Back to top

Újabb ugrás előtt a szekszárdi borvidék

Csaknem két és fél milliárd forint értékű fejlesztést valósítanak meg a szekszárdi borvidék borászatai a Vidékfejlesztési Program (VP) támogatásával, a beruházások több helyen is hozzájárulnak a palackos borok mennyiségének növekedéséhez.

A VP 50 százalékos hozzájárulásával a borvidék több mint tíz pincészete, túlnyomórészt családi vállalkozások valósíthatnak meg technológiai fejlesztést, építhetnek új raktárakat, palackozót, feldolgozót a történelmi borvidéken.

A Takler Pince Kft. mintegy 360 millió forintért új rozé üzemet épít jelenlegi telephelyén. Takler András, a 2016-ban 707 millió forint árbevételt elért társaság ügyvezetője az MTI-nek elmondta: a beruházás minőségi javulást eredményez a szőlőfeldolgozásban, ugyanakkor nem növeli az előállított mennyiséget. Az évi körülbelül 750 ezer palack bort előállító pincészet továbbra is körülbelül 200 ezer palack rozét készít majd – tette hozzá.

A Mészáros Borház 184 millió forintos támogatással új készáru raktárat, palackozó és feldolgozó üzemet hoz létre, és 100 ezer palackkal növeli a jelenlegi, mintegy egymillió palackos kapacitását – mondta el Mészáros Pál tulajdonos-ügyvezető.

Technológiai fejlesztésekhez nyert el támogatást a szálkai Lajvér Borház Kft. és a bátaapáti Európai Bortermelők Kft., valamint több kisebb szekszárdi családi pince. A Sebestyén Kft. ügyvezető igazgatója, Sebestyén Csaba ismertette: vállalkozásuk új telephelyet hoz létre, ami a cég hatékonyságát növeli. A pince új ültetvényeik termőre fordulása miatt – a fejlesztéstől függetlenül – 120-140 ezer palackra növeli jelenlegi 90 ezer palackos kapacitását – tette hozzá.

A Bodri Pincészet Kft. közel 400 millió forintos támogatással egy üzem- és egy termékfejlesztési projektet valósít meg. A pincészetet vezető Bodri István arról számolt be, hogy a beruházásokkal a pincészet kapacitása megkétszereződik, mind a bor, mind a szőlőlé elállítása 3500 hektoliterrel nő. Az új termék a szőlőlé lesz, amit a piac igényei szerint a fejlesztés után nagyobb mennyiségben is elő tudnak állítani.

Bodri István, aki a szekszárdi hegyközség elnöke, elmondta azt is, hogy becslése szerint várhatóan a hegyközség területén évente tíz százalékkal nő az előállított bor mennyisége az elkövetkező öt évben. Az a cél, hogy a szekszárdi szőlő helyben legyen feldolgozva, és minél nagyobb hozzáadott értéket tartalmazzon – tette hozzá.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának adatai szerint a szekszárdi hegyközség területén a szőlőültetvények nagysága 2011 óta folyamatosan nő, 2016-ban 2164 hektár volt. A területen átlagosan 70-100 ezer hektoliter bort állítanak elő, tavaly 92 091 hektoliter seprős újbor készült Szekszárdon.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Támogatást kérne az ipari digitalizációjához? Itt vannak a feltételek

Az idén másfél milliárd forintot különítettek el a központi költségvetésben az Ipar 4.0 program megvalósításának támogatására. A Nemzetgazdasági MInisztérium közzétette az igénylés feltételeit.

Agrárberuházások fűtik Mianmar gazdaságát

Több évtizedes elzártság után kezd előtérbe kerülni Mianmar, amely a világ vezető logisztikai cégeinek egyik fő célpontja manapság. Az erőforrásokban gazdag országban komoly élelmiszeripari, mezőgazdasági és logisztikai beruházásokat eszközölnek globálisan jegyzett vállalatok.

A hazai halgazdálkodásnak szüksége van az uniós támogatásokra

A Földművelésügyi Minisztérium azon dolgozik, hogy a következő uniós fejlesztési ciklusban a magyarországi édesvízi haltenyésztés támogatása megmaradjon a mostanihoz hasonló szinten - mondta Ugron Ákos Gábor, a szaktárca állami földekért felelős helyettes államtitkára Szarvason.

Megválasztották az ország legjobb Cserszegijét és Irsaiját

Az ország legnagyobb fajtaborversenyét rendezték április 24-én Soltvadkerten. A XXIII. Cserszegi Fűszeres és a VII. Irsai Olivér Országos Bor- és Pálinkaversenyre hetven hazai pincészet nevezett. Három bizottságban 106 bormintát, egy negyedikben pedig 16 pálinkát minősítettek az ítészek.

Nyolcmilliós önerőt dobtak össze a gazdák, hogy javíthassák a földutakat

Összefogtak a gazdák, valamint az önkormányzat, hogy felújítsák Tomajmonostora külterületi útjait. Jelentős pályázati forrást nyertek a céljuk eléréséhez.

Tovább fejleszt a kaposvári cukorgyár

Rekordmennyiségű cukorrépát dolgoztak fel a kaposvári cukorgyárban. Most a kampányon kívüli időszakban két új szeletprést építenek.

Üzemméret bővítés és hatékonyságjavítás motiválta a beruházásokat

Fejlesztésre szánt forrásaikból gépekre és berendezésekre költötték a legtöbbet a mezőgazdasági vállalkozások, legfőbb céljuk pedig a humán erőforrás kiváltása és a hatékonyságnövelés – derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet felméréséből.

Izgalmas boros- és gasztroprogram Tállyán

Tavasz- és szőlővirágköszöntő tállyai bormustrán vehetnek részt a tokaji borvidéken kirándulók a hosszú hétvége során, ahol a tállyai családi pincészetek borait lehet végigkóstolni, egy helyszínen. A nagyobb boros kiállítások és kóstoló események mintájára a tállyai pincék közössége sétáló kóstolót tart a gyönyörű egykori nemesi kiskastélyban.

Muzeális aszúkra licitáltak Tokajban

Rekordáron keltek el a Grand Tokaj Zrt. muzeális aszúi a Tokaji Borlovagrend hatodik alkalommal megrendezett Nagy Tokaji Borárverésén, szombaton Tokajban.

A NAV 200 milliós adócsalást leplezett le

A NAV gyanúja szerint 200 millió forint adót csalt el egy tizenegy emberből álló borral kereskedő és fuvarozással foglalkozó bűnszervezet. Ügyüket vádemelési javaslattal adták át a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnek.