Back to top

Az élelmiszer kurta útja

A Budapesti Gazdasági Egyetemen kétnapos Kutatói Napok rendezvénysorozaton várták az érdeklődőket, amelynek legfőbb célja volt az egyetemi kutatások megismertetése az egyetemi polgárok, a tudományos, és a szakmai közönség körében. A kétnapos eseménysorozat keretében megvalósuló interaktív workshopokra, kerekasztal-beszélgetésekre és előadásokra több száz résztvevőt regisztráltak a szervezők.

A programon résztvevők gondolatébresztő beszélgetéseken, inspiráló vitákon keresztül ismerhették meg a BGE kutatócsoportjainak és oktatóinak sokszínű, jelentős újdonságtartalommal bíró kutatásait, elsősorban az alkalmazott tudományterületeket érintve. Az eseménysorozaton - mely két könyvbemutatónak is teret adott -, külsős és egyetemi szakértők olyan izgalmas témákát jártak körbe, mint a kibergazdaság, a gazdasági felsőoktatás jövője, a fenntartható élelmiszertermelés, vagy épp a fiatalok borfogyasztási szokásai.

Az idei rendezvény mottója a felelős és fenntartható gondolkodás volt. Az Egyetem Fenntarthatósági Központja játékos feladatokkal és figyelemfelkeltő akciókkal is igyekezett tudatosítani a felelős gondolkodást és jövőképépítést a résztvevők körében.

Az idei Kutatói Napokon bemutatkozási lehetőséget kapott a BGE három új kiválósági központja is, a Felsőoktatás Jövője, a Fenntartható Vendéglátás és a Kibergazdaság Kiválósági Központok. Azon túl, hogy a kiválósági központok izgalmas alkalmazott tudományos kutatásokat végeznek és a gyakorlat számára hasznos eredményeket mutatnak fel, jelentős mértékben hozzájárulnak a BGE tudománynépszerűsítő tevékenységéhez is.

Rövidíteni kell az élelmiszer útját a földtől a tányérig
Fotó: viniczai

A fenntarthatóság és a hozzá kapcsolódó kérdések megválaszolása napjaink talán egyik leginkább érdeklődésre számot tartó területe. Talán nem véletlen, hogy az élelmiszertermelést és élelmiszerfogyasztást ebből a szempontból vizsgáló szekció kiemelt figyelmet kapott a konferencián.

Mint elhangzott, ennek gazdasági és társadalmi hatásai csaknem valamennyi szektorra kihatással vannak, s bár a problémák globálisak, a megoldásokat mégis leginkább helyi szinten kell keresni.  A fenntarthatóságért vállalt felelősségben a gazdasági élet több területe – a mezőgazdaság, a vendéglátás, a kereskedelem és a turizmus is – érintett.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Esni tudni kell: testtudatosság a lovaglásban és a hétköznapokban

Lovas berkekben közismert mondás, hogy „csak az nem esik le, aki fel se ül a lóra”. Egy-két szerencsés kivételtől eltekintve az én lovas ismerősi körömben is jellemzően olyan lovasok vannak, akik már estek lóról – többnyire nem is egyszer.

Agrár-mesekönyv karácsonyra

Ismeretlen vizekre evezett a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ: decemberben megjelent egy különleges kiadványa, amely kivételesen nem a hazai agrár-szakirodalmat, hanem az óvodások könyvespolcát hivatott gyarapítani. Három barátságos rovar történetén keresztül kerülhetnek közelebb a kicsik a mezőgazdaság mindennapjaihoz.

Közeleg a hazai agrárium legfőbb seregszemléje, az AGROmashEXPO

Bő egy hónap múlva kezdetét veszi a magyarországi agráripar csúcsrendezvénye, a 2019-es AGROmashEXPO. A rendezvény január 23-a és 26-a között, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban várja majd a látogatókat mintegy 40 ezer négyzetméteren, több mint 350 kiállító részvételével, akik a legújabb mezőgazdasági technológiákat és gépeket vonultatják fel.

Jövőre láthatjuk a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot

Március 22-én, a víz világnapján mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapók című egészestés rajzfilmet, amelynek vetítéseihez számos ismeretterjesztő program is kapcsolódik majd.

A "Blockchain" technológia képes átalakítani a marhahús ellátási láncot

A professzionális szolgáltató hálózat és számviteli szervezet, a Deloitte szerint, a Blockchain néven ismert adatfeldolgozási innováció átalakíthatja a marhahús ellátási láncot.

Agrárösztöndíjas hallgatók érkeztek Magyarországra

Újabb 18 külföldi hallgató nyert felvételt a Magyar Kormány, valamint az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által létrehozott közös ösztöndíj program keretében. Az új hallgatókat az Agrárminisztérium, a résztvevő egyetemek, a FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatala, valamint az érintett kormányzati szervek és külképviseletek küldötteinek jelenlétében üdvözölték hétfőn Budapesten.

A mi nótáink

„Amely diák Jénából asszony nélkül, Lipcséből veretlenül, Wittenbergából ép bőrrel, Selmecről pedig a Bursch-nóták nélkül kerül vissza szülőföldjére, az a legszánalomraméltóbb teremtménye az Istennek.” Ez a régi selmeci szentencia jól kifejezi, hogy a diákdalok mennyire fontosak voltak az akadémisták életében, s ez a tény a mai napig sem vesztett jelentőségéből.

Új fejezet nyílik a magyar-libanoni agrár-külkereskedelmi kapcsolatokban

Kétoldalú egyeztetést folytatott Nagy István agrárminiszter a Libanoni Köztársaság agrárminiszterével Budapesten, az Agrárminisztériumban. A felek mezőgazdasági együttműködésről szóló tárcaközi egyetértési szándéknyilatkozatot is aláírtak, valamint megnyitották az első Magyarországon rendezett libanoni termékbemutatót.

Innováció a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban az Ipar 4.0-nak köszönhetően

Az Ipar 4.0 révén óvatos becslések alapján is akár 10 százalékos hatékonyságnövekedés érhető el. Most az agráriumon, ezen belül kiemelten az élelmiszeriparon a sor, hogy a már meglévő technológiákat ésszerűen alkalmazza sajátos feladataira –hangsúlyozta Zsigó Róbert.

Gyakorlatorientált mestervizsgák a NAK szervezésében

Mezőgazdasági gépész, méhész, patkolókovács, lovász, virágkötő, gyümölcspálinka-gyártó, valamint hentes és mészáros mesterleveleket adott át a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Idén összesen 80 szakember tett mestervizsgát ezen szakmákban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban vették át mesterleveleiket.