0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

EuroSkills Hungary verseny a Construmán

A Construma Kert kiállításnak otthont adó Hungexpo Vásárközpont C pavilonjában rendezik az EuroSkills kertépítő verseny hazai döntőjét.

Régi vágya teljesült a hazai kertépítő szakmának, hogy csatlakozhatott a szakmákat megmérető rangos nemzetközi versenyhez – tudtuk meg Kosztka Ernőtől, a Magyar Kertépítők Országos Szövetségének elnökétől. Idén szeptemberben 28 ország részvételével Budapesten rendezik az EuroSkills európai döntőjét. Korábban indult már hazai csapat a nemzetközi megmérettetésen, az asztalos és a virágkötő szakmában értek el szép eredményeket a hazai fiatalok.

Pályázat alapján született döntés arról, hogy a hazai kertépítő szakma is csatlakozhat a versenyhez. A Magyar Kertészeti Szakképző Intézmények Szövetsége (Makeszisz) és a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége (Makeosz) szakmai védnökségével megvalósuló hazai verseny előválogatója április 6-8 között Szombathelyen zajlott. Ott a középiskolások mérték össze tudásukat, 12 csapatból 7-en jutottak tovább.

Az április 11. és 13. között zajló döntőn a résztvevők száma 18-25 éves egyetemista, illetve gyakorló szakemberekből álló három csapattal tízre egészült ki. A csapatok a verseny kezdete előtt két nappal megkapták a terveket. Minden csapat azonos alapanyagokból és növényválasztékkal dolgozik. A szakoktatókból és gyakorló szakemberekből álló zsűri a két és fél napos verseny ideje alatt folyamatosan figyeli a versenycsapatokat, munkájuk szakszerűségét, minőségét.

Az EuroSkills nemzetközi bírálati rendszeréhez igazodva a verseny ideje alatt szerzett részeredmények valójában több pontot érnek, mint az elkészült kert látványára kapott minősítés. Még meglepőbb, hogy a versenyen nem nyertes csapatot hirdetnek, hanem kiválasztják a két legkiválóbban dolgozó szakembert, akik egy csapattá kovácsolódva vehetnek majd részt a szeptemberi európai megmérettetésen.

A két fős csapat (két tartalék versenyzővel) 100 napos, napi 8-10 órás intenzív felkészítésen vesz majd részt a Kereskedelmi és Iparkamara anyagi támogatásával. Ez idő alatt megtanulnak projektben és csapatban gondolkodni, és elsajátítanak minden olyan képességet, ami a sikeres nemzetközi szerepléshez nélkülözhetetlen lesz.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu