0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Négy magyar borászat mutatkozhat be a Vinitaly Expó-n

Újból önálló standdal mutatkoznak be a magyar borok a Vinitaly nemzetközi borászati rendezvényen és szakkiállításon, amely az olaszországi Veronában nyílt meg vasárnap. Az április 18-ig tartó Vinitaly a világ legnagyobb borászati témájú expójának számít. Az 1967 óta évente megrendezett szakkiállításon az idén mintegy 4300 kiállító vesz részt harminc országból.

Magyarország hosszú idő után először vesz részt ismét nemzeti standdal ezen a rangos szakmai eseményen – hangsúlyozta Szilágyi Melinda, a milánói magyar főkonzulátus gazdasági attaséja az MTI-nek. 

A római magyar nagykövetség és a milánói főkonzulátus finanszírozásában négy kiváló minőségű magyar borásznak tudtak lehetőséget adni a Vinitalyn való részvételre. Ketten a tokaji, ketten a balatoni borvidékről érkeztek: a Laposa Birtok Badacsonytomajról, a Teljes kör Pincészet Badacsony-Hegymagasról, az Árpád-hegy Pince Szerencsről és Orosz Gábor Mádról. 

A magyar borászok a vasárnapi nyitónapon és hétfőn sajtónyilvános szakmai borkóstolókon mutatják be borkülönlegességeiket, valamint további magyar borok is bemutatkoznak az olasz szakmai közönségnek és a vásár látogatóinak.

Az április 18-ig tartó Vinitaly a világ legnagyobb borászati témájú expójának számít. Az 1967 óta évente megrendezett szakkiállításon az idén mintegy 4300 kiállító vesz részt harminc országból. A veronai vásártéren több mint 95 ezer négyzetméteren zajló rendezvényre több mint 150 ezer látogatót várnak Olaszországból és az egész világból szakmai és üzleti találkozókkal, a nemzetközi gasztro- és borászati ágazat képviselőivel, politikusokkal és a szaksajtó részvételével.        

A milánói főkonzulátus adatai alapján Magyarország 2016-os borexportja 663 893 hektoliter volt, amelynek értéke 27 898 millió forint volt. A 2017-es év első nyolc hónapjában a borexport értéke 20 százalékkal, a mennyisége pedig 31,5 százalékkal nőtt az azt megelőző év azonos időszakához képest. 

Forrás: MTI