0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Tovább fejleszt a kaposvári cukorgyár

Rekordmennyiségű cukorrépát dolgoztak fel a kaposvári cukorgyárban. Most a kampányon kívüli időszakban két új szeletprést építenek.

2017-ben a Magyar Cukor Zrt.–vel szerződött termelők a megelőző évhez képest 12 százalékkal nagyobb területről, közel tizenöt ezerötszáz hektárról takarítottak be cukorrépát – mondta Kovács Gergely, a Magyar Cukor Zrt. kereskedelmi és marketing igazgatója a sonline.hu-nak. Hozzátette: a kampány 2017. szeptember 7-én kezdődött és idén január 26-án fejeződött be, 142 napig tartott Kaposváron és mintegy kétszáz-hatvanan dolgoztak ez idő alatt.

 

– Összesen 994 ezer tonna, rekord mennyiségű cukorrépát dolgoztunk fel a szezonban, naponta hétezer tonnát. A cukorrépa mennyiség 65 százaléka vasúton, 35 százaléka közúton érkezett az ország egyetlen cukorgyárába – mondta el Kovács Gergely.

Az utóbbi években számos fejlesztés valósult meg a kaposvári üzemben. 2018-ban a cukorcsomagoló üzem bővült és tervezik, hogy a karbantartási időszakban beépítenek két új szeletprést, amellyel csökkenhet a szétválasztáskor képződő veszteség.

Továbbá a kampányon kívüli időszakban a cukor tárolása, csomagolása, értékesítése zajlik, és ilyenkor végzik el a szakemberek a cukorgyártó berendezések karbantartási munkálatait.

Kovács Gergely elmondta: a kvótaeltörlés következménye, hogy a cukorgyártók mennyiségi korlátozás nélkül értékesíthetik az általuk előállított cukrot és bizakodóak, hogy piaci stabilitásukat a jövőben is megőrzik.

– A kvótarendszer lebontásával átalakultak a termelési és piaci viszonyok. Az elmúlt évek kaposvári fejlesztései, a hazai cukorrépa-termesztés javuló mutatói, a somogyi üzem földrajzi elhelyezkedése, az évtizedes vevőkapcsolatok, az ágazat iránti kormányzati elkötelezettség, valamint az Agrana cégcsoport jelentette tulajdonosi háttér révén a Magyar Cukor Zrt. munkavállalói, menedzsmentje és tulajdonosai joggal lehetnek optimisták a jövőt tekintve – tette hozzá.

Forrás: sonline.hu