Back to top

Az élelmiszer kurta útja

A Budapesti Gazdasági Egyetemen kétnapos Kutatói Napok rendezvénysorozaton várták az érdeklődőket, amelynek legfőbb célja volt az egyetemi kutatások megismertetése az egyetemi polgárok, a tudományos, és a szakmai közönség körében. A kétnapos eseménysorozat keretében megvalósuló interaktív workshopokra, kerekasztal-beszélgetésekre és előadásokra több száz résztvevőt regisztráltak a szervezők.

A programon résztvevők gondolatébresztő beszélgetéseken, inspiráló vitákon keresztül ismerhették meg a BGE kutatócsoportjainak és oktatóinak sokszínű, jelentős újdonságtartalommal bíró kutatásait, elsősorban az alkalmazott tudományterületeket érintve. Az eseménysorozaton - mely két könyvbemutatónak is teret adott -, külsős és egyetemi szakértők olyan izgalmas témákát jártak körbe, mint a kibergazdaság, a gazdasági felsőoktatás jövője, a fenntartható élelmiszertermelés, vagy épp a fiatalok borfogyasztási szokásai.

Az idei rendezvény mottója a felelős és fenntartható gondolkodás volt. Az Egyetem Fenntarthatósági Központja játékos feladatokkal és figyelemfelkeltő akciókkal is igyekezett tudatosítani a felelős gondolkodást és jövőképépítést a résztvevők körében.

Az idei Kutatói Napokon bemutatkozási lehetőséget kapott a BGE három új kiválósági központja is, a Felsőoktatás Jövője, a Fenntartható Vendéglátás és a Kibergazdaság Kiválósági Központok. Azon túl, hogy a kiválósági központok izgalmas alkalmazott tudományos kutatásokat végeznek és a gyakorlat számára hasznos eredményeket mutatnak fel, jelentős mértékben hozzájárulnak a BGE tudománynépszerűsítő tevékenységéhez is.

Rövidíteni kell az élelmiszer útját a földtől a tányérig
Fotó: viniczai

A fenntarthatóság és a hozzá kapcsolódó kérdések megválaszolása napjaink talán egyik leginkább érdeklődésre számot tartó területe. Talán nem véletlen, hogy az élelmiszertermelést és élelmiszerfogyasztást ebből a szempontból vizsgáló szekció kiemelt figyelmet kapott a konferencián.

Mint elhangzott, ennek gazdasági és társadalmi hatásai csaknem valamennyi szektorra kihatással vannak, s bár a problémák globálisak, a megoldásokat mégis leginkább helyi szinten kell keresni.  A fenntarthatóságért vállalt felelősségben a gazdasági élet több területe – a mezőgazdaság, a vendéglátás, a kereskedelem és a turizmus is – érintett.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mi kell a növényvédő-szerek felhasználásához?

A szakirányú továbbképzésben megszerezhető szakképzettség neve Növényvédelmi szakmérnök, amely feljogosít az I. forgalmi kategóriába tartozó növényvédő-szerek teljes körű felhasználására.

Egészségesek az iskolakerti talajok

2017 végétől 2018 elejéig immár harmadik alkalommal zajlottak le sikeresen az Iskolakert-hálózat kertjeinek talajvizsgálatai. A Nébih tanakajdi laboratóriumának szakemberei 9 iskolakert 2-2 talajmintáját analizálták. Az iskolakertek egyéni kiértékelést és javaslatokat is kapnak a talajjal kapcsolatos további teendőikről.

Diákmunkások a sertéstelepen

Egyre nyilvánvalóbb és égetőbb probléma a munkaerőhiány a mezőgazdaságban. A kétkezi munka tisztelete átalakult az elmúlt évtizedekben, kevesebb fiatal látja a jövőjét, a boldogulását ebben az ágazatban. Üdítő­ kivételek azonban mindig vannak. Találkoztunk olyanokkal, akik már a diákmunka adta lehetőséget megragadva úgy határoztak, egy sertéstelepen próbálják ki magukat.

Ovisok ismerkedtek a tanyasi élettel

Nemesvámos A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztató fórumsorozatot szervezett, amelynek keretében óvodások hallhatnak előadást a mezőgazdaság sokszínűségéről.

Újra képeznek agrármérnök tanárokat Debrecenben

Csaknem tíz év szünet után újra indul agrármérnök tanár szak a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán. A képzésre nagy az igény Kelet-Magyarországon, ezt a felvételi adatok is alátámasztják.

Szarvasmarha-hizlalás Peruban

Peruban a lakosság élelmezése szempontjából a sertés és a szárnyasok a legjelentősebb fajok, ugyanakkor az ország állattenyésztésében máig ható következményei vannak annak, hogy az itt élők már a spanyol hódítás előtt háziasítottak egyes teveféléket (guanakó, láma, alpaka, vikunya). Az országban ma csak alpakából 4, lámából 5 millió állat van.

balekhét

Diáknak lenni a középkorban tár­sadalmi rangot jelentett, s ez volt az indítéka a diákélet kezdetén lezajló sok és változatos szertartásnak. Ennek egyik eleme a leendő balekok (pogányok) fogadása, az akadémiai-főiskolai-egye­temi létbe való bevezetése. A pogányok és Firmák első találkozása, ismerkedése az úgynevezett balekhéten történt.

Az agrárpálya rengeteg szépséget és élményt rejt magában

Tessedik Sámuel díjat kapott Torma Sándor, a kaposvári Móricz Zsigmond mezőgazdasági szakgimnázium igazgatója, aki egyben a somogyzsitfai Széchenyi Zsigmond agrár szakközépiskola megbízott vezetője. Nagy István agrárminiszter adta át az elismerést a 64 éves szakembernek, aki szeptembertől nyugdíjba vonul.

Ovikertben termesztik a kicsik a tízóraihoz a zöldségeket

Magaságyás készült a Ficánkoló óvoda udvarán Vasváron. A mini zöldségeskert érdekessége, hogy ovis kezek ültették a magokat, palántákat. A termőföldet is maguk keverték a kicsik.

Erdélyi győzelem az élelmiszer-innovációs versenyen

A „BrewBun” nevű, magas rost és fehérje tartalmú zsemle-különlegességgel nyerték meg az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett Ecotrophelia Magyarország élelmiszer-innovációs versenyen vetélkedő egyetemi hallgatók, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csapata. Így ők képviselhetik hazánkat az Ecotrophelia Europe nemzetközi fordulóján 2018. október 21-22. között, Párizsban.