0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

„Zöld” utat kaptak a polgárőrök: akció indul a tisztább környezetért

Az illegális hulladéklerakás elleni harcban a polgárőrök is aktív szerepet vállalnak ezentúl: elindult a „Gondolkodj zöldben” elnevezésű program, melynek részeként a Budapesti Polgárőr-Szövetség tagjai folyamatosan ellenőrzik majd a körzetükön előforduló illegális lerakatokat, s tájékoztatást adnak azokról az illetékes szerveknek.

A szemetelés jelensége és az illegális hulladéklerakatok gyarapodása egyre nagyobb problémát okoz minden jóérzésű ember számára, s valljuk be: az ezek elleni küzdelem eddig leginkább szélmalomharcra emlékezettett. Úgy tűnik azonban, hogy valami elindult ez ügyben, méghozzá a Budapesti Polgárőr-Szövetség és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. közös projektjének eredményeképpen, aminek célja egyúttal a szemléletformálás elősegítése is.

„Az illegális hulladékok komoly veszteségeket okoznak, hiszen amellett, hogy költséget jelent az elszállításuk – az adott terület semlegesítéséről nem is beszélve –, az általuk hozható haszonnak is búcsút inthetünk” – részletezte a problémát Csizmadia Tamás, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szóvivője, aki ennek kapcsán hangsúlyozta: az újrahasznosítható hulladékok értéket jelentenek. Egyebek közt ezen üzeneteknek az átadására törekszenek majd ezentúl a polgárőrök is, akik személyében aktív, elkötelezett partnerekre lelt a hulladékgazdálkodási cég.

„Lokálpatriótákról van szó, akik az adott lakókörnyezetben élnek családjaikkal, s akik egyébként is szabálykövető életmódot élnek, éppen ezért mutathatnak majd példát az állampolgárok számára, például prevenciós előadások tartásával” – mondta a program sajtótájékoztatóján Kardos Pál, a Budapesti Polgárőr-Szövetség elnöke. Az akció ugyanakkor nem csak a megelőzés, hanem a kialakult problémák megoldása kapcsán is fontos eszközt jelent majd:

a polgárőrök területüket járva, egy jelzőrendszer részeként értesítik majd az illetékes szerveket, ha illegális hulladéklerakóra lelnek.

A koordinálás és a szervezés a polgárőrök mindennapjainak fontos része lesz – tette hozzá Kardos Pál.

 

Az együttműködésre márpedig most nagy szükség van, hiszen ahogy az Varga Csaba, a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF) köztisztasági igazgatójának adataiból kiderült, rengeteg illegális hulladékot halmoznak fel egyes honfitársaink. a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületekről 2017-ben 365 tonna, az egyes gyűjtőszigetek környékéről pedig 306,9 tonna illegális szemetet kellett elszállítanunk – számszerűsítette a szakember, aki szerint mindez napi faladatot jelent munkatársai számára.

 

 

 

Ezek függvényében valóban komoly szemléletbéli változásra van szükség, ahogyan ezt Palotási László, az FKF Zrt. hulladékhasznosítási osztályvezetője is hangsúlyozta, s aki ennek kapcsán felhívta a figyelmet a sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló FKF Zrt. Szemléletformáló és Újrahasználati Központjára is. Ahogy az osztályvezető mondta: a telepen háromezer négyzetméteren vesznek át a lakosságtól mintegy ötvenféle szelektív hulladéktípust.

Kevesen járnak utána az ezekkel kapcsolatos tudnivalóknak, így fontos, hogy felvilágosítsuk a lakosságot a témát illetően, éppen ezért az átvétel mellett oktatási funkciókat is betölt a központ – mondta. Palotási László szerint ugyanis a szelektív hulladékok gyűjtése nagyobb felkészültséget és eszközigényt jelent, mint  például a kommunális hulladékoké, hiszen előbbiekből kis ráfordítással sok hasznos dolog előállítható.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu