0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Behozza az időjárás okozta lemaradását a természet Fejér megyében

Nagyüzem van Fejér megye földjein, a gazdák minél előbb be akarják hozni a lemaradást. A márciusi hideg nem viselte meg a növényeket, s még azok is „kiheverték” a kemény mínuszokat, amelyek levelein korábban a fagykár nyomait lehetett felfedezni.

Szemgyönyörködtetően szép képet mutat a határ, üde zöldek az őszi vetések, s egyes táblákban már megjelentek a közeli napokban elvetett tavaszi növények zsenge hajtásai is. Vida Gyula agrármérnök, az MTA Agrártudományi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa nyilatkozott a feol.hu-nak:

„Némi késéssel ugyan, de a végre megérkezett felmelegedés hatására behozták a márciusi zord időjárás okozta lemaradásukat az ősszel elvetett gabonák: gyors, erőteljes növekedésnek indultak, amihez kedvez az is, hogy az elmúlt időszakban lehullott csapadék feltöltötte a talajokat.”

A határt járva az agrármérnök szakember azt tapasztalja, hogy a márciusi hideg nem viselte meg a növényeket, s még azok is „kiheverték” a kemény mínuszok okozta károsodást, amelyek levelein korábban a fagykár nyomait lehetett felfedezni, és szerencsére betegségeknek sincsenek jelei. Megyeszerte nagyüzem van a határban: a gazdák minél előbb be akarják hozni a késői kitavaszodás miatti lemaradást: végzik a korán kikelő gyomok irtását, s van, ahol már a második fejtrágya adagot szórják ki a földekre. A szekmeber szerint:

„A mostani ígéretes fejlődést legfeljebb az lassíthatná le, ha hirtelen nyárias meleg, majd a fagyosszentek idején keményebb hideg köszöntene be. A legoptimálisabb egy fokozatos, lassú felmelegedés lenne.”

Igazi nagyüzem van a pusztaszabolcsi határban: szinte nincs olyan szántóföldi tábla, vagy parcella, ahol ne dübörögnének a gépek. Van, ahol az ősszel felszántott talaj lezárásán, a simítózáson dolgoznak, másutt a cukorrépát és a napraforgót vetik. A tavaszi árpa vetését már be is fejezték a megyének ebben a térségében, s néhol már az első aprócska növények is kibújtak a földből – mondta el Sztupa Gergely, a Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője.

Forrás: feol.hu