Back to top

Az EB megerősíti az uniós fogyasztói jogokat

Az Európai Bizottság április 11-én erősebb kollektív jogorvoslati lehetőségekkel rendelkező új fogyasztóvédelmi javaslatokat mutatott be „Új megállapodás a fogyasztói érdekekért” című intézkedéscsomagjában.

A világon az Európai Unióban a legszigorúbbak a fogyasztóvédelmi szabályok, és a fogyasztói érdekek központi témáját képezik számos új bizottsági kezdeményezésnek, amelyek a fogyasztóvédelmi szabályokat az online világhoz igazítják - írja a nak.hu. Ilyen például a roamingdíjak reformja vagy az indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozás felszámolása. Bár az unióban továbbra is kiemelt figyelmet kap a fogyasztóvédelem, az utóbbi időben EU-szerte elkövetett jogsértések rámutattak arra, hogy van még tennivaló a fogyasztók védelmének javítása terén. Ezért 2018. április 11-én az Európai Bizottság javaslatokat tett közzé a fogyasztói jogok kiterjesztésére. Az „Új megállapodás a fogyasztói érdekekért” elnevezésű ,,csomag” az eddig elért fogyasztóvédelmi eredményekre épít.

Lehetővé teszi, hogy a feltételeknek megfelelő szervezetek a fogyasztók nevében képviseleti kereseteket indítsanak, valamint erőteljesebb szankciókra hatalmazza fel a tagállamok fogyasztóvédelmi hatóságait.

A javasolt irányelvek a következőkre vonatkoznak: 1. A fogyasztók kollektív érdekeinek védelme érdekében tett képviseleti intézkedések, valamint a jogsértési irányelv hatályon kívül helyezése; 2. a tisztességtelen szerződési feltételekről szóló irányelv, az árjelzésekről szóló irányelv, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv és a fogyasztói jogokról szóló irányelv módosítása.

Míg az első javaslat az illegális gyakorlatok visszaszorítását és a fogyasztók jogorvoslását megkönnyítő eszközök javítását és a megfelelő kártalanítást célozza, a második célja a végrehajtás javítása.

A kísérő közlemény a hatóságok közötti összehangolt jogérvényesítési intézkedések, valamint a főbb kereskedelmi partnerek hatóságaival való együttműködés továbbfejlesztésére és megerősítésére irányuló cselekvési tervet tartalmaz. Az EB jogalkotási javaslatait az Európai Parlament és az Európai Tanács vitatja meg.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Napirenden a cukorágazat nehéz helyzete az uniós agrárminiszterek tanácsülésén

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2018. október 15-i luxemburgi ülésén olasz kezdeményezésre nyolc tagállam, köztük Magyarország kérte a Bizottságot, hogy ismerje el a válsághelyzetet a cukorágazatban és léptesse életbe az ágazatot rövid- és középtávon stabilizáló intézkedéseket, így a magántárolási támogatás megnyitását.

Washington kétoldalú kereskedelmi egyezményeket készül kötni Nagy-Britanniával és az EU-val

Az amerikai kormányzat kétoldalú kereskedelmi egyezményeket készül kötni Nagy-Britanniával, az Európai Unióval és Japánnal - közölte az amerikai törvényhozással kedden Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója.

EU kampány az uniós élelmiszerek népszerűsítésére

Az Európai Bizottság az Európai Unió (EU) mezőgazdasági költségvetéséből 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte - közölte az uniós bizottság.

Erősebb érdekképviseletre van szüksége a dohánytermelőknek Európában

A magyar és az európai dohánytermelés fennmaradása érdekében új politikai megállapodások megkötését, és az eddigieknél erősebb érdekképviselet megteremtését kell elérnie a dohánytermelőknek az Európai Unióban - jelentette ki a Madosz elnöke az Európai Dohánytermesztők Szövetségének (Unitab) kongresszusán hétfőn Brüsszelben.

Élénkülnek a magyar-kínai agrárkapcsolatok

Nagy István az Agrárminisztériumban fogadta a Kínai Népi Gyűlés Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának delegációját. A találkozó során a felek a Magyarország és Kína agrárkapcsolatait érintő aktuális kérdéseket vitatták meg.

Brexit: mi lesz Írországgal?

Noha előremutató megbeszélés folyt a brit tárgyalókkal Nagy-Britanniának az Európai Unióból történő kilépése ügyében, számos kérdés, köztük az Írország és Nagy-Britannia közötti határ ellenőrzésének kérdése továbbra is nyitott.

AM: a kivi- és a fügetermesztés támogatási lehetőségét kezdeményezte Magyarország

A termelési támogatás kiterjesztését kezdeményezte a kivi- és fügetermesztésre Magyarország az Európai Bizottságnál (EB) - közölte az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára szombaton Becsehelyen.

Drágulhatnak az élelmiszerek a mezőgazdasági árak emelkedése nyomán

Az élelmiszerárak emelkedését vetíti előre, hogy augusztusban 6 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak éves összehasonlításban - írta a szombati Népszava.

Brüsszeli konferencia: cél a gazdabarát uniós költségvetés

Az Európai Bizottság alelnökének és költségvetésért felelős biztosának részvételével az Európai Unió 2021-2027-es költségvetéséről rendezett brüsszeli magas szintű konferencián Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a Közös Agrárpolitika forrásait legalább a jelenlegi szinten meg kell tartani a kitűzött célok megvalósításához.

A tojástól a tepsiig, a teljes életút visszakövethető

Az Európai Unióban elsőként a Carrefor francia élelmiszerlánc indította el a teljes átláthatóságát garantáló nyomonkövetést. Az új, úgynevezett blockchain technológia bevezetése a szabad tartású Auvergne csirkével kezdődött az üzletekben.