Back to top

A legjobb hollywoodi filmek a farmerek életéről

A hosszú hét után lazításkép mezőgazdasági mozizást javaslunk. Összegyűjtöttük azokat a legsikeresebb filmeket, melyek minden gazda szívét megdobogtatják. A „TOP 3+1”-es listánkon az utolsó film családi programnak, kisgyerekkel is remek szórakozás.

Bár jelenleg a mozikat a szuperhősök uralják, és a vidéki élet legfeljebb akkor kerül előtérbe, amikor Superman hazautazik a szülői házba, egy kis tipikus amerikai farmra – azért a filmtörténelem során jó pár értékes film született, melyek középpontjában a mezőgazdaság áll. A listánkon megható történet, Oscar-díjas mestermű és kedves mese is helyet kapott.

Baseball álmok (1989)

Főszereplől: Kevin Costner, James Earl Jones, Ray Liotta 

A lista „legamerikaibb alkotása” – farmerek és baseball. Egy szívbemarkoló mese Ray-ről és feleségéről, akik a nyüzsgő nagyvárosból vidékre költöznek, és gazdálkodni kezdenek. Úgy tűnik, beválik a számításuk, amikor Ray különös hangot hall. Ennek sugallatára baseballpályát csinál a kukorica-ültetvénye közepére. Megdöbbenésére megjelenik a legendás játékos, Shoeless Joe Jackson szelleme. Ám ő csak az első a sorban, további személyek bukkannak föl a kukoricásban, úgy tűnik, a nyugtalan szellemek egy második esélyt kapnak.
A filmet három Oscar-díjra jelölték (Legjobb film; Legjobb forgatókönyv feldolgozás; Legjobb zene), de egyet sem nyert meg. Ám 2008-ban az Amerikai Filmintézet (AFI) beválogatta az amerikai filmtörténelem minden idők legjobb 10 fantasy alkotásai közé.

Field of Dreams Official Trailer #1 - (1989) HD


Hely a szívemben (1984)

Főszereplők: Sally Field, Danny Glover, John Malkovich, Ed Harris

Igazi álomcsapat alkotása a Hely a szívemben, mely a nagy gazdasági világválság után egy csődbe jutott családanya történetét meséli el, aki végül gyapottermesztésbe kezd. A film írója és rendezője az a Robert Benton, aki a „Kramer kontra Kramer”-ért két évvel korábban két Oscar-díjat is kapott. A főszerepet is az akkor már Oscar-díjas Sally Field-re osztották. Ám a mellékszerepeket is igazi színészzsenikre bízták. A történet szerint Edna magára marad a két gyermekével. Nincs állása, nem tud hol elhelyezkedni. Tragikus anyagi helyzetbe kerül, a házat jelzálog terheli. Az asszony eleinte elhagyja magát, azután rádöbben, hogy nem szabad feladnia. Alkalmi munkásnak felveszi a fekete Mozét, aki azt javasolja, hogy ültessenek gyapotot. A helyi fajgyűlölők szervezete mindezt nem nézi jó szemmel, és provokálják a balhét.
A film végül két Oscart is kapott, Sally Field elnyerte második szobrát, illetve a „Legjobb eredeti forgatókönyv” díjat is ennek az alkotásnak ítélték.

Places in the Heart

 

Érik a gyümölcs (1940)

Főszereplő: Henry Fonda

A lista kihagyhatatlan alkotása az „Érik a gyümölcs”, mely hazánkban csak hangalámondással volt elérhető a rendszerváltás előtt.

A történet alapja is mestermű, John Steinbeck azonos című 1939-es Pulitzer-díjas regénye az írónak 1962-ben meghozta a Nobel-díjat is.

Ez a film is a világválság idején játszódik. A történetben kisbirtokos farmerek ezrei mennek tönkre. Különösen drasztikus a helyzet Oklahomában, ahonnan több tízezer földműves kénytelen elhagyni otthonát. A filmbeli farmercsalád is útnak indul egy szebb jövő reményében. Számukra a nagy utazás végcélja egyet jelent a nyugalom, a biztonság és egy új otthon megtalálásával. John Ford a rendező több filmjében foglalkozott kora égető problémáival. Az Oscar-gálán is elismerték a filmet, a „Legjobb rendezés” és a „Legjobb női mellékszereplő” díjjal jutalmazták.

The Grapes of Wrath' | Critics' Picks | The New York Times

 

Wallace & Gromit: Az elvetemült veteménylény (2005)

Főszereplők: Peter Sallis, Helena Bonham Carter, Ralph Fiennes 

A '90-es évek közepén két brit filmes, Nick Park és Bob Baker megalkották Wallace és Gromit figuráját. Az esetlen, olykor ostoba feltaláló és hűséges kutyája négy rövidfilmben szerepelt és két Oscar-díjat nyertek alkotóiknak. Bár a sorozat megszakadt 2005-ben elkészült a Wallace és Gromit egész estés változata.

A gyurmafilm „stop-motion” animációs technikával készült, azaz minden egyes képkockán egyesével állították be és fotózták le a szereplőket és a környezetet. A képi világ és a hangulat igazán üdítő a 3D-s filmek korában.

Természetesen ez a Wallace és Gromit film is elnyerte az Oscar-díjat. A történetet és sajátos humorát úgy alakították ki, hogy kicsik és nagyok is élvezzék.
A sztori szerint közeledik a szokásos éves Zöldségóriás Verseny, és kitör a „vege-mánia” Wallace és Gromit szomszédságában. A két vállalkozó kedvű cimbora nagyot kaszál a rágcsálóhárító rendszerrel, amely humánus módon tartja távol a kerteket megszállni szándékozó nyúlhadat.
Ám hirtelen egy hatalmas, rejtélyes, zöldségdúló „fenevad” kezd garázdálkodni a környéken.

Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit - Trailer

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu / port.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kétmilliárdos program Törökszentmiklóson

Pannon Breeding Programot indított a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. A kutatók a projekt során olyan technológiákat, módszereket fejlesztenek, amelyek a korszerű és innovatív gazdálkodásra leginkább alkalmasak.

Komplex öntözési programra van szükség

A magyar gazdákat nem érintette olyan súlyosan az idei aszály, mint nyugat-európai társaikat, ugyanakkor a kormány komplex öntözési program bevezetésével szeretné elejét venni a hasonló problémáknak – mondta a mezőgazdaságért felelős államtitkár Mezőhegyesen, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai napján.

Szeptember 17-e ezentúl a földművesek emléknapja

Valamennyi parlamenti frakció támogatta kedden az Országgyűlésben, hogy szeptember 17-ét, Nagyatádi Szabó István egykori földművelésügyi miniszter születésnapját nyilvánítsák a földművesek emléknapjává.

Modellértékűek a mezőgazdasági kapcsolataink Laosszal

Magyarország elkötelezett a Laosszal megkötött, mezőgazdasági tárgyú együttműködések folytatásában – jelentette ki a mezőgazdaságért felelős államtitkár, amikor az Agrárminisztériumban fogadta a délkelet-ázsiai ország küldöttségét. Feldman Zsolt kiemelte, hazánk már a harmadik kötött segélyprogramot indította el Laoszban.

Súlyos hiba a piacnyitás a NAK szerint

Súlyos hátrányokat lennének kénytelenek elviselni az európai agrártermelők az Európai Unió és a dél-amerikai közös piac, az Argentínát, Brazíliát, Paraguayt és Uruguayt tömörítő Mercosur között tervezett szabadkereskedelmi szerződés életbelépése következtében – állítja az uniós agrártermelési modell sérülését elfogadhatatlannak tartó Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Szükség van a „hantrugdosó” agrármérnökre

„A kiállítás kiváló találkozási hely, ahol a termelőkkel lehet a kapcsolatokat ápolni”- magyarázta Nagy Lajos, az IKR Agrár Kft. ügyvezetője, termékeiket is bemutathatják, s rendszeresen testvérvállalatukkal, az Agrotec Kft.-vel közösen állítanak ki. A Bábolnai Gazdanapokat 31. alkalommal rendezték meg, visszatekintve mindig komoly szakmai seregszemlének számított, az ágazat kiemelt ünnepe.

A termelők együttműködésére van szükség a mezőgazdaságban

A mezőgazdasági ágazatokat sújtó legnagyobb probléma, hogy különvált a termelés és a feldolgozás, és ezen a termelők együttműködésével lehet változtatni - mondta Nagy István agrárminiszter szombaton a Nógrád megyei Karancskesziben.

Egységes gazdálkodási térre van szükség

Az agrártárca kiemelt célkitűzése, hogy hozzájáruljon az anyaország határain kívül élő magyarok szülőföldön való érvényesüléséhez - hangsúlyozta Farkas Sándor parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes Aradon, az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesülete által szervezett XIX. Magyar-Magyar Gazdatalálkozón és Szakmai Fórumon.

Veszíthet, aki késlekedik

Igyekezniük kell a termelőknek, nehogy lemaradjanak az időjárás okozta károk enyhítését célzó támogatásról. Az agrárkárenyhítési hozzájárulást szeptember 15-ig kell befizetniük a kockázatközösség tagjainak. Ha ezt a kötelezettséget elmulasztják, búcsút inthetnek az ez évre járó juttatásnak is. A tavalyi bejelentések alapján mintegy 7,1 milliárd forintot fizettek ki ezen a jogcímen a károsult gazdáknak.

A magyar mezőgazdaság a jövő kihívásaival is képes megbírkózni

A mezőgazdaság előtt álló feladatokra kell fel készíteni a jövő generációját, ebben az agrárszakképzés és agrár-felsőoktatás szerepe megkerülhetetlen – fogalmazott Farkas Sándor, a VIII. Jász-Expo keretében megrendezett gazdasági fórumon Jászberényben.