Back to top

Újabb ugrás előtt a szekszárdi borvidék

Csaknem két és fél milliárd forint értékű fejlesztést valósítanak meg a szekszárdi borvidék borászatai a Vidékfejlesztési Program (VP) támogatásával, a beruházások több helyen is hozzájárulnak a palackos borok mennyiségének növekedéséhez.

A VP 50 százalékos hozzájárulásával a borvidék több mint tíz pincészete, túlnyomórészt családi vállalkozások valósíthatnak meg technológiai fejlesztést, építhetnek új raktárakat, palackozót, feldolgozót a történelmi borvidéken.

A Takler Pince Kft. mintegy 360 millió forintért új rozé üzemet épít jelenlegi telephelyén. Takler András, a 2016-ban 707 millió forint árbevételt elért társaság ügyvezetője az MTI-nek elmondta: a beruházás minőségi javulást eredményez a szőlőfeldolgozásban, ugyanakkor nem növeli az előállított mennyiséget. Az évi körülbelül 750 ezer palack bort előállító pincészet továbbra is körülbelül 200 ezer palack rozét készít majd – tette hozzá.

A Mészáros Borház 184 millió forintos támogatással új készáru raktárat, palackozó és feldolgozó üzemet hoz létre, és 100 ezer palackkal növeli a jelenlegi, mintegy egymillió palackos kapacitását – mondta el Mészáros Pál tulajdonos-ügyvezető.

Technológiai fejlesztésekhez nyert el támogatást a szálkai Lajvér Borház Kft. és a bátaapáti Európai Bortermelők Kft., valamint több kisebb szekszárdi családi pince. A Sebestyén Kft. ügyvezető igazgatója, Sebestyén Csaba ismertette: vállalkozásuk új telephelyet hoz létre, ami a cég hatékonyságát növeli. A pince új ültetvényeik termőre fordulása miatt – a fejlesztéstől függetlenül – 120-140 ezer palackra növeli jelenlegi 90 ezer palackos kapacitását – tette hozzá.

A Bodri Pincészet Kft. közel 400 millió forintos támogatással egy üzem- és egy termékfejlesztési projektet valósít meg. A pincészetet vezető Bodri István arról számolt be, hogy a beruházásokkal a pincészet kapacitása megkétszereződik, mind a bor, mind a szőlőlé elállítása 3500 hektoliterrel nő. Az új termék a szőlőlé lesz, amit a piac igényei szerint a fejlesztés után nagyobb mennyiségben is elő tudnak állítani.

Bodri István, aki a szekszárdi hegyközség elnöke, elmondta azt is, hogy becslése szerint várhatóan a hegyközség területén évente tíz százalékkal nő az előállított bor mennyisége az elkövetkező öt évben. Az a cél, hogy a szekszárdi szőlő helyben legyen feldolgozva, és minél nagyobb hozzáadott értéket tartalmazzon – tette hozzá.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának adatai szerint a szekszárdi hegyközség területén a szőlőültetvények nagysága 2011 óta folyamatosan nő, 2016-ban 2164 hektár volt. A területen átlagosan 70-100 ezer hektoliter bort állítanak elő, tavaly 92 091 hektoliter seprős újbor készült Szekszárdon.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagyot szólt a szüret Szekszárdon

A hétvégén megrendezett Szekszárdi Szüreti Napokon ismét nagyszámú látogató vett részt. A borok szerelmesei a számos színpadi produkció és kulturális program megtekintése mellett, harminchat pincészet remekei közül válogathattak a Béla király téri Borudvaron.

Elfogadhatatlan az uniós agrártámogatások csökkentése

A magyar gazdák számára elfogadhatatlan a közös uniós agrártámogatások csökkentése - mondta Kis Miklós Zsolt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke az M1 aktuális csatornán kedden.

Zúg a kombájn, tartályban már a bornak való

Javában tart a szüret a balatonboglári szőlőben. A Viti Coop Kft. jelenleg a fehérszőlőket szedi, s úgy tűnik jó bor, illetve pezsgő készülhet a beszállított szőlőből.

Modellértékűek a mezőgazdasági kapcsolataink Laosszal

Magyarország elkötelezett a Laosszal megkötött, mezőgazdasági tárgyú együttműködések folytatásában – jelentette ki a mezőgazdaságért felelős államtitkár, amikor az Agrárminisztériumban fogadta a délkelet-ázsiai ország küldöttségét. Feldman Zsolt kiemelte, hazánk már a harmadik kötött segélyprogramot indította el Laoszban.

Hamarosan fizetik a méhészeti támogatásokat

A Magyar Államkincstár a Magyar Méhészeti Nemzeti Program 2017/2018-as végrehajtási időszakához kapcsolódóan az elmúlt hónapokban tizenkét alintézkedés keretében már összesen 502 millió forint támogatást fizetett ki a méhész-gazdálkodóknak, illetve méhész szervezeteknek.

Nagy István: sürgető a technológia- és gondolkodásbéli változás

Nagy István agrárminiszter is részt vett az Agrárközösség által szervezett innovációs bemutató és gazdanapon, amelynek megnyitóján úgy fogalmazott: olyan kihívásokkal kell szembenéznünk, amikre néhány éve azt hittük, leghamarabb évtizedek múlva lehetnek csak esedékesek.

Több mint 2 hektárral bővíti palántanevelő-felületét az Árpád-Agrár Zrt.

A szentesi Árpád-Agrár Zrt. az elmúlt néhány évben egymás után építette korszerű, termálvíz-fűtésű hajtatóházait. Decemberi átadással pedig összesen 22 ezer négyzetméterrel bővül a palántanevelő ágazata a szegvári telephelyén. A beruházás segíthet abban, hogy az országosan megnövekedett hajtatófelület miatti nagyobb palántaigényt minél nagyobb arányban itthonról elégítsük ki.

Szőlőtermelés permetezés és betegségek nélkül

Amellett, hogy nem terheljük vegyszerekkel a környezetünket, a permetezés elhagyásával, minimalizálásával a szőlőtermelés költségeit is csökkentjük, ha a rezisztens fajták mellett tesszük le a voksunkat. Igaz, a gyümölcs, illetve a belőle készült bor minőségén még van mit „csiszolni”, de a szakemberek jó úton járnak.

Elfogadhatatlan az uniós agrártámogatások csökkentése

Magyarország számára elfogadhatatlan a Közös Agrárpolitika költségvetésének csökkentése – hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a COPA-COGECA 2018. szeptember 13-án tartott elnökségi ülésén, Brüsszelben.

Fogynak a balatoni szőlőterületek - lép az Agrárminisztérium is

A balatoni bortermelők aggasztónak tartják, hogy a nyaralóépítések miatt is fogyatkoznak a tó körüli szőlőterületek. A probléma miatt levelet írtak Nagy István agrárminiszternek, aki az InfoRádió kérdésére reagált a borászok felvetéseire.