0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Vadvédelem csúcstechnológiával

A gyepek kaszálása az egyik legveszélyesebb művelet a földön fészkelő madarak és számtalan egyéb vadfaj, köztük a mezei nyulak vagy őzek számára. Különösen fontos ez azért is, mert az első kaszálások ideje rendszerint egybeesik az állatok szaporodási időszakának csúcsával is.

Több módszerrel is próbálkoztak már az elmúlt évtizedek során a károk csökkentésére, áttörést azonban eddig egyik sem hozott. Talán a nem régiben bemutatott Sensosafe meghozza a kívánt eredményt. Az itthon is jól ismert osztrák Pöttinger cég újításának elve első ránézésre hasonló, mint a kaszálógépekre szerelt láncok esetében, hiszen a Sensosafe vadvédelmi berendezést is a kaszálógépek elé kell rögzíteni.

Ebben az esetben azonban nem a vad megriasztása a cél, hanem annak érzékelése.

Az új megoldásnál a kaszagerendelyen elhelyezett külön keretre egy sor, integrált ledes világítással ellátott infravörös érzékelőt szereltek fel. Ezek a test hőkibocsátása alapján felismernek bármilyen nagyobb élőlényt, ami a kasza alá kerülne, és azonnal kiemeltetik a kaszát.

A kifejezetten ehhez az eszközhöz kifejlesztett infravörös szenzorok akár erős nappali fényben is hatékonyan felismerik az őzgidákat, nyulakat és más állatokat, és nem riasztanak tévesen például vakondtúrásokra.

A vadvédelem mellett fontos előny az is – s ez sem elhanyagolható szempont -, hogy a kaszák által levágott vadak részei így nem szennyezik be a lekaszált szénát, a toxinok tehát később nem veszélyeztetik a haszonállat-állományt.

 

 

Forrás: www.poettinger.at