Back to top

Tovább nőtt a feketemunka a mezőgazdaságban

A munkavállalók harmada feketemunkás volt - derült ki az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztálya által közzétett 2017-es munkaügyi ellenrzésekről szóló összegzésből. Az ellenőrzött 3 669 munkavállalóból 2 660 főt érintett valamilyen szabálytalanság. Az ellenőrzött ágazatok közül a mezőgazdaságban volt a második legnagyobb arányú a feketefoglalkoztatás.

A mezőgazdasági ágazatra 2017-ben az ellenőrzések 3 százaléka esett (548 db). Az ellenőrzött 3 669 munkavállalóból 2 660 főt érintett valamilyen szabálytalanság, ebből a feketén foglalkoztatott munkavállalók 1 224 főt tettek ki. Összesen 512 intézkedés történt, amelyből

46 munkáltatóval szemben összesen 8 120 000 forint munkaügyi bírságot szabott ki a hatóság, 166 esetben pedig  figyelmeztetésben részesítették a munkaadókat.

Az összes feketén foglalkoztatott munkavállaló 9 százalékát (1224 fő) alkalmazták a mezőgazdasági vállalkozások, amely a 2016-os 7 százalékhoz (777 fő) képest növekedést mutat. Az ágazatban ellenőrzéssel érintett munkavállalókhoz viszonyítva is kimagasló a mezőgazdaság negatív feketefoglalkoztatási tendenciája (2011-ben 18,33 százalék volt az arány, 2017-ben 33,36 százalék).

A mezőgazdaságban az idényjelleg mellett megállapítható, hogy a munkáltatók elsősorban a tulajdonosi körből kerülnek ki, nem jellemző az alvállalkozói forma. Azoknál, akiknél a korábbi időszakban már többször is feltártak a feketefoglalkoztatást, többször történt ismételt ellenőrzés is. Ezekben az esetekben jellemző, hogy a munkáltatók rendszeresen, az adóhatósági és munkaügyi ellenőrzések során megállapított szabálytalanságok, szankciók figyelmen kívül hagyásával foglalkoztattak nagyszámú munkavállalót.

A mezőgazdasági szektor – szezonális – jellegéből adódóan az ellenőrzések száma a nyári és őszi időszakban magasabb. A feltárt jogsértések sokszor nagyobb munkavállalói létszámot érintenek, melyek hátterében a mezőgazdasági munkák idényjellege áll, mivel a munkáltatók rövid ideig, de nagyobb számú munkavállalót alkalmaznak.

A növénytermesztés és betakarítási munkák esetében a feketemunka előfordulása a gyakoribb, míg az állattenyésztéssel kapcsolatban jellemző a munkaidőre, pihenőidőre irányuló szabálytalanság, a bérpótlékok fizetésének elmaradása, valamint a szabadság kiadásával kapcsolatos szabálytalanság.

A feldolgozóipar ellenőrzésére a második és harmadik negyedévben gyakrabban kerül sor, mivel a tevékenység szorosan kötődik a mezőgazdasági termények betakarításához. A sütőipar és a húsfeldolgozás esetében jellemző a munkabérek mértékének növelése, a már meglévő dolgozói állomány megtartása érdekében. Az ágazatot érintően sokszor hiányzik a megfelelő képzettséggel rendelkező szakmunkás, így a munkavállalói kiszolgáltatottság a területet érintően jellemzően kisebb. A munkaterületre való bejutás során a munkaügyi hatóság betartja az egyéb, jellemzően közegészségügyi jellegű jogszabályok által támasztott követelményeket, a munkáltatók egy része azonban továbbra is a szabálytalan foglalkoztatást leplező védőakadályként tekint ezekre a szabályokra.

Mezőgazdasági terményfeldolgozás esetén a foglalkoztatási gyakorlat a szabályos foglalkoztatóktól kezdve a súlyos jogsértés feltárásáig széles skálán mozog, a lefolytatott vizsgálat eredménye, valamint a megállapított jogsértés jellege is esetenként más. Az állandó, évszaktól és időjárástól független termelést végző munkáltatók a munkaügyi szabályokat jellemzően betartják, a kisebb jogsértések esetén elegendő a munkaügyi hatóság jelzésértékű döntése a jogellenes állapot megszüntetése érdekében.

 

Forrás: 
www.ommf.gov.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem minden tesz jót a vadméheknek

Néhány méhbarátnak tekintett növény negatívan befolyásolhatja a vadméh lárváinak fejlődését. A számukra nem megfelelő pollent termelő növények között található többek között a levendula, a mák, a napraforgó, a repce vagy a kukorica.

Pásztorkutyákkal a farkasok ellen

A lengyelországi Mazur tóvidék a juhtenyésztői pásztorkutyákat kapnak, hogy segítségükre legyenek a nyájak védelmezésében a farkasoktól.

Online agrároktatás Afrikában

Kiemelten foglalkozik a mezőgazdasággal Afrika legnagyobb e-learning konferenciája, és várhatóan a kisvállalkozóknak szóló online tananyagokban is egyre hangsúlyosabban jelenik meg az agrárismeret. Az okostelefonok és tabletek terjedésével ez rendkívül hatékony módszer az afrikai gazdák oktatására.

Szlovén mezőgazdasági kiállításra szervez közösségi standot az AMC

A szlovéniai Gornja Radgonában a nyár végén, augusztus 24–29. között rendezik meg a hagyományos mezőgazdasági vásárt. Az Agrármarketing Centrum elkezdte szervezni a magyar közösségi megjelenést, május 10-ig várják a kiállítani szándékozókat.

Miniszteri biztos: a magyar agrárcégek egyre sikeresebbek az orosz piacon

Nagyszerű, hogy az embargó ellenére a magyar cégek sikerrel szerepelnek olyan orosz állami pályázatokon, amelyek lehetővé teszik a gazdasági együttműködést az uniós országokkal - jelentette ki Budai Gyula.

Gazdaság, génbank és gyakorlati helyszín egy helyen

A magyar mezőgazdaságnak szinte nincs olyan ágazata, amelyet a Georgikon Tanüzemben nem művelnek. Amellett, hogy termelnek, gazdálkodnak, génbankként és az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésének helyszíneként működnek, szakmai kísérleteikkel a környékbeli gazdákat is segítik.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Üzembe állt az országos jégkármérséklő-rendszer

Üzembe helyezte 2019. április 15-én az országos jégkármérséklő-rendszert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amelyet az Agrárminisztériummal közösen működtet. Tavaly, működésének első évében a rendszer több tízmilliárd forintnyi kárt előzött meg, megóvva a mezőgazdaságot, a lakossági, ipari és állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat.

A mezőgazdaság aranytartaléka az ifjúság

Elsőször rendezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nyolc agrárszakterület országos versenyének döntőjét a Hungexpo Vásárközpontban az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával. Az Agrár Szakma Sztár Fesztiválon emellett 20 agrárszakma mutatkozik be, és ezzel pályaorientációs célokat is szolgál.

Élénkülő agrárkapcsolatok Szerbia és Magyarország között

Kétoldalú egyeztetést folytatott Nagy István agrárminiszter Goran Trivan, szerb környezetvédelmi miniszterrel, valamint Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági, erdő- és vízgazdálkodási miniszterrel az ötödik Magyar - Szerb Kormányzati Csúcstalálkozón, Szabadkán.