Back to top

Kuvaitba mehet a magyar szürkemarha, Somogyban csökken az állomány

Kilencvenmillió forintot fordíthat reklámra a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete, a pénzből a fajta hústermékeire hívják fel a figyelmet külföldön. Somogyban egyre csökken a szürkemarha állománya, a gazdálkodók szerint nem gazdaságos a tartásuk.

Húsz éve foglalkozik szürke szarvasmarha tenyésztéssel Késmárki Sándor Marcaliban. A sonline.hu-nak azt nyilatkozta, a kezdetekkor még százötven állata volt, mostanra csökkent a létszám:

"Meggyőződésem, hogy ez az egyik legegészségesebb hús, amelyhez hozzájuthatnak a vásárlók. Azonban nincs megfelelő reklám, így az emberek nem tudják, mennyire egészséges táplálék a szürkemarha húsa. Pedig a mi marháink egyáltalán nem esznek tápot, csak legelnek és szénát kapnak."

A Késmárki Sándor által üzemeltetett csárdában számos szürkemarhából készült étel kerül a tányérokra, s azt mondja: aki egyszer megkóstolja, újra visszatér. Akik törekednek egészségük megóvására, azok rájönnek, hogy ebben segíthet, ha szürkemarhahúst fogyasztanak.

Ám a marcali tenyésztő szerint a jó és összehangolt reklámon kívül megfelelő minőségű és mennyiségű termékre is szükség volna. Úgy látja, hogy útjára kellene végre indítani a piacon egy szürkemarha terméket. Tehát ki kellene találni, össze kellene rakni és fel kellene futtatni. Viszont nem gondolja, hogy a magyar termelők megfelelő kapacitással rendelkeznének nagyobb potenciális felvevő piacokra. Késmárki Sándor úgy gondolja, ha nem lenne az állami támogatás, akkor nem is lenne gazdaságos magyar szürkével foglalkozni.

A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete 90 millió forintot költhet a fajta népszerűsítésére Szaúd-Arábiában, Kuvaitban és Svájcban.

Fónai Tibornak Ráksiban vannak szürkéi, de azt mondja, már csak turisztikai látványosságok a kérődzők a somogyi településen:

"Amikor nagy volt a létszám, akkor volt huszonhét. Most négy tehén van és egy bika. Azt gondolom, százas létszám alatt nem gazdaságos a tartásuk, mert sokkal több idő a hizlalás, mint például a magyar tarkáé."

Fónai Tibor úgy véli, nagyon nyomottak az árak, holott a szürke szarvasmarha húsa rendkívül értékes, többet kellene fizetni érte.

Van olyan, somogyi termelő, aki ugyan el tudja adni a tartott szürke húsát, de azt nem elkülönítve kezelik a vágóhídon, hanem a szarvasmarha hússal együtt. Pedig a magyar szürke szarvasmarha húsa rendkívül finom, ízgazdag, egészséges, fehérjedús, ásványi anyagokban gazdag. Mivel sok helyütt csak legeltetik őket, tápot, teljesítményfokozót nem kapnak, eléri a bio minőséget is.

A szakmai szervezet közel 90 millió forintot költhet a fajta népszerűsítésére Szaúd-Arábiában, Kuvaitban és Svájcban.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az állatjóléti támogatás meghosszabbítását kértük

A kormány 2019-től is fenn kívánja tartani a baromfiszektor állatjóléti támogatását. Magyarország az éves keretet 12 milliárd forintról 14,5 milliárd forintra emelné, miközben fenntartja a tojótyúkok állatjóléti támogatását is.

Az első negyedévben rekord mennyiségű juhot adtak el

Márciusban – 2017-he viszonyítva – a vágójuh és a vágómarha felvásárlási ára emelkedett a leginkább, kilónként 160 , illetve 67 forinttal adtak többet értük. A vágóbaromfi ára 8 forinttal nőtt, a vágósertésé viszont 12 forinttal csökkent. A tehéntejért 3, az étkezési tojásért pedig 1 forinttal fizettek magasabb árat, mint 2018 III. havában.

ASP: Horvátország a magyar élősertés import szüneteltetését kéri

Horvátország nem tiltja ki ugyan a Magyarországról származó sertés eredetű termékeket piacáról, de arra kér mindenkit, hogy az afrikai sertéspestis (AFP) felbukkanása miatt ne hozzon be élősertést a szomszédos országból - mondta Tomislav Tolusic horvát mezőgazdasági miniszter Zágrábban. Szigorúan ellenőrzik az élősertés behozatalt, így nem kell, hogy probléma adódjon, de az esély mindig fennáll. 

Gép emelgeti a paradicsomosrekeszeket

Számítógép-vezérelt áruelőkészítő, csomagoló gépsort üzemeltek be az orosházi Majsai kertészetben. Miután a szedők behelyezték a frissen szedett fürtöket a rekeszekbe, azokat már nem kell többé emelgetniük, és palettázáshoz sincs szükség kézimunkaerőre.

Indul a munkavédelmi tudatosság növelését megcélzó projekt

A munkaügyi és munkavédelmi tudatosság növelésének mérföldköve lehet a 3,8 milliárd forintból megvalósuló Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése nevű projekt - mondta Simon Attila István munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár a projekt nyitórendezvényén.

Már igényelhető a támogatás a fémzárolt fűszerpaprika vetőmaghoz

Vissza nem térítendő mezőgazdasági csekély összegű támogatást igényelhet a fűszerpaprika-termelő a minőségi fűszerpaprika termelése céljából a fémzárolt vetőmag költségeinek részbeni kompenzálására - adta hírül a Magyar Államkincstár.

Tenyésztő szülők, gyógyító gyerekek

Jakab Juditék generációkra eljegyezték magukat az állatgondozással.Férjével, Lukács Lászlóval több mint 20 éve húsmarhatartással foglalkoznak Mindszentgodisa-Bakóca térségében. A világvégi falvakhoz egy világon át vezetett az út, az egyetem után az USA-ban dolgoztak közel egy évet húsmarha farmokon. Az ott tapasztalt mentalitás, munkaszervezés alapján kezdték el kiépíteni saját gazdaságukat.

60 ezer euró lesz a támogatás felső határa 2020 után

Attól nem kell félniük a termelőknek, hogy kevesebb pénzt kapnak majd 2020 után, arra viszont fel kell készülni, hogy több feltételnek kell megfelelniük, hogy a támogatásokhoz hozzájuthassanak – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Hódmezővásárhelyen, a XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon rendezett fórumán.

Újraindul a támogatott sofőrképzés

Újabb 1200 hivatásos tehergépkocsi- és autóbuszvezető képzése kezdődhet meg 1 milliárd forintos támogatásból a Gépjárművezető-képzés munkaviszonyban állók számára elnevezésű program keretében - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az oktatásokon a csoportos tájékoztató korábbi résztvevői közül azok vehetnek részt, akik elhelyezkedést igazoló munkáltatói szándéknyilatkozattal rendelkeznek. 

Extrém gyümölcsdrágulás volt márciusban

Márciusban a mezőgazdasági termelői árak 2,5 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbiakhoz képest. Az emelkedés a növényi termékek árának 2,6 és az élő állatok és állati termékek árának 2,2 százalékos növekedéséből tevődik össze - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).