Back to top

Az EB megerősíti az uniós fogyasztói jogokat

Az Európai Bizottság április 11-én erősebb kollektív jogorvoslati lehetőségekkel rendelkező új fogyasztóvédelmi javaslatokat mutatott be „Új megállapodás a fogyasztói érdekekért” című intézkedéscsomagjában.

A világon az Európai Unióban a legszigorúbbak a fogyasztóvédelmi szabályok, és a fogyasztói érdekek központi témáját képezik számos új bizottsági kezdeményezésnek, amelyek a fogyasztóvédelmi szabályokat az online világhoz igazítják - írja a nak.hu. Ilyen például a roamingdíjak reformja vagy az indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozás felszámolása. Bár az unióban továbbra is kiemelt figyelmet kap a fogyasztóvédelem, az utóbbi időben EU-szerte elkövetett jogsértések rámutattak arra, hogy van még tennivaló a fogyasztók védelmének javítása terén. Ezért 2018. április 11-én az Európai Bizottság javaslatokat tett közzé a fogyasztói jogok kiterjesztésére. Az „Új megállapodás a fogyasztói érdekekért” elnevezésű ,,csomag” az eddig elért fogyasztóvédelmi eredményekre épít.

Lehetővé teszi, hogy a feltételeknek megfelelő szervezetek a fogyasztók nevében képviseleti kereseteket indítsanak, valamint erőteljesebb szankciókra hatalmazza fel a tagállamok fogyasztóvédelmi hatóságait.

A javasolt irányelvek a következőkre vonatkoznak: 1. A fogyasztók kollektív érdekeinek védelme érdekében tett képviseleti intézkedések, valamint a jogsértési irányelv hatályon kívül helyezése; 2. a tisztességtelen szerződési feltételekről szóló irányelv, az árjelzésekről szóló irányelv, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv és a fogyasztói jogokról szóló irányelv módosítása.

Míg az első javaslat az illegális gyakorlatok visszaszorítását és a fogyasztók jogorvoslását megkönnyítő eszközök javítását és a megfelelő kártalanítást célozza, a második célja a végrehajtás javítása.

A kísérő közlemény a hatóságok közötti összehangolt jogérvényesítési intézkedések, valamint a főbb kereskedelmi partnerek hatóságaival való együttműködés továbbfejlesztésére és megerősítésére irányuló cselekvési tervet tartalmaz. Az EB jogalkotási javaslatait az Európai Parlament és az Európai Tanács vitatja meg.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Városi dzsungel, instant kert és szabadidős vásárlás

A mai kor fogyasztói igénylik a környezetbarát „zöld termékeket” és szeretik a kerteket, növényeket. A német kertészeti és kertépítő szövetség tapasztalatai szerint nemcsak a magánkertesek részéről nőttek jelentős mértékben a megrendelések, hanem egyre több közpark és intézményi kert is épül, megújul, ami társadalmi és környezeti okokra egyaránt visszavezethető.

Tovább húzódik a vita az európai fuvarozás körül

Elutasította a fuvarozói szektor szabályozásáról szóló új jelentéstervezetet csütörtökön az Európai Parlament (EP) közlekedési bizottsága (TRAN), így további tárgyalások lesznek a kérdésről.

Mezőgazdaság nélkül újrakezdődhetnek az EU-USA kereskedelmi tárgyalások

AZ Európai Unió készen áll megkezdeni a kereskedelmi tárgyalásokat az Egyesült Államokkal - jelentette ki helyi idő szerint csütörtök este az amerikai fővárosban tárgyaló Cecilia Malmström, az EU kereskedelmi biztosa.

Nyitott portákon kopogtatnak

Néhány hónapja tárták ki kapuikat a Zala-völgyi Nyitott Porták. Az együttműködés keretében Zalaszentgrót térségében tizenhat helyi termékeket előállító, illetve agroturisztikai szolgáltatásokat nyújtó gazda vállalta, hogy rendszeresen tart nyitott napokat és szervez eseményeket.

Hagymasirató optimista felhangokkal

A vöröshagyma a paradicsom és a sárgarépa mellett a világon a legnagyobb felületen termelt zöldség, és vetésterülete – valamint hozama - folyamatosan nő. Európában szinte minden országban dobogós helyen áll. Míg 1990-ben 27 millió tonnát termeltek a világon, az elmúlt esztendőben ez 70-74 millió tonnára nőtt, és a prognózisok szerint 2050-ben elérheti a 150 millió tonnát.

Beteg a mézpiac (2. rész)

Nem a magyar méhész „szája-íze” szerint alakulnak a nagybani mézfelvásárlási árak. Alacsonyak és nem mozdulnak, ha igen, akkor inkább lefelé. Egy kilogramm virágmézért másfél liter dízelt sem kapunk, Pesten két gombóc fagyit (igaz, édestölcsérben). Ráadásul, alig-alig lehet eladni, a hazai exportcégek szokatlanul sokat állnak, nem vásárolnak. Vajon mi lehet ennek az oka? Miért beteg a mézpiac?

Németországba csomagolt árut szállítók figyelmébe

A német piacra konzervet, fagyasztott és frisspiaci termékeket, húsárut és italokat szállító vállalkozások zömét érinti a január 1-jével életbe lépett új német csomagolásra vonatkozó szabályozás, hívta fel a figyelmet a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Szépen teljesített a magyar export

A KSH közlése szerint 496 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet novemberben.

Sűrű hónap az élelmiszeriparban: fontos határidők!

Év elején több teendőjük is van az élelmiszeripari szereplőknek. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét 2019. január 31-ig kell befizetni. A tejpiaci szereplőknek havi adatokat kell elektronikus úton a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak megküldeni. Ráadásul a NAV munkatársai több megyében is helyszíni ellenőrzéseket végeznek.

2019 az intenzív nemzetközi együttműködések éve

Ausztria, Georgia és Moldávia nagyköveteivel találkozott Nagy István agárminiszter Budapesten a nemzetközi agrárkapcsolatok fellendítése érdekében.