0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Próbálják behozni a lemaradást a somogyi földeken

A késői tavasz és a belvíz miatt hetekkel később tudtak csak nekiállni a munkáknak a földeken Somogyban. Sokan viszont behozták a hátrányuk nagy részét, a Sió mentén azonban vannak még nagyobb foltok, amelyek vízzel borítottak.

Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei elnöke a sonline.hu-nak elmondta, hogy nincs most már jelentős belvíz Somogyban, egyedül a Sió mentén vannak még vízzel borított területek. Hozzátette:

„Jó tempóban folynak a tavaszi munkák a földeken, a gépkapacitással egy-másfél hetes késést is be tudnak hozni a gazdák.”

– Minimális csúszás tapasztalható, de bízunk benne, hogy a talaj hőmérséklete tovább emelkedik és a nagyobb magvak, mint például a napraforgó és kukorica is minden helyen vethető lesz – tette hozzá Gombos Sándor.

Udvaros Zoltán látrányi gazdálkodó elmondta, hogy több helyen még foltokban vízzel borított több területünk is. Hiába engedtek le vizet a területről, még nem száradt ki. Bíznak benne, hogy az elkövetkezendő hetekben nem lesz nagyobb mennyiségű csapadék és ki tud szárazni a talaj. Azt tervezik, a héten végeznek a műtrágyázással, jövő héten pedig nekiállnak a száraz területeken a kukorica vetésének. Tóth István növényvédelmi szakmérnök hozzátette:

„A sok csapadéknak és a jó időben történő lezárásoknak köszönhetően a talaj tápanyag szolgáltató képességének megőrzése sikeres volt. A gyomnövények és a kártevők szaporodása is megkezdődött, a megelőző védekezést minél hamarabb el kell végezni.”
Forrás: sonline.hu