Back to top

Egy hét múlva beiindul a szamócaszezon

Kedvező idényben bízhatnak az idén a hazai szamócatermesztők, sem a fagy, sem az eső nem károsította a termést. Bár a fűtött üvegházakban már elindult a szüret, a valódi szezonkezdetre még egy hetet várni kell. A vásárlóknak nem kell áremelkedéstől tarta­niuk, sőt a bőséges terméskilátásoknak köszönhetően a tavalyinál kicsit olcsóbban kerülhet a boltok kínálatába a szamóca.

Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a FruitVeB alelnöke a Magyar Időknek elmondta: itthon 700-800 hektáron foglalkoznak szamócatermesztéssel a gazdálkodók; a terület egyik felén szabadföldi, míg a másik felén fóliasátras, üvegházas termelés folyik. Fűtött üvegházban csak nagyon kevesen termesztenek epret, az összfelület alig néhány százalékát teszi ki. Így a szezon igazán csak most kezd beindulni.

– Április 25-ét követően egyre több helyen találkozhatnak magyar eperrel a vásárlók, az igazán nagy mennyiség pedig május elejétől kerül majd a piacra, ekkor kezdik szedni a szabad földön termő gyümölcsöt – emelte ki.

Apáti Ferenctől megtudtuk, hogy az idén nem nehezítették az időjárási szélsőségek a termelést. – Míg egy évvel korábban jelentős, 50-60 százalékos téli fagykárról kellett beszámolnunk, addig az idén szó sincs ilyen mértékű kiesésről.

A márciusi fagyhullámok a Dunántúlon és Szabolcsban okoztak kisebb károkat, ez azonban nem lesz hatással az országos szamócaszezonra – emelte ki.

Az eperföldeken a tavaszi fagy sem okozott gondot, s remélhetőleg a következő hetekben sem kell már nagyobb lehűléstől tartaniuk a gazdálkodóknak. Míg a legtöbb növénykultúránál a belvíz és a sok eső is megnehezítette a termelők dolgát, addig a jellemzően homokos talajon termelt szamócánál nem okozott nagyobb gondot a nagy mennyiségű őszi és téli csapadék.

Apáti Ferenc szerint így összességében jó szezonra számítanak a termelők, a mennyiséggel és a minőséggel sem lehet probléma. A kedvező terméskilátásoknak köszönhetően az árakban sem várható nagyobb változás, a vásárlók jellemzően az előző években megszokott áron vásárolhatják meg a szamócát.

– Az előző évi szezonkezdethez képest egy kicsit olcsóbban kerülhet piac­ra a gyümölcs, tavaly ugyanis a fagykár okozott némi drágulást, az idén viszont bőséges termés ígérkezik – jegyezte meg az alelnök. Bár az import, mint minden évben, az idén is nagy mennyiségben van jelen az országban, ugyanakkor Apáti Ferenc szerint egyre több vásárló tudatosan keresi a magyar gyümölcsöt.

A szezon kezdetén is sokan választják a jó ízű, ám ekkor még drágább hazai árut. Az árak közt továbbra is nagy különbség van, a fóliasátorban termelt magyar eper másfélszer, de akár kétszer annyiba is kerülhet, mint a spanyol vagy az olasz gyümölcs.

Áprilisban nem ritka a két-háromezer forintos eper a boltokban és a piacokon. Május elején azonban – ahogy megjelenik a szabadföldi szamóca a kínálatban – az árak is csökkenni kezdenek, ezzel együtt pedig lassan az import is eltűnik a piacokról.

 

 

Forrás: 
Magyar Idők

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csúszott a zöldborsó, a hagymafélék és a gyökérzöldségek vetése Fejérben

Késve kezdődött meg az idén a zöldségek vetése, palántázása. Azonban a kora nyári melegnek köszönhetően beérte magát a természet.

Tizenötmilliárd felett az agrárbiztosítás állomány

Évről évre nő az öngondoskodás iránti igény a mezőgazdaságban, a szélsőséges időjárás okozta károk ellen a legtöbb termelő köt valamilyen agrárbiztosítást. Tavaly 15,3 milliárd forintnyi biztosítási díjat fizettek a gazdák, míg káreseményre több mint 10 milliárdot a biztosítók.

Imádjuk a szamócát

Tíz év alatt több mint másfélszeresére nőtt a világ szamócatermesztése, bár országonként más és más a számok mögötti história.

Még lehet jó gyümölcs szezonunk

Nem okozott zavart a hazai gyümölcsösökben a hirtelen jött forróság, és a napokban helyenként tapasztalt jégverés sem tett kárt a legtöbb ültetvényben. A terméskilátások a kajszi- és az őszibaracktól eltekintve egyelőre kedvezőek, az országos jégkármérséklő rendszer működése pedig tovább növelheti a termesztés biztonságát.

Csemegekukorica: tartjuk az előkelő pozíciót a világelitben

Magyarország csemegekukorica-termelésben a világelit tagja, így nem meglepő, hogy a szakemberek az idei esztendőben is jó eredményeket várnak az ágazattól. A május elsején útjára indított jégelhárító rendszer működésének eredményeképp a termelés biztonsága is nőhet.

Nem fagyott el a szamóca, 15 ezer tonna lesz a termés

A téli és tavaszi fagyok az idén nem okoztak érdemi kárt a magyar szamóca ültetvényekben, ezért a termelők a kedvező hozamú évekhez hasonlóan, 700-800 hektárról, mintegy 15 ezer tonna szamócát takaríthatnak be.

A korai kajsziból lesz a legkevesebb Baranyában

A NAK felmérése szerint a kajszibarackot érintette legnagyobb mértékben a márciusi fagykár Baranyában, valamint a fagyzugosabb területeken a késői érésű szőlőültetvények is megsínylették a hideget, ugyanakkor a szántóföldi növényeket megvédte a hótakaró.

Rekordmennyiségre számíthatnak idén a hajtató kertészetek

Az idén kisebb termőterületről a tavalyinál várhatóan több hajtatott zöldséget takaríthatnak be a termelők a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke szerint.

Már csak a héten jelenthető a téli fagykár

A mezőgazdasági termelők április 15-ig jelezhetik a kincstárnak, ha téli fagykár érte az ültetvényüket. A kárenyhítési alapban az idén is elegendő összeg van a hozzájárulások kifizetésére. A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint összesen 7,14 milliárd forintot juttatnak el az érintett termelőknek a tavalyi kárenyhítési kérelmek alapján.

Elvitte a fagy a kajszit Dél- és Nyugat-Magyarországon

A tavaszi fagy a legnagyobb mértékben a kajszibarackot károsította, a becslések szerint a jelentős rügykárok miatt idén csak viszonylag gyenge, 10-20 ezer tonna közötti termésre lehet számítani - közölte a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács gyümölcsfőbizottságának elnöke.