Back to top

Hova engedjék a Balaton vizét?

A dél-balatoni települések part menti ingatlanjai védelmében megnyitották a Sió-zsilipet a tó magas vízszintje miatt. Ám ez az intézkedés nagy problémát okoz a térség mezőgazdasági termelőinek. A következő hetek időjárása sem kecsegtet sok jóval.

A gazdák nem értik, hogy miért a Belügyminisztérium fennhatósága alá tartozik a vízügy helyett a Sió sorsa. Mint ahogy ők fogalmaznak, a nyaralótulajdonosokat védik, de a gazdálkodókat, a termőföldeket nem. A Fejér megyei Tóth Gyula Zoltán a saját és gazdatársai nevében is protestál: a nyilvánosság erejében bíznak. Úgy látja, hogy Somogyban vészhelyzet uralkodik, de Fejér megye érintett részén sem rózsásak a viszonyok.

A Fejér Megyei Hírportál értesülése szerint az Országos Vízügyi Főigazgatóság már február elején megnyitotta a Sió-zsilipet, a Balaton vízszintje ugyanis elérte a 124 centimétert. A dél-balatoni települések part menti ingatlanjai védelmében megtett intézkedés ugyanakkor jelentős problémát okoz a térség mezőgazdasági termelőinek. Az agrárszakemberek szerint a Sió környékén gazdálkodók nem vitatják a vízeresztés szükségességét, de az időzítése miatt jogos a felháborodásuk. Véleményük szerint:

A vízügyi szakembereknek figyelembe kellett volna venniük az aktuális tél végi, tavasz eleji mezőgazdasági munkákat, és már korábban, a turizmust nem zavaró időszakban is megtörténhetett volna a víztöbblet leeresztése.

A zsilip megnyitásával lezúduló víz veszélyezteti a földek állapotát, kétséges, hogy a feláztatott talaj elbírja-e a tavaszi munkákhoz szükséges nehéz gépeket.

A kerékpárút egyik oldalán a Sió kanyarog, a másik oldalán víz áll.
Fotó: feol.hu
– Úszunk, ha akarunk, ha nem – vélekednek a gazdák – éppen akkor engedik a nyakukra a Siót, amikor kezdődnének a tavaszi mezőgazdasági munkák. És az a baj, hogy a magas vízállás miatt egyszerre túl nagy mennyiséget.

A szakemberek szerint így olyanok lesznek a földek, mint a szivacs, nem lehet rájuk menni a gépekkel, az ősszel elvetett növényeket elárasztja a víz, s egyszerűen kirohadnak. A gazdák attól tartanak, hogy a Balaton kiegyensúlyozott vízgazdálkodása és a turizmus érdekei ismét felülírják majd érveiket.

A jelenleg rendelkezésre álló középtávú és hosszú távú meteorológiai és az erre épülő hidrológiai előrejelzések szerint nagy valószínűséggel tovább emelkedhet a vízszint, ezért a kármegelőzés érdekében a felesleges vizet le kell ereszteni.

A hivatal válasza

A gazdák panaszával az illetékes hatósághoz, az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz fordultunk. Siklós Gabriella, a főigazgatóság szóvivője az alábbiakról tájékoztatta a Fejér Megyei Hírlapot:

"Idén februárban és márciusban is rendkívüli mennyiségű csapadék (februárban az átlag kétszerese, márciusban már a hónap 20. napjáig szintén az átlag kétszerese) hullott a Balaton vízfelületére, illetve a vízgyűjtő területére is mind hó, mind eső formájában, ez pedig rendkívüli hozzáfolyást és vízszintemelkedést okozott."

Ezért a Balatonból a Sió-zsilipen keresztül nagy mennyiségben kell engedni a vizet. A végleges megoldás érdekében az Országos Műszaki Irányító Törzs elrendelte a terület légi felvételezését több spektrális tartományban, RGB és infrasávokban. A végleges rendezésre az irányító törzs – az eredmények majdani ismeretében – több változatot dolgoz ki, ezek jelenleg is egyeztetés alatt állnak. A végleges változat elfogadása érdekében megkezdtük az egyeztetést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával.

Forrás: 
feol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A korai kajsziból lesz a legkevesebb Baranyában

A NAK felmérése szerint a kajszibarackot érintette legnagyobb mértékben a márciusi fagykár Baranyában, valamint a fagyzugosabb területeken a késői érésű szőlőültetvények is megsínylették a hideget, ugyanakkor a szántóföldi növényeket megvédte a hótakaró.

Édesvízi akvakultúrák és ökohalak a Balaton környékén

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. keresi a lehetőségét, hogy minél több balatoni halat szolgálhassanak fel a vendéglátóegységek.

Bózsó Gyula: Erdei árnyjáték

Egy fotós, egy kép, egy történet sorozatunk következő részében Bózsó Gyula erdőmérnök képét mutatjuk be, aki szinte már munkaköri kötelességének érzi, hogy a csodálatos erdős vidéket bemutassa.

A borstratégiában is segíti a vállalkozókat a Kisosz

Idén is támogatnák a somogyi borstratégiát és párbeszédet szeretnének a megválasztott országgyűlési képviselőkkel. Erről is szó esett a a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók (Kisosz) Somogy Megyei Érdekképviselet küldöttgyűlésén.

Horgászöröm: elkezdődött a balatoni csukatelepítés

Megkezdődött az egész héten át tartó csukatelepítés a Balatonnál. A három-négy centiméteres halakat nem csak a tóba, de a Balaton északi és nyugati partjának nádasainál, valamint a déli part befolyóinál helyezik ki.

Hol belvíz, hol aszály

Megsárgult a búza, megkékült a repce a víznyomástól. Még mindig megközelítőleg húszezer hektár van víz alatt. Mekkora a kár a vetésekben, meddig bírják még a vízben a növények? Késnek-e az időjárás miatt a tavaszi munkák - kérdeztük Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnökétől.

A héten végre a gazdák kedvében jár az időjárás

A hét eleji felhősebb, változékony, csapadékos időjárás után többnyire napos, száraz, kissé szeles időben lehet végezni a tavaszi mezőgazdasági munkákat. Az átlagosnál szárazabb, melegebb időjárás mellett országszerte sokat száradt, szikkadt a talaj, a belvizes területek nagysága is csökkent. Továbbra is gyorsan fejlődik a vegetáció, ami kezdi behozni a késői tavasz miatti lemaradást.

Tavaszi határszemle: jól teleltek a vetések, bizakodhatnak a gazdák

Az idei enyhe, általában hótakaró nélküli telet viszonylag jól átvészelték az őszi vetések. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérése szerint az 1,6 millió hektáros őszi vetésű kalászos gabona és őszi káposztarepce vetésterület 90 százalékán jó vagy közepes minőségűek a növényállományok.

Próbálják behozni a lemaradást a somogyi földeken

A késői tavasz és a belvíz miatt hetekkel később tudtak csak nekiállni a munkáknak a földeken Somogyban. Sokan viszont behozták a hátrányuk nagy részét, a Sió mentén azonban vannak még nagyobb foltok, amelyek vízzel borítottak.

Sok a víz a Balatonban, mégis elzárják a Sió-zsilipet

Megkezdték a Sió-zsilip elzárását szerdán, bár a Balaton vízállása még magas. A folyamat hetekig fog tartani - közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.