Back to top

Egy hét múlva beiindul a szamócaszezon

Kedvező idényben bízhatnak az idén a hazai szamócatermesztők, sem a fagy, sem az eső nem károsította a termést. Bár a fűtött üvegházakban már elindult a szüret, a valódi szezonkezdetre még egy hetet várni kell. A vásárlóknak nem kell áremelkedéstől tarta­niuk, sőt a bőséges terméskilátásoknak köszönhetően a tavalyinál kicsit olcsóbban kerülhet a boltok kínálatába a szamóca.

Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a FruitVeB alelnöke a Magyar Időknek elmondta: itthon 700-800 hektáron foglalkoznak szamócatermesztéssel a gazdálkodók; a terület egyik felén szabadföldi, míg a másik felén fóliasátras, üvegházas termelés folyik. Fűtött üvegházban csak nagyon kevesen termesztenek epret, az összfelület alig néhány százalékát teszi ki. Így a szezon igazán csak most kezd beindulni.

– Április 25-ét követően egyre több helyen találkozhatnak magyar eperrel a vásárlók, az igazán nagy mennyiség pedig május elejétől kerül majd a piacra, ekkor kezdik szedni a szabad földön termő gyümölcsöt – emelte ki.

Apáti Ferenctől megtudtuk, hogy az idén nem nehezítették az időjárási szélsőségek a termelést. – Míg egy évvel korábban jelentős, 50-60 százalékos téli fagykárról kellett beszámolnunk, addig az idén szó sincs ilyen mértékű kiesésről.

A márciusi fagyhullámok a Dunántúlon és Szabolcsban okoztak kisebb károkat, ez azonban nem lesz hatással az országos szamócaszezonra – emelte ki.

Az eperföldeken a tavaszi fagy sem okozott gondot, s remélhetőleg a következő hetekben sem kell már nagyobb lehűléstől tartaniuk a gazdálkodóknak. Míg a legtöbb növénykultúránál a belvíz és a sok eső is megnehezítette a termelők dolgát, addig a jellemzően homokos talajon termelt szamócánál nem okozott nagyobb gondot a nagy mennyiségű őszi és téli csapadék.

Apáti Ferenc szerint így összességében jó szezonra számítanak a termelők, a mennyiséggel és a minőséggel sem lehet probléma. A kedvező terméskilátásoknak köszönhetően az árakban sem várható nagyobb változás, a vásárlók jellemzően az előző években megszokott áron vásárolhatják meg a szamócát.

– Az előző évi szezonkezdethez képest egy kicsit olcsóbban kerülhet piac­ra a gyümölcs, tavaly ugyanis a fagykár okozott némi drágulást, az idén viszont bőséges termés ígérkezik – jegyezte meg az alelnök. Bár az import, mint minden évben, az idén is nagy mennyiségben van jelen az országban, ugyanakkor Apáti Ferenc szerint egyre több vásárló tudatosan keresi a magyar gyümölcsöt.

A szezon kezdetén is sokan választják a jó ízű, ám ekkor még drágább hazai árut. Az árak közt továbbra is nagy különbség van, a fóliasátorban termelt magyar eper másfélszer, de akár kétszer annyiba is kerülhet, mint a spanyol vagy az olasz gyümölcs.

Áprilisban nem ritka a két-háromezer forintos eper a boltokban és a piacokon. Május elején azonban – ahogy megjelenik a szabadföldi szamóca a kínálatban – az árak is csökkenni kezdenek, ezzel együtt pedig lassan az import is eltűnik a piacokról.

 

 

Forrás: 
Magyar Idők

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Olcsó és jó minőségű a szilva

Olcsóbb alapanyagból készülhet idén a szilvapálinka, az átlagosnak mondható termésért ugyanis a tavalyinál jelentősen kevesebbet fizetnek a feldolgozók. A ­30-40 forintos kilónkénti ár, amivel több esetben is találkozhattak a gazdák, a termelési költséget sem fedezte.

Megint kihagyjuk az őszt: jönnek a talajmenti fagyok

Az előző héten még 30 fokos nyári meleget most talajmenti fagyok követhetik a két hullámban érkezett hideg levegő hatására. A légkör lassan megnyugszik és péntekig napos, száraz idő várható, a következő hidegfront szombatra valószínű.

Rossz hatással volt az időjárás a hagymafélék termesztésére

Rossz hatással volt a száraz időjárás a hagymafélék és a burgonya termesztésére, miközben jó évet zárt a napraforgó és a paradicsom - közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Együnk több hazai almát!

A fővárosban indította el almafogyasztást ösztönző közös kampányát az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A friss gyümölcs, valamint a felhasználásával készült pite, és almafröccs kóstoltatásával egybekötött népszerűsítő rendezvényt az ősz folyamán több helyen megismétlik.

Darázsinvázió sújtja a gyümölcsösöket

Későn jött és több kárt okozott, mint hasznot az elmúlt hetek szélsőségesen csapadékos időjárása a mezőgazdaságban. Az elmúlt napok bőséges égi áldásának nem örültek a gyümölcskertészetekben. Bár a legtöbb gyümölcsöt már leszüretelték, de még sok szőlőültetvényben a tőkéken érnek a fürtök.

Kisebb területen több paprikát termesztünk

Az immár hetedik Magyar Paprika Napját három év után újra Szentesen rendezték. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és a Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTész) közös rendezvényén mindenekelőtt a térségre jellemző fóliás hajtatás fejlesztésének a lehetőségeit taglalták az előadók.

Sok a szőlő, és a minősége is jó

Jó minőségű és nagy mennyiségű szőlőtermést várnak idén a szakemberek - mondta Domján Erika, FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetője az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

Német precízió: 5400 tonna hulladék 95 százalékát újrahasznosították

A környezetet romboló műanyagok Németországban heves társadalmi ellenállást váltanak ki. Egy szakmai fórumon a nyilvánosság előtt igyekeztek föltárni a kertészeti termesztés műanyaghasználatának kérdéseit és az újrahasznosítás kilátásait. Az eseményről a Gemüse szaklap adott hírt.

A munkaerőhiány késlelteti a szedést és a kézi gyomirtást

A bőséges csapadék miatti gyomosodás és fertőzésveszély szinte az összes szántóföldi zöldségkultúrában a szokásosnál több ápolási munkát igényelt júliusban. Az időjárás és a munkaerőhiány következményeiről is olvashatunk FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács júliusi összegzésében.

Nem dől be a léalma ára, pedig nagyon jó termés várható

Átlagon felüli termés mellett átlagos árakra számíthatnak a szüret indulásakor a magyar almatermelők. Arányaiban több léalma terem majd, így a tavalyival ellentétben nem lesz hiány sűrítmény-alapanyagból, ez a mélybe taszíthatná a léalma felvásárlási árát, de a hazai termelők szerencséjére más tényezők is hatnak a piacon.