0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

A cél a kontinensviadal: a hazai szakképzés legjobbjai versengenek az indulás jogáért

Ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét az V. SkillsHungary Nemzeti Döntője, melynek végeztével kiderül, hogy a 43 szakmában versengő, közel 300 tanuló közül kik képviselhetik hazánkat a szeptemberi EuroSkills-en, aminek idén Budapest ad otthont. Orbán Viktor miniszterelnök szerint a 20-30 évvel későbbi Magyarország helyzetét többek között az ezeken részt vevő fiataljaink határozzák majd meg.

A magyar szakképzés ünnepére – ahogyan a megnyitón felszólalók nevezték – szerda délutánig mintegy 10 ezer fiatalt várnak a szervezők szórakoztató színpadi programokkal és a rendezvény fő attrakcióját jelentő versenyekkel. Utóbbiból lesz bőven, hiszen a három nap alatt nemcsak a SkillsHungary Nemzeti Döntőjének, hanem a Szakma Kiváló Tanulója Versenynek, valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Döntőinek is otthont ad a Hungexpo – a komlpex program Szakma Sztár Fesztivál 2018 elnevezéssel vette kezdetét.

Az esemény megnyitóján Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett, s ünnepi beszédében hívta fel a figyelmet a fiatalság vitathatatlanul fontos szerepére.

„Idővel minden ország olyanná válik, amilyenek a fiataljai, éppen ezért nemzeti érdekünk a versenyképes új generáció kinevelése, amelynek tagjai később munkájukkal és sikereikkel hozzájárulhatnak az ezeréves magyar hazához”

– hangsúlyozta Orbán Viktor, aki szerint

a fiatalok révén tarthatjuk a tempót a digitális forradalommal, s általuk lehetünk nyertesei a világban zajló gazdasági változásoknak is.

Ennek érdekében pedig értékes szakmát, munkahelyet, biztos megélhetést, nem utolsó sorban pedig az otthonteremtés lehetőségét kell megadnunk számukra. Ahogy az a miniszterelnök szavaiból is kiderült, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) ebben komoly partner, nem mellesleg pedig a mostani versenyek főszervezője is.

Parragh László, az MKIK elnöke szerint a piacképes szakmáknak a nemzet gyarapodása kapcsán is kiemelt szerepük van, hiszen azok a megfelelő életszínvonalat, ezzel együtt pedig a családalapításhoz szükséges feltételeket biztosítják. 

„Tovább erősítjük a duális képzést, objektív vizsgáztatási rendszert alakítunk ki az egész ország területén, s ami a legfontosabb, megadjuk a lehetőséget a szakmájukban kiváló fiataloknak, hogy tanulmányaikat egyetemen folytassák” – tette hozzá.

S hogy kik a legjobbak, arra az V. SkillsHungary Nemzeti Döntője adja majd meg a választ. 7000-nél is több diákból került ki végül az a 236 fiatal, akik 108 oktatási intézmény képviseletében vesznek részt a magyarországi fináléban, s akik közül a legjobbak az EuroSkills-en képviselhetik hazánkat a kontinens többi országának legkiválóbb tanulóival szemben.

„Számos szakmában rendszeresen ott vagyunk az élmezőnyben, szeptemberben pedig be akarjuk bizonyítani, hogy a legjobb EuroSkills-t is meg tudjuk rendezni” – beszélt a néhány hónap múlva esedékes európai megmérettetésről Csiszár Zsófia, az EuroSkills Budapest 2018 projektmenedzsere.

A kontinensviadalra 28 ország 500 versenyzője érkezik majd a fővárosba, akik 27 magyar versenyzővel együtt vívhatnak majd meg a legjobbaknak járó címért az elektronika, a faipar, a vegyipar, a vendéglátás, az informatika, a kereskedelem-marketing és üzleti kommunikáció, könnyűipar, építészet, gépészet és egyéb szolgáltatások területén.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság