Back to top

Cseresznyevirág és palacsinta

Amint programajánlókban már láthatták, az idén megnyitotta kapuit a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet az érdeklődők előtt: a több száz fajtát fölvonultató génbankokat lehet meglátogatni. A nyitórendezvény Érden, a cseresznye-, meggy és szilvagyűjteményben volt.

A rendezvénysorozattal az a célja a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központnak, hogy közelebb hozza a mezőgazdaságot az emberekhez, mondta Gyuricza Csaba, az intézmény főigazgatója. Virágzáskor a gyümölcs életútjának első lépéseit lehet tanulmányozni, és a nemesítés aprómunkájába is betekintést nyerhetnek az érdeklődők.

Lakatos Tamás, a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet igazgatója hozzátette, hogy a programsorozat izgalmasabb részei akkor következnek majd, amikor az érő gyümölcsök változatosságát lehet tanulmányozni és megkóstolni. Az érdi gyűjteményt még kétszer nyitják meg a közönség előtt, illetve a kutatóintézet többi állomásán, Cegléden, Fertődön és Újfehértón is szerveznek nyílt napot.

Meggyvirág
Fotó: Horváth Csilla
A nemesítés folyamatát Szügyi Sándor ismertette: bemutatta a cseresznye megporzásának módszerét, amit ki is próbálhattak az érdeklődők. Békefi Zsuzsannától a génbankok jelentőségéről és a fenntartásuk problémáiról hallhattunk, és azt is elmondta, milyen sok megfigyelést végeznek a fajtákon. Szilágyi Sámuel a különlegességekről ejtett szót: az érdi cseresznyefajták közt van egészen későn, augusztusban szedhető cseresznye, továbbá nagyon mutatós sárga és tarka gyümölcsű változatok is. Érdekes a folyton virágzó meggy, amin egyszerre lehet érő gyümölcsöt és virágot találni.

Nagy értéket képviselnek a begyűjtött tájfajták, amelyek pontos tulajdonságait is leírják. Tervezik, hogy a fajtalistát fölteszik az intézet honlapjára, hogy a faiskolában megrendelhetők legyenek az oltványaik.

Az 500 cseresznye és meggy tételből álló génbank végigjárása és a diákoknak szervezett gyümölcsismereti bemutató után a faültetés pontos gyakorlatát is bemutatták, végül finom palacsintával kínálták a kitartó látogatókat. 

Fotó: Horváth Csilla

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Biztosítani kell a fiatal gazdák jövedelmét

Stabil jövedelem nélkül nem várható, hogy a fiatalok az agráriumot választják jövőjükként – hangzott el az Európai Néppárt témában tartott brüsszeli kongresszusán.

Már a gyapjú sem a régi

Hetek óta esik a gyapjú ára Ausztráliában, amely mára a 20 dolláros lélektani határ alá is benézett. A nagy birkatartónak számító ország egyre komolyabb versenytársakkal néz szembe.

Brazília is beszáll az afrikai agráriumba

Brazília komoly összegekkel szállna be Nigéria mezőgazdaságának modernizálásába. Ennek érdekében traktorgyárat építenek az afrikai országban, és finanszírozzák a feldolgozást is.

Mit kell tudni a poloskákról?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte a poloskákkal kapcsolatos főbb tudnivalókat és a „bogárinvázióval” szembeni védekezés hatékony módjait.

Az nem elég, ha ember van az állat mellett

A védett gyepet, a védelemre szoruló, majdnem kipusztult cikta juhok tartják karban a Nagydorog melletti Szenespusztán. Az állomány ma már szépen gyarapodik.

Trendivé kell tenni a zöldség- és gyümölcsfogyasztást

Lezárult az Európai Friss Kalandok programsorozata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Interfel francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet közös kampányának célja, hogy a kisgyermekes családok körében növelje a friss zöldség- és gyümölcsfogyasztás mennyiségét.

Növényvédelmi előrejelzés – jön a mezei pocok

A mezei pocok ez idáig sem a szántóföldön, sem pedig a gyümölcsös ültetvényekben nem okozott gondot. Most azonban fordulat állt be, mindenütt aktivizálódását lehet megfigyelni. Jelentős, gócos kolóniák alakultak ki a füvesített sorközökben, ahol semmi sem gátolja a szaporodását.

EU kampány az uniós élelmiszerek népszerűsítésére

Az Európai Bizottság az Európai Unió (EU) mezőgazdasági költségvetéséből 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte - közölte az uniós bizottság.

Mindig úttörő volt a Varga Pincészet

Nem hiányzott a vállalkozó szellem Varga Péter családjából, derült ki az egyik legnagyobb hazai borászat, a Varga Pincészet 25 évét bemutató sajtótájékoztatón. A cégtulajdonos az első hazai magánvállalkozók között volt, és már gyakorlottként vásárolta meg a Badacsonyi Állami Gazdaság pincészetét, hogy negyedszázad alatta legnagyobb hazai borászattá fejlessze.

FruitVeB: a zöldségtermés a tavalyihoz hasonlóan, 1,9 millió tonna körül lehet

Néhány zöldségfélét, köztük a paprikaféléket és a zöldborsót ugyan károsította a hosszú aszályos időjárás, a csemegekukoricának ugyanakkor jót tett a meleg, rekordtermés várható. A zöldségtermés az idén megközelítheti a tavalyihoz hasonló 1,9 millió tonnát, a mennyiséget azonban októberi időjárás még akár 5 százalékkal is befolyásolhatja.