Back to top

Kicsi a bors, de erős!

Önállóságra törekszik, határozott céljai vannak, és mindennél jobban szereti a lovait – tudtuk meg Plavecz Szabrináról, aki hatalmas lovával tizenhárom évesen jelentkezett először a Talent Programba, azóta a válogatott tagjaként is lovagolt, legújabban pedig felvételt nyert a program második korcsoportjába.

Szabrina Békéscsabán született, hatéves kora óta lovagol rendszeresen. Hét éve van saját lova, napi rendszerességgel három lovat lovagol, és részt vesz a lovak körüli munkában. A lovaira nem sporteszközökként, hanem sporttársakként tekint, és mindennél többet jelentenek számára.

A lovaglás mellett szertornázóként is sikereket ér el megyei szinten, és végül, de nem utolsósorban kitűnő tanuló az iskolában. A családban előtte senki sem lovagolt, de édesapja, akit minden edzőtáborban és versenyen láthatunk Szabrina mellett, lószerető emberként örült neki, amikor a kislányt érdekelni kezdték a lovak.

A Talent Programba először 2016-ban jelentkezett az akkor tizenhárom éves lovaslány. Az edzői kar tagjai jó érzékű, bár inkább ösztönös, bátor lovaglást láttak tőle elsőre. Szabrina egy hozzá méretben nem igazán passzoló lóval, Aktussal érkezett és vett részt a vizsgán, akivel azóta válogatottként is szerepeltek Ciekocinkóban.

Az elmúlt szezon során egy nagyon figyelmes, igyekvő, ön- és céltudatos, önállóságra törekvő lovast ismerhettünk meg az edzőtáborok és vizsgák során a hatalmas szürke ló hátán a törékeny alkatú, jó kedélyű, mindig mosolygós Szabrina személyében.

Fotó: Hajdu Krisztina

A gyermek korcsoportból idén újabb kihívást tűzött maga elé a fiatal lovas, újra nekifutott a felvételinek, immár a második korcsoportba tartozás érdekében. A felvételit sikeresen teljesítette a páros, és jelenleg a második edzőtáboron vannak túl John Ledingham vezetésével.

•Kivel, kikkel edzettél a kezdetektől fogva?

Legelső edzőmmel még csak megalapoztuk a lovaglásomat, megtanította nekem az alapokat, és a lovaglás iránti szeretetet is neki köszönhetem. 2013-ban kerültem Kotroczó Róberthez, akinek szintén nagyon sokat köszönhetek, hisz vele több mint négy év munkával nagyon sok szép eredményt értünk el. Most fél éve lettem Potocska Attila tanítványa, akivel szintén pozitív irányba halad a lovaglásom és a fiatalabb lovaim is nagyszerűen fejlődnek.

•Mennyit lovagolsz jelenleg?

Napi három lovat lovagolok, ami az összes többi körülöttük levő teendővel együtt körülbelül négy órát vesz igénybe. Minden lovat heti öt-hat alkalommal lovagolok, de ugróedzésen heti egyszer vagy kétszer veszek részt.

•Hol tartod a lovaid? Hogyan gondoskodsz róluk? Milyen mértékben veszed ki a részed a velük, illetve a körülöttük való munkából?

Saját, bérelt istállóban vannak a lovaim. Sokkal többre tartom őket egyszerű állatoknál, hiszen nekem ők a sporttársaim, és mindennél többet jelentenek számomra. Mivel saját istállóban vannak, ezért nyáron minimum heti két napra átvállalom a lovász feladatait, persze a lovaglás mellett, amiben szintén a legnagyobb önállóságra törekszem.

•Hogyan tudod összeegyeztetni a tanulást a lovaglással?

Mindig először lovagolok, és este tanulok. Eddig ezt még sikerült tartani és mindig felkészülni mind a két feladatomra. Jelenleg nyolcadik osztályba járok, és kitűnő tanuló vagyok.

•Ki volt az edződ a kezdetekben? Hogyan esett rá a választásod?

Melis Brigittával kezdtem a lovaglást, mellette megtanultam az alapokat, a lovakkal való bánásmódot. A díjugratás alapjait Miklósvári Tamástól kaptam meg. Igazából akkor még nem tudatosan választottam, mert akkor még csak lovagolgatni szerettem volna járni. De amikor már a szüleim is érezték, hogy komolyan szeretnék ezzel foglalkozni, akkor esett a választásunk Kotroczó Róbertre, aki nagyon kiváló szakember és nagyon sok mindenre megtanított engem.

•Kivel edzel jelenleg?

Jelenleg Potocska Attila az edzőm. Korábban már több versenyen dolgoztunk együtt, nagyon megtetszett a módszere, és arra gondoltunk, hogy vele még magasabb szintre léphetünk.

•Milyen eredményeidre vagy a legbüszkébb? Melyik eddigi versenyeidet tartod a legfontosabbnak, a legszebb emléknek? 

A legbüszkébb arra vagyok, amikor 2015-ben gyermek champion lettem, és amikor 2017-ben a gyermek Nemzetek Díjában 9. lettem. Az eddigi legfontosabb és legszebb emlékem a lengyelországi verseny, hiszen ott léptem először pályára a válogatott tagjaként.

•Milyen gyakran jársz nemzetközi versenyekre? Mi a különbség a felkészülési munkátokban?

Még csak tavaly nyáron kezdtem meg a nemzetközi szereplésemet, de idén sok nemzetközi verseny szerepel a terveimben. Külföldi versenyek előtt mindig még jobb állapotba hozzuk a lovat, erősebb munkát kap, hiszen az eddigi tapasztalataim alapján a nemzetközi követelmény nagyobb. A rangosabb versenyek előtt szoktunk edzőtáborokon is részt venni. 

•Milyen mentális segítséget kapsz a versenyek során az edződtől? Az edzések után ki szoktátok értékelni a lovaglásodat? 

Az edzőm is nagyon nyugodt ember és mindig segít megnyugodni a versenyek előtt. Edzések után szinte mindig újra és újra megbeszéljük, hogy mik voltak a hibák, mi ment most jól, és hogy mit kell még a lovakkal síkon elérni ahhoz, hogy még jobbak legyenek.

•Milyen terveid vannak a lovaglással kapcsolatban? 

Rövid távon az, hogy szeretnék a fedeles döntőn jól szerepelni, a nyári versenyeken is a legjobbat kihozni magamból és a lovamból, illetve biztosan lovagolni a nemzetközi ifjúsági szintet. Hosszú távon pedig az ifjúsági válogatott tagjaként Európabajnokságon a lehető legjobb eredmény a célom.

•Milyen lovasnak tartod magad? Mik az erősségeid és mik a fejleszteni való tulajdonságaid?

Úgy érzem, hogy téthelyzetekben még jobban tudok teljesíteni, mert sokkal jobban koncentrálok. Egy kicsit izgulós vagyok, de az edzőm mindig meg tud nyugtatni, és amikor bemegyek a pályára, már csak a feladatra koncentrálok, és elég jól ki tudom zárni a külső környezetem. 

Erősségem a nagyon nagy akaraterő és a kitartó munka, ami szerintem elengedhetetlen ehhez a sporthoz. Fejlesztenem kell viszont, hogy a távolságokat még pontosabban meg tudjam ítélni, és precízebben válasszam ki a megfelelő ütemet.

•Kit tartasz példaképednek? Miért?

 Bertram Allent, mert nagyon jól lovagol és én is el szeretnék jutni arra a szintre.

•Amikor először jelentkeztél a Talent Programba, milyen lehetőséget láttál benne?

 Az tetszett nagyon, hogy több edzővel is együtt dolgozhattam és ez nagyban elősegítette a saját és a lovam fejlődését.

•Idén kerültél be a II-es korcsoportba, újra neki kellett futnod ezért a felvételinek. Miben más számodra a nagyobb korcsoport résztvevőjének lenni?

Nagyobb pályát kellett és kell majd teljesítenem a vizsgákon, nagyobb az elvárás, bár ennek eddig egész jól meg tudtunk felelni. De igazából nem annyira más, mert a programtól megkapjuk azokat a segítségeket, amire szükségünk van ahhoz, hogy még magasabb szintre legyünk képesek lépni.

•Milyen élményeket szereztél Talentosként?

Rengeteg új tapasztalatot és barátokat. Egy másik szemszögből ismertették meg velem a lovassportot. Új módszereket, stílust tanulhattam meg, ami lovaim és saját magam előremenetelét szolgálja.

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/03 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hova tűntek a lovasok?

Egyre nehezebben találnak már nemcsak kvalifikált, hanem bármilyen munkaerőt a magyar trénerek. Az elmúlt években tucatjával költöztek külföldre a munkalovasok, a lovászok és a zsokék, a tenyésztésben dolgozókról nem is beszélve. A fő célország jelenleg Anglia, de Németországban is sok magyar lovas dolgozik, illetve Írország népszerűsége is növekszik.

Tandemkombájnnal nyerték meg idén a CLAAS UniTech Mérnökversenyt

A legrátermettebb mérnökhallgatók mérték össze az általuk készített mezőgépek tudását a CLAAS Hungária Zrt. törökszentmiklósi telephelyén, a CLAAS UniTech Mérnökverseny fináléjában. A mostanra már hagyománnyá vált versenyre idén is a tíz legjobb pályázatot benyújtott csapatot hívták meg a szervezők.

Jubilál a Virágos Magyarország verseny

Május végéig jelentkezhetnek a települések önkormányzatai az idén 25. alkalommal meghirdetett Virágos Magyarország környezetszépítő versenyre, amely az ország egyik legnagyobb társadalmi megmozdulása - mondta Guller Zoltán, a versenyt lebonyolító Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója.

Idénynyitó Nemzetközi Fogathajtóverseny Mezőhegyesen

A 234 éves Ménesbirtok Európa tenyésztésének meghatározó, évszázados bölcsője, sok éven át irányítója volt. Az utóbbi évek fejlesztéseinek eredményeképpen ismét felkerült a hazai és a nemzetközi lovasélet térképére. A mostani, idénynyitó nemzetközi versenyre hét nemzet 57 fogata nevezett, és számos világbajnokot is láthatunk majd a startnál.

Papp János nyert Hetényegyházán

Kissé szolid fogatlétszámmal került megrendezésre a  2018-as hazai szabadtéri versenysorozat első versenye Hetényegyházán, ahol a hétvégén összesen 24 fogat állt rajthoz.

Grand Prix Bábolnán

722 starttal zárult az áprilisi négynapos díjugrató Grand Prix hétvége Bábolnán. Vasárnap négy izgalmas nagydíjat láthatott a közönség.

Térkép a gyógynövények erdejében: képzést indít a Szent István Egyetem

A gyógynövényekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat sajátíthatják el a téma iránt érdeklődők a Szent István Egyetemen. A rövid, ám annál tartalmasabb képzést nemzetközileg elismert egyetemi oktatók tartják – egyebek közt az otthon elkészíthető termékekről is szó esik majd.

Nők a pohár mögött

2 nap, 29 nő, 130 pálinka, 9 aranyérem – nagyjából így lehetne számokkal leírni mindazt, ami az első Balaton Open Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny háza táján történt... Pach Gábor főszervező szerint nemcsak az volt újdonság, hogy egy főzde 4 párlattal nevezhetett, hogy csak alma-, cseresznye-, kékszőlő- és törkölypálinkák versenyeztek, hogy a versenyen csak nők bíráltak, hanem a pontozás is.

Versengés az erdőben

Pénteken rendezték meg a mátramindszenti iskolában a XXVI. Kaán Károly Természet és Környezetvédelmi verseny Nógrád megyei döntőjét. A versenyen 5-6. osztályos diákok vettek részt. A versenyzők közül a legjobb továbbjutott az országos versenyre is.

A kertépítő versenyen 225 ezer kilogrammot mozgattak meg az indulók

A Construma Kert kiállításon rendezték meg Euroskills kertépítő versenyének hazai fordulóját. 10 csapat mérte össze tudását, a két győztes fiatal a szeptemberi nemzetközi Euroskills verseny döntőjén is indulhat – melyet ezúttal Budapesten rendeznek.