0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Agrárdigitalizációs csúcstalálkozó Szófiában

Az európai, valamint a magyar mezőgazdaság esetében kulcskérdés a termelés hatékonyságának növelése, melyben egyre fontosabb szerepet játszanak a digitális technológiák. Az Európai Unió Tanácsának bolgár elnöksége 2018. április 18. és 20. között Szófiában rendezte meg azt a konferenciát, amely az agrárdigitalizáció jelenlegi és jövőbeni kérdéseivel, lehetőségeivel foglalkozott.

A tanácskozáson az EU tagországok, tagjelöltek és más dél-kelet-európai partnerországok vezetői, valamint az Európai Bizottság és a FAO vezető tisztségviselői vettek részt.

Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a konferencián tartott felszólalása során elmondta, hogy Magyarország kiemelt figyelmet fordít az agrárdigitalizációra. A Digitális Jólét Program keretében folyamatban van hazánk Digitális Agrár Stratégiájának (DAS) véglegesítése és elfogadása. Mint mondta a DAS célja, hogy elősegítse a digitális megoldások elterjedését az agrártermelésben. Az információk gyűjtésével, feldolgozásával, a technológiai műveletek automatizálásával és robotizálásával a digitális technológiák hozzájárulnak az élelmiszergazdaság és benne a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének növeléséhez, a rendelkezésre álló környezeti erőforrások hatékony felhasználása mellett.

A konferencián üzenetként fogalmazódott meg, hogy a digitalizáció ne a kis- és közepes gazdaságok leszakadását eredményezze, az információs és kommunikációs technológiák előnyeit ezek a gazdaságok is ki tudják használni. Ennek köszönhetően a digitalizáció hozzájárulhat a kis- és közepes gazdaságok erősítését célzó agrárpolitika sikeréhez is.

Az agrárdigitalizáció elősegítése érdekében az állam szerepvállalása különösen jelentős.

A digitális infrastruktúra fejlesztése (gyors internethálózat, GPS helymeghatározás), az adatok integrálása és elérhetővé tétele (többek között időjárási, növényvédelmi, piaci adat), a kutatás, fejlesztés, a közép- és felsőfokú oktatás, valamint felnőttképzés, a szaktanácsadás, a szükséges beruházások támogatása és a jogi környezet fejlesztése területén – hangsúlyozta az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.

A magyar delegációvezető kiemelten fontosnak nevezte, hogy a digitalizáció folyamata által a fenntarthatóság gazdasági, környezeti és társadalmi dimenziói egyaránt erősödjenek: növekedjen a mezőgazdasági termelők jövedelme, csökkenjen a termelési kockázat, valamint a környezeti terhelés, mérséklődjön a jelenlegi munkaerőhiány, vonzóbb és érdekesebb legyen a mezőgazdaság a fiatalok számára, és még egészségesebbek, jobban nyomon követhetőek legyenek az élelmiszerek.

E célokhoz járul hozzá a DAS valamennyi eleme a képzések fejlesztésétől – a Digitális Agrárakadémia létrehozása – a szaktanácsadáson, és a közszolgáltatások fejlesztésén, elérhetővé tételén keresztül a támogatási intézkedésekig.

Forrás: FM Sajtóiroda