0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az öntözésfejlesztés gátjai Magyarországon

Sajnos, még 2018 év elején is mindig témát szolgáltat a „Mezőgazdasági Vízgazdálkodási Ágazat Fejlesztése” program. Ez részben azzal magyarázható, hogy a program sokadik változtatásának köszönhetően meghosszabbított határidővel, egészen 2020-ig nyújt lehetőséget az eléggé elhivatottak számára. Természetesen a forrás kimerülése is korlátozhatná a pályázat kifutását, de nem úgy tűnik, hogy erre sor kerül.

A fő indok azonban, hogy 2016 augusztusa óta nyitva álló lehetőség, sajnos még eredményekben nem nyilvánult meg, de sokan sokszor elmondták, hogy 2018. március végéig – a választásokat megelőzően – mindenkit értesítenek.

Amit viszont már most is tudunk, hogy a kiemelt prioritású témában is hatalmi szigorral jártak el a döntés előkészítése során. Az elutasítások száma, melyekkel február hónapban szembesültünk, olyan mértékű volt, amire senki sem számított. Tény, hogy bizonyos esetekben a beadott pályázat olyan hibákat tartalmazott, mely nem tette lehetővé, hogy a pontozásig eljusson, de a kérdés akkor is felmerül: Miért kellett eddig várni?

Sok esetben viszont felmerül a kérdés: A „kirendelt” ügyintéző miért volt ennyire „készséges”? Sokakat ezért utasítottak el, mert a pályázat besorolása (új telep létesítése vagy korszerűsítés) volt hibás, vagy az ügyintéző által annak ítélt, hiszen a korszerűsítéssel kombinált nettó öntözött terület növekedése esetén külön rendelkezik a kiírás a besorolásról. Sok esetben az ilyen „félreértéseket” a hiánypótlások alkalmával bizonyos ügyintézők tudták orvosolni. Azt már nem is említve, hogy a hiánypótlásokra megadott határidő sokszor a 8 napot sem érte el, ami főleg elképesztő sietségnek tűnik az ismert ügymenetet figyelembe véve.

A 40% körüli visszautasítás nem sok jóval kecsegtet a porondon lévő eredmények tekintetében sem. A félsz mindenkiben ott motoszkál, hogy a beadott pályázatok elbírálásakor is lesznek meglepetések, függetlenül attól, hogy a keret bőségesen rendelkezésre áll. Az országot járva több típusú összeesküvés elmélettel is találkozik az ember, ami persze az eddig rendelkezésre álló információk alapján talán nem is annyira elképzelhetetlen.

De a jó dolgokról is pár szót ejtve, a sokadszorra módosított kiírásnak pozitív hozománya is van. A teljesség igénye nélkül:

– Pályázat beadása 2020. augusztus 3-ig

– Egy pályázó több pályázatot is megvalósíthat, míg az összesített támogatási érték nem éri el egyéni projekt esetén az egymilliárd, kollektív projekt esetén a kétmilliárd forintot.

– A technológiai víz is megjelenik, mint külön tétel

– A vízjogi engedélyhez kapcsolódóan is változott a kiírás, bár az esetek döntő többségében még mindig elengedhetetlen

– Tulajdonosi hozzájárulás benyújtása is módosult, egyszerűsítve azt

Az eddig beadott pályázatokkal kapcsolatosan elmondható, hogy voltak páran azon szerencsések, akik már saját kockázatukra megvalósították a beruházást. Ők jártak jól! Ismerünk olyan termelőt, aki az időjárási körülményeknek köszönhetően egy év alatt akkora profitra tett szert, hogy a teljes beruházás megtérült. Ha egy kicsit visszanézünk az időbe, megközelítőleg 2012 mondható annak az évnek, amikor először terítékre került az öntözés támogatása a 2008-ban indult pályázat után. Ennek már hat éve, és még a legrosszabb esetben is 7-10 év körül kalkulálható a megtérülés, tehát ez az időtáv mondhatni elvesztegetettnek, de ha ezt akkor tudtuk volna…

Fontos viszont megemlíteni, hogy az öntözési beruházást sokan teljesen önerőből nem engedhetik meg maguknak, ezért is ilyen nagy a várakozás az eredményeket illetően. Mindenki érdeke, hogy a közel egy időben meghirdetett és már elbírált pályázatoknál (ÁTK, kertészet stb.) tapasztalható részleges vagy csökkentett értékű támogatás, az öntözés esetében ne jelenjen meg, hiszen a már eddig is sokat emlegetett rendszerben való gondolkodással ezt teljesen szembe megy.

Az öntözés kicsit mindent vagy semmit témakör, hiszen részelemek megépítésével nem tudunk semmi féle eredményt elérni. Hiába van szivattyúm, ha nincs mivel kijuttatni az öntözővizet, és persze ez fordítva is így igaz.

Az eddig beadott, ezután beadásra kerülő pályázatok és saját erőből megvalósuló beruházások esetében is fontos megemlíteni, hogy az AGROTEC Magyarország Öntözési Üzletága mindenben igyekszik segítséget nyújtani, hogy az öntözés – mint ágazat – visszanyerhesse megkopott régi fényét. (x)

www.agrotec.hu

 

Forrás: AGROTEC Magyarország Kft.