0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Hét középiskolai csapat az EuroSkills hazai döntőjében

A virágkötészet és a parképítészet a természetet hozza be a városokba, élhetőbbé téve a sűrűn beépített környezetbe kényszerült emberek mindennapjait, mondta Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a 29. Savaria Floriadae Ifjú Virágkötők Versenye és az 5. Savaria Parcum Fiatal Park- és Kertépítők Versenye eredményhirdetésének megnyitóján Szombathelyen.
Az emberi lélek születésétől fogva igényli, hogy egy kis darab természetet lásson maga körül, amelynek ő a gondozója, az őrzője, jelentsen ez csupán egy cserepes virágot vagy akár egy mesteri fokon ápolt veteményes kertet – mondta Gulyás Andrea.

virágkötészet, valamint a park- és kertépítészet művelőinek hatalmas tudásra van szükségük, aminek megszerzésben segíti őket a Földművelésügyi Minisztérium és a fenntartásában működő agrár-szakképző iskolák hálózata, hangsúlyozta. A kormány az agrár-szakképzés erősítése, a foglalkoztatás növelése, a jövedelmek emelése érdekben hathatós lépéseket tesz annak érdekben, hogy az agrárszakmák a legnépszerűbb hivatások között legyenek a pályaválasztók körében. Nagy szükség van a jó szakemberekre, akik az itthon szerzett tudásukkal, alkotó munkájukkal a magyar gazdaságot erősítik – mondta az FM közigazgatási államtitkára a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban.

A nagy hagyományokra visszatekintő virágkötészeti verseny „kistestvére”, a Savaria Parcum az idén az EuroSkills ifjú szakemberek Európa-bajnokságának magyarországi döntőjének középiskolai előválogatója volt. Hodvogner Csaba intézményvezető kiemelte, hogy ezekkel a versenyekkel az iskola célja mindig is az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet ezekre az agrárszakmákra, illetve a Hermanból kikerülő diákok magas szakmai tudására, képességeire. Mi sem bizonyítja ezt jobban az, hogy az idei EuroSkills versenyen virágkötészet kategóriában, alanyi jogon Takács Dániel, egykori Hermanos diák képviseli hazánkat, aki a tavaly októberben, Abu Dhabiban, a WorldSkills szakmák világversenyén 4. helyezést ért el és kiválósági érmet is szerzett.

Nagy megtiszteltetés az intézmény számára az is, hogy az idén szeptemberben Magyarországon megrendezett EuroSkills Budapest 2018 hazai döntőjének középiskolai előválogató versenye az 5. Savaria Parcum. A hat iskolából nevezett 12 középiskolai csapatból a hét legjobb vehet részt a hazai döntőn.

Kosztka Ernő, az EuroSkills magyarországi döntőjének számító X. Magyar Kertépítő Verseny és Show-t szervező Magyar Kertépítő és Fenntartó Vállalkozók Országos Szövetségének (MAKEOSZ) elnöke köszöntőjében elmondta, hogy néhány éve csak reménykedett a szakma abban, hogy a társadalom felismeri és elismeri azt, hogy az élhető környezet ma már alapvető emberi jog. Ennek megtervezése és kialakítása a park- és kertépítők, illetve az azt tanuló diákok feladata.

Óriási eredmény és megtiszteltetés, hogy az ifjú szakemberek Európa-bajnoksága, amelyen szeptemberben Európa 28 országából a legjobb és legfelkészültebb fiatal szakemberek versenyeznek 39 szakmában, Budapest ad otthont, és idén először a magyar park- és kertépítő szakma legjobbjai is képviseltethetik magukat.

A Construma Kert szakkiállításon megrendezett hazai válogató verseny népünnepély lesz, amire a szakma oly régen várt – tette hozzá Kosztka Ernő.

A résztvevő versenyzők bebizonyíthatják, hogy a sok elméleti és gyakorlati tudás ott van az alma máterekben, a szakiskolákban és az egyetemeken. A verseny bebizonyítja, hogy a magyar gyakorlati szakemberek képesek európai színvonalon dolgozni.

A szombathelyi előválogatón, az 5. Savaria Parcum park- és kertépítő versenyen a 12 kert versenyző páros a 9 négyzetméteres mintakertekhez összesen mintegy 40 köbméternyi földet mozgattak meg, 28 raklapnyi szárazanyagot építettek be, körülbelül 400 darab növényt ültettek el. A zsűri részletesen értékelte a versenyzők teljesítményét, ami minden induló számára hasznos és építő jellegű volt -összegzett Kosztka Ernő.

A középiskolai csapatok közül a hazai előválogató versenybe hatodik helyezettként Széchenyi Attila és Kelemen Dávid, a szentesi Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola versenyzői,

ötödik helyen holtversenyben Csonka Dávid és Ulicza Zsolt, a budapesti Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola, valamint Balázs Martin és Horváth Richárd, a szombathelyi Herman Ottó Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium párosa,

negyedik helyen végzett Micsinai Balázs és Nagy Szabolcs alkotta páros, szintén a budapesti Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakközépiskolából.

Dobogós helyen végzett Benkő Viktor és Géczi Vivien párosa a budapesti Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnázium és Kollégiumából.

Második lett Kovács Dániel és Pintér Márton, szintén a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnázium és Kollégiumból.

Első helyen végzett a szombathelyi Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium csapata, Stummer Gergő és Szabó Ákos.

Ők 14-en képviselhetik a szakképző iskolákat az EuroSkills hazai döntőjén, három egyetemista csapattal együtt, akik esélyt szerezhetnek arra, hogy indulhatnak ez európai megmérettetésen. Kosztka Ernő elmondta, hogy óriási eredmény, hogy az EuroSkills-en idén első ízben magyar csapat is képviselheti a park- és kertépítő szakmát.

A Construma Kerten, a Hungexpo C pavilonjában szerdán kezdik el a versenymunkákat az induló csapatok, amit az érdeklődők április 15-éig tekinthetnek meg.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu