0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

A szakmai sikerek delelőjén

Fennállása 45. évfordulóját ünnepelte április 13-án a KITE Zrt. A fővárosi Hilton szállóban tartott rendezvény egy eseménysorozat zárófelvonása volt, amelynek keretében több régióban, helyi összejöveteleken már megünnepelték a céget. Azokon általában a termelő partnerek, míg ezúttal főleg a KITE Zrt.-nek beszállító vállalkozások, bankok és a hazai agráregyetemek vezető képviselői voltak jelen.

Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója nagy figyelmet szentelt köszöntőjében a cég megalakulásának és működése hiteles bemutatásának. Gondosan ügyelt arra, hogy elkerülje azokat a méltatlan mellékzöngéket, amelyeket az 5 évvel ezelőtti évfordulón kellett tapasztalnunk. A vezérigazgatói expozé szigorúan ragaszkodott a történelmi hűséghez, az események tárgy­szerű interpretálásához.

Tény, hogy Szabó István, az egykori nádudvari téesz elnöke 1972 nyarán sikeresen kilobbizta, hogy a különben csak állami gazdaságoknak engedélyezett termelési rendszer alapításának jogát termelőszövetkezetek is megkaphassák. Ennek akkori jelentőségét azáltal tudjuk helyesen megítélni, ha tudjuk, hogy az alapító oklevelet aláíró Dimény Imre miniszter ezzel a tettével törvényellenes cselekedetet, mi több, bűncselekményt hajtott végre. Mai ésszel ez felfoghatatlan, akkoriban pedig kisebb dolgokért is nagyon gyorsan becsapódott a börtönajtó téeszelnökök és politikusok mögött.

Az így létrehozott új szervezet 1973. január 1-jén kezdte meg hivatalos működését. Kukorica- és Iparinövény-termelési Együttműködés (KITE) néven jegyezték be, és a szervezetet alapító kilenc gazdaság 15 ezer hektáron hozta létre.

Az akkori célokról 45 év távlatából megállapítható, hogy ma is helytállóak. A KITE a világban fellelhető, a tudományban és a technikában elért eredmények felhasználásával és magyarországi adaptálásával az átlagosnál jóval magasabb színvonalú mezőgazdasági termelés elérését teszi lehetővé.

Azt, hogy mekkora szükség volt erre a szervezetre, az is bizonyítja, hogy alig 3 év elteltével, tehát 1976-ban már 264 gazdaság 630 ezer hektárja alkotta a KITE termelési rendszerét.

Az ágazatban időközben különböző kiemelt programokkal támogatták a gazdaságfejlesztést. Ezek egyike az Intenzív Gabonatermelési Program (IGP) volt, vagy a KITE-hez szorosan kapcsolódó Szuper­in­tenzív Kukoricatermelési Program. Ez utóbbi keretében 1986–1992 között több, mint 60 ezer hektáron építettek ki korszerű öntözést, amihez 255 lineárt telepítettek. A programban részt vevők vállalták – és sikeresen teljesítették is –, hogy az öntözött területeken hektáronként átlagosan 4 tonnával nagyobb átlagtermést takarítsanak be. Ez volt a fedezete az akkori viszonyok között megítélt devizakeretnek, ugyanis akkor csak abból lehetett olyan gépeket beszerezni, mint amilyen a John Deere is.

Az együttműködést 1989-ben, az akkori törvények értelmében át kellett alakítani. A tagok úgy döntöttek, hogy egyesületi formában folytatják a közös tevékenységet. Mivel ez minden tag egyetemes felelősségével jár, és annak érdekében, hogy a KITE kereskedelemmel is foglalkozhasson, valamint hogy pénzügyileg finanszírozhatóvá váljon, új gazdasági formát kellett választani. Ez a részvénytársaság lett, és így alakult meg a KITE Zrt. Jegyzett tőkéjét, 554 millió forintot, az alapító gazdaságok adták össze 1992-ben.

Közben lezajlott a rendszerváltozás, és az új körülmények között a KITE fejlődésnek indult. Az első krízis 1995-ben érte a vállalkozást, amikor a finanszírozók a KITE hitelállományát teljes egészében felmondták, de sikerült gyorsan új finanszírozókat találni. Az ezredfordulón kezdődött növekedési szakaszban a KITE 2004-ben fogott neki az akkor támogatást élvező termelői csoportok szervezésének. Az idő tájt épültek a közös tárolók, amelyeknek mind a mai napig nagy hasznát veszik.

Az újabb krízis 2008-ban tette próbára a KITE Zrt. ütésállóságát, amikor is a világgazdasági és pénzügyi válság hatásaival kellett megküzdeni. Ekkor az olajosnövény-piac teljesen összeomlott, az értékesítési árak megfeleződtek, az addigi vevők sorra mentek csődbe. Akik mégis túlélték, nem vállaltak kötelezettséget az áru átvételére, vagy csak nagyon olcsón tették meg. Közel 12 milliárd forintos veszteséget okoztak ezzel a KITE Zrt.-nek, amit az előző években felhalmozott eredményből és a gazdaságok hozzáállásával sikerült túlélni.

Sorsfordító mérföldkőnek számított a KITE életében 2013., amikor a vállalkozás új tulajdonoshoz került. Utólag kiderült, hogy a tulajdonosváltás nemcsak stabilizálta, de meg is erősítette a KITE Zrt. helyzetét, és amellett új lendületet adott a gazdálkodásnak.

Ezt bizonyítja az is, hogy az elmúlt 5 évben a KITE Zrt. árbevétele több mint egyharma­dával, összességében 70 milliárd forinttal növekedett a 2013-ashoz képest.

Szinte minden üzletágban lineáris a fejlődés, csak az öntözés és a gépkereskedelem kivétel, amelyeknél az eladások a mindenkori támogatási politikától függnek. Ilyen körülmények között a tavalyi évet a KITE Zrt. 270 milliárd forintos árbevétellel zárta, aminek az elérésében több mint 1200 KITE-alkal­mazott működött közre.

Az elmúlt 45 év tényei és tapasztalatai alapján joggal kijelenthető, hogy a KITE Zrt. Magyarország legnagyobb és legsikeresebb integrátor szervezete. Mindezt úgy érték el, hogy azok az alapelvek, amelyeket az alapító gazdaságok – kiemelten Szabó István – megfogalmaztak az indulásnál, ma is időtállóak, igazak, teljes mértékben időszerűek és érvényesek.

A jövő kihívásainak való megfelelés azt mondatja ma a KITE Zrt. vezetőivel, hogy a magyar mezőgazdaságban igenis nagy szükség van egy rendszerszemléletű integrátorra.

Kell egy olyan szervezet, egy újkori termelési rendszer, amelyik képes arra, hogy a különböző területeken létrehozott innovációkat, újdonságokat, fejlesztéseket összegyűjtse és a gyakorlatnak hasznosításra átadja, továbbá képes a műszaki, az agrotechnikai és informatikai részterületek összekapcsolására, rendszerbe foglalására, irányt tud mutatni és létre tudja hozni azt, amit közkeletűen precíziós gazdálkodásnak nevezünk, ami a világon ma a legkorszerűbb gazdálkodási módszer.

Ennek lényege, hogy nagy területre, akár több millió hektárra legyen kiterjeszthető, könnyen tudják alkalmazni, mert felhasználóbarát, emellett valamennyi mezőgazdasági ágazatra és az azokban fellelhető technológiákra komplexen értelmezhető. Alkalmazása feltétlenül előnyökkel és az eredmény növekedésével jár. A KITE Zrt. ezután is a múlt értékeire alapozva, a kontinuitás elvét figyelembe véve a hosszú távon fenntartható, eredményes, hatékony és környezetbarát mezőgazdasági gyakorlatban érdekelt, a partnereivel együtt. Ugyanakkor a versenyképességet is legalább ilyen súllyal veszik figyelembe.

