Back to top

Régi fajták újjászületése

Az utóbbi években felkapottá váltak a régi falusi portákon, szőlőhegyeken gondozás nélkül is bőséges, egészséges, jóízű termést nevelő gyümölcs-tájfajták. Ezeket a gazdálkodó ember a természet segítségével válogatta ki aszerint, hogy ami kevés törődés mellett is életképes, termőképes maradt, azt továbbszaporította.

A vegyszermentes termesztés egyik alapja az ellenálló zöldség- és gyümölcsfajták ültetése. mielőtt zöldségvetőmagot választunk, tájékozódjunk az adott fajta betegségekkel szembeni ellenállóságáról.

Szedjünk oltóvesszőt

Ha régi vagy kedvelt gyümölcsfajtát szeretnénk szaporítani vagy átoltani, akkor ahhoz

nyugalmi állapotban, februárban, fagymentes időben, egészséges fáról vágjunk ceruzavastagságú oltóvesszőt.

Ha pusztulófélben lévő öreg gyümölcsfáról szeretnénk a fajtát menteni, akkor annak a legjobb állapotú részéről szedjük a fejlett vesszőket. Hajtásrügyeseket válasszunk, amelyeken hosszúkásak, szinte a vesszőhöz simulók a rügyek (a virágrügyeket onnan ismerjük fel, hogy kerekebbek). Olyan hosszú oltóvesszőt szedjünk, hogy a középső részén 3-4 hajtásrügy legyen. A vessző végén lévő rügyek értéktelenek. Az oltás legmegfelelőbb időpontja az időjárástól függ, de általában március vége (Gyümölcsoltó Boldogasszony napja március 25.), amikor a fa nedvkeringése megindul, és „adja a héját”. Addig az oltóvesszőket hűvös, 1-2 °C-os helyen, nedves újságpapírba és nejlonzsákba csomagolva, akár hűtőszekrényben tároljuk. Fontos, hogy ne pattanjanak meg a rügyek, és ne is száradjanak ki a vesszők. Ha több fajtáról szedünk vesszőket, címkézzük föl a kötegeket.

Azonos vastagságú alany és nemes vesszőket párosítással vagy angolnyelves párosítással illesszünk össze, míg az idősebb fák vastagabb részébe való átoltáshoz a hasítékoltást vagy a héj alá oltást válasszuk.


Mit vessünk?

A kora tavaszi vetést akkor kezdhetjük el, amikor már rá lehet menni a talajra, nem ázott, nem fagyott.

Ez az időpont általában február vége, március eleje. Ilyenkor – megfelelő talaj-előkészítés után – szabadföldbe vethető a sárgarépa, a petrezselyem, a borsó, a fejes saláta, a spenót és a sóska magja, illetve dughagymáról szaporíthatjuk a hagymaféléket, a fűszernövények közül a kaprot. Fűtetlen fólia alá elvethetjük a hónapos retket, az előcsíráztatott korai burgonya gumóját, illetve a korai karalábét is kipalántázhatjuk. Ha maradék vetőmagunk van, akkor fontos tudnunk, hogy mikor csomagolták, mert a zöldségfélék magjai igen eltérő ideig őrzik meg a csíraképességüket. A metélőhagyma például csak 1-2 évig, ezért abból érdemes minden évben új magot venni. A petrezselyem, a vöröshagyma 2-3, a sárgarépa, a cékla, a bab és a paprika magja 3-4 évig csíraképes. A leghosszabban, 6-8 évig a kabakosok (uborka tök, dinnye) magja tárolható.


Házi Berkenye

Vannak olyan gyümölcsfajok, amelyek sajnálatos módon lassan feledésbe merülnek, nem termesztik őket. Ilyen ősi gyümölcsünk a házi berkenye. Nagyobb pihenőkertbe is ültethetjük, mert 12-15 méter magas fája, szép szabályos koronája jó árnyékot ad. Májusban sátorozó fürt virágaival, ősszel vörös lombszínével díszít.

A házi berkenye 2-3 cm átmérőjű almácska termései szeptemberben érnek. Két alakkörét, az alma alakú gömbölyded, illetve a körte formájú hosszúkás terméseket nevelő változatát ismerjük. A házi berkenyére valóban igaz, hogy inkább gyermekeinknek, unokáinknak ültetjük, mert a csemete 10-15 év múlva virágzik, és akár húsz év is eltelik, mire számottevő mennyiségű gyümölcsöt ad.

Hosszú életű fa, a dunántúli szőlőhegyeken több száz éves példányai is élnek.

Napos helyre ültessük, fiatal korban rendszeresen öntözzük. Legjellemzőbb betegségei a varasodás, a tűzelhalás és a rozsda, ami ellen az almához és a körtéhez hasonlóan védeni kell. Termése túlérve lepotyog a fáról, ezt azonban ne várjuk meg, még érés előtt szedjük le (magas fáról gyümölcsszedő zsákkal) és utóérleljük. A házi berkenyét, akárcsak a birset, kesernyés íze és hashajtó hatása miatt nyersen nem fogyasztjuk, viszont kiváló lekvár, befőtt és ízletes pálinka készíthető belőle. C-vitaminban, csersavban és pektinben gazdag, ami hozzájárul a jó emésztéshez.


Élő talaj

A sikeres növénytermesztés alapja a talaj, annak minőségét azonban nemcsak fizikai tulajdonságai (pl. szerkezete, vízmegtartó képessége) határozzák meg, hanem biológiai aktivitása is.

A biológiailag aktív talajban kellően nagy mennyiségben élnek azok a szabad szemmel nem látható mikroélőlények, amelyek segítik a növény tápanyag- és vízfelvételét, ugyanakkor megvédik a talajból fertőző kórokozókkal és kártevőkkel szemben.

A talajban zajló természetes folyamatok támogatása, a mikroélőlények tevékenységének segítése, számuk növelése felér egy nagy adagú műtrágyázással. A mikroszervezetek ugyanis feltárják és a növények számára fölvehetővé teszik a tápanyag-molekulákat. A mikroszervezetek tevékenységét úgy támogathatjuk, ha kíméletesen műveljük a talajt, és csak indokolt esetben bolygatjuk (pl. az őszi ásással, szántással). A laza szerkezetű, szerves anyaggal ellátott talajt forgatás nélkül is művelhetjük, a talajlazítást ugyanis elvégzik helyettünk a talajélet fenntartásában minket segítő földigiliszták. A talajban élő hasznos mikroélőlények számát baktériumtrágyák, talajkondicionáló készítmények, komposztkivonatok kijuttatásával gyarapíthatjuk.

A talajban azonban nemcsak hasznos élőlények, hanem sajnos kártevők és kórokozók is élnek. Sok gondot okoznak a talajból fertőző, hervadást, palántadőlést előidéző gombás betegségek, például a pítium, a fitoftóra, a verticillium, a fuzárium és az alternária, a kártevők közül pedig a fonálférgek, a tőzeglégy-, a gyászszúnyog-, a vincellérbogár- és a bagolylepke- lárvák, illetve a lótücsök.

Hajtatásban igen veszélyesek a talajból támadó tripszlárvák, ma már szerencsére azok ellen is találunk vegyszermentes megoldást. Ilyenek az úgynevezett hiperparazita (az élősködőn élő élősködő) gombaszervezetek, amelyek harcra kelnek a kórokozó gombákkal vagy kártevőkkel. Ezek egy része a hazai talajokban természetes módon is megtalálható, felszaporítva és célzottan kijuttatva azonban a hatásuk fokozható. Ilyen például a Trichoderma asperellum gombafajt tartalmazó Trifender WP, amely a talajból fertőző kórokozó gombák ellen hatásos. Az Artis az Arthrobotrys oligospora, míg a Bora a Beauveria bassiana hiperparazita gomba spóráit és micéliumait tartalmazza, amelyek a talajban lakó kártevők számára kedvezőtlen feltételeket teremtenek. A Streptomyces griseoviridis baktériumtörzsre épülő Mycostop a palántadőlés és a fuzáriumos hervadás ellen hatásos.

A hasznos gombaszervezetek azonban roppant érzékenyek.

