0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Miből vásárol be Európa top exportőre?

Spanyolországot inkább Európa egyik legnagyobb zöldség-gyümölcs ellátójaként ismerjük, ugyanakkor nemcsak kifelé menetben lépik át a határát zöldség- és gyümölcsszállítmányok. Sőt, úgy tűnik, töretlenül nő az import, a külkereskedelmi szövetség szerint részben olyan országokból, amelyeknek abból származik a versenyelőnyük, hogy nem kötik őket az EU-s normák.

A vámhatóság adatai szerint az idén januárban közel 258 ezer tonnányi zöldséget és gyümölcsöt importált Spanyolország, 204 millió euró értékben. Ez 5,7 százalékos mennyiségi növekedés a tavalyi év hasonló időszakához képest, az összes bevitt áru értéke azonban 1 százalékkal kisebb, mint tavaly ilyenkor.

Ez utóbbi leginkább annak köszönhető, hogy a burgonya ára nagyon alacsony volt az idén, 43 százalékkal kevesebb pénzért gyakorlatilag ugyanannyit (mindössze 0,2 százalékkal kevesebbet) vettek a spanyol külkereskedők, mint egy éve. Összesen 146 ezer tonna zöldség érkezett Spanyolországba, ami 3,5 százalékos növekedés, viszont értékben 20 százalékkal kevesebbet tett ki az import, lényegében a burgonyaár visszaesésének köszönhetően.

Friss gyümölcsből 9 százalékkal nőtt az importált mennyiség (111,5 ezer tonnára), és a gyümölcsimport értékben is növekedett 15 százalékkal, 131 millió euróra. Főleg banánra és kivire költöttek többet, de például almára is.

A számok alátámasztják, hogy töretlenül növekvő mennységben szereznek be külföldi zöldséget-gyümölcsöt a spanyolok, úgy az EU-ból, ahogy harmadik országokból is – kommentálta a statisztikát a spanyol zöldség-gyümölcs exportőrök szövetsége, a Fepex. A német Fruchthandel Magazin által is idézett vélemény szerint egyrészt olyan országokból érkezik az áru – az unión belül például Hollandiából, Franciaországból –, amelyek bizonyos zöldségek-gyümölcsök termesztésében nagyon jók, másrészt viszont olyan helyekről is – itt Marokkót említették példának –, ahol abból származik a gazdálkodók versenyelőnye, hogy nem kell betartaniuk az EU munkaügyi, szociális és környezetvédelmi előírásait.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu