Back to top

Nők a pohár mögött

2 nap, 29 nő, 130 pálinka, 9 aranyérem – nagyjából így lehetne számokkal leírni mindazt, ami az első Balaton Open Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny háza táján történt... Pach Gábor főszervező szerint nemcsak az volt újdonság, hogy egy főzde 4 párlattal nevezhetett, hogy csak alma-, cseresznye-, kékszőlő- és törkölypálinkák versenyeztek, hogy a versenyen csak nők bíráltak, hanem a pontozás is.

„Köszönöm Pach Gábornak, Aradi Péternek és minden közreműködőnek, hogy tető alá hozták ezt a kiváló versenyt” – mondta Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere a Balaton Open ünnepélyes eredményhirdetésén, a verseny helyszínén, a zamárdi Família Hotelben. A vakkóstolás és bírálat helyszínéül is szolgáló rendezvénypince zsúfolásig megtelt, mindenki kíváncsi volt, vajon milyen eredmények születtek ezen a sok szempontból különleges versenyen.

Zajlik a minősítés
Fotó: Papp Zoltán

Mint Pach Gábor, a Balaton Open főszervezője elmondta, nemcsak az volt újdonság, hogy egy főzde csak négy párlattal nevezhetett, hogy kizárólag alma-, cseresznye-, kékszőlő- és törkölypálinkák versenyeztek, hogy a versenyen kizárólag nők bíráltak, hanem a szisztéma is, amely szerint értékelték a beérkezett mintákat. A szokásos 20 helyett 40 pontos bírálati rendszerben zajlott a párlatok értékelése, és a szervezők külön kérték a hölgyeket, hogy a szöveges értékelésre helyezzék a hangsúlyt.

Fontos a minták anonimitása
Fotó: Papp Zoltán

„Üzenem mindenkinek, akinek voltak aggályai a női bírálói körrel kapcsolatban, hogy a hölgyek profik voltak, és rendkívül szigorúak. Aki bronzérmet kapott, az nagyon örüljön, aki ezüstöt, az kezdjen el ugrálni, aki pedig aranyat, az tegye el a vitrinjébe, de jó magasra, és legyen nagyon büszke rá” – mondta a főszervező, jelezve, hogy a bírálók valóban nem osztogatták számolatlanul az elismeréseket.

Ahogyan a verseny szigorú rendszeréből adódóan már eleve sejteni lehetett, az éremeső elmaradt, csupán a beérkezett párlatok 7 százaléka kapott aranyérmet. Ez volt az a verseny, ahol még a bronznak is nagyon lehetett örülni. A versenyen a törkölyök szerepeltek legjobban, a kilencből négy aranyérem törkölypálinkának jutott. A női zsűri ezen kívül két szőlő-, két cseresznye- és egy almapálinkának adta meg az arany minősítést.

Együtt a zsűri
Fotó: Papp Zoltán

Íme az aranyérmesek névsora:

László József Attila: cseresznye

Balogh Zsolt: érlelt aszútörköly

Gong Pálinka: cabernet franc törköly

1 Csepp Pálinka: törkölypálinka

Rauf Csaba: florina alma

Rátesy Tamás: érlelt néró szőlő

Gyenesei István: otelló szőlő

Cruxx Gemina Pálinkaház: fekete cseresznye, sárga muskotály törköly

 

Különdíjak

A legmagasabb pontszámot kapott almapálinkáért Rauf Csaba, a legjobb cseresznyéért László József Attila, a legjobb kék szőlőért Gyenesei István, és a legjobb törkölyért a Cruxx Gemina Pálinkaház kapott különdíjat.

A verseny legeredményesebb indulója 2 arany, 1 ezüst és 1 bronz minősítéssel szintén a Cruxx Gemina Pálinkaház.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

AM-államtitkár: a Pálinkakiválóságok Könyve hozzájárul az ország imázsépítéséhez

A nemzeti pálinkakiválóság program küldetése, hogy megismertesse a minőségi magyar pálinkákat a belföldi és külföldi közönséggel, Magyarország imázsépítéséhez és a mértékletes fogyasztás ösztönzéséhez a Pálinkakiválóságok Könyve is hozzájárul.

Borárverések újragondolva

Most először két tapasztalt fél összefog, hogy útjára indítson egy igazi, klasszikus kereskedelmi borárverést. Az Axioart valamint a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. egy karácsony előtti borárverést szervez abban bízva, hogy az elmúlt néhány évtizedben újra születtek kiemelkedő minőségű és sokáig eltartható bor tételek.

Átadták Az Év Tanyája díjakat

Az idén 15 tanyagazdaság pályázott a díjra, és most először a határon túli magyar lakta térségekből is neveztek egyéni gazdaságok. A díjátadón azokat az egyéni tanyagazdaságokat jutalmazták, amelyek jó mintául szolgálhatnak mások számára is.

Jönnek a lengyel borok?

A lengyel bort a jellegzetes ízéről és savasságáról lehet felismerni. Az európai desszertital piacon Lengyelország versenyképessé vált a jégborával. A lengyel borászatok már számos nemzetközi versenyen nyertek díjat boraikkal. A szakértők szerint Lengyelország hamarosan komoly versenytársa lesz az ismert bornagyhatalmaknak.

Mi lesz Magyarország étele 2019-ben?

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete meghirdette a Magyarország étele 2019 élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt, valamint az Okés Országos Közétkeztetési szakács-megmérettetést.

A világ legjobbjai között a Kőszegi Sör

Bronzérmes lett a Kőszegi Sör Bécsi Lager terméke. Európa egyik legrangosabb sörversenyén, a Brussels Beer Challenge-n első alkalommal kapott magyar sör ilyen rangos elismerést.

Mi történik az üstben és toronyban?

2018. november 16-án zajlott a NAK Élelmiszeripari Igazgatóságának „Tanuljunk együtt! – Pálinka- és párlatkészítés” elnevezésű szakmai napja. A program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara finanszírozásában valósult meg, melyen 10 fő vett részt.

Megmérettek 2018 legjobb újborai

A közel négyszáz bort felvonultató, XV. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivál versenyén Magyarország mellett a Kárpát-medencei pincészetek „friss” borai szerepelnek. Az évjárat első borversenyének győztesei között van a Varga Pincészet Aranymetszés Friss Sauvignon Blanc-ja.

Látott már egytonnás tököt?

És azt tudta, hogy létezik óriástököknek kiírt Európa-bajnokság? Németországban tartják minden októberben, és az idén megosztott első helyezés született, mivel egy belga és egy olasz nevező töke fél kilóra pontosan ugyanannyit nyomott.

Magyar díjugrató az ötkarikás játékokon

Minden idők legjobb eredményét érték el a magyar fiatalok az ifjúsági olimpián. Összesen 24 érmet szereztek, ebből 12 arany, 7 ezüst és bronz lett a végeredménye a Buenos Airesben rendezett világversenynek. A magyar díjugratósport történetében először jutott egy hazai versenyző az ifjúsági olimpiára. Jármy Vince, az európai csapat tagjaként második helyen végzett a csapatbajnokságban.