Túlságosan alacsony hőmérsékleten hibernálódnak (de túlélnek), a nagy melegben viszont elpusztulnak. Legjobban a 15-25 °C közötti hőmérséklettartományban „dolgoznak”. Száraz talajban sem aktívak, ezért gondoskodnunk kell a megfelelő vízellátásról, a túl gyakori öntözés azonban a kimosódás veszélyével jár. Általában a növények számára is kedvező, enyhén savas vagy semleges (pH 6-8) közeget kedvelik. A hasznos gombák általában 1-3 hónapig életképesek, ezért időről időre újból ki kell juttatni őket, közvetlenül a talajhoz keverve vagy az öntözővízzel. A mikrobiológiai készítmények használata mellett kerüljük a vegyszereket (gyomirtókat és talajfertőtlenítőket).

 

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2018/1_2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kert a szobában

A télikert a lakóházak szerves részeként a zöld élményét adja akkor is, amikor odakint kevés a lomb és a szín. Akkor érezzük igazán a harmóniáját, ha kialakítása, a benne lévő növények alakja, színvilága és elhelyezkedése a lakás stílusához igazodik. Kényelmünket, feltöltődésünket szolgálja ez a zöld tér, ezért több, mint a fagyérzékeny növények téli tárolási helye.

Csonthéjba zárt egészség

Ki ne szeretne karcsú alakot, szép és egészséges hajat, selymes tapintású, rugalmas bőrt és friss memóriát? A csipszek, édességek és egyéb „rágcsák” helyett fogyasszanak dióféléket és olajos magvakat. Hogy melyek felelnek meg a legjobban a fent vázolt céloknak?

"Bébiétel minőségű" TÉSZ termelés: talpra állás a gáncs után

A Penta Família Szövetkezet bizonyára jól dolgozik. Tevékenységük hasznosságának talán az a legerősebb bizonyítéka, hogy a szövetkezetbe többen is szeretnének belépni – csakhogy erre nincs mód egy ideje. Nem zárkóznak el előle, de ahhoz ragaszkodnak, hogy az új jelentkezőnek két ajánlója legyen, és hogy meggyőződhessenek róla, hogy nem csupán afféle „támogatásvadász” a jelentkező, hanem valódi termelő.

A szaharai szél kiszárítja a kakaóültetvényeket

A harmattan, a forró, száraz, nyugat-afrikai passzátszél idén jelentős szárazsággal és minimális csapadékkal érkezett a világ legnagyobb kakatermelő országába, Elefántcsontpartba. Ha a következő héten is folytatódik az aszály, az veszélyeztetheti az idei termést.

Ipari mennyiségek: az almasűrítmény számai

A világon 1,6 millió tonna almasűrítményt készítenek, körülbelül a harmadát Európában. Kontinensünkön 12 millió tonna alma terem, annak a harmada ipari. A legnagyobb almatermést Lengyelország hozza, náluk 300-350 ezer tonna sűrítmény készül, hazánkban 50 ezer tonna. Ennek a mennyiségnek a gazdaságossági oldalát járta körül előadásában Apáti Ferenc a FruitVeB tanácskozásán, Mátraházán.

Dutra-találkozó lesz Komáromban

Az egykor Kispesten gyártott Dutra rakodók és traktorok rajongói tartanak találkozót szombaton a komáromi Petőfi Sándor Művelődési Házban.

Sok az alma és nem fogy

Az egy évvel ezelőttinél 30-50 százalékkal alacsonyabb árakon is a szokásosnál jóval kisebb ütemben fogy a hűtőházakból az étkezési alma, ráadásul nagy tételekről derül ki, hogy a minőségük romlása miatt már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Világgazdaságnak.

Téli felkészülés a gyümölcsösökben

Még a tél közepén járunk, de a nagy kertekben megkezdődött a munka. Néhol még látni a száraz ágakon szüretkor fennmaradt almamúmiát, de az örök körforgás nem áll meg, sokfelé megkezdődött az idei termés előkészítése a gyümölcsösökben és a szőlőkben. A metszés.

Olcsóbb gyümölcs, drágább zöldség, és a munkaerőhiány

Tavaly sokféle nyavalya sújtotta a mezőgazdaságot és annak egyik nagyon fontos ágát, a kertészetet is. Az ezutáni kilátásokról foglaltuk össze szakértőnk, ifjabb Csizmadia György álláspontját.

A fotoszintézis „felturbózása”

Amerikai kutatók a fotoszintézis felerősítéséhez genetikailag módosítottak növényeket abban bízva, hogy ez a módszer egyszer majd javítja az élelmiszernövények hozamát.