0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A velencei ötösfogat

Talán nincs is kellemesebb időtöltés, mint egy pohár ízletes bor a kézben, miközben a Bence-hegyen ülve gyönyörködünk a Velencei-tó panorámájában. Bár az Etyek-Budai borvidék csak 1990-ben kapott borvidéki rangot, a szőlőtermelésnek több évszázados hagyományát őrzi.

Az ökológiai adottságai révén minőségi borok készülnek ezen a területen. Bár évtizedeken keresztül az itt termett szőlők más pincék hírét öregbítették, mára több családi vállalkozás viszi piacra kiváló borait. Ennek egyik örömteli eseménye, hogy az Ital Magyarország Kft. forgalmazásában Velence márkanév alatt egy öt borból álló kollekcióval lettek gazdagabbak azok, akik az illatos, üde borok szerelmesei.

A közelmúltban tartott bemutatón Koszti András, Velence polgármestere hívta fel a figyelmet arra, hogy bár néhány éve még szinte nem is szerepeltek Magyarország turisztikai térképén, mára egyre nagyobb vonzerőt jelent a Velencei-tó és környéke. A nagy vízfelület, a Bence-hegy, a síkság, a kultúrtáj, mind olyan adottságok, melyek alkalmassá tették a területet a brand-építésre. Ma a Velence név jól cseng, így egy borcsaládnak adták a nevét.

A Velencei-hegységben a szőlőművelés, bortermelés hagyománya a kelták megtelepedésétől kezdődően írásos emlékekkel bizonyítható. A tó északi oldalát kísérő hegyoldalakban lévő pincék még a híres pákozdi csata idején, 1593 őszén is teli voltak musttal és borral. A nadapi vörösbor dícséretét a XVI. századi írások is említik. A török idők után a Pákozd, Sukoro, Velence, Nadap, Nyék és Pázmánd lakossága, nemesek és jobbágyok magas színvonalú szőlőművelést és bortermelést folytattak, amelyről az azóta is fennmaradt hatalmas dézsmapincék tanuskodnak.

Az Etyek-Budai borvidék egyik régiója Velence, melynek szerepköre ez idáig nem igazán emelkedett ki. Sokáig ismeretlen terület volt szőlő- és bortermelés szempontjából, pedig a Velencei-tó közelségének köszönhetően kedvező adottságokkal rendelkezik: Pázmánd, Nadap, Sukoró és Pákozd gránitos talaja, valamint a déli parti agárdi szőlőterületek talaja is kiváló minőségű.

A terület különlegessége, hogy mivel a móri borvidék felől hűvösebb fuvallatok áramlanak, a borok elengedhetetlen kellékei, a savak nem égnek el. Ennek köszönhetően minden borunkra jellemző a szép savgerinc” – mondta el Dobos Ferenc főborász, a Velencei-tavi Borászati Kft. ügyvezetője, aki egyben a Velencei-tó Körzeti Hegyközség elnöke is.

Az Ital Magyarország Kft. által forgalmazott Velence márka alatt egy öt borból álló kollekciót értünk, amely a következőket tartalmazza: Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, Zöld Veltelini, Velence Fehér Cuvée, Rosé Cuvée, közülük több kiemelkedő eredményt ért el nemzetközi szinten is.

A 2017-es VinAgora Nemzetközi Borversenyen nemcsak az Irsai Olivér nyert aranyérmet, de a Rosé Cuvée is kiválóan szerepelt: ezüstéremmel díjazták. A különleges bor 50 százalékát a Kékfrankos, 25-25 százalékát pedig a Syrah és a Zweigelt teszi ki. A kékszőlő az agárdi területen érik, s nagyban hozzájárul a rosé ropogós savához, amelyet a Syrah még zamatgazdagabbá tesz, eközben a harmadik összetevő a szép, lazacos színárnyalatáért felel.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu