0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Három évjárat rozéi kóstolhatók

A rozékat a hazai közvélemény a friss, ropogós, legfiatalabb évjáratú borok között tartja számon. Van azonban egy másik stílus is, amit a mátrai Nagygombos Borászat képvisel, és tavasszal a Rosalia, valamint a Gourmet fesztiválon mutat be a közönségnek.

A pince alapjait még idősebb Gál Tibor rakta le az ő kísérletező kedvének köszönhetően telepítettek egy francia fajtát, a Gamay noirt is. Ez a fajta korán érik, többet terem, mint a Pinot noir és könnyebb a termesztése is, a francia Beujolais egyik alapfajtája. Burgundiában vörösborok színének javítására is használták, a 14. századtól termesztik. Bora alapvetően magas savtartalmú, könnyű tanninokkal, nem igényel hosszú érlelést.

A Nagygombos Borászatban a minőségi rozék készítésére koncentrálnak, ezért provence-i mintára évjáratos borokat is készítenek.

Az itthon megszokottól eltérően a provence-i rozék sokszor hordós érlelést is kapnak, azaz szakítanak a kizárólag reduktív eljárással, és bevett gyakorlat a seprőn tartás is, ami komolyabb beltartalmat és krémességet eredményez.

A birtok borásza, Takács-Barta Anna elmondta, hogy a rozéknál is nagy hangsúlyt fektetnek az alapanyag, a szőlő minőségére, és a szüret után nem siettetik a borászati folyamatokat, időt hagynak a bornak. Ezzel például a felhasznált derítőszer mennyiségét is minimalizálni lehet, hiszen idővel a bor magától is letisztul. Emiatt a mátrai cég rozéi általában csak a szüretet követő tavasszal kerülnek forgalomba. Főként a gasztronómiában értékelik az évjáratos, érlelt rozékat, van olyan étterem, ahol most is a 2015-öst kínálják.

Általában tapasztalható egy kis idegenkedés az évjáratos rozékkal kapcsolatban, ezért úgy gondolták, hogy idén a Rosalia és a Gourmet fesztiválon is lehetővé teszik, hogy három évjáratból is megkóstolhassák a boraikat.

Aki kíváncsi, hogy milyen egymás mellett három évjáratból ugyanazt a rozét kóstolni, annak érdemes ellátogatni a két rendezvényre.

A rozékat a középpontba állító, nyárköszöntő Rosalia idén május 11. és 13. között várja a vendégeket a Városligetben.

A hazai gasztronómia seregszemléjét, az OTP Bank Gourmet Fesztivált május 17. és 20. között rendezik a Millenárison.

 

 

Forrás: Wineglass Communication/magyarmezogazdasag.hu