Back to top

Rekorddal indult a Kékfrankos Országkóstoló

A Kékfrankos Évének jegyében elindult az Országkóstoló első üteme, amely során az Országos Borszakértő Bizottság két napon keresztül dolgozik a legszebb tételek kiválasztásán. A Kékfrankos Könyv május végére készül el.

Kiss Eliza, kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztos elmondta, az ötéves Nemzeti Borkiválóság Programra küldött tételek száma minden várakozást felülmúlt. Minden jelentős termelő elküldte a borait, közel kétszáz kékfrankos érkezett a mustrára. A Kékfrankos Könyv május végére készül el.

Az új szerkesztési elvnek megfelelően átfogó ismereteket nyújt a szőlőfajtával ismerkedőknek, az elkötelezett kékfrankos rajongóknak pedig borkalauzként szolgál a legszebb tételekhez. A könyvben elismert borászok írnak a fajtáról, a területekről, a dűlőkről. Szakemberek mesélnek arról, milyen hatással van a hordóhasználat a borstílusra.

A kiadvány szerkesztői felkérték a bor- és gasztronómiai szakma képviselőit, hogy osszák meg a fogyasztókkal egy mondatban, mit is jelent nekik a kékfrankos, milyen lehetőséget látnak benne.

Az Országkóstoló második ütemében a fehér, rozé és vörös bortételeket bírálják a szakértők. Ezen tételek borvidéki besorolása, a vakkóstolóra történő felkészítése a következő hetekben zajlik.

Forrás: 
FM Sajtóiroda

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borbemutatási lehetőség Varsóban, OBV-aranyérmeseknek díjmentesen

Felhívást tett közzé a honlapján a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, lengyelországi üzleti borbemutatón ajánl kiállítói lehetőséget az Országos Borverseny díjnyertes termelői számára. Huszonhat borászat jelentkezését várják január 22-ig.

Bormustra a Vajdaságban

Idén a Kárpát-medence különböző tájairól – Magyarországról, Romániából, Horvátországból, Moldvából és egész Szerbia területéről - érkeztek borok a 22. Nemzetközi Vince-napi Borversenyre, 85 borbíra értékelte a 681 bormintát a temerini Ifjúsági Otthonban.

Jótékonysági forraltbor- és kocsonyapiknik lesz Vácrátóton

Kocsonyakülönlegességekkel és többféle ízesítésű forralt borral várják az érdeklődőket szombat délután a Pest megyei Vácrátóton, a rendezvény bevételéből a helyi iskola fejlesztéseit támogatják.

Hatputtonyos aszúk előjegyzésre

Hamarosan egy innovatív aszúértékesítési koncepciót vezet be a mádi HOLDVÖLGY, amely teljesen új alapokra helyezi a hat puttonyos aszúk és a borrajongók kapcsolatát.

Szőlőoltványok hazai kézből

Hazánkban mintegy 65 ezer hektár szőlőt tartunk nyilván, ennek 3 százalékos amortizációjával számolva évente legalább kétezer hektár ültetvényt kellene felújítani. Magyarországon az elmúlt években ugyan megugrott az oltványok iránti kereslet, ám nagy kérdés, miért nem hazai szaporítóanyagot vásárolnak a termelők?

A hazai borszőlők sikerei

Amikor egy szőlőfajtát termesztünk, legyen az bor- vagy csemegeszőlő, a legfontosabb, hogy ismerjük termesztési értékmérő tulajdonságait. Ezek határozzák meg ugyanis azt, hogy adott termőhelyen, adott időjárási viszonyok mellett mennyire tudunk sikeresen szőlészkedni.

Egyre menőbb a falusi turizmus

Óriási bővülést mutatott tavaly a falusi turizmus látogatottsága: a magyarok egyre inkább érdeklődnek a vidék értékei iránt, miközben népszerűbbek lettek a helyi termékek és a régiós nemzeti kincsek.

Borverseny-áttekintő, jelentkezési időpontokkal

Összefoglalót tett közzé a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. azokról a 2019-es borversenyekről, amelyekre közös mintaküldést és ügyintézést szervez. A kora tavasziakra gyorsan kell jelentkezni, a későbbiek közül pedig soknak még nem ismert a pontos időpontja sem, de a lista folyamatosan frissül.

Magyar Bor Nagydíj 2018

A Magyar Borszakírók Köre harmadik alkalommal teszi közzé azoknak a magyar termelők által készített száraz és félszáraz, fehér és vörös boroknak a „Super 12” listáját, amelyeket tagjai az elmúlt évi kóstolási tapasztalataik alapján a legjobbaknak ítéltek.

Szigorú előírások a borra – Kódexüket tovább kívánják népszerűsíteni a csopaki bortermelők

Évente megrendezik a Kódex-bírálatot 2013 óta. Öttagú szakmai és társadalmi zsűri dönti el, mely termelők kaphatják meg a Csopaki Kódex Hegybor és Dűlőbor védjegyet az előző évjárat terméséből készült borokra.