Back to top

Egy borászélet megkoronázása

Tiffán Ede, az Év Bortermelője-elismerés első, 1991-es díjazottja nélkül egész más lenne a hazai szakma, és Villány arculata. A Magyar Bor Akadémia 2017 áprilisában döntött arról, hogy a magyar bor ügyének egy életen át tartó kiemelkedő szolgálata elismeréseként Életmű díjat alapít, melynek első kitüntetettje Tiffán Ede, villányi borász.

A Magyar Bor Akadémia Országházban tartott közgyűlésén a leköszönő elnökség számolt be az elmúlt három évben végzett munkáról. Mint az elnök, Zilai Zoltán kiemelte, az alapítástól eltelt negyedszázad sorsfordító volt nem csak az ágazat, hanem az ország számára is. A szervezet továbbra sem érdekek, hanem értékek mentén tevékenykedik. Vannak az alapítók közül, akik fiatalon kapcsolódtak a munkába, ma őszülő halántékkal, de a korábbi lelkesedéssel végzik munkájukat. Akik egész életüket a szakmának szentelték, méltóvá váltak arra, hogy az ágazat szereplői tisztelegjenek előttük.

A Magyar Bor Akadémi Életmű díja
Fotó: Csatlós Norbert

A közgyűlésen a tagság újra bizalmat szavazott a korábbi elnökségnek, így a szervezet elnöke Zilai Zoltán, a főtitkár Keményné Koncz Ildikó, míg az alelnökök Sári Enikő -  kiadónk ügyvezetője -, Zelnik József, Niszkács Miklós, Fritmann János és Takler András, a kincstárnok pedig Balla Géza maradt.

A Magyar Bor Akadémia Életmű díját az Akadémia bizottsága évente egyszer ítéli oda a magyar szőlészet és borászat területén évtizedeken át végzett kiemelkedő, országos jelentőségű teljesítményért egy kiválasztott természetes személynek, ezzel elismerve annak borszakmai életművét.

Fotó: Csatlós Norbert

A Magyar Bor Akadémia Életmű díját a bizottság egyhangú szavazata alapján Tiffán Ede villányi borász kapja.

Mint a Parlament Vadász termében a laudáción elhangzott, Tiffán Ede a kilencedik generáció tagja; családja 1746 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel Villányban. 1965-ben végezte el a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolát Budapesten, majd Villányban szőlész-borászként kezdett dolgozni. A ’90-es évek elején már önállóan a saját szőlőjét művelte, majd feldolgozót és pincét épített. Jelenleg 20 hektáron gazdálkodik, szőlői a borvidék legjobb dűlőiben találhatók. Az ültetvényeken Portugieser, Kadarka, Kékfrankos, Pinot noir, Merlot, Cabernet franc, Cabernet sauvignon fajtákat szüretel.

Munkájának elismerése nem váratott sokáig, hiszen 1991-ben elsőként lett az „Év Bortermelője”, majd 1999-ben a köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével tüntette ki. Életútja folyamán kivette részét a társadalmi feladatokból is, nevéhez fűződik a Pannon Bormíves Céh alapítása, a Villányi Borút megszervezése, csakúgy, mint a Magyar Bor Akadémia megalapítása, melynek éveken át alelnöke is volt.

Mint elhangzott, Tiffán Ede életútja, embersége, tudása példaként állhat mindenki előtt, akinek fontos a magyar bor elismerése és felvirágoztatása. A díj átadására a Magyar Bor Akadémia által szervezett ünnepségen került sor, az ünnepséget megtisztelte jelenlétével és a díj átadásában közreműködött dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Tiffán Edét köszöntötte Kövér László
Fotó: Csatlós Norbert

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Korán indul a szüret Tokajban

A megszokottnál jóval korábban, már augusztusban megkezdődhet a hagyományos szőlőfajták szüretelése Tokaj-Hegyalján - közölte Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke kedden az MTI-vel.

Aranyat érő CARASSIA a Szilágyságból

Megismételte és felülmúlta a tavalyi sikert a magyarországi érdekeltségű, észak-erdélyi Kárászteleki Pezsgőpincészet. Az idei Nemzetközi Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (CSWWC 2018) egy CARASSIA tétel aranyérmes, egy másik pedig ezüstérmes lett.

Bortermelő nagyhatalom lehet Belgium

A klímaváltozás jelentősen átalakítja Európa szőlő- és bortermelési térképét, ami bizonyos esetekben akár kedvező is lehet. Az évtizedekkel ezelőtt meghatározott szőlőtermesztő övezet az éghajlatváltozás hatására egyre északabbra tolódik, és ez az északi országok számára jó lehetőséget kínál a szőlőtermesztés bővítésére.

Nincs lemaradásban a szőlő Vas megyében

A szőlő nagy része a megelőző védekezésnek köszönhetően egészséges. Érési stádiumba lép, nincs lemaradásban a gyümölcs Vas megyében.

Drágult a bor, szűkült a piac, pedig a minőséggel nincs gond

A belföldi borfogyasztás jelentős visszaesése miatt a borkivitel bővítését sürgette a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára az Országgyűlés mezőgazdasági bizottság szőlő-, bor-, pálinka albizottságának csütörtöki ülésén.

Ki lehet tűnni tömegből a fenntartható gazdálkodással

Ausztria és Németország után Magyarországon is megkezdi működését a GREEN BRANDS független nemzetközi minősítő szervezet. A kitüntető címre többek között fenntarthatóan működő, termelő és szolgáltató, élelmiszeripari vállalatok, kkv-k jelentkezhetnek.

Rangos elismerést kapott Brüsszelben a Gyulahús

Két aranycsillaggal jutalmazta a brüsszeli székhelyű­ Nemzetközi Íz és Minőség­ Intézet a Gyulai Kézműves­ Vékony Kolbászt a közelmúltban. A Gyulahús termékeit sorozatban a negyedik­ évben ismeri el a komoly presztízzsel rendelkező szervezet.

A furmintnak is jár a flanc

Számít-e, hogy milyen pohárból isszuk a bort? A borszakértők erre határozott igennel válaszolnak, ezért létezik komoly borvidékeknek, és a kiemelt fontosságú fajtáknak saját pohara.

Tolnában már augusztus közepén indulhat a szüret

Várhatóan augusztus közepén elkezdődik a szüret Tolna megye két borvidékén. A termelők azt mondják, ilyen korai betakarításra nem is emlékeznek. Már színesedik az oportó, a Néró és egy-egy színes szemet már a később érő fajtákon is lehet találni. A termés szépnek ígérkezik, legalábbis ott, ahol a szőlőt meg tudták védeni a lisztharmattól.

Egyedi palack készül az Egri borvidék csúcsminőségű borai számára

Egyedi palack készül az Egri borvidék csúcsminőségű borai számára - tájékoztatta Eger és térsége országgyűlési képviselője az MTI-t.