0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Benzint a tyúkoknak?

Az idei tél igencsak kemény mínuszokkal búcsúzott tőlünk, ennek ellenére nem kevesebb az orsóférges tyúk, mint az elmúlt esztendőben. Úgy a baromfiudvarban kapirgáló, mint a féltve őrzött különféle díszbaromfijainkat megbetegítheti. Érdemes odafigyelni, hiszen komoly kárt okozhatnak ezek az állataink belében élő paraziták.

Igen sok udvar fertőzött a baromfi orsóférgességének kórokozójával, pedig ettől némi odafigyeléssel könnyen mentesíthetjük portánkat. Ma már igen hatékony készítmények vannak a férgek elpusztítására, de mivel a tyúkok milliószám ontják a bennük élő ivarérett orsóférgek petéit, gyakorta hiába a kezelés, az állatok újrafertőződnek.

Az orsóférgesség legtipikusabb tünete, ha baromfiink hol nagy étvággyal esznek, hol szinte teljesen étvágytalanok, s eközben folyamatosan fogynak, olykor-olykor még hasmenés is fellép.

Ilyenkor nem elég, hogy megvásároljuk az állatgyógyszertárban a féregűző készítményeket, s az sem, ha csupán a fertőzött kifutó talaját kicseréljük – az ólat is alaposan meg kell tisztítani. Erre is különböző módszerek vannak, így például régi jól bevált praktika a forróvizes hypós lemosás, de vannak, akik gázlángos perzselést alkalmaznak.

Régi mesterfogás az is, hogy a kifutónak nem cserélik ki a talaját, hanem arra mészport szórnak, majd rózsájával felszerelt locsolókannával úgy megöntözik, hogy az pezsegjen. Így szinte fillérekből megúszható a férőhelyek mentesítése. Néhány évtizeddel ezelőtt, amikor nem voltak széles körben elterjedve a féregűző szerek, 2 milliliter háztartási benzint kevertek az állatok takarmányába, ezt használták a mai modern féregűzők helyett viszonylag hatékonyan.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu