egyeztető fóruma

Újabb tagszervezettel bővült a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF), valamint egyre nagyobb számban élnek a kamarai pártoló tagság lehetőségével – derült ki a KEF 2013-as alapításának helyszínén, Orosházán április 11-én megtartott tanácskozáson.

Folytatódnak a húsipari gyakorlati napok

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága a tagi igények alapján újabb témakörökben indít „Tanuljunk együtt!” programokat. A húsipar szereplőinek szánt szakmai napok keretében a szárazáru-gyártással és a pácolt húskészítmények előállításával kapcsolatos ismereteiket bővíthetik a résztvevők.