Back to top

Az EB megerősíti az uniós fogyasztói jogokat

Az Európai Bizottság április 11-én erősebb kollektív jogorvoslati lehetőségekkel rendelkező új fogyasztóvédelmi javaslatokat mutatott be „Új megállapodás a fogyasztói érdekekért” című intézkedéscsomagjában.

A világon az Európai Unióban a legszigorúbbak a fogyasztóvédelmi szabályok, és a fogyasztói érdekek központi témáját képezik számos új bizottsági kezdeményezésnek, amelyek a fogyasztóvédelmi szabályokat az online világhoz igazítják - írja a nak.hu. Ilyen például a roamingdíjak reformja vagy az indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozás felszámolása. Bár az unióban továbbra is kiemelt figyelmet kap a fogyasztóvédelem, az utóbbi időben EU-szerte elkövetett jogsértések rámutattak arra, hogy van még tennivaló a fogyasztók védelmének javítása terén. Ezért 2018. április 11-én az Európai Bizottság javaslatokat tett közzé a fogyasztói jogok kiterjesztésére. Az „Új megállapodás a fogyasztói érdekekért” elnevezésű ,,csomag” az eddig elért fogyasztóvédelmi eredményekre épít.

Lehetővé teszi, hogy a feltételeknek megfelelő szervezetek a fogyasztók nevében képviseleti kereseteket indítsanak, valamint erőteljesebb szankciókra hatalmazza fel a tagállamok fogyasztóvédelmi hatóságait.

A javasolt irányelvek a következőkre vonatkoznak: 1. A fogyasztók kollektív érdekeinek védelme érdekében tett képviseleti intézkedések, valamint a jogsértési irányelv hatályon kívül helyezése; 2. a tisztességtelen szerződési feltételekről szóló irányelv, az árjelzésekről szóló irányelv, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv és a fogyasztói jogokról szóló irányelv módosítása.

Míg az első javaslat az illegális gyakorlatok visszaszorítását és a fogyasztók jogorvoslását megkönnyítő eszközök javítását és a megfelelő kártalanítást célozza, a második célja a végrehajtás javítása.

A kísérő közlemény a hatóságok közötti összehangolt jogérvényesítési intézkedések, valamint a főbb kereskedelmi partnerek hatóságaival való együttműködés továbbfejlesztésére és megerősítésére irányuló cselekvési tervet tartalmaz. Az EB jogalkotási javaslatait az Európai Parlament és az Európai Tanács vitatja meg.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csirkemell helyett vágott virágot jelentett be az EKÁER-nek: lebukott

Száz tonna étolajat és 48 tonna kristálycukrot foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mert egy élelmiszer-kereskedő cég úgy próbálta kijátszani az uniós áfaszabályokat, hogy hamis adatokkal rögzítette a szállítmányt - közölte a NAV csütörtökön az MTI-vel.

Tudja mi a három legkedveltebb zöldség Magyarországon?

Nem költöttek többet a magyar háztartások a kényelmi termékeknek számító feldolgozott és fagyasztott zöldségekre a 2017. májustól 2018. áprilisig tartó 12 hónapban. Bár a háztartásonként számított átlagosan megvásárolt mennyiség nem változott a korábbi szinthez képest, de a vásárlói bázis csökkenése miatt összességében kevesebbet költöttek a háztartások a fenti kategóriákra.

A visegrádi országok szigorúbb fellépést szorgalmaznak a tisztességtelen forgalmazókkal szemben

A visegrádi országok szigorúbb fellépést szorgalmaznak a tisztességtelen forgalmazói magatartásokkal szemben - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán az MTI-vel.

Parlagfüves területre nem jár támogatás

A parlagfűvel szennyezett területet kizárják az agrártámogatásból, ha a támogatási szerv tudomására jut a nem megengedett mértékű fertőzöttség, például a helyszíni ellenőrzések során - közölte Nagy István agrárminiszter a parlament honlapján.

Iszonyatos pazarlás: a zöldség és gyümölcs 30 százaléka végzi a kukában

Az Európai Unió polgárai évente több mint 17 milliárd kilogramm friss gyümölcsöt és zöldséget dobnak ki. Ez fejenként 35,3 kilogrammot jelent, amelyből 14,2 kilogramm kidobása elkerülhető lenne, 21,4 kilogrammé azonban elkerülhetetlen - derítette ki az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának kutatása.

Nem éri meg ennyiért almát termeszteni, tüntetnek a gazdák

Méltatlan helyzetbe hozza a termelőket az ipari alma kirívóan alacsony ára, mivel a jelenlegi kilogrammonként 13 forintos felvásárlási ár mellett a termelők önköltsége, így a betakarítás és a beszállítás költsége sem térül meg.

Súlyos kártérítést kell fizetnie Monsanto-nak

A San Francisco-i legfelsőbb bíróság ítélete szerint 289 millió dolláros kártérítést kell fizetnie a Monsanto-nak annak a férfinak, aki a vád szerint glifozát tartalmú gyomirtó szerektől kapott rákos megbetegedést.

Azonosították a halálos fertőzés forrásait a bajai hűtőházban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) azt mondta, hogy információi szerint a Greenyard Frozen Hungary Kft. bajai üzemében azonosították a lisztériafertőzés forrásait.

Hátrányosan érintheti a dísznövény-termelőket az EU készülő rendelete

Harminckilenc magas növény-egészségügyi kockázattal rendelkező fás szárú dísznövény, illetve trópusi szobanövény harmadik országokból történő importját korlátozná az Európai Bizottság rendelettervezete, amelyről az EB Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatósága (DG SANTE) július közepén on-line konzultációt indított.

Lassult a termelői árak emelkedésének üteme Kínában júliusban 

Kínában enyhén lassult a termelői árak emelkedésének üteme júliusban, miközben veszített lendületéből a gazdaság növekedése, és kiéleződött a kereskedelmi vita Peking és Washington között