Back to top

Miből vásárol be Európa top exportőre?

Spanyolországot inkább Európa egyik legnagyobb zöldség-gyümölcs ellátójaként ismerjük, ugyanakkor nemcsak kifelé menetben lépik át a határát zöldség- és gyümölcsszállítmányok. Sőt, úgy tűnik, töretlenül nő az import, a külkereskedelmi szövetség szerint részben olyan országokból, amelyeknek abból származik a versenyelőnyük, hogy nem kötik őket az EU-s normák.

A vámhatóság adatai szerint az idén januárban közel 258 ezer tonnányi zöldséget és gyümölcsöt importált Spanyolország, 204 millió euró értékben. Ez 5,7 százalékos mennyiségi növekedés a tavalyi év hasonló időszakához képest, az összes bevitt áru értéke azonban 1 százalékkal kisebb, mint tavaly ilyenkor.

Ez utóbbi leginkább annak köszönhető, hogy a burgonya ára nagyon alacsony volt az idén, 43 százalékkal kevesebb pénzért gyakorlatilag ugyanannyit (mindössze 0,2 százalékkal kevesebbet) vettek a spanyol külkereskedők, mint egy éve. Összesen 146 ezer tonna zöldség érkezett Spanyolországba, ami 3,5 százalékos növekedés, viszont értékben 20 százalékkal kevesebbet tett ki az import, lényegében a burgonyaár visszaesésének köszönhetően.

Friss gyümölcsből 9 százalékkal nőtt az importált mennyiség (111,5 ezer tonnára), és a gyümölcsimport értékben is növekedett 15 százalékkal, 131 millió euróra. Főleg banánra és kivire költöttek többet, de például almára is.

A számok alátámasztják, hogy töretlenül növekvő mennységben szereznek be külföldi zöldséget-gyümölcsöt a spanyolok, úgy az EU-ból, ahogy harmadik országokból is – kommentálta a statisztikát a spanyol zöldség-gyümölcs exportőrök szövetsége, a Fepex. A német Fruchthandel Magazin által is idézett vélemény szerint egyrészt olyan országokból érkezik az áru – az unión belül például Hollandiából, Franciaországból –, amelyek bizonyos zöldségek-gyümölcsök termesztésében nagyon jók, másrészt viszont olyan helyekről is – itt Marokkót említették példának –, ahol abból származik a gazdálkodók versenyelőnye, hogy nem kell betartaniuk az EU munkaügyi, szociális és környezetvédelmi előírásait.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az Agrárminisztérium kiáll az almatermesztők mellett

Az Agrárminisztérium számára kiemelten fontos az almatermelő gazdák és családjaik mezőgazdasági termelésből történő megélhetése, a hazai almatermesztés jövője, ezért kulcsfontosságúnak tartja, hogy a felvásárlók, feldolgozóüzemek a piaci viszonyokat figyelembe vevő, az elvégzett munka értékének megfelelő árat fizessenek az almáért.

Roadshow keretében tanulhatnak a modern technológiákról a dinnyetermesztők

Hamarosan befejeződik a dinnyeszezon a termelő körzetekben, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből még augusztus végéig bőségesen érkezik gyümölcs. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti osztályának elnöke a Magyar Hírlapnak elmondta: az idei szezonban körülbelül két héttel korábban érkezett a piacokra az igen jó minőségű görögdinnye.

Azonosították a halálos fertőzés forrásait a bajai hűtőházban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) azt mondta, hogy információi szerint a Greenyard Frozen Hungary Kft. bajai üzemében azonosították a lisztériafertőzés forrásait.

A munkaerőhiány késlelteti a szedést és a kézi gyomirtást

A bőséges csapadék miatti gyomosodás és fertőzésveszély szinte az összes szántóföldi zöldségkultúrában a szokásosnál több ápolási munkát igényelt júliusban. Az időjárás és a munkaerőhiány következményeiről is olvashatunk FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács júliusi összegzésében.

Uborkaszedés kézzel vagy géppel

A szántóföldön termesztett uborka kézzel és géppel egyaránt betakarítható, de mivel nem egyszerre érik, a taroló rendszerű gépi szedésnél tetemes a terméskiesés. Ha sikerül sérülés nélkül osztályozni, különböző méretű uborkák értékesíthetők, hiszen a konzervipar szinte minden méretet fölhasznál.

Kerti segítőinknek katica albérlet

Becse Ildikó, a Föngyöskert Gyógyító Völgy tervezője tele van jó ötletekkel. A Vértesacsa határában fekvő közel 10 hektáros területen katicák óvják a gyümölcsfákat. Ehhez a kert gondozói jópofa „szobácskát” tartanak fönt számukra.

Indul a pálinkaszezon: a szilva és a körte a befutó

Beindult a pálinkafőzési szezon, az első tapasztalatok alapján kajszicefrével csak elvétve találkoznak a bérfőzdékben, cseresznyéből és meggyből viszont már kicsit több van. Az árak ugyanakkor nem változtak.

Nem dől be a léalma ára, pedig nagyon jó termés várható

Átlagon felüli termés mellett átlagos árakra számíthatnak a szüret indulásakor a magyar almatermelők. Arányaiban több léalma terem majd, így a tavalyival ellentétben nem lesz hiány sűrítmény-alapanyagból, ez a mélybe taszíthatná a léalma felvásárlási árát, de a hazai termelők szerencséjére más tényezők is hatnak a piacon.

40 éves mélyponton az európai zöldség-ágazat

Az elhúzódó európai szárazság az elmúlt 40 év legsúlyosabb problémáit okozza a zöldség-ágazatban az Európai Gyümölcs- és Zöldségfeldolgozók Egyesülete szerint (PROFEL).

Kányaváron már három éve termelnek konyhakerti növényeket

Szépen fejlődnek a zöldségek, több fóliasátrat is teleültettek paprikával, paradicsommal, uborkával, de ültettek krumplit, kukoricát és más konyhakerti növényeket is a Kányaváron több éve futó Start-programban.