Back to top

Lendületben a homoktövis

Egy éve alakult meg a homoktövis termesztőket összefogó Első Magyar Homoktövis Mezőgazdasági Szövetkezet. Termékeiket bestberry.hu márkanév alatt forgalmazzák. Ezt a sokrétű egészségvédő hatással rendelkező növényt körülbelül százan termesztik hazánkban, közülük harmincheten alkotják jelenleg a szövetkezetet.

A tagok, együttműködésben a 16-18 helyi önkormányzat által művelt ültetvénnyel, 220 hektár termőterületet fognak össze. Ez a 2016-os adatok alapján több, mint a magyar üzemszerű homoktövis ültetvények kétharmada. A profi termesztők száz hektáron nevelnek homoktövist, az ültetvények körülbelül fele még nem terem.

Csépe Balázs elnöktől megtudtuk, hogy 2017-ben mintegy 250 tonna bogyó értékesítését koordinálták.  A tagok kezelésében lévő ültetvények ütemes termőre fordulásával az idén már 350-370 tonna tisztított bogyó a várható termés.

Jellemzően a Nyugat- és Észak-Európában keresett német nemesítésű fajtákat termesztik, a legelterjedtebb az Askola, ami a terület több mint kétharmadán terem. A többi termesztett fajta a Habego, a Hergo és a Leikora. Két tag szaporítja is a homoktövist, az ő faiskoláikból lehet beszerezni az ültetési anyagot. Egy hektárra a terület adottságainak függvényében mintegy 1200 bokrot kell ültetni, a szaporítóanyag tehát 720-840 ezer forintba kerül hektáronként.

Jó termőhelyen a harmadik vagy negyedik évben kezdődhet a szüret, amit a berakódástól függően kell megválasztani.

A szúrós bokrokról rendkívül sok kézi munkával lehet betakarítani a bogyókat, pontosabban a terméssel berakódott ágakat. Ezeket a termővesszőket levágják, összegyűjtik, majd hűtőházba szállítják és mínusz 16-18 C-fokon megfagyasztják, és csak ez után csépelik le a bogyókat az ágakról. Az utolsó lépés a bogyók végső kitisztítása,  a levelek, apró szárrészek elválasztása. Mindez azt is jelenti, hogy a szüreti költség közel ugyanannyi akkor is, ha csak 3 tonna a hektáronkénti termés, és akkor is, ha 30. Az első években ki kell számolni, hogy megéri-e a szüret, vagy maradjanak a metszésnél, hogy a bokrok ne nyúljanak túl magasra.

A szövetkezet legfontosabb célja a termés értékesítése, ami a működés első évében feldolgozatlan formában történt, de ettől az évtől már késztermékekkel is megjelennek a nemzetközi piacokon. A termést zömmel exportálják, hazai vállalkozások még nem keresik. Alakulásukkor nem vették komolyan a szövetkezetet a hazai nagy légyártó üzemek, akikkel azonban most újra fölveszik a kapcsolatot - mondta Csépe Balázs. A legtöbb homoktövist Skandináviába szállították, ahol az emberek ismerik a növény gyógyhatásait és van fizetőképes kereslet iránta. Komoly tárgyalások folynak távol-keleti országokkal is. 

Nagy előrelépés, hogy az idén már egy központi fekvésű hűtőházba szállíthatják a homoktövist, és a szüreti időszakban csak ezt a növényt fogadja majd az üzem. Tavaly komoly fejtörést és logisztikai kihívást okozott, hogy négy hűtőházzal álltak kapcsolatban. 

Pályázati segítséggel szeretnének saját feldolgozó építésébe is belevágni, a hűtőház mellett van is rá terület. Ezzel megoldódna a méretgazdaságossági probléma: ma azok a tagok, akik feldolgoznak, áruházi beszállítónak még túl kicsik, de ahhoz viszont túl sok a termékük, hogy önállóan, a piacokon el tudják adni. Szeretnék az iskolagyümölcs programba is bevinni a homoktövist, almalébe keverve, de egyelőre lassan halad az új termék befogadása.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rekordmennyiségű erdei gyümölcs a Pilisben

Rekordmennyiségű erdei gyümölcs termett az idei évben a Pilisi Parkerdő magasabban fekvő területein. A Pilisbe indulóknak érdemes figyelniük a gyümölcsök érésére, és a túrára kosarat, vagy dobozt vinni, amelybe napi két kilónyi bogyót szüretelhetnek.

Szebb és főleg olcsóbb termények: a bolgárkertészek titka

Az 1800-as évek végén Magyarországra települt, nagyobb, szebb és főleg olcsóbb terményeik miatt sokszor utált bolgár kertészcsaládok sikerének egyik titka az öntözés volt.

Két héttel hamarabb érkezik az őszibarack

Kajszibarackból nagyon gyenge, őszibarackból pedig átlag alatti termés válható idén a kora tavaszi erős fagy miatt - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója, Hunyadi István.

Több országgal folyik egyeztetés a sertéspestis kapcsán

Ukrajnán kívül több más országgal is egyeztetés folyt vagy folyik a sertéspestis ügyében - mondta Bognár Lajos országos főállatorvos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Az idei magyar dinnyeszezon számokban - videó

Idén a görögdinnye várható termésmennyisége 192 ezer tonna lesz, mintegy 5 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Pedig az éves dinnyefogyasztás 10 éve fejenként csak 8-9 kilogramm volt, míg mostanában 13-15 kilogrammot eszünk évente.

Növényvédelmi előrejelzés – jégverés után rezezzünk

Terjed az alma- és körtevarasodás, az almamoly folyamatosan rajzik, erősödött a vértetűfertőzés, az őszibarack pedig lisztharmatosodik. Sajnos jég is volt, az érintett ültetvényekben azonnal kezelni kell a sebeket, mielőtt fertőzés súlyosbítja a bajt.

Oroszország meghosszabbította a mezőgazdasági termékekre kivetett embargót

Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt héten meghosszabbította a nyugatról származó élelmiszerekre kivetett embargót egészen 2019 végéig.

Egyre népszerűbb ez az egészséges gyümölcs

Napjainkban az áfonya iránti kereslet folyamatosan növekszik, hiszen a gyümölcs amellett, hogy finom, egészséges is, jól illik az egészségtudatos táplálkozás alapanyagai közé. Jó tudni azonban, hogy hazánkban kevés helyen terem meg. A vásárlók megtévesztésének megakadályozása érdekében a Nébih fokozottan ellenőrzi a hazai boltokban és piacokon eladásra kínált áfonya származását.

Tovább növelnék a kínai exportot

Hivatalában fogadta hétfőn Nagy István agrárminiszter Duan Jielongot, Kína Magyarországra akkreditált nagykövetét.

Zöldségek és gyümölcsök lekövethetősége

A hazai zöldség-gyümölcs ágazat innovatív fejlesztését, versenyképességének növelését tűzte ki célul a Szent István Egyetem. A pályázati forrásokból megvalósuló K+F projekt fókuszában a kertészeti termékek eredetiségvizsgálata, tárolhatóságának javítása, illetve a hozzáadott érték növelése áll, különös tekintettel az élelmiszer-biztonságra.