A 2013-as tulajdonosváltás a KITE Zrt. életében biztonságot hozott magával – jelentette ki Szabó Levente vezérigazgató. Mint fogalmazott, Csányi Sándor nemcsak az innováció elkötelezett híve, hanem képes és kész arra, hogy a gazdálkodáshoz szükséges forrásokat és anyagi feltételeket megteremtse. Ezt az is jelzi, hogy a KITE Zrt. elmúlt 5 évének eredményét szinte teljes egészében az alközponti hálózat és a telephelyek bővítésére, fejlesztésére, a termék- és a piaci innovációra fordította.

Csányi Sándor mint tulajdonos nemcsak a KITE Zrt.-ről szólt, hanem tájékoztatást adott az OTP-ről és a szintén az ő tulajdonában lévő Bona­farm Csoportról is. A KITE Zrt.-ért 2013-ban nagy harc folyt, és nem szokványos módon került az ő tulajdonába, de szerinte ezzel nemcsak a KITE és tagsága, hanem a teljes magyar mezőgazdaság jól járt. Az elmúlt 5 évben a KITE árbevétele – a gépkereskedelmet kivéve, aminél a támogatástól függ a piaci részesedés – folyamatosan növekedett és új tevékenységekkel bővült.

Ő a komplex szaktanácsadásra, a precíziós gazdálkodással kapcsolatban a gépbérlet lehetőségére a legbüszkébb, mert ez azok számára is elérhetővé teszi a precíziós gazdálkodást, akik önállóan nem tudnák megvásárolni.

Büszkeségre adhat okot továbbá az, hogy a KITE 45 éves hazai tevékenysége után most megjelent Szerbiában. A John Deere-rel való együttműködés következtében tudtak belépni arra a piacra. Idehaza megvették a magyar növényvédőszer-gyártó cég részvénycsomagjának 45 százalékát, és ezáltal a KITE lett a legnagyobb hazai növényvédőszer-forgalmazó vállalkozás is.

A 2013-as tulajdonosváltás nyomán sokáig kínlódtak a műtrágya-ellátással, főleg a nitrogénműtrágyáknál. Ez a helyzet stabilizálódott, és most már valamennyi partnerük műtrágyaigényét ki tudják elégíteni. Elmondható továbbá, hogy ezen a területen további erősödés várható, mert új pozíciókat is sikerült megszerezniük a tápanyagellátás kereskedelmében.

A KITE Zrt. megszerzésével Csányi Sándornak nem az volt a célja, hogy az itt keletkező profitot kivegye, és más befektetésekre fordítsa, vagy feléljék. Az elmúlt 5 évben képződött profitot továbbfejlesztésre fordították, és a jövőben is ez a szándékuk. Szeretnék, ha itthon további piaci részesedést tudnának megszerezni, és ugyanez a céljuk Szerbiában is.

Az agrárinnovációban feltétlenül az első helyen akarnak állni annak érdekében, hogy a magyar mezőgazdaságnak a jövőben is a KITE Zrt. lehessen a tudásbázisa. „Ez egy kiváló szervezet, kiváló menedzsmenttel” – fogalmazott a tulajdonos.

Az OTP-ről szólva Csányi Sándor kiemelte, hogy a pénzintézet agrárpiaci részesedése az elmúlt években növekedett, jelenleg 18 százalékos, és 2020-ra szeretnék elérni a 20 százalékos részarányt. Nemcsak Magyarországon, hanem néhány más országban is a mezőgazdaságra koncentrálnak: Romániában, Bulgáriában és Horvátországban. Ez utóbbi két országban az OTP a legnagyobb agrárfinanszírozó.

