0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az élelmiszer kurta útja

A Budapesti Gazdasági Egyetemen kétnapos Kutatói Napok rendezvénysorozaton várták az érdeklődőket, amelynek legfőbb célja volt az egyetemi kutatások megismertetése az egyetemi polgárok, a tudományos, és a szakmai közönség körében. A kétnapos eseménysorozat keretében megvalósuló interaktív workshopokra, kerekasztal-beszélgetésekre és előadásokra több száz résztvevőt regisztráltak a szervezők.

A programon résztvevők gondolatébresztő beszélgetéseken, inspiráló vitákon keresztül ismerhették meg a BGE kutatócsoportjainak és oktatóinak sokszínű, jelentős újdonságtartalommal bíró kutatásait, elsősorban az alkalmazott tudományterületeket érintve. Az eseménysorozaton – mely két könyvbemutatónak is teret adott -, külsős és egyetemi szakértők olyan izgalmas témákát jártak körbe, mint a kibergazdaság, a gazdasági felsőoktatás jövője, a fenntartható élelmiszertermelés, vagy épp a fiatalok borfogyasztási szokásai.

Az idei rendezvény mottója a felelős és fenntartható gondolkodás volt. Az Egyetem Fenntarthatósági Központja játékos feladatokkal és figyelemfelkeltő akciókkal is igyekezett tudatosítani a felelős gondolkodást és jövőképépítést a résztvevők körében.

Az idei Kutatói Napokon bemutatkozási lehetőséget kapott a BGE három új kiválósági központja is, a Felsőoktatás Jövője, a Fenntartható Vendéglátás és a Kibergazdaság Kiválósági Központok. Azon túl, hogy a kiválósági központok izgalmas alkalmazott tudományos kutatásokat végeznek és a gyakorlat számára hasznos eredményeket mutatnak fel, jelentős mértékben hozzájárulnak a BGE tudománynépszerűsítő tevékenységéhez is.

A fenntarthatóság és a hozzá kapcsolódó kérdések megválaszolása napjaink talán egyik leginkább érdeklődésre számot tartó területe. Talán nem véletlen, hogy az élelmiszertermelést és élelmiszerfogyasztást ebből a szempontból vizsgáló szekció kiemelt figyelmet kapott a konferencián.

Mint elhangzott, ennek gazdasági és társadalmi hatásai csaknem valamennyi szektorra kihatással vannak, s bár a problémák globálisak, a megoldásokat mégis leginkább helyi szinten kell keresni.  A fenntarthatóságért vállalt felelősségben a gazdasági élet több területe – a mezőgazdaság, a vendéglátás, a kereskedelem és a turizmus is – érintett.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu