Back to top

Magyarországon járt a borturisztikai világ krémje

Több mint 300 borturizmusban érdekelt cég és szakember; 29 különböző ország; 23 előadás, kerekasztal-beszélgetés és szeminárium; 860 üzleti tárgyalás. Sikeresen zárult a világ legnagyobb szakmai eseménye, a Nemzetközi Borturisztikai Konferencia és Kiállítás Budapesten.

Április 10-től öt napon keresztül Magyarország látta vendégül a világ borszakmai és borturisztikai szektorát a hazánkban megrendezett Nemzetközi Borturisztikai Konferencián és Kiállításon.

Magyarország először adott otthont a világ legnagyobb borturisztikai eseményének. Az International Wine Tourism Conference, Exhibition & Workshop (IWINETC) konferenciasorozatnak Budapesten volt a tizedik, jubileumi rendezvénye. Az eseményen Magyarország és borvidékei sikerrel mutatkoztak be a nemzetközi szakmai közönségnek.

„Az IWINETC nagyban hozzájárult borvidékeink és borkultúránk ismertségének és elismertségének növekedéséhez. Izgalmas volt látni, ahogyan a külföldi szakmai közönség – köztük olyanok, akik most először jártak hazánkban –  felfedezték Budapest szépségét, autentikus borainkat, bortermő helyeinket, bepillantást nyertek többszáz éves borkultúránkba. Meggyőződésem, hogy vendégeink az új partnerkapcsolatok mellett rengeteg inspirációval, élménnyel és Magyarország jó hírével térnek haza.” – összegezte Gál Zsombor, az MTÜ kiemelt vezető szakértője a rendezvény tapasztalatait.

Hazánk fontos célpontja lehet a borkedvelőknek
Fotó: viniczai

Anthony Swift, az IWINETC főszervezője úgy fogalmazott: „Az esemény teljes sikerrel zárult, amelyen az eddigi legnagyobb létszámú résztvevőt fogadtuk. Magyarország mint borturisztikai desztináció és a magyar bor- és gasztroturisztikai szakma kétségkívül sokat köszönhet a Magyar Turisztikai Ügynökség szerepvállalásának.

A borturizmus Magyarországon hatalmas fejlődésnek indult, mind a fogyasztói tudatosság, mind a borturisták számának tekintetében.”

A háromnapos rendezvényre a világ különböző pontjairól érkeztek szakemberek, utazási irodák, tour operatorok és szakmai szervezetek képviselői, akik előadásokon vettek részt, és üzleti tárgyalásokat is folytathattak.

A hazánkba érkező vendégek vezetett túrákon ismerhették meg a magyar borkultúrát, pincészeteinket, gasztronómiai élménykínálatunkat és turisztikai attrakcióinkat. A helyszínen kóstolhatták meg Etyek, Eger, Tokaj, Szekszárd, Villány, valamint a Balaton borait.

A jövő évi IWINETC-nek Baszkföld, Vitoria városa ad otthont, Alfredo Retortillo turizmusért, kereskedelemért és fogyasztóvédelemért felelős miniszter vette át a stafétát Budapesttől.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Karácsonyi receptek az erdő fekete aranyával

Manöken alkatú tölgyek – bár már hatvanévesek is elmúltak – sorolnak 510 hektáron a NEFAG Zrt. Szolnoki Erdészetének Karcag–Apavári területén. Az erősen kötött-szikes terület ugyanis gátolja gyökereik mélyre húzódását. A kedvezőtlen talajadottságokon sokat segítenek a fáknak a gyökereikkel szorosan együtt élő talajlakó gombák.

Az év legszebb szőlőbirtoka nem csak mutatós, "finom" is

A Bor és Piac Magazin által minden évben meghirdetett Magyarország legszebb szőlőbirtoka pályázaton a középbirtok kategória nyertese az egri Tóth Ferenc Pincészet lett.

Már turistaúton is megközelíthető a pilisszántói Kőfülke

Új szakaszokkal bővült a Pilisi Parkerdő területén futó 1000 kilométeres turistaút-hálózat. A helyi önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésének eredményeként a Piliscsabai Természetjáró Egyesület önkéntesei új jelzéseket festettek fel.

A vegetarianizmus a jövő útja?

A vegetarianizmus területén listavezető Németország, ahol minden tizedik ember húsmentes diétán él. Európa sok országában népszerűek a növényekből készült termékek. Egy kutatás szerint a válaszadók 3,7%-a vallotta magát vegetáriánusnak, 1,6%-a pedig a vegán étrendet követi. Az élelmiszeripar intenzíven reagál erre.

Marihuánás bort karácsonyra?

Méregzöld bort kínál karácsonyra egy brit webáruház. A 9,5 százalék alkoholtartalmú, félédes, „Winabis” fantázianevű bor marihuánaszármazékot, pontosabban kannabiszolajat tartalmaz.

Borárverések újragondolva

Most először két tapasztalt fél összefog, hogy útjára indítson egy igazi, klasszikus kereskedelmi borárverést. Az Axioart valamint a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. egy karácsony előtti borárverést szervez abban bízva, hogy az elmúlt néhány évtizedben újra születtek kiemelkedő minőségű és sokáig eltartható bor tételek.

Mibe is kóstoltunk bele?

2018-ban izgalmas előadássorozatot hirdetett meg a Budapesti Gazdasági Egyetem Nemzetközi Bormarketing Akadémia címmel. A rendezvényt a BGE Marketing Tanszékének kollégái - Totth Gedeon, Harsányi Dávid és Szabó Zoltán - hívták életre, melynek nem titkolt célja volt, hogy megismertesse a fiatalokat és az érdeklődőket a borágazat fontos vonatkozásaival, marketing kihívásaival.

Jönnek a lengyel borok?

A lengyel bort a jellegzetes ízéről és savasságáról lehet felismerni. Az európai desszertital piacon Lengyelország versenyképessé vált a jégborával. A lengyel borászatok már számos nemzetközi versenyen nyertek díjat boraikkal. A szakértők szerint Lengyelország hamarosan komoly versenytársa lesz az ismert bornagyhatalmaknak.

Buborékokkal teli borok a Dél-Balatonról

A Dél-Balaton számos szőlőfajtának ad otthont, de több tényező is közrejátszik abban, hogy remek habzó-, gyöngyözőborok és pezsgők készülnek a borvidéken. A löszös talaj miatt a borok gyümölcsösek, a Balaton közelsége és egyedi mikroklímája, az uralkodó északi szélirány, valamint az átlagosnál magasabb páratartalom pedig abban segít, hogy ne legyen perzselő forróság, és a savak is megmaradjanak.

A termelői közösségek az élő hagyományok, közös kincseink őrzői

A „Termelői Közösségek Napja” a hagyományos termékeket előállító közösségek ünnepére rendezett szakmai konferencia. A Termelői Közösségek Napjának évenkénti megszervezésével az agrártárca célul tűzte a hagyományos termékeket előállító közösségek tevékenységének szakmai támogatását, együttműködésük és tapasztalatcseréjük elősegítését.