Back to top

A franciáknak elegük lett a vegetáriánus "húsból"

A francia törvényhozás csütörtökön úgy döntött, betiltja a húst helyettesítő vegetáriánus és vegán kolbászok, steakek, baconök félrevezető elnevezéseit. Elrettentő a szabályok megszegéséért kiszabható bírság összege is.

Jean-Baptiste Moreau francia parlamenti képviselő és gazdálkodó javaslatára a vegetáriánus élelmiszerek nevében nem használható tovább a "steak", a "filé", a "bacon", a "kolbász" vagy bármi más olyan kifejezés, ami egyébként húsfélét jelöl. Ezek csak olyan termékekre alkalmazhatók, melyek részben vagy teljesen húskészítmények - írja a The Telegraph.

A vegetáriánus fasírtnak új nevet kell találni
A vegetáriánus fasírtnak új nevet kell találni
Moreau véleménye szerint a korábbi elnevezések

félrevezetőek lehetnek a fogyasztók számára, akik úgy gondolhatják, hogy magas minőségű hústerméket fogyasztanak, amikor az valójában hús és szója keveréke, esetleg nem is tartalmaz húst.

Az egész javaslat egy mezőgazdasági szabályozás módosító indítványaként jelent meg, és vonatkozik a tejtermékeket helyettesítő növényi készítményekre is.

Az új szabályok megszegéséért akár 300 ezer eurós bírság is kiszabható.

Ez a döntés pedig pont egy évvel azután született, hogy az Európai Bíróság döntése értelmében a "tej", "tejföl", "tejszín", "sajt", stb. kifejezéseket csakis valódi állati tejből készült élelmiszerekre lehet alkalmazni.

 

Forrás: 
www.telegraph.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új vezére van a Coca-Cola magyarországi leányvállalatának

Kerekes Péter több mint 20 éves vezetői tapasztalattal rendelkezik az FMCG iparágban, többek között a Drehernél, a Reckitt Benckisernél, a SABMiller/AB-inbevnél és az Unilevernél töltött be hazai és nemzetközi vezetői pozíciókat.

Legenda a sárgarépáról

A sárgarépa narancs színben pompázik, vagy éppen sárga a sárgarépa, de egyre kedveltebbek – főként saláta keverékekben – a fehér vagy lila sárgarépák. A hétköznapi és ünnepi konyha szerves részei, de mit is tudunk róla?

Magyar ötlet a világ 20 legígéretesebb franchise koncepciója között

A több száz jelentkező közül a miskolci Creppy franchise koncepciója is helyet kapott a világ legjobb 20 feltörekvő, innovatív franchise vállalkozása között. Jövőre magyar vállalkozásként öregbítheti Magyarország hírnevét az International Franchise Association megmérettetésén Las Vegas-ban az Egyesült Államokban.

Globális márkák a helyiek ellen

A globális márkák igyekeznek a világ minden országában megnyerni a vevőket maguknak. Sikeresen, ahogy azt a Nielsen ez irányú kutatásai mutatják: a fogyasztók néhány kategóriát kivéve általában inkább részesítenek előnyben nagy cégeket, illetve márkákat, mint kisebb belföldi piaci szereplőket.

Mit együnk az egészségünkért?

A rehabilitált élelmiszerek közé nemrégiben a tojás is felkerült, pedig fogyasztása néhány éve még nemkívánatos volt. Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője arról beszélt, ami mindannyiunk számára égető kérdés. Hogy mit is együnk az egészségünkért.

A minőségi, édes pezsgőt keressük

Mindinkább a magasabb árfekvésű, minőségi pezsgők felé fordulnak a magyar fogyasztók – mondta a Világgazdaságnak Kovács György, a Törley Pezsgőpincészet ügyvezető igazgatója.

Kiskert a téli ablakban

A mikrosalátához nem kell kert, csak egy világos ablakpárkányra van szükség. Egy tálcára némi földet, vagy kókuszrostot kell önteni, benedvesíteni, rászórni a magokat, nedvesen tartani, és egy hét múlva vághatjuk is a saját, vegyszermentes, friss minisalátákat, azaz a mikrozöldeket.

Olcsóbb banánt enni, mint almát

A gyümölcsök ára átlagosan alacsonyabb, mint tavaly, ám még így is sok hazai fajta drágább, mint több egzotikus gyümölcs.

Jöhet a nemzeti védjegy

Az Agrárminisztérium olyan új, állami minősítési rendszert szeretne létrehozni, amely kiváltja az összes egyéb minőségi emblémát, egyetlen erős védjegyet teremtve - közölte az agrárminiszter szombaton Hévízen.

A marha nem csak steaknek jó

A mázsás állatok nem csak a tányérunkon végezhetik a vágás után. Manapság, a mindennapi élet során használt tárgyaink nagy része mesterséges alapanyagokból készül. Azonban akad néhány olyan termék, amely természetes, állati nyersanyagokat használ fel.