0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tavaszi határszemle: jól teleltek a vetések, bizakodhatnak a gazdák

Az idei enyhe, általában hótakaró nélküli telet viszonylag jól átvészelték az őszi vetések. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérése szerint az 1,6 millió hektáros őszi vetésű kalászos gabona és őszi káposztarepce vetésterület 90 százalékán jó vagy közepes minőségűek a növényállományok.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a vegetációs időszak kezdetével elvégezte az őszi vetésű kalászos gabonák és az őszi káposztarepce első tavaszi állapotminősítését – adta hírül a köztestület.

Az őszibúza-vetéseket a téli fagy nem károsította jelentősebb mértékben. A 955 ezer hektáros vetésterület közel 90 százalékén jó vagy közepes az állomány állapota. A tavaszi határszemle adatai alapján az Észak- és Dél-Alföld minden megyéjéből jelentettek állománypusztulást 2017 decembere óta. Jelentősebb veszteségek voltak Békés megyében, ahol 1500 hektárról, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 1400 hektárról, Hajdú-Biharban közel 1700 hektárról pusztult ki a vetés. Borsodban 1500 hektárról, Tolnában pedig 1300 hektárról jelentettek állománypusztulást. 

A felázott talaj hátráltatta a tavaszi fejtrágyázást, de a jelentések szerint a táblák jelentős részén sikerült azt időben elvégezni.

A csapadékos tavaszi időjárás miatt mindenhol számítani kell a gombás betegségek – különösen az előző években komoly kárt okozó sárgarozsda – megjelenésre, ezért a védekezésre kiemelt hangsúlyt kell fektetniük a gazdálkodóknak.

Az enyhe, hótakaró nélküli tél a várakozások ellenére nem okozott kipusztulást az őszi káposztarepcénél. A 270 ezer hektáros vetésterület több mint kétharmadán jó, további 25 százalékán közepes minőségű az állomány. Állománypusztulás országszerte csak 3302 hektárról jelentettek, a legtöbbet, 500-500 hektárnyit Zala és Borsod-Abaúj-Zemlén megyékből. S bár pusztulás nem volt, érdemes megjegyezni, hogy Nógrádban a 4200 hektárnyi vetés fele gyenge minősítést kapott az első tavaszi határszemlén. A mintegy 9600 hektárnyi Hajdúsági repceállomány 25 százaléka is gyenge fejlettséget mutatott a vizsgálat idején.

A fejtrágyázást a repcénél is nehezítette az időjárás. A kora tavaszi rovarkártevők már megjelenek a táblákon, az ellenük való védekezést sok helyütt hátráltatja a felázott talaj.

A 230 ezer hektáron termesztett őszi árpa jól bokrosodott, a fagy nem károsította a növényeket. Az állományok 90 százaléka jó vagy közepes minőségű. Az árpa esetében is Hajdú-Bihar, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megye vetéseit viselte meg legjobban a tél: előbbinél 581, utóbbinál 440 hektár vált az enyészeté, ugyanakkor a megmaradt területeken a vetések állapota kedvező. Az árpánál egyébként Győr-Moson-Sopronban tapasztalták egyedül a szakértők, h a vetésterület negyedén gyenge minőségűek az állományok. 

Az állományok 90 százaléka jó vagy közepes minőségű – mondható el a 97 ezer hektáros tritikálé és a 27 ezer hektáros rozs vetésterületről is. Előbbinél mindössze 737, utóbbinál 199 hektárról jelentettek állománypusztulást. 

A tél folyamán az 1,62 millió hektáros őszi kalászos gabona és őszi káposztarepce terület 1 százalékán, mintegy 17 ezer hektáron pusztult ki a vetés, főként a belvíz miatt.

Az őszi vetésű kalászos gabonák és az őszi káposztarepce tavaszi állapotminősítéséről

(2018. április 04-i állapot)

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/NAK