0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A gazdálkodók érdekében fejlesztik a fajtakísérletek módszertanát

Az őszi búza és a kukorica fajtakísérletek idei módszertani változtatásaival a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetségének célja, hogy a gazdálkodók a termelés kiinduló pontját képező fajtaválasztásban pontosabb és részletesebb adatokat kaphassanak az egyes fajtákról.

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a Gabonatermesztők Országos Szövetségével közösen már tizenegyedik éve szervezi az őszi búza és kukorica fajták posztregisztrációs fajtakísérletét. A kisparcellás kísérleteket a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság Szántóföldi Növények Fajtakísérleti Osztálya végzi a hatósági fajtakísérleti hálózat állomásain. A szakmai felügyeletet a Fajtakísérleti Innovációs Tanács biztosítja.

Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács igazgatója elmondta: a vizsgált kukorica fajtákat a módszertani előírások szerint kódszámmal látták el, így a kísérletben a fajták anonimitása miatt kizárható a részrehajló értékelés. A fajtakísérletek célja, hogy a termelők számára jól hasznosítható, objektív információt adjanak a különböző adottságú területeken termesztett, majd különböző vizsgálatokon kiértékelt fajtákról.

Az őszi búza kísérletben idén összesen 46 fajtát vizsgálnak eltérő termőhelyi adottságok mellett az ország több pontján: Tordason, Szombathelyen, Eszterágpusztán, Székkutason, Szarvason, Debrecenben, Gyulatanyán, Jászboldogházán, Iregszemcsén és Mosonmagyaróváron. A kísérleti helyszínek az ország különböző termőtájait reprezentálják. Újdonság, hogy a fajták vizsgálatát, kezelését és kiértékelését két éréscsoportra bontva végzik el. A kísérleti parcellák betakarítását követően a terméseredmények mellett a fajták beltartalmi értékei is a vizsgálatok tárgyát fogják képezni.

A hibridkukorica fajtákat illetően idén a posztregisztrációs kísérletben a FAO 300, 400 és 500 éréscsoportban 34 fajta vesz részt. Az ország tizenegy pontján – Tordason, Jászboldogházán, Szombathelyen, Eszterágpusztán, Debrecenben, Abaújszántón, Mezőhegyesen, Nyíregyházán, Iregszemcsén, Székkutason, valamint Jánoshalmán – tesztelik a hibrideket. A kísérletek nemcsak a szemtermés eredmények összehasonlítására szorítkoznak, hanem három helyszínen különböző termőhelyi viszonyok mellett elvégzett érésdinamikai vizsgálat is gazdagítja a fajtához kapcsolható termesztési információkat. A módszertani változtatás eredményeként a fajták egy meghatározott részénél éréscsoport meghatározásra is sor kerül. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szándékát fejezte ki, hogy bekapcsolódik kísérletsorozat szervezésébe, és részt vesz az eredmények alapján létrehozandó ajánlati fajtalista kialakításában.

A kísérletek eredményeiről az év második felében összefoglaló kiadványok készülnek majd, amelyeket mindenki számára elérhetővé tesznek a szövetségek honlapján.
Forrás: GOSZ-VSZT sajtóközlemény