0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kuvaitba mehet a magyar szürkemarha, Somogyban csökken az állomány

Kilencvenmillió forintot fordíthat reklámra a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete, a pénzből a fajta hústermékeire hívják fel a figyelmet külföldön. Somogyban egyre csökken a szürkemarha állománya, a gazdálkodók szerint nem gazdaságos a tartásuk.

Húsz éve foglalkozik szürke szarvasmarha tenyésztéssel Késmárki Sándor Marcaliban. A sonline.hu-nak azt nyilatkozta, a kezdetekkor még százötven állata volt, mostanra csökkent a létszám:

„Meggyőződésem, hogy ez az egyik legegészségesebb hús, amelyhez hozzájuthatnak a vásárlók. Azonban nincs megfelelő reklám, így az emberek nem tudják, mennyire egészséges táplálék a szürkemarha húsa. Pedig a mi marháink egyáltalán nem esznek tápot, csak legelnek és szénát kapnak.”

A Késmárki Sándor által üzemeltetett csárdában számos szürkemarhából készült étel kerül a tányérokra, s azt mondja: aki egyszer megkóstolja, újra visszatér. Akik törekednek egészségük megóvására, azok rájönnek, hogy ebben segíthet, ha szürkemarhahúst fogyasztanak.

Ám a marcali tenyésztő szerint a jó és összehangolt reklámon kívül megfelelő minőségű és mennyiségű termékre is szükség volna. Úgy látja, hogy útjára kellene végre indítani a piacon egy szürkemarha terméket. Tehát ki kellene találni, össze kellene rakni és fel kellene futtatni. Viszont nem gondolja, hogy a magyar termelők megfelelő kapacitással rendelkeznének nagyobb potenciális felvevő piacokra. Késmárki Sándor úgy gondolja, ha nem lenne az állami támogatás, akkor nem is lenne gazdaságos magyar szürkével foglalkozni.

Fónai Tibornak Ráksiban vannak szürkéi, de azt mondja, már csak turisztikai látványosságok a kérődzők a somogyi településen:

„Amikor nagy volt a létszám, akkor volt huszonhét. Most négy tehén van és egy bika. Azt gondolom, százas létszám alatt nem gazdaságos a tartásuk, mert sokkal több idő a hizlalás, mint például a magyar tarkáé.”

Fónai Tibor úgy véli, nagyon nyomottak az árak, holott a szürke szarvasmarha húsa rendkívül értékes, többet kellene fizetni érte.

Van olyan, somogyi termelő, aki ugyan el tudja adni a tartott szürke húsát, de azt nem elkülönítve kezelik a vágóhídon, hanem a szarvasmarha hússal együtt. Pedig a magyar szürke szarvasmarha húsa rendkívül finom, ízgazdag, egészséges, fehérjedús, ásványi anyagokban gazdag. Mivel sok helyütt csak legeltetik őket, tápot, teljesítményfokozót nem kapnak, eléri a bio minőséget is.

A szakmai szervezet közel 90 millió forintot költhet a fajta népszerűsítésére Szaúd-Arábiában, Kuvaitban és Svájcban.

Forrás: sonline.hu