Back to top

Egy borászélet megkoronázása

Tiffán Ede, az Év Bortermelője-elismerés első, 1991-es díjazottja nélkül egész más lenne a hazai szakma, és Villány arculata. A Magyar Bor Akadémia 2017 áprilisában döntött arról, hogy a magyar bor ügyének egy életen át tartó kiemelkedő szolgálata elismeréseként Életmű díjat alapít, melynek első kitüntetettje Tiffán Ede, villányi borász.

A Magyar Bor Akadémia Országházban tartott közgyűlésén a leköszönő elnökség számolt be az elmúlt három évben végzett munkáról. Mint az elnök, Zilai Zoltán kiemelte, az alapítástól eltelt negyedszázad sorsfordító volt nem csak az ágazat, hanem az ország számára is. A szervezet továbbra sem érdekek, hanem értékek mentén tevékenykedik. Vannak az alapítók közül, akik fiatalon kapcsolódtak a munkába, ma őszülő halántékkal, de a korábbi lelkesedéssel végzik munkájukat. Akik egész életüket a szakmának szentelték, méltóvá váltak arra, hogy az ágazat szereplői tisztelegjenek előttük.

A Magyar Bor Akadémi Életmű díja
Fotó: Csatlós Norbert

A közgyűlésen a tagság újra bizalmat szavazott a korábbi elnökségnek, így a szervezet elnöke Zilai Zoltán, a főtitkár Keményné Koncz Ildikó, míg az alelnökök Sári Enikő -  kiadónk ügyvezetője -, Zelnik József, Niszkács Miklós, Fritmann János és Takler András, a kincstárnok pedig Balla Géza maradt.

A Magyar Bor Akadémia Életmű díját az Akadémia bizottsága évente egyszer ítéli oda a magyar szőlészet és borászat területén évtizedeken át végzett kiemelkedő, országos jelentőségű teljesítményért egy kiválasztott természetes személynek, ezzel elismerve annak borszakmai életművét.

Fotó: Csatlós Norbert

A Magyar Bor Akadémia Életmű díját a bizottság egyhangú szavazata alapján Tiffán Ede villányi borász kapja.

Mint a Parlament Vadász termében a laudáción elhangzott, Tiffán Ede a kilencedik generáció tagja; családja 1746 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel Villányban. 1965-ben végezte el a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolát Budapesten, majd Villányban szőlész-borászként kezdett dolgozni. A ’90-es évek elején már önállóan a saját szőlőjét művelte, majd feldolgozót és pincét épített. Jelenleg 20 hektáron gazdálkodik, szőlői a borvidék legjobb dűlőiben találhatók. Az ültetvényeken Portugieser, Kadarka, Kékfrankos, Pinot noir, Merlot, Cabernet franc, Cabernet sauvignon fajtákat szüretel.

Munkájának elismerése nem váratott sokáig, hiszen 1991-ben elsőként lett az „Év Bortermelője”, majd 1999-ben a köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével tüntette ki. Életútja folyamán kivette részét a társadalmi feladatokból is, nevéhez fűződik a Pannon Bormíves Céh alapítása, a Villányi Borút megszervezése, csakúgy, mint a Magyar Bor Akadémia megalapítása, melynek éveken át alelnöke is volt.

Mint elhangzott, Tiffán Ede életútja, embersége, tudása példaként állhat mindenki előtt, akinek fontos a magyar bor elismerése és felvirágoztatása. A díj átadására a Magyar Bor Akadémia által szervezett ünnepségen került sor, az ünnepséget megtisztelte jelenlétével és a díj átadásában közreműködött dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Tiffán Edét köszöntötte Kövér László
Fotó: Csatlós Norbert

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az utolsó permetezés

A növényvédőszer-maradvány kérdése mind a termelők, mind a borászok, mind a fogyasztók szempontjából kardinális kérdés. A kijuttatott növényvédő szereknél az élelmezés-egészségügyi és munkaegészségügyi várakozási idők betartása kötelező nemcsak az egészség és a környezet veszélyeztetése miatt, hanem az erjedés és a bor minősége szempontjából is.

Nagyot szólt a szüret Szekszárdon

A hétvégén megrendezett Szekszárdi Szüreti Napokon ismét nagyszámú látogató vett részt. A borok szerelmesei a számos színpadi produkció és kulturális program megtekintése mellett, harminchat pincészet remekei közül válogathattak a Béla király téri Borudvaron.

Zúg a kombájn, tartályban már a bornak való

Javában tart a szüret a balatonboglári szőlőben. A Viti Coop Kft. jelenleg a fehérszőlőket szedi, s úgy tűnik jó bor, illetve pezsgő készülhet a beszállított szőlőből.

Szőlőtermelés permetezés és betegségek nélkül

Amellett, hogy nem terheljük vegyszerekkel a környezetünket, a permetezés elhagyásával, minimalizálásával a szőlőtermelés költségeit is csökkentjük, ha a rezisztens fajták mellett tesszük le a voksunkat. Igaz, a gyümölcs, illetve a belőle készült bor minőségén még van mit „csiszolni”, de a szakemberek jó úton járnak.

Magyar termék rally 750 kilóméteren

A Metsä Tissue Hungary Kft. csapata nyerte idén a Coop Rallyt, amelynek záró díjátadójára csütörtökön került sor Siófokon. Mintegy 300 résztvevő 750 kilométert tett meg a szakmai programon. Ebben az évben Magyarország dunántúli tájain látogatott meg 5 élelmiszeripari szereplőt, egy papíripari üzemet és két COOP üzletet

Fogynak a balatoni szőlőterületek - lép az Agrárminisztérium is

A balatoni bortermelők aggasztónak tartják, hogy a nyaralóépítések miatt is fogyatkoznak a tó körüli szőlőterületek. A probléma miatt levelet írtak Nagy István agrárminiszternek, aki az InfoRádió kérdésére reagált a borászok felvetéseire.

Érték és Minőség Nagydíj

Ünnepi külsőségek között, a Parlamentben adták át az idén először az Érték és Minőség Nagydíjakat a szigorú bírálaton átjutott hazai és határon túli termékek gyártóinak. A védjegy híd a gyártó és a fogyasztó között, segít a bizalom kialakulásában. Olyan magyar termékeknek vagy szolgáltatásoknak ítélik, amelyek innovatívak, magas minőséget képviselnek, megállják a helyüket a nemzetközi versenyben.

Sikeresek a magyar fehérborok a nemzetközi piacon

Bővült az első fél évben hazánk borexportja: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a gyöngyözőbor és a pezsgő nélkül számított kivitel mennyiségben 79 százalékkal, csaknem 501 ezer hektoliterre bővült, értékben 47 százalékkal, 13 milliárd forintra emelkedett az év első hat hónapjában. A külpiacon értékesített mennyiség nagyobb részét, mintegy 72 százalékát az úgynevezett lédig borok tették ki.

Népszerű volt a 15. Kanizsai Bor- és Dödöllefesztivál

Az önkormányzat, KonTuRplusz Egyesület és a keszthelyi Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központ közös rendezvényét pénteken főleg kulturális programkavalkád színesítette. Estére úgy megtelt a tér emberekkel, hogy egy gombostűt sem lehetett volna leejteni.

Aludjon hordóban!

Szüret táján különösen kényelmes megoldás lehet, ha valaki haza sem megy a szőlőtőkék közül, hanem rögvest ott is marad éjszakára. Valójában ezt a szálláslehetőséget inkább a borkedvelő vendégek számára találták ki.