Back to top

Az élelmiszer kurta útja

A Budapesti Gazdasági Egyetemen kétnapos Kutatói Napok rendezvénysorozaton várták az érdeklődőket, amelynek legfőbb célja volt az egyetemi kutatások megismertetése az egyetemi polgárok, a tudományos, és a szakmai közönség körében. A kétnapos eseménysorozat keretében megvalósuló interaktív workshopokra, kerekasztal-beszélgetésekre és előadásokra több száz résztvevőt regisztráltak a szervezők.

A programon résztvevők gondolatébresztő beszélgetéseken, inspiráló vitákon keresztül ismerhették meg a BGE kutatócsoportjainak és oktatóinak sokszínű, jelentős újdonságtartalommal bíró kutatásait, elsősorban az alkalmazott tudományterületeket érintve. Az eseménysorozaton - mely két könyvbemutatónak is teret adott -, külsős és egyetemi szakértők olyan izgalmas témákát jártak körbe, mint a kibergazdaság, a gazdasági felsőoktatás jövője, a fenntartható élelmiszertermelés, vagy épp a fiatalok borfogyasztási szokásai.

Az idei rendezvény mottója a felelős és fenntartható gondolkodás volt. Az Egyetem Fenntarthatósági Központja játékos feladatokkal és figyelemfelkeltő akciókkal is igyekezett tudatosítani a felelős gondolkodást és jövőképépítést a résztvevők körében.

Az idei Kutatói Napokon bemutatkozási lehetőséget kapott a BGE három új kiválósági központja is, a Felsőoktatás Jövője, a Fenntartható Vendéglátás és a Kibergazdaság Kiválósági Központok. Azon túl, hogy a kiválósági központok izgalmas alkalmazott tudományos kutatásokat végeznek és a gyakorlat számára hasznos eredményeket mutatnak fel, jelentős mértékben hozzájárulnak a BGE tudománynépszerűsítő tevékenységéhez is.

Rövidíteni kell az élelmiszer útját a földtől a tányérig
Fotó: viniczai

A fenntarthatóság és a hozzá kapcsolódó kérdések megválaszolása napjaink talán egyik leginkább érdeklődésre számot tartó területe. Talán nem véletlen, hogy az élelmiszertermelést és élelmiszerfogyasztást ebből a szempontból vizsgáló szekció kiemelt figyelmet kapott a konferencián.

Mint elhangzott, ennek gazdasági és társadalmi hatásai csaknem valamennyi szektorra kihatással vannak, s bár a problémák globálisak, a megoldásokat mégis leginkább helyi szinten kell keresni.  A fenntarthatóságért vállalt felelősségben a gazdasági élet több területe – a mezőgazdaság, a vendéglátás, a kereskedelem és a turizmus is – érintett.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mosonmagyaróvárra gyűlnek az európai vidékfejlesztés döntéshozói

Új kihívások vidéken – hagyományok és átalakuló mezőgazdaság címmel szerveznek mintegy 350-400, Európa számos országából érkező szaktanácsadó, vidékfejlesztési és agrárszakember, döntéshozó részvételével nagyszabású konferenciát a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának szervezésében júniusban Mosonmagyaróváron.

A jövő állatorvosai a Nemzeti Lovardában

A felújítás óta először vehettek részt gyakorlati oktatáson az Állatorvostudományi Egyetem hallgatói a Nemzeti Lovardában.

Több mint fröccs

Több mint fröccs – Fehér- és rozé borok nyárra címmel indít bortanfolyamot májustól a képzési kínálatát megújító Zsigmond Király Egyetem (ZSKE). Ez az első kurzus az egyetem Élményturizmus Akadémia sorozatában, amelynek célja, hogy izgalmas és korszerű gyakorlati ismereteket nyújtson az érdeklődők számára.

Térkép a gyógynövények erdejében: képzést indít a Szent István Egyetem

A gyógynövényekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat sajátíthatják el a téma iránt érdeklődők a Szent István Egyetemen. A rövid, ám annál tartalmasabb képzést nemzetközileg elismert egyetemi oktatók tartják – egyebek közt az otthon elkészíthető termékekről is szó esik majd.

Kicsi a bors, de erős!

Önállóságra törekszik, határozott céljai vannak, és mindennél jobban szereti a lovait – tudtuk meg Plavecz Szabrináról, aki hatalmas lovával tizenhárom évesen jelentkezett először a Talent Programba, azóta a válogatott tagjaként is lovagolt, legújabban pedig felvételt nyert a program második korcsoportjába.

Versengés az erdőben

Pénteken rendezték meg a mátramindszenti iskolában a XXVI. Kaán Károly Természet és Környezetvédelmi verseny Nógrád megyei döntőjét. A versenyen 5-6. osztályos diákok vettek részt. A versenyzők közül a legjobb továbbjutott az országos versenyre is.

Jubilál a debreceni agrárképzés

Debrecenben indult az ország első magyar nyelvű felsőfokú agrárképzése 1868-ban. A jubileumot évfolyamtalálkozóval, konferenciával, a Tiszántúli Agrártudományi Napokkal ünnepli a Debreceni Egyetem agrárkara, amely ma már a világ kétszáz legjobb képzőhelye között van.

Milliókat költünk fogyókúrás készítményekre

Áprilisban meglódul, májusban pedig tetőzik a fogyókúrás készítmények értékbeli eladása, amely enyhe mértékben, mintegy 2 százalékkal bővült az előző évi azonos időszakhoz képest, derült ki a Nielsen modern kereskedelmi láncok szkennelt adatait regisztráló adatbázisából. A súlykontrollt célzó készítmények közül a kapszula és a por a legnépszerűbb formátum.

Gépadománnyal támogatják az erdélyi magyar nyelvű erdészképzést

A Földművelésügyi Minisztérium és partnerei korszerű erdészeti szerszámokkal, speciális oktatóanyagokkal segítik a csíkszeredai Venczel József Szakközépiskolát, az egyetlen ilyen típusú erdélyi intézményt. Az FM már évek óta támogatja az anyanyelvű szakoktatást a határon túl.

Felújították a Herman Ottó szakgimnázium 45 éves kollégiumát

Komplex energetikai fejlesztést hajtottak végre a szombathelyi Herman Ottó szakgimnázium 1973-ban épült kollégiumában, a falakat hőszigetelték, a nyílászárókat kicserélték.