0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A kertépítő versenyen 225 ezer kilogrammot mozgattak meg az indulók

A Construma Kert kiállításon rendezték meg Euroskills kertépítő versenyének hazai fordulóját. 10 csapat mérte össze tudását, a két győztes fiatal a szeptemberi nemzetközi Euroskills verseny döntőjén is indulhat – melyet ezúttal Budapesten rendeznek.

Három nap alatt 10 csapat 20 versenyzője 225 ezer kilogramm anyagmennyiséget mozgatott meg. A kertépítések során 100 köbméter termőföldet, 60 raklap építő kőelemet, 25 köbméter ágyazóelemet, 600 növényt, 100 négyzetméter gyepszőnyeget használtak fel.


Az EuroSkills Hungary verseny győztesei: Pintér Márton és Papp Levente. Illetve két tartalék induló is együtt készül a győztesekkel a nemzetközi döntőre. A versenyen nem nyertes csapatot hirdettek, hanem kiválasztották a két legkiválóbban dolgozó szakembert.

Ahogy korábban megírtuk, a háromnapos döntőn a résztvevő 18-25 éves egyetemista, illetve gyakorló szakemberekből álló tíz csapat azonos alapanyagokból és növényválasztékból dolgozott. A munkát a Construma kiállítás látogatói végig élőben követhették. A szakoktatókból és gyakorló szakemberekből álló zsűri a verseny ideje alatt folyamatosan figyelte a versenycsapatokat, munkájuk szakszerűségét, minőségét.

Világra szóló eredmények

Kosztka Ernő, a Magyar Kertépítők Országos Szövetségének elnöke a pénteki eredményhirdetésen elmondta:

Pár éve csak reménykedtünk, hogy a mi szakmánk társadalmilag elismert tevékenységgé válik. Márpedig az élhető környezethez való jog ma már alapkövetelmény. Az élhető környezetet pedig mi tervezzük, mi biztosítjuk, kivitelezzük a társadalom számára.

Idén már két olyan jelentős versenyt is szerveztünk, mely a nyugati trendeknek, követelményeknek megfelelnek. Arról korábban nem is álmodtunk, hogy valaha Magyarországon köszönthetjük Európa legjobb tájépítőit és kertépítőit és még sok más szakma résztvevőit. Ám idén ezt is sikerült elérnünk, elvégre szeptemberben Budapesten rendezik EuroSkills nemzetközi döntőjét – tette hozzá a szakember.

Az idei tapasztalatok és a lelkes, tehetséges fiatalok láttán Kosztka Ernő úgy látja, hogy a következő években is reális esély van arra, hogy hazánk kiválóságai indulhassanak a nemzetközi versenyeken.

A kertépítőverseny győztes csapata 100 napos, napi 8-10 órás intenzív felkészítésen vesz majd részt a Kereskedelmi és Iparkamara anyagi támogatásával, hogy a lehető legjobb eredményt érjék el az Európa-bajnokságon. 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu
Mizsei Károly
Mizsei Károly
teszt munka
teszt elismerés