Back to top

A legjobb hollywoodi filmek a farmerek életéről

A hosszú hét után lazításkép mezőgazdasági mozizást javaslunk. Összegyűjtöttük azokat a legsikeresebb filmeket, melyek minden gazda szívét megdobogtatják. A „TOP 3+1”-es listánkon az utolsó film családi programnak, kisgyerekkel is remek szórakozás.

Bár jelenleg a mozikat a szuperhősök uralják, és a vidéki élet legfeljebb akkor kerül előtérbe, amikor Superman hazautazik a szülői házba, egy kis tipikus amerikai farmra – azért a filmtörténelem során jó pár értékes film született, melyek középpontjában a mezőgazdaság áll. A listánkon megható történet, Oscar-díjas mestermű és kedves mese is helyet kapott.

Baseball álmok (1989)

Főszereplől: Kevin Costner, James Earl Jones, Ray Liotta 

A lista „legamerikaibb alkotása” – farmerek és baseball. Egy szívbemarkoló mese Ray-ről és feleségéről, akik a nyüzsgő nagyvárosból vidékre költöznek, és gazdálkodni kezdenek. Úgy tűnik, beválik a számításuk, amikor Ray különös hangot hall. Ennek sugallatára baseballpályát csinál a kukorica-ültetvénye közepére. Megdöbbenésére megjelenik a legendás játékos, Shoeless Joe Jackson szelleme. Ám ő csak az első a sorban, további személyek bukkannak föl a kukoricásban, úgy tűnik, a nyugtalan szellemek egy második esélyt kapnak.
A filmet három Oscar-díjra jelölték (Legjobb film; Legjobb forgatókönyv feldolgozás; Legjobb zene), de egyet sem nyert meg. Ám 2008-ban az Amerikai Filmintézet (AFI) beválogatta az amerikai filmtörténelem minden idők legjobb 10 fantasy alkotásai közé.

Field of Dreams Official Trailer #1 - (1989) HD


Hely a szívemben (1984)

Főszereplők: Sally Field, Danny Glover, John Malkovich, Ed Harris

Igazi álomcsapat alkotása a Hely a szívemben, mely a nagy gazdasági világválság után egy csődbe jutott családanya történetét meséli el, aki végül gyapottermesztésbe kezd. A film írója és rendezője az a Robert Benton, aki a „Kramer kontra Kramer”-ért két évvel korábban két Oscar-díjat is kapott. A főszerepet is az akkor már Oscar-díjas Sally Field-re osztották. Ám a mellékszerepeket is igazi színészzsenikre bízták. A történet szerint Edna magára marad a két gyermekével. Nincs állása, nem tud hol elhelyezkedni. Tragikus anyagi helyzetbe kerül, a házat jelzálog terheli. Az asszony eleinte elhagyja magát, azután rádöbben, hogy nem szabad feladnia. Alkalmi munkásnak felveszi a fekete Mozét, aki azt javasolja, hogy ültessenek gyapotot. A helyi fajgyűlölők szervezete mindezt nem nézi jó szemmel, és provokálják a balhét.
A film végül két Oscart is kapott, Sally Field elnyerte második szobrát, illetve a „Legjobb eredeti forgatókönyv” díjat is ennek az alkotásnak ítélték.

Places in the Heart

 

Érik a gyümölcs (1940)

Főszereplő: Henry Fonda

A lista kihagyhatatlan alkotása az „Érik a gyümölcs”, mely hazánkban csak hangalámondással volt elérhető a rendszerváltás előtt.

A történet alapja is mestermű, John Steinbeck azonos című 1939-es Pulitzer-díjas regénye az írónak 1962-ben meghozta a Nobel-díjat is.

Ez a film is a világválság idején játszódik. A történetben kisbirtokos farmerek ezrei mennek tönkre. Különösen drasztikus a helyzet Oklahomában, ahonnan több tízezer földműves kénytelen elhagyni otthonát. A filmbeli farmercsalád is útnak indul egy szebb jövő reményében. Számukra a nagy utazás végcélja egyet jelent a nyugalom, a biztonság és egy új otthon megtalálásával. John Ford a rendező több filmjében foglalkozott kora égető problémáival. Az Oscar-gálán is elismerték a filmet, a „Legjobb rendezés” és a „Legjobb női mellékszereplő” díjjal jutalmazták.

The Grapes of Wrath' | Critics' Picks | The New York Times

 

Wallace & Gromit: Az elvetemült veteménylény (2005)

Főszereplők: Peter Sallis, Helena Bonham Carter, Ralph Fiennes 

A '90-es évek közepén két brit filmes, Nick Park és Bob Baker megalkották Wallace és Gromit figuráját. Az esetlen, olykor ostoba feltaláló és hűséges kutyája négy rövidfilmben szerepelt és két Oscar-díjat nyertek alkotóiknak. Bár a sorozat megszakadt 2005-ben elkészült a Wallace és Gromit egész estés változata.

A gyurmafilm „stop-motion” animációs technikával készült, azaz minden egyes képkockán egyesével állították be és fotózták le a szereplőket és a környezetet. A képi világ és a hangulat igazán üdítő a 3D-s filmek korában.

Természetesen ez a Wallace és Gromit film is elnyerte az Oscar-díjat. A történetet és sajátos humorát úgy alakították ki, hogy kicsik és nagyok is élvezzék.
A sztori szerint közeledik a szokásos éves Zöldségóriás Verseny, és kitör a „vege-mánia” Wallace és Gromit szomszédságában. A két vállalkozó kedvű cimbora nagyot kaszál a rágcsálóhárító rendszerrel, amely humánus módon tartja távol a kerteket megszállni szándékozó nyúlhadat.
Ám hirtelen egy hatalmas, rejtélyes, zöldségdúló „fenevad” kezd garázdálkodni a környéken.

Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit - Trailer

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu / port.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megdolgoztatták a középiskolás diákokat a gazda versenyen

Idén először rendezték meg a Gazda Szakma Kiváló Tanulója Versenyt, melynek a hódmezővásárhelyi Gregus Máté Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola adott otthont.

Dinamikusan nő a biotermelés

Magyarországon 186 000 hektár ökoterület található, ezen 3414 gazda végez biotermelést, további 442 előállító bioélelmiszer-feldolgozást folytat. Az egy főre jutó hazai bioélelmiszer-fogyasztás 3 euró – derül ki egy átfogó nemzetközi tanulmányból.

Folytatódik a szociális földprogram Hajdúnánáson

A programra a Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat gondozásában lévő, nehéz anyagi körülmények között élő családok jelentkezhettek. Az önkormányzat 107 család számára biztosít vetőmagcsomagot, növényvédőszer egységcsomagot, valamint előnevelt csirkéket.

Arab telivérek a befutók a mezőgazdasági versenyen

Már középiskolában kitűnnek a jövő szakemberei. A Guba Sándor-emlékversenyen – melyet a Kárpát-medence középfokú mezőgazdasági intézményei tanulói számára rendeznek –, egy lótenyésztés, lótartás, lovas hagyományok témakörben született tanulmány nyert.

Közel 25 ezer hektáron védik a gazdákat a mezőőrök

Hét fővel kezdte meg működését a szolgálat, most kilenc mezőőr jár be olyan külterületeket is, ahová gépkocsival nehezen lehet eljutni - adta hírül a helyi mezőőri szolgálat tíz éves fennállása alkalmából a Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal.

Agrártermékekre is kiterjed az EU és Mexikó szabadkereskedelmi egyezménye

Elvi megállapodás született az Európai Unió és Mexikó közötti szabadkereskedelmi megállapodás korszerűsítéséről, és ennek nyomán gyakorlatilag vámmentessé válik majd a teljes árukereskedelem a felek között - jelentette be az Európai Bizottság.

Tovább nőtt a feketemunka a mezőgazdaságban

A munkavállalók harmada feketemunkás volt - derült ki az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztálya által közzétett 2017-es munkaügyi ellenrzésekről szóló összegzésből. Az ellenőrzött 3 669 munkavállalóból 2 660 főt érintett valamilyen szabálytalanság. Az ellenőrzött ágazatok közül a mezőgazdaságban volt a második legnagyobb arányú a feketefoglalkoztatás.

Rekordszinten az agrárium hitelállománya

Az agrárgazdaság hitelállománya az elmúlt év végére elérte az 1084 milliárd forintot. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint az egyéni gazdaságok hitelállománya az előző évhez képest 20,6 százalékkal, 309,7 milliárd forintra nőtt 2017-ben - írta a Magyar Idők.

A héten végre a gazdák kedvében jár az időjárás

A hét eleji felhősebb, változékony, csapadékos időjárás után többnyire napos, száraz, kissé szeles időben lehet végezni a tavaszi mezőgazdasági munkákat. Az átlagosnál szárazabb, melegebb időjárás mellett országszerte sokat száradt, szikkadt a talaj, a belvizes területek nagysága is csökkent. Továbbra is gyorsan fejlődik a vegetáció, ami kezdi behozni a késői tavasz miatti lemaradást.

Próbálják behozni a lemaradást a somogyi földeken

A késői tavasz és a belvíz miatt hetekkel később tudtak csak nekiállni a munkáknak a földeken Somogyban. Sokan viszont behozták a hátrányuk nagy részét, a Sió mentén azonban vannak még nagyobb foltok, amelyek vízzel borítottak.