Back to top

Stratégiai keretmegállapodás egy erős KAP érdekében

A magyar gazdák mellett vagyunk, értük dolgozunk! – hangoztatták a felek annak a stratégiai keretmegállapodásnak a megkötése kapcsán. Az összefogás a Földművelésügyi Minisztérium (FM), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) együttműködése révén jött létre.

„A hazai mezőgazdaságban és élelmiszeriparban az elmúlt évben összesen hetvenezer új munkahely jött létre, ami tízezerrel több, mint a gépipar esetében” – utalt az ágazatot illető sikerekre Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, aki szerint mindez elsősorban a magyar agrárpolitika, a nemzeti támogatások és az Európai Unió közös agrárpolitikájának (KAP) együttesen köszönhető. A növekvő tendenciákra azonban komoly veszélyt jelenthetnek bizonyos elképzelések, melyeket az unió a 2020 utáni hétéves költségvetése kapcsán vezetne be, s melyek az ágazat legfőbb hazai képviselőit összefogásra, s az azt hitelesítő megállapodás megkötésére sarkallták. A következő Európai Uniós pénzügyi keret előkészítése során ugyanis felmerült, hogy Brüsszel a vidékfejlesztési források és agrártámogatások egy részét egyéb célokra kívánja felhasználni.

„A megállapodással a magyar gazdák érdekeit képviseljük, hiszen semmiképpen sem szeretnénk, ha a közeljövőben csorbulnának azok a források, amikből eddig részesültek.”

– egyértelműsítette az összefogó felek álláspontját a földművelésügyi miniszter.

„A KAP félidei felülvizsgálatakor már volt szó bevándorlást támogató elképzelésekről, azonban ez egy eredményes védekezésnek hála annak idején meghiúsult, ám mivel most újra felvetődtek ezek az ötletek, minden eddiginél határozottabb, egységes álláspontra van szükség” – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke, aki szerint az ilyen és ehhez hasonló rendszeridegen elvek helyett a magyar gazdák számára 2013 óta járó teljes források további folyósításának megtartására van szükség. Annál is inkább, mivel az EU élelmiszerbiztonsági szempontból kimagasló eredményeket produkál, éppen ezért nagyok az elvárások a gazdákkal és az élelmiszerfeldolgozókkal szemben – az ehhez kapcsolódó szabályozásokból adódó többletforrásokat kell kompenzálni a KAP forrásaiból Győrffy Balázs szerint.

„Csak egy erős KAP garantálhatja az EU hosszútávú vezető szerepét az élelmiszerexport piacán, éppen ezért kívánjuk növelni az ezzel kapcsolatos befizetéseinket” - mondta Jakab István, a MAGOSZ elnöke, aki a sajtótájékoztató végén világossá tette: a magyar álláspont egyértelműsítésére jött létre ez az összefogás, ami egyúttal üzenet a magyar gazdák felé is: „mellettük vagyunk, értük dolgozunk!”.

 

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Első alkalommal rendezik meg az Élelmiszer és Marketing Nemzetközi Konferenciát

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Kaposvári Egyetemmel és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal közösen 2018. szeptember 27-én ingyenes szakmai rendezvényt tart I. Élelmiszer és Marketing Nemzetközi Konferencia címmel.

Megúszták nagy tüzek nélkül: jól halad a napraforgó betakarítása

A csapadékhiány miatt a kukoricától­ nem várható rekordtermés­, a napraforgó elfogadható lesz. Heves megyében a tavaszi vetésű növények idén várhatóan kevesebbet teremnek majd mint tavaly, Békés megyében az elmúlt időszakban 26 gabona eredetű tűzeset történt, ezek közül kiemelkedő, illetve magas riasztási fokú nem volt.

Együnk több hazai almát!

A fővárosban indította el almafogyasztást ösztönző közös kampányát az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A friss gyümölcs, valamint a felhasználásával készült pite, és almafröccs kóstoltatásával egybekötött népszerűsítő rendezvényt az ősz folyamán több helyen megismétlik.

A megelőzéssel lehet a legtöbbet tenni a halbetegségek ellen

A halbetegségek kórokozóinak 10-20 százalékát már ismerik az állatorvosok, a többit még nem. A halak a lehalászás, a szállítás és a lerakodás során könnyen megfertőződhetnek, de a gondatlan tógazdák saját maguk is elősegíthetik a betegségek kialakulását.

Elfogadhatatlan az uniós agrártámogatások csökkentése

Magyarország számára elfogadhatatlan a Közös Agrárpolitika költségvetésének csökkentése – hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a COPA-COGECA 2018. szeptember 13-án tartott elnökségi ülésén, Brüsszelben.

Nagyszerű év lehet 2018 a szója- és a napraforgótermesztők számára

Évek óta tendencia, hogy hazánk földjein az olajos növények termesztése az egyik leggazdaságosabb megoldás. Ehhez igazodva, a napraforgó és a szója is fontos időszak előtt állhat.

Európai tejtermelői körkép az aszály árnyékában

Európa legnagyobb tejtermelő régiói is érintettek a takarmánytermő területeket sújtó időjárási szélsőségektől. A nyári hónapok rendkívül száraz időjárása miatt a tejtermelés európai növekedési ütemének visszaesésre kell számítani. Várható a téli takarmányhiány, valamint a tehénkivágások növekvő száma.

Fókuszban a tejföl, joghurt, kefir, túró és sajtok

„Tanuljunk együtt! – Tejipari gyakorlati napok” címen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ismét meghirdeti ingyenes szakmai programsorozatát. A most induló gyakorlati napok a savas- és oltós alvasztású termékgyártás témákban biztosítanak lehetőséget a kamarai tagok számára. 

Látványos szántóföldi rendezvényre készülnek Mezőhegyesen

A Bábolnai Gazdanapok alighogy véget értek, a szakma ismét egy látványos rendezvényen gyűlik össze. A II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow szeptember 20-án és 21-én várja látogatóit, méghozzá Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság területén. A szervezők a helyszínen tartott sajtótájékoztatón foglalták össze a közelgő esemény legfontosabb tudnivalóit.

Külföldön is nagyon keresett a jó minőségű, magyar dió

A dió termesztése a gazdálkodók körében egyre népszerűbb, termőterülete évről évre dinamikusan növekszik, mostanra elérte a 7130 hektárt, az átlagos termés pedig az utóbbi években megközelítette a tízezer tonna héjas diót – hangzott el a Lengyeltótiban megtartott dió szakmai konferencián.