Back to top

Kuvaitba mehet a magyar szürkemarha, Somogyban csökken az állomány

Kilencvenmillió forintot fordíthat reklámra a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete, a pénzből a fajta hústermékeire hívják fel a figyelmet külföldön. Somogyban egyre csökken a szürkemarha állománya, a gazdálkodók szerint nem gazdaságos a tartásuk.

Húsz éve foglalkozik szürke szarvasmarha tenyésztéssel Késmárki Sándor Marcaliban. A sonline.hu-nak azt nyilatkozta, a kezdetekkor még százötven állata volt, mostanra csökkent a létszám:

"Meggyőződésem, hogy ez az egyik legegészségesebb hús, amelyhez hozzájuthatnak a vásárlók. Azonban nincs megfelelő reklám, így az emberek nem tudják, mennyire egészséges táplálék a szürkemarha húsa. Pedig a mi marháink egyáltalán nem esznek tápot, csak legelnek és szénát kapnak."

A Késmárki Sándor által üzemeltetett csárdában számos szürkemarhából készült étel kerül a tányérokra, s azt mondja: aki egyszer megkóstolja, újra visszatér. Akik törekednek egészségük megóvására, azok rájönnek, hogy ebben segíthet, ha szürkemarhahúst fogyasztanak.

Ám a marcali tenyésztő szerint a jó és összehangolt reklámon kívül megfelelő minőségű és mennyiségű termékre is szükség volna. Úgy látja, hogy útjára kellene végre indítani a piacon egy szürkemarha terméket. Tehát ki kellene találni, össze kellene rakni és fel kellene futtatni. Viszont nem gondolja, hogy a magyar termelők megfelelő kapacitással rendelkeznének nagyobb potenciális felvevő piacokra. Késmárki Sándor úgy gondolja, ha nem lenne az állami támogatás, akkor nem is lenne gazdaságos magyar szürkével foglalkozni.

A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete 90 millió forintot költhet a fajta népszerűsítésére Szaúd-Arábiában, Kuvaitban és Svájcban.

Fónai Tibornak Ráksiban vannak szürkéi, de azt mondja, már csak turisztikai látványosságok a kérődzők a somogyi településen:

"Amikor nagy volt a létszám, akkor volt huszonhét. Most négy tehén van és egy bika. Azt gondolom, százas létszám alatt nem gazdaságos a tartásuk, mert sokkal több idő a hizlalás, mint például a magyar tarkáé."

Fónai Tibor úgy véli, nagyon nyomottak az árak, holott a szürke szarvasmarha húsa rendkívül értékes, többet kellene fizetni érte.

Van olyan, somogyi termelő, aki ugyan el tudja adni a tartott szürke húsát, de azt nem elkülönítve kezelik a vágóhídon, hanem a szarvasmarha hússal együtt. Pedig a magyar szürke szarvasmarha húsa rendkívül finom, ízgazdag, egészséges, fehérjedús, ásványi anyagokban gazdag. Mivel sok helyütt csak legeltetik őket, tápot, teljesítményfokozót nem kapnak, eléri a bio minőséget is.

A szakmai szervezet közel 90 millió forintot költhet a fajta népszerűsítésére Szaúd-Arábiában, Kuvaitban és Svájcban.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

"Bébiétel minőségű" TÉSZ termelés: talpra állás a gáncs után

A Penta Família Szövetkezet bizonyára jól dolgozik. Tevékenységük hasznosságának talán az a legerősebb bizonyítéka, hogy a szövetkezetbe többen is szeretnének belépni – csakhogy erre nincs mód egy ideje. Nem zárkóznak el előle, de ahhoz ragaszkodnak, hogy az új jelentkezőnek két ajánlója legyen, és hogy meggyőződhessenek róla, hogy nem csupán afféle „támogatásvadász” a jelentkező, hanem valódi termelő.

Ipari mennyiségek: az almasűrítmény számai

A világon 1,6 millió tonna almasűrítményt készítenek, körülbelül a harmadát Európában. Kontinensünkön 12 millió tonna alma terem, annak a harmada ipari. A legnagyobb almatermést Lengyelország hozza, náluk 300-350 ezer tonna sűrítmény készül, hazánkban 50 ezer tonna. Ennek a mennyiségnek a gazdaságossági oldalát járta körül előadásában Apáti Ferenc a FruitVeB tanácskozásán, Mátraházán.

Tízmilliárdok öntözésfejlesztésre

További nemzeti forrásokat különített el a Kormány öntözésfejlesztésre, illetve konkrét feladatokat határozott meg azzal kapcsolatban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara stratégiai jelentőségűnek tartja az öntözés fejlesztését, üdvözli az azt előrevivő kormányzati döntést.

Vidékfejlesztési támogatással újult meg két közösségi központ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

A vidékfejlesztés, a vidéki térség felzárkóztatása kiemelt fontosságú a kormány politikájában, amelyet a Tiszaadonyban és Kérsemjénben pályázati támogatással megvalósult közösségi házak fejlesztése is bizonyít – hangsúlyozta Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

A jövő tejüzeme épült Borjádon

A borjádi TS-Tej Kft. által épített tejüzemet adtak át a közelmúltban az anyacég, azaz a Borjádi Zrt. telephelyén.

Újra lendületben a gyulai húsipar

Az elmúlt esztendőben rekordmennyiségű árbevételt, több mint hatmilliárd forintos forgalmat ért el a helyi önkormányzat tulajdonában lévő Gyulahús Kft., mely immár másfél évszázados tradíciókkal bír. Még 1868-ban jött létre Gyulán az a vágóhíd, melytől számíthatjuk a húsüzem meglétét is.

Stabil, de "közterhes" évre számítanak a kkv-k

A cégek gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló tényezők – mint a vállalkozás pénzügyei, az uniós pályázatok elérhetősége vagy a gazdaságpolitika – többségében alig várnak változást a vállalkozások, de egy jelentős részük a közterhek emelkedésre számít idén.

Sikeres évet zárt 2018-ban az Agrárminisztérium

A jogalkotás területén az Agrárminisztérium volt a legaktívabb tárca az elmúlt évben. Az 55 rendelet, 6 törvény és 10 kormányrendelet mellett, a tárca további 4 törvényjavaslatot készített elő és nyújtott be az Országgyűlés elé. A sikerrel megkezdett programok folytatásán túl többek között az élelmiszerbűnözés visszaszorításának ügye, valamint a sertés-és baromfi járványok álltak a minisztérium tevékenységének a központjában tavaly.

Hatputtonyos aszúk előjegyzésre

Hamarosan egy innovatív aszúértékesítési koncepciót vezet be a mádi HOLDVÖLGY, amely teljesen új alapokra helyezi a hat puttonyos aszúk és a borrajongók kapcsolatát.

A kínai sertéságazat megsínyli az ASP-t

Kína legnagyobb sertéstenyésztői jelentősen csökkentették a 2018-as profit becsléseiket, mivel a gyorsan terjedő afrikai sertéspestis (ASP) erősen befolyásolja a sertéshús árakat és a keresletet. Ez pedig érzékenyen érinti a világ legnagyobb sertéshús előállító országát.