Back to top

Cseresznyevirág és palacsinta

Amint programajánlókban már láthatták, az idén megnyitotta kapuit a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet az érdeklődők előtt: a több száz fajtát fölvonultató génbankokat lehet meglátogatni. A nyitórendezvény Érden, a cseresznye-, meggy és szilvagyűjteményben volt.

A rendezvénysorozattal az a célja a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központnak, hogy közelebb hozza a mezőgazdaságot az emberekhez, mondta Gyuricza Csaba, az intézmény főigazgatója. Virágzáskor a gyümölcs életútjának első lépéseit lehet tanulmányozni, és a nemesítés aprómunkájába is betekintést nyerhetnek az érdeklődők.

Lakatos Tamás, a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet igazgatója hozzátette, hogy a programsorozat izgalmasabb részei akkor következnek majd, amikor az érő gyümölcsök változatosságát lehet tanulmányozni és megkóstolni. Az érdi gyűjteményt még kétszer nyitják meg a közönség előtt, illetve a kutatóintézet többi állomásán, Cegléden, Fertődön és Újfehértón is szerveznek nyílt napot.

Meggyvirág
Fotó: Horváth Csilla
A nemesítés folyamatát Szügyi Sándor ismertette: bemutatta a cseresznye megporzásának módszerét, amit ki is próbálhattak az érdeklődők. Békefi Zsuzsannától a génbankok jelentőségéről és a fenntartásuk problémáiról hallhattunk, és azt is elmondta, milyen sok megfigyelést végeznek a fajtákon. Szilágyi Sámuel a különlegességekről ejtett szót: az érdi cseresznyefajták közt van egészen későn, augusztusban szedhető cseresznye, továbbá nagyon mutatós sárga és tarka gyümölcsű változatok is. Érdekes a folyton virágzó meggy, amin egyszerre lehet érő gyümölcsöt és virágot találni.

Nagy értéket képviselnek a begyűjtött tájfajták, amelyek pontos tulajdonságait is leírják. Tervezik, hogy a fajtalistát fölteszik az intézet honlapjára, hogy a faiskolában megrendelhetők legyenek az oltványaik.

Az 500 cseresznye és meggy tételből álló génbank végigjárása és a diákoknak szervezett gyümölcsismereti bemutató után a faültetés pontos gyakorlatát is bemutatták, végül finom palacsintával kínálták a kitartó látogatókat. 

Fotó: Horváth Csilla

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borszakírók a porondon

A nyár elején indított online borszakíróverseny első fordulója után a 6 zsűritag a 46 beérkezett írásból választotta ki a döntősöket, majd a közönség szavazhatott a kedvenc, döntőbe jutott írásra. Az írások magyar és angol nyelven érkezhettek, és nagy örömünkre a külföldi borírók is aktívak voltak: érkezett nevezés amerikai, ázsiai, szerb, orosz és spanyol szerzőtől.

Az összetevők közül csak egy közös: a kovász

Igazi különlegességeket adott a fogyasztóknak a Magyar Pékszövetség 2018-as, augusztus 20-i termékversenye. Az idén Innovatív, Teljes kiőrlésű és Búzakenyér kategóriákban meghirdetett verseny nyertesei a Mézalmás Rozskenyér, Hajsza és Várhegyi Deres nevet kapták, és mindegyik egészen egyedi élményt ad.

Az Agrárminisztérium kiáll az almatermesztők mellett

Az Agrárminisztérium számára kiemelten fontos az almatermelő gazdák és családjaik mezőgazdasági termelésből történő megélhetése, a hazai almatermesztés jövője, ezért kulcsfontosságúnak tartja, hogy a felvásárlók, feldolgozóüzemek a piaci viszonyokat figyelembe vevő, az elvégzett munka értékének megfelelő árat fizessenek az almáért.

Szilvakülönlegességek Érden

A 19. században még a szilvafajták fele sárga gyümölcsű volt, néhányukat ma is láthatjuk a NAIK Gyümölcstermeszáti kutatóintézet érdi génbankjában. ahol nyitott napon mutatták be a fajtákat. A kutatóintézet három állomásán is találhatók szilvaváltozatok, Érden 348, Cegléden 220, Újfehértón 138 fajta és tájfajta.

Már fizetik a szőlőültetvény szerkezetátalakítási támogatásokat

A Magyar Államkincstár (Kincstár) 2018. augusztus első hetében elindította a jogos támogatási igények kifizetését, így 123 kérelem alapján, 81 szőlész-borász gazdálkodó részére mintegy 230 millió forint összegű támogatás kifizetéséről gondoskodott.

Roadshow keretében tanulhatnak a modern technológiákról a dinnyetermesztők

Hamarosan befejeződik a dinnyeszezon a termelő körzetekben, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből még augusztus végéig bőségesen érkezik gyümölcs. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti osztályának elnöke a Magyar Hírlapnak elmondta: az idei szezonban körülbelül két héttel korábban érkezett a piacokra az igen jó minőségű görögdinnye.

Migránsok dolgoznak a földeken

Meghosszabbítják és jelentősen kiterjesztik Svájcban a menekülteket a mezőgazdaságban alkalmazó programot, miután többségében pozitív tapasztalatokkal zárult a termelők és a szaktárca korábbi kezdeményezése.

Kerti segítőinknek katica albérlet

Becse Ildikó, a Föngyöskert Gyógyító Völgy tervezője tele van jó ötletekkel. A Vértesacsa határában fekvő közel 10 hektáros területen katicák óvják a gyümölcsfákat. Ehhez a kert gondozói jópofa „szobácskát” tartanak fönt számukra.

Gigászi összeget buknak a meleg miatt

Csillagászati összegekben mérhető az aszály miatt a mezőgazdaságot ért kár Dániában is. Észak- és Nyugat-Európát korábban nem látott hőhullám sújtotta az elmúlt hetekben, a termelők csaknem mindenen rajtavesztettek.

Idén sok pénzt spórolhatunk ezen

Amellett, hogy növekszik a kukorica ára, várhatóan egy fontos költségtényező is kiesik idén. A szárítás tonnánként több ezer forintba kerül, de ebben az évben van esély arra, hogy erre nem kell költeniük a termelőknek.