Back to top

A legjobb hollywoodi filmek a farmerek életéről

A hosszú hét után lazításkép mezőgazdasági mozizást javaslunk. Összegyűjtöttük azokat a legsikeresebb filmeket, melyek minden gazda szívét megdobogtatják. A „TOP 3+1”-es listánkon az utolsó film családi programnak, kisgyerekkel is remek szórakozás.

Bár jelenleg a mozikat a szuperhősök uralják, és a vidéki élet legfeljebb akkor kerül előtérbe, amikor Superman hazautazik a szülői házba, egy kis tipikus amerikai farmra – azért a filmtörténelem során jó pár értékes film született, melyek középpontjában a mezőgazdaság áll. A listánkon megható történet, Oscar-díjas mestermű és kedves mese is helyet kapott.

Baseball álmok (1989)

Főszereplől: Kevin Costner, James Earl Jones, Ray Liotta 

A lista „legamerikaibb alkotása” – farmerek és baseball. Egy szívbemarkoló mese Ray-ről és feleségéről, akik a nyüzsgő nagyvárosból vidékre költöznek, és gazdálkodni kezdenek. Úgy tűnik, beválik a számításuk, amikor Ray különös hangot hall. Ennek sugallatára baseballpályát csinál a kukorica-ültetvénye közepére. Megdöbbenésére megjelenik a legendás játékos, Shoeless Joe Jackson szelleme. Ám ő csak az első a sorban, további személyek bukkannak föl a kukoricásban, úgy tűnik, a nyugtalan szellemek egy második esélyt kapnak.
A filmet három Oscar-díjra jelölték (Legjobb film; Legjobb forgatókönyv feldolgozás; Legjobb zene), de egyet sem nyert meg. Ám 2008-ban az Amerikai Filmintézet (AFI) beválogatta az amerikai filmtörténelem minden idők legjobb 10 fantasy alkotásai közé.

Field of Dreams Official Trailer #1 - (1989) HD


Hely a szívemben (1984)

Főszereplők: Sally Field, Danny Glover, John Malkovich, Ed Harris

Igazi álomcsapat alkotása a Hely a szívemben, mely a nagy gazdasági világválság után egy csődbe jutott családanya történetét meséli el, aki végül gyapottermesztésbe kezd. A film írója és rendezője az a Robert Benton, aki a „Kramer kontra Kramer”-ért két évvel korábban két Oscar-díjat is kapott. A főszerepet is az akkor már Oscar-díjas Sally Field-re osztották. Ám a mellékszerepeket is igazi színészzsenikre bízták. A történet szerint Edna magára marad a két gyermekével. Nincs állása, nem tud hol elhelyezkedni. Tragikus anyagi helyzetbe kerül, a házat jelzálog terheli. Az asszony eleinte elhagyja magát, azután rádöbben, hogy nem szabad feladnia. Alkalmi munkásnak felveszi a fekete Mozét, aki azt javasolja, hogy ültessenek gyapotot. A helyi fajgyűlölők szervezete mindezt nem nézi jó szemmel, és provokálják a balhét.
A film végül két Oscart is kapott, Sally Field elnyerte második szobrát, illetve a „Legjobb eredeti forgatókönyv” díjat is ennek az alkotásnak ítélték.

Places in the Heart

 

Érik a gyümölcs (1940)

Főszereplő: Henry Fonda

A lista kihagyhatatlan alkotása az „Érik a gyümölcs”, mely hazánkban csak hangalámondással volt elérhető a rendszerváltás előtt.

A történet alapja is mestermű, John Steinbeck azonos című 1939-es Pulitzer-díjas regénye az írónak 1962-ben meghozta a Nobel-díjat is.

Ez a film is a világválság idején játszódik. A történetben kisbirtokos farmerek ezrei mennek tönkre. Különösen drasztikus a helyzet Oklahomában, ahonnan több tízezer földműves kénytelen elhagyni otthonát. A filmbeli farmercsalád is útnak indul egy szebb jövő reményében. Számukra a nagy utazás végcélja egyet jelent a nyugalom, a biztonság és egy új otthon megtalálásával. John Ford a rendező több filmjében foglalkozott kora égető problémáival. Az Oscar-gálán is elismerték a filmet, a „Legjobb rendezés” és a „Legjobb női mellékszereplő” díjjal jutalmazták.

The Grapes of Wrath' | Critics' Picks | The New York Times

 

Wallace & Gromit: Az elvetemült veteménylény (2005)

Főszereplők: Peter Sallis, Helena Bonham Carter, Ralph Fiennes 

A '90-es évek közepén két brit filmes, Nick Park és Bob Baker megalkották Wallace és Gromit figuráját. Az esetlen, olykor ostoba feltaláló és hűséges kutyája négy rövidfilmben szerepelt és két Oscar-díjat nyertek alkotóiknak. Bár a sorozat megszakadt 2005-ben elkészült a Wallace és Gromit egész estés változata.

A gyurmafilm „stop-motion” animációs technikával készült, azaz minden egyes képkockán egyesével állították be és fotózták le a szereplőket és a környezetet. A képi világ és a hangulat igazán üdítő a 3D-s filmek korában.

Természetesen ez a Wallace és Gromit film is elnyerte az Oscar-díjat. A történetet és sajátos humorát úgy alakították ki, hogy kicsik és nagyok is élvezzék.
A sztori szerint közeledik a szokásos éves Zöldségóriás Verseny, és kitör a „vege-mánia” Wallace és Gromit szomszédságában. A két vállalkozó kedvű cimbora nagyot kaszál a rágcsálóhárító rendszerrel, amely humánus módon tartja távol a kerteket megszállni szándékozó nyúlhadat.
Ám hirtelen egy hatalmas, rejtélyes, zöldségdúló „fenevad” kezd garázdálkodni a környéken.

Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit - Trailer

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu / port.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A világ legnagyobb szabadkereskedelmi egyezményét írta alá az EU Japánnal

Az Európai Unió és Japán közti megállapodást négy éven keresztül készítették elő. Az egyezmény lehetővé teszi, hogy a két fél ezentúl vámmentesen kereskedhessen egymással.

Nem többet, hanem jobban: a precíziós felé fordulnak a gazdák

A modernizáció kerül előtérbe a fejlesztéseknél a kapacitásbővítés helyett – derül ki egy nemrég publikált felmérésből, amely az agrárberuházási szándékot vizsgálja. Az adatok szerint a termelők pontosan tudják, hogy előre kell lépniük, és azt is világosan látják, hogy hogyan: az eddigi termelés fokozása helyett annak hatékonyabbá tétele a fő szempont.

Tovább növelnék a kínai exportot

Hivatalában fogadta hétfőn Nagy István agrárminiszter Duan Jielongot, Kína Magyarországra akkreditált nagykövetét.

Klímaváltozási stratégiák: több figyelmet érdemelne a talaj

Miközben a klímaváltozás megvámolja a mezőgazdaságot, a földhasználat pedig a bolygó felmelegedését segíti elő, a döntéshozók klímastratégiájában még mindig csekély figyelem jut a talajoknak.

Nagy István: A büdzsé garantálja az agrárium biztonságos növekedését

A jövő évi költségvetés garantálja a magyar agrárium erősödését, biztonságos növekedését és újabb áfacsökkentéssel segíti a családokat - mondta az agrárminiszter.

Két véglet között mozognak a mezőgazdasági termelői árak

A mezőgazdasági termelői árak májusban 0,6 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest. Az emelkedés a növényi termékek árának 4,6 százalékos növekedéséből és az élő állatok és állati termékek árának 6,4 százalékos csökkenéséből tevődik össze.

Feleannyi szilva termett

Közel ezer szilvafája van a Kétpó önkormányzatának, melyeket a közmunkaprogram keretében gondoznak.

Százmilliókat túrnak és rágnak szét

Várhatóan hónapokon belül megjelenik az egységes vadkárfelmérési útmutató, amely új alapokra helyezi majd a vadkárokkal kapcsolatos, sokszor bizony komoly vitákat eredményező ügyek intézését a gazdák és a vadásztársaságok számára. Az új szabályozásnak a megyében is komoly jelentősége lesz, ugyanis Baranya a vadkárral leginkább sújtott térségek közé tartozik.

Sok növényhatározó egy zsebben

Nagyon sokáig a kis növényhatározóval járt az emberiség a mezőre, rétekre, erdőre, ha tudni szerette volna, milyen növények között sétál a túrák alkalmával. Ma már nem kell könyvet cipelnünk, elég, ha egy okos telefon van a zsebünkben, ugyanis több ingyenesen letölthető növényfelismerő applikáció közül is választhatunk.

Az osztrákok a legfiatalabbak, a románok vannak a legtöbben, az íreknél a legnagyobb az agrártáj

Nyugati szomszédunknál, valamint Lengyelországban és Szlovákiában a gazdálkodók körülbelül ötöde 40 év alatti; az unió-szerte nyilvántartott mintegy 10,3 millió gazdaság harmada Romániában található; a mezőgazdasági áruk forgalmát tekintve pedig Franciaország vezet – ilyen, és ehhez hasonló érdekességek derülnek ki az Eurostat adataiból.