A Bonafarm Csoport szintén Csányi Sándor érdekeltségébe tartozik. Az Agropro­dukt megvásárlása óta összesen 40 ezer hektáron gazdálkodnak. Számottevő integrátornak tekinthető a csoport az állattenyésztés területén, mintegy 500 ezer sertés tenyésztését szervezik vagy irányítják. Terveik szerint 2020-ra elérik a 750 ezres állományt. Csányi Sándor felajánlotta, hogy aki ilyen ügyben érdeklődik, azt szívesen fogadják a Bonafarm­nál. Mint közismert, megnyitották a mohácsi vágóhidat, ami immár hibátlanul üzemel. Új húsfeldolgozó üzem létesítését tervezik Szegeden, erre 200 millió eurót szánnak.

Egyébként egy újabb élelmiszeripari akvizíció bejelentésére készülnek, amiről egyelőre annyit árult el, hogy nagyságrendben megegyezik a Pick és a Sole teljesítményével.

Csányi Sándor érdekeltségei tehát azt bizonyítják, hogy feltétlenül elkötelezett a mezőgazdaság és annak fejlesztése iránt. További szándéka, hogy újabb és újabb vállalkozásokat indítson a mezőgazdaságban, mert meggyőződése, hogy ezen a területen közel sem használjuk ki olyan mértékben az adottságainkat, mint lehetne, mint ahogyan tennünk kéne. Hangot adott annak a reményének, hogy a következő kormány ezeket az elképzeléseit támogatja majd, akár az öntözésben, akár az állattenyésztés területén.

A John Deere nevében Christoph Wigger elnökhelyettes, kinevezett igazgató, az amerikai vállalat kettes régiójának (Európa, Afrika és Közel-Kelet) értékesítési menedzsere köszöntötte az ünnepség résztvevőit. Kivételes ünneplésre jött, mondta, amikor is a KITE létrehozásának 45. évfordulója alkalmából Budapest történelmi helyszínén gyűltek össze a megemlékezés résztvevői. Utalva a vezérigazgatói előadásra elmondta, hogy 1973 óta kiemelkedő a John Deere és a KITE kapcsolata, bár azzal is tisztában kell lenni, hogy közel két évtizedig a keleti régió teljesen másként festett, mint amilyennek ma megéljük. Abban az időben még igen kevés modern gépi technológiát adtak el a keleti blokknak, de Magyarország és a KITE ebben egyfajta kivételnek és úttörőnek számított. Nyitottak voltak az innovációra, az új technológiára. A John Deere-nek korábban is jó kapcsolatai voltak Magyarországgal, különösen a lótenyésztés területén. Ezek után sikerült kulturális és kereskedelmi hidakat, remek kapcsolatokat kiépíteni. A mából nézve mindez úttörő korszak volt.

A KITE Zrt. mai vezető pozíciójáig nagyon sok fontos mérföldkövet és számos közös pillanatot élt meg a két vállalat, amelyek közös jellemzője a magyar mezőgazdaság modernizálására tett lépések sorozata.

Napjaink és a holnap feladataira összpontosítva Christoph Wigger kijelentette, hogy a tulajdonosváltás után Csányi Sándor sikeres átalakítást hajtott végre a KITE Zrt.-nél az elmúlt 5 évben, úgy, hogy eközben épít a KITE történelmi értékeire, és nagy figyelmet szentel az innovációnak és a jövőbe való befektetéseknek.

A John Deere-nál is nagyra becsülik ezt a tevékenységet, és lenyűgözőnek tartják azt a vállalkozói szem­léletet, amivel sikeresen vezeti a KITE Zrt.-t.

A John Deere számára ez kulcsfontosságú, mert ez a vállalkozói szellem és az a pozitív hozzáállás, amit a „meg tudom csi­nálni!”elvvel lehet jellemezni, az innováció és a vevőközpontúság fenntartása, valamint a mindezek iránti elkötelezettség olyan értékeken alapszik, amelyeket a John Deere is képvisel. Nagyra értékelik tehát a KITE-n belüli változtatásokat, felvillanyozónak értékelte mindazt, amit a cég jövőjéről hallott.

