Back to top

Stratégiai keretmegállapodás egy erős KAP érdekében

A magyar gazdák mellett vagyunk, értük dolgozunk! – hangoztatták a felek annak a stratégiai keretmegállapodásnak a megkötése kapcsán. Az összefogás a Földművelésügyi Minisztérium (FM), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) együttműködése révén jött létre.

„A hazai mezőgazdaságban és élelmiszeriparban az elmúlt évben összesen hetvenezer új munkahely jött létre, ami tízezerrel több, mint a gépipar esetében” – utalt az ágazatot illető sikerekre Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, aki szerint mindez elsősorban a magyar agrárpolitika, a nemzeti támogatások és az Európai Unió közös agrárpolitikájának (KAP) együttesen köszönhető. A növekvő tendenciákra azonban komoly veszélyt jelenthetnek bizonyos elképzelések, melyeket az unió a 2020 utáni hétéves költségvetése kapcsán vezetne be, s melyek az ágazat legfőbb hazai képviselőit összefogásra, s az azt hitelesítő megállapodás megkötésére sarkallták. A következő Európai Uniós pénzügyi keret előkészítése során ugyanis felmerült, hogy Brüsszel a vidékfejlesztési források és agrártámogatások egy részét egyéb célokra kívánja felhasználni.

„A megállapodással a magyar gazdák érdekeit képviseljük, hiszen semmiképpen sem szeretnénk, ha a közeljövőben csorbulnának azok a források, amikből eddig részesültek.”

– egyértelműsítette az összefogó felek álláspontját a földművelésügyi miniszter.

„A KAP félidei felülvizsgálatakor már volt szó bevándorlást támogató elképzelésekről, azonban ez egy eredményes védekezésnek hála annak idején meghiúsult, ám mivel most újra felvetődtek ezek az ötletek, minden eddiginél határozottabb, egységes álláspontra van szükség” – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke, aki szerint az ilyen és ehhez hasonló rendszeridegen elvek helyett a magyar gazdák számára 2013 óta járó teljes források további folyósításának megtartására van szükség. Annál is inkább, mivel az EU élelmiszerbiztonsági szempontból kimagasló eredményeket produkál, éppen ezért nagyok az elvárások a gazdákkal és az élelmiszerfeldolgozókkal szemben – az ehhez kapcsolódó szabályozásokból adódó többletforrásokat kell kompenzálni a KAP forrásaiból Győrffy Balázs szerint.

„Csak egy erős KAP garantálhatja az EU hosszútávú vezető szerepét az élelmiszerexport piacán, éppen ezért kívánjuk növelni az ezzel kapcsolatos befizetéseinket” - mondta Jakab István, a MAGOSZ elnöke, aki a sajtótájékoztató végén világossá tette: a magyar álláspont egyértelműsítésére jött létre ez az összefogás, ami egyúttal üzenet a magyar gazdák felé is: „mellettük vagyunk, értük dolgozunk!”.

 

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elengedjük az átfolyó vizeket, miközben a talajok egyre vízhiányosabbak

Magyarország vízkár veszélyeztetettsége Európában egyedülálló. A gyakori ár- és belvíz komoly károkat okoz, mint ahogy az egyre hosszabb aszályos időszakok is. Sokat segítene, ha az átfolyó vizeket a jelenleginél jóval nagyobb mértékben tudnánk megtartani és hasznosítani. A kamara évek óta igyekszik erre felhívni a figyelmet és keresni a megoldásokat. Ezúttal Kecskemétre hívta a szakembereket.

Elfogadták az illeglális kutak morattóriumának 2020-ig történő meghosszabbítását

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére a Magyar Országgyűlés elfogadta az illegálisan kialakított kutak bírságmentes fennmaradására korábban 2018. december 31-ig szóló időpont 2020 végéig történő meghosszabbítását.

A hazai díszfaiskolák és az önkormányzatok szorosabb együttműködését ösztönzi a NAK

Szebb településkép, könnyebb karbantartás, tervezhetőség és kedvezőbb árak – mindezt eredményezheti a hazai díszfaiskolák és az önkormányzatok szorosabb együttműködése.

A zöldségchips és a lekvárkészítés titkai

2018. december 7-8-án lezajlott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) „Tanuljunk Együtt!” programsorozatának idei utolsó eseménye. A zöldség- és gyümölcsfeldolgozási gyakorlaton élelmiszer-előállítók és mezőgazdasági termelők egyaránt részt vettek.

Falugazdászok az egész Kárpát-medencében

A határon túli magyar gazdák legnagyobb találkozóját minden év december 5-én tartják Budapesten. A 2012 óta zajló program idei eseményén mintegy negyven Kárpát-medencei gazdaszervezet képviseltette magát.

Pályázatoknál csak az „aktív” státuszú szaktanácsadót válasszuk!

A Vidékfejlesztési Programban (VP) pályázók tapasztalhatják, hogy az agrártanácsadói piacon több tanácsadói tevékenységet folytató szolgáltató található. Ilyenek a névjegyzéki szaktanácsadók; a szakmai szervezetek, inputanyag gyártók és forgalmazók tanácsadói és a pályázatíró irodák munkatársai.

Élelmiszeripari kézikönyvekkel segíti a tájékozódást a NAK

„Élelmiszeripari kézikönyv” című sorozatot indított el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A kiadványok a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatását, ismereteik bővítését, valamint a minőségi élelmiszerek előállításának támogatását segítik.

Gyakorlatorientált mestervizsgák a NAK szervezésében

Mezőgazdasági gépész, méhész, patkolókovács, lovász, virágkötő, gyümölcspálinka-gyártó, valamint hentes és mészáros mesterleveleket adott át a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Idén összesen 80 szakember tett mestervizsgát ezen szakmákban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban vették át mesterleveleiket.

Mi történik az üstben és toronyban?

2018. november 16-án zajlott a NAK Élelmiszeripari Igazgatóságának „Tanuljunk együtt! – Pálinka- és párlatkészítés” elnevezésű szakmai napja. A program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara finanszírozásában valósult meg, melyen 10 fő vett részt.

Kedvező volt a napraforgó- és a kukoricatermés

A Nemzeti Agrárkamara (NAK) közreműködésével begyűjtött adatok alapján az AKI elkészítette az őszi mezőgazdasági munkák állásáról szóló tájékoztatóját. Napraforgóból és kukoricából több termett, mint 2017-ben.