Back to top

Cseresznyevirág és palacsinta

Amint programajánlókban már láthatták, az idén megnyitotta kapuit a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet az érdeklődők előtt: a több száz fajtát fölvonultató génbankokat lehet meglátogatni. A nyitórendezvény Érden, a cseresznye-, meggy és szilvagyűjteményben volt.

A rendezvénysorozattal az a célja a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központnak, hogy közelebb hozza a mezőgazdaságot az emberekhez, mondta Gyuricza Csaba, az intézmény főigazgatója. Virágzáskor a gyümölcs életútjának első lépéseit lehet tanulmányozni, és a nemesítés aprómunkájába is betekintést nyerhetnek az érdeklődők.

Lakatos Tamás, a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet igazgatója hozzátette, hogy a programsorozat izgalmasabb részei akkor következnek majd, amikor az érő gyümölcsök változatosságát lehet tanulmányozni és megkóstolni. Az érdi gyűjteményt még kétszer nyitják meg a közönség előtt, illetve a kutatóintézet többi állomásán, Cegléden, Fertődön és Újfehértón is szerveznek nyílt napot.

Meggyvirág
Fotó: Horváth Csilla
A nemesítés folyamatát Szügyi Sándor ismertette: bemutatta a cseresznye megporzásának módszerét, amit ki is próbálhattak az érdeklődők. Békefi Zsuzsannától a génbankok jelentőségéről és a fenntartásuk problémáiról hallhattunk, és azt is elmondta, milyen sok megfigyelést végeznek a fajtákon. Szilágyi Sámuel a különlegességekről ejtett szót: az érdi cseresznyefajták közt van egészen későn, augusztusban szedhető cseresznye, továbbá nagyon mutatós sárga és tarka gyümölcsű változatok is. Érdekes a folyton virágzó meggy, amin egyszerre lehet érő gyümölcsöt és virágot találni.

Nagy értéket képviselnek a begyűjtött tájfajták, amelyek pontos tulajdonságait is leírják. Tervezik, hogy a fajtalistát fölteszik az intézet honlapjára, hogy a faiskolában megrendelhetők legyenek az oltványaik.

Az 500 cseresznye és meggy tételből álló génbank végigjárása és a diákoknak szervezett gyümölcsismereti bemutató után a faültetés pontos gyakorlatát is bemutatták, végül finom palacsintával kínálták a kitartó látogatókat. 

Fotó: Horváth Csilla

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csonthéjba zárt egészség

Ki ne szeretne karcsú alakot, szép és egészséges hajat, selymes tapintású, rugalmas bőrt és friss memóriát? A csipszek, édességek és egyéb „rágcsák” helyett fogyasszanak dióféléket és olajos magvakat. Hogy melyek felelnek meg a legjobban a fent vázolt céloknak?

"Bébiétel minőségű" TÉSZ termelés: talpra állás a gáncs után

A Penta Família Szövetkezet bizonyára jól dolgozik. Tevékenységük hasznosságának talán az a legerősebb bizonyítéka, hogy a szövetkezetbe többen is szeretnének belépni – csakhogy erre nincs mód egy ideje. Nem zárkóznak el előle, de ahhoz ragaszkodnak, hogy az új jelentkezőnek két ajánlója legyen, és hogy meggyőződhessenek róla, hogy nem csupán afféle „támogatásvadász” a jelentkező, hanem valódi termelő.

Ipari mennyiségek: az almasűrítmény számai

A világon 1,6 millió tonna almasűrítményt készítenek, körülbelül a harmadát Európában. Kontinensünkön 12 millió tonna alma terem, annak a harmada ipari. A legnagyobb almatermést Lengyelország hozza, náluk 300-350 ezer tonna sűrítmény készül, hazánkban 50 ezer tonna. Ennek a mennyiségnek a gazdaságossági oldalát járta körül előadásában Apáti Ferenc a FruitVeB tanácskozásán, Mátraházán.

Sok az alma és nem fogy

Az egy évvel ezelőttinél 30-50 százalékkal alacsonyabb árakon is a szokásosnál jóval kisebb ütemben fogy a hűtőházakból az étkezési alma, ráadásul nagy tételekről derül ki, hogy a minőségük romlása miatt már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Világgazdaságnak.

Téli felkészülés a gyümölcsösökben

Még a tél közepén járunk, de a nagy kertekben megkezdődött a munka. Néhol még látni a száraz ágakon szüretkor fennmaradt almamúmiát, de az örök körforgás nem áll meg, sokfelé megkezdődött az idei termés előkészítése a gyümölcsösökben és a szőlőkben. A metszés.

Olcsóbb gyümölcs, drágább zöldség, és a munkaerőhiány

Tavaly sokféle nyavalya sújtotta a mezőgazdaságot és annak egyik nagyon fontos ágát, a kertészetet is. Az ezutáni kilátásokról foglaltuk össze szakértőnk, ifjabb Csizmadia György álláspontját.

Több Lindt csoki fogyott tavaly

A svájci Lindt & Sprüngli a várakozásoknak megfelelő mértékben növelte eladásait tavaly.

Jókor jött a hideg és a hó a gazdáknak

Jókor jött a hideg, állítják a mezőgazdasági termelők és ezzel egyetértenek Tolna megye méhészei is. Az őszi vetéseket vékony rétegben ugyan, de hó borította. A gazdák bíznak benne, hogy még jelentős mennyiségű hó vagy eső esik tavaszig, ugyanis legalább két havi mennyiségű csapadékkal „adós” a természet.

Pálinkát akár inggombból is

„Pálinkát mindenből, még inggombból is lehet főzni” – mondta viccesen, egy idős bácsit idézve Komoróczi Lajos, amikor a pálinkafőzés rejtelmeiről kérdeztük. Aztán, komolyra fordítva szót, hozzátette: egyáltalán nem mindegy, hogy miként készül ez a kuriózumnak számító magyar ital. Minderről a keszthelyi pálinkamustrán is sok szó esett.

Almavédelem poszméhekkel?

A növényvédelemben mind nagyobb gond lehet a tűzelhalás elleni védekezés, mert a melegedő időjárás miatt másodvirágzásra lehet számítani az almánál, amikor nagyobb a fertőzés veszélye, mint tavasszal. Belga kutatók kísérleteztek azzal, hogy poszméhekkel juttassanak antagonista élesztőgombát az alma és körte virágaira, amivel meg lehet előzni a tűzelhalás fertőzését.