A KITE Zrt. fejlődésére reagálva Christoph Wigger három témakörhöz fűzött rövid megjegyzést. Elsőként azt hangsúlyozta, hogy a KITE Zrt. jelenlegi és jövőbeli partnere a John Deere-nak. Saját cége sikerének egyik alapelve, hogy a legprofesszionálisabb kereskedőkkel dolgozik, olyanokkal, akik ismerik a piacukat, tisztában vannak a kiemelt fogyasztói követelményekkel. Vásárlóikat nemcsak pontosan kiszolgálják, hanem ezt szenvedéllyel és hozzáértéssel teszik. A 45 év együttműködése során a KITE elnyerte „A holnap kereskedője” díjat, ami a kölcsönös partnerség szimbóluma a John Deere-nál. Az amerikai cég is elkötelezett a KITE Zrt. iránt, ahogyan ez fordítva is igaz. Ezt tartják ők igazi partnerségnek, és minden elismerésük, hogy a KITE a szerb piacot is megnyitotta.

Második megjegyzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a KITE Zrt., akárcsak a John Deere, az innovációiról híres, vagyis a KITE az innováció világítótornya. Meglátogatta a nádudvari központot és több telephelyet. Mindegyiken azt tapasztalta, hogy a legnagyobb nyitottsággal közelítenek az agronómiai megoldásokhoz a magyar szakemberek, és hogy ott nemcsak a korszerű mezőgazdasági gépeket találják meg, hanem a termeléshez szükséges kulcsfontosságú összes inputot, és mindet magas színvonalon. Ráadásul ennek megfelelően színvonalas kapacitásokat alakítottak ki a mezőgazdasági árucikkek tárolására és kereskedelmére.

A KITE vezette be a precíziós mezőgazdálkodást Magyarországon. A John Deere elnök-vezérigazgatója, Sam Allen 2016-os nyári körútja során megbizonyosodott róla, hogy a KITE egy világklasszis kereskedő, amely a legjobb minőségű szolgáltatást tudja nyújtani a világ legmodernebb termelési rendszerében, a precíziós mezőgazdaságban. A KITE-hez Amerikából és Európa több államából is rendszeresen érkeznek delegációk, hogy a KITE innovációs technikáiból minél többet eltanulhassanak. Az ilyen típusú tudás birtoklása olyasféle izgalmas dolog, amit a John Deere vásárlói is hasznosítani tudnak.

Végezetül, a harmadik megjegyzésben azt emelte ki, hogy a KITE Zrt. nemcsak nagyszerű munkaadó, hanem folyamatos szakmai fejlődésre is lehetőség van a vállalatnál. A szervezet a szívén viseli a munkavállalók képzését, fejlesztését, és ebben nagy szerepet szán a precíziós gazdálkodásnak. Ez teszi lehetővé, hogy kiemelkedő eredményeket érnek el a gépek értékesítésében, szervizelésében, és hogy nagyszerű kapcsolatokat ápolnak a vásárlóikkal. A vállalat megalapításának 45. évfordulója alkalmából tartott ünnepséghez kapcsolódva elmondta, hogy

a John Deere az együttműködés és a köszönet jeléül, már a következő 45 évre gondolva szeretne felajánlani a KITE által kiválasztott 45 fiatal technikusnak egy közös magyarországi és németországi továbbképzést, ami szintén a jövőre való felkészülést szolgálja.

Végezetül Christoph Wigger megköszönte Csányi Sándor elnök-tulajdonosnak és Szabó Levente vezérigazgatónak az együttműködést. Külön kiemelte azt az innovatív hozzáállást, amellyel a John Deere vevőihez közelít a KITE Zrt. Jóleső érzéssel nyugtázta, hogy annak idején bizalmat szavaztak a John Deere-nak és azt is, hogy a jó és a kihívásokkal teli időszakokban is mellettük álltak. Nem öncélúan tették, hanem a közös sikerért, a vevőik és a partnereik érdekében.

 

 

 

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság