0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kiállítórekord a SZIE Állásbörzén

A Szent István Egyetem 12. Állásbörzéjén rekordszámú kiálló vett részt. Az agrárcégek aránya is jelentősen emelkedett. Az esemény keretében Kiss Péter professzor elmondta, nincs annyi mezőgépész hallgató, mint amennyit az ágazat foglalkoztatni tudna.

A tavalyi 64-el szemben 78 kiállító, a múlt évi közel 700-hoz képest ezernél több gyakorlati, gyakornoki és álláshely ajánlat, 1473 regisztrált résztvevő – ezek a legfontosabb paraméterei a Szent István Egyetem 12. Állásbörzéjének, amit április 18-án rendezett meg Gödöllőn az intézmény Tehetséggondozási és Karrierirodája a Média Központtal közösen. Az agrárcégek aránya örvendetesen emelkedett a kiállítók között. A Bonafarm Csoport, a KITE Zrt. a Hunland Trade Kft. mellett új résztvevőként jelent meg a Foktőn növényolajipari sajtoló üzemet működtető Glencore Agriculture Hungary Kft. és a dányi Két-KATA Kft., amely cég szerviztechnikusai Magyarország területén közel 900 erőgépet szolgálnak ki szaktudásukkal.

A börzét megnyitó Tőzsér János rektor elmondta, hogy az agrárium az egyik leggyorsabban fejlődő és a legmodernebb technológiákat alkalmazó, de évezredek tradícióit is hordozó ágazat. Az élelmiszertermelés épp úgy igényli és alkalmazza a csúcstechnológiát és a csúcstechnikát, a robotizációt, mint az ezredfordulón forradalmi változásban megújult, vagy egyenesen akkor született új iparágak.

Az innováció leglátványosabban talán a mezőgazdasági erő- és munkagépek fejlődésében mutatkozik meg, amely az autóipart is megelőzi.

Az álláskeresők ezen a napon személyre szabott, az elhelyezkedést segítő tanácsadási, önismereti, pályaorientációs programokon is részt vehettek. Önéletrajz-írási tanácsadás, magyar és idegen nyelvű próbainterjú, számítógéppel támogatott pályatanácsadás, pályaorientációs grafológia mellett a kiállítók a sikeres álláskeresési technikák kulisszatitkaiba is beavatták a látogatókat szakmai előadásaikon keresztül.

Utánpótlásképzés

Az esemény keretében került sor a Gépészmérnöki Kar Kooperatív Gyakorlati Börzéjére is. Kiss Péter, a képzésért felelős professzor elmondta, nincs annyi mezőgépész hallgató, mint amennyit az ágazat foglalkoztatni tudna. Az Axiál Kft. alkatrészes termékmenedzser és szervizmérnök, az agrárműszaki gépekhez is futóműveket gyártó BPW-Hungária Kft. konstruktőr, tesztmérnök, szerszámkészítő mérnök és technológus területekre keres a következő tanévre hallgatókat. Baján és Szombathelyen is lakhatást biztosítanak a fiataloknak. Érdekesség, hogy a pályakezdő szakemberek akár az ország egyik végéből a másikba is költöznek perspektivikus állásért. A professzor egy Békés megyei végzettüket említette, akinek annyira megtetszett a vasi székhely, hogy azóta is ott él és dolgozik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu