Back to top

Az EB megerősíti az uniós fogyasztói jogokat

Az Európai Bizottság április 11-én erősebb kollektív jogorvoslati lehetőségekkel rendelkező új fogyasztóvédelmi javaslatokat mutatott be „Új megállapodás a fogyasztói érdekekért” című intézkedéscsomagjában.

A világon az Európai Unióban a legszigorúbbak a fogyasztóvédelmi szabályok, és a fogyasztói érdekek központi témáját képezik számos új bizottsági kezdeményezésnek, amelyek a fogyasztóvédelmi szabályokat az online világhoz igazítják - írja a nak.hu. Ilyen például a roamingdíjak reformja vagy az indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozás felszámolása. Bár az unióban továbbra is kiemelt figyelmet kap a fogyasztóvédelem, az utóbbi időben EU-szerte elkövetett jogsértések rámutattak arra, hogy van még tennivaló a fogyasztók védelmének javítása terén. Ezért 2018. április 11-én az Európai Bizottság javaslatokat tett közzé a fogyasztói jogok kiterjesztésére. Az „Új megállapodás a fogyasztói érdekekért” elnevezésű ,,csomag” az eddig elért fogyasztóvédelmi eredményekre épít.

Lehetővé teszi, hogy a feltételeknek megfelelő szervezetek a fogyasztók nevében képviseleti kereseteket indítsanak, valamint erőteljesebb szankciókra hatalmazza fel a tagállamok fogyasztóvédelmi hatóságait.

A javasolt irányelvek a következőkre vonatkoznak: 1. A fogyasztók kollektív érdekeinek védelme érdekében tett képviseleti intézkedések, valamint a jogsértési irányelv hatályon kívül helyezése; 2. a tisztességtelen szerződési feltételekről szóló irányelv, az árjelzésekről szóló irányelv, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv és a fogyasztói jogokról szóló irányelv módosítása.

Míg az első javaslat az illegális gyakorlatok visszaszorítását és a fogyasztók jogorvoslását megkönnyítő eszközök javítását és a megfelelő kártalanítást célozza, a második célja a végrehajtás javítása.

A kísérő közlemény a hatóságok közötti összehangolt jogérvényesítési intézkedések, valamint a főbb kereskedelmi partnerek hatóságaival való együttműködés továbbfejlesztésére és megerősítésére irányuló cselekvési tervet tartalmaz. Az EB jogalkotási javaslatait az Európai Parlament és az Európai Tanács vitatja meg.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hamarosan kiderül, hogyan oldja meg a műanyaghulladék-problémát az EU

Az Európai Bizottság nemsokára nyilvánosságra hozza a megoldást az egyszer-használatos műanyaghulladékok problémájára a Műanyag Stratégia keretein belül. Azonban már a kezdeti tervezet is vegyes reakciókat váltott ki.

Jelentősen csökkent a parlagi sasokat érintő mérgezések száma

Az Európai Unió Natura 2000 díjának idei hat nyertese közül a természetvédelem kategóriában a parlagi sasokat sújtó mérgezések megszüntetését célzó magyarországi partnerséget díjazták.

NGM: nem piacvédelem a pálinka neta-mentessége

A kormány vizsgálja az Európai Bizottság elmarasztaló döntését a szeszesitalok magyarországi adóztatásáról, de a bizottságtól eltérően nem tekinti piacvédőnek a szabályozást - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI kérdésére.

Ellenzi az uniós agrárpoliltika támogatáscsökkentését a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) határozottan ellenzi az Európai Bizottság nyilvánosságra került javaslatát, amely szerint a jövőben csökkentenék az uniós Közös Agrárpolitika forrásait. A NAK felszólítja az uniós döntéshozókat, hogy kezeljék jelentőségéhez mérten a félmilliárd uniós állampolgárt élelmiszerrel ellátó ágazatot.

Brüsszel szerint diszkriminatív a szeszesitalok különadója

Az Európai Bizottság indokolással ellátott véleményt küldött Magyarországnak, mert véleménye szerint bizonyos párlatokra vonatkozó adószabályok a helyi termékeknek kedveznek, amivel Magyarország megsérti az erre vonatkozó uniós irányelvet.

Bíróság előtt az új nemesítési eljárások

Az Európai Bíróság jogértelmezésén múlik az új növénynemesítési eljárások jövője. Vytenis Andriukaitis, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa elmondta, hogy a testület a bírósági jogértelmezés eredményének fényében fog politikai szinten eljárni.

Lejár a határidő: nincs menekvés az adatkezelés útvesztőjéből

Már csak néhány nap maradt az Európai Unió új adatvédelmi rendeletének hatályba lépéséig, és a nemzeti jogszabályok még nem készültek el, de Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke arra figyelmeztet, az új előírásokat ha törik, ha szakad, május 25-től be kell tartania.

Kistermelők és vendéglátók találkája

A helyi kistermelők vágynának a helyi vendéglátósokra, mint felvevőpiacra, utóbbiak meg az előbbiekre, mint beszállítókra. Somogy megyében igyekeztek összegezni az egymásra találást nehezítő gondokat, és megoldást is találni ezekre.

Utolérjük a nyugatot?

Továbbra is jelentős eltérések vannak a régi és új uniós tagállamok mezőgazdasági termelése között és a jelek szerint ez a különbség megmarad 2030-ig is. Igaz, a kelet-európai térség nagyobb mértékben fejlődik több szempontból is – hangzott el egy szakmai konferencián.

A tagállamok többsége elutasítja az új uniós költségvetés megnyirbálását

Az uniós tagállamok közel kétharmada nem ért egyet azzal a bizottsági javaslattal, ami 2020 után szerintük aránytalanul nagy mértékben megnyirbálná a regionális- és a közös agrárpolitika költségvetését. A kifizetések jogállami feltételekhez kötésével szemben 3 visegrádi ország, köztük Magyarország hangoztatott komoly fenntartásokat a keretköltségvetés tervezetéről tartott első miniszteri vitán.