Back to top

Miből vásárol be Európa top exportőre?

Spanyolországot inkább Európa egyik legnagyobb zöldség-gyümölcs ellátójaként ismerjük, ugyanakkor nemcsak kifelé menetben lépik át a határát zöldség- és gyümölcsszállítmányok. Sőt, úgy tűnik, töretlenül nő az import, a külkereskedelmi szövetség szerint részben olyan országokból, amelyeknek abból származik a versenyelőnyük, hogy nem kötik őket az EU-s normák.

A vámhatóság adatai szerint az idén januárban közel 258 ezer tonnányi zöldséget és gyümölcsöt importált Spanyolország, 204 millió euró értékben. Ez 5,7 százalékos mennyiségi növekedés a tavalyi év hasonló időszakához képest, az összes bevitt áru értéke azonban 1 százalékkal kisebb, mint tavaly ilyenkor.

Ez utóbbi leginkább annak köszönhető, hogy a burgonya ára nagyon alacsony volt az idén, 43 százalékkal kevesebb pénzért gyakorlatilag ugyanannyit (mindössze 0,2 százalékkal kevesebbet) vettek a spanyol külkereskedők, mint egy éve. Összesen 146 ezer tonna zöldség érkezett Spanyolországba, ami 3,5 százalékos növekedés, viszont értékben 20 százalékkal kevesebbet tett ki az import, lényegében a burgonyaár visszaesésének köszönhetően.

Friss gyümölcsből 9 százalékkal nőtt az importált mennyiség (111,5 ezer tonnára), és a gyümölcsimport értékben is növekedett 15 százalékkal, 131 millió euróra. Főleg banánra és kivire költöttek többet, de például almára is.

A számok alátámasztják, hogy töretlenül növekvő mennységben szereznek be külföldi zöldséget-gyümölcsöt a spanyolok, úgy az EU-ból, ahogy harmadik országokból is – kommentálta a statisztikát a spanyol zöldség-gyümölcs exportőrök szövetsége, a Fepex. A német Fruchthandel Magazin által is idézett vélemény szerint egyrészt olyan országokból érkezik az áru – az unión belül például Hollandiából, Franciaországból –, amelyek bizonyos zöldségek-gyümölcsök termesztésében nagyon jók, másrészt viszont olyan helyekről is – itt Marokkót említették példának –, ahol abból származik a gazdálkodók versenyelőnye, hogy nem kell betartaniuk az EU munkaügyi, szociális és környezetvédelmi előírásait.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit kell tudni a poloskákról?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte a poloskákkal kapcsolatos főbb tudnivalókat és a „bogárinvázióval” szembeni védekezés hatékony módjait.

Végre! Nem barnul a saláta vágási felülete

A zöldségek közül – a szó szoros értelmében – a salátafélék választéka a legszínesebb. Már a hagyományos fejes salátából is megjelentek a piros levelűek, a lollo, a tögylevelű, a batávia, a római típusból pedig szinte követhetetlen a választék bővülése. A salátafogyasztás divatos, és a vásárlók nagy örömére, az utóbbi években folyamatosan újabb típusok bővítik a kínálatot.

Trendivé kell tenni a zöldség- és gyümölcsfogyasztást

Lezárult az Európai Friss Kalandok programsorozata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Interfel francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet közös kampányának célja, hogy a kisgyermekes családok körében növelje a friss zöldség- és gyümölcsfogyasztás mennyiségét.

Növényvédelmi előrejelzés – jön a mezei pocok

A mezei pocok ez idáig sem a szántóföldön, sem pedig a gyümölcsös ültetvényekben nem okozott gondot. Most azonban fordulat állt be, mindenütt aktivizálódását lehet megfigyelni. Jelentős, gócos kolóniák alakultak ki a füvesített sorközökben, ahol semmi sem gátolja a szaporodását.

EU kampány az uniós élelmiszerek népszerűsítésére

Az Európai Bizottság az Európai Unió (EU) mezőgazdasági költségvetéséből 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte - közölte az uniós bizottság.

FruitVeB: a zöldségtermés a tavalyihoz hasonlóan, 1,9 millió tonna körül lehet

Néhány zöldségfélét, köztük a paprikaféléket és a zöldborsót ugyan károsította a hosszú aszályos időjárás, a csemegekukoricának ugyanakkor jót tett a meleg, rekordtermés várható. A zöldségtermés az idén megközelítheti a tavalyihoz hasonló 1,9 millió tonnát, a mennyiséget azonban októberi időjárás még akár 5 százalékkal is befolyásolhatja.

A pálinkák ágyazáshoz is magyar gyümölcs kell

Új aszalóüzemet épített saját beruházásban az újszilvási Bolyhos Pálinkafőzde, amelyet szerdán, nyílt nap keretében adnak át - tájékoztatta a cég az MTI-t.

Ökológiai gyümölcstermesztés most újra támogatással?

Bizonyos értelemben egyszerűsödött az ökológiai ültetvénytelepítés engedélyeztetési eljárása, azonban maradt még tisztázandó szabályozási kérdés.

Gyümölcsösök trágyázása szüret után

A lágyszárúaktól eltérően a fás kultúrák a szüret utáni időszakban is folytatják élettevékenységüket, egészen addig, amíg a lombjuk le nem hullik, és be nem következik a téli nyugalom. A fák tápanyagellátásához jól kell ismerni a növényélettant, mert a különböző elemeket más ütemben veszik és használják föl.

KSH: augusztusban 6,0 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak

Augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 6,0 százalékkal - november óta a legnagyobb mértékben - nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest a júliusi 1,2 százalékos emelkedés után.