Back to top

Méhek teleltek az almatárolóban

Amerikai kísérletben sikerrel teleltették a méheket használaton kívüli hűtőházban. A módszer előnye, hogy végig nyugalomban vannak a családok, a királynő nem rak tojást, így a Varroa atkák sem tudnak szaporodni. Ha nagy méretben is beigazolódnak a mostani eredmények, a méhkártevő elleni legjobb védekezési módszer születhet meg.

Az amerikai Good Fruit Grower számolt be arról, hogy Washington államban egy méhész új módszerrel próbálkozott a katasztrofális mértékű téli méhpusztulás megakadályozására. Több éven keresztül annyi méhe pusztult el, hogy csaknem csődbe ment, és már nem tudta az USA-ban bevett gyakorlat szerint Kaliforniába szállítani a kaptárakat a téli időszakra.

Helyette egy barátja használaton kívüli hűtőházában szállásolta el a családokat, mert egy korábbi kanadai kutatásból már tudta, hogy a zárt helyen a méhek légzésétől feldúsuló szén-dioxid egy szintig nem tesz kárt a rovarokban.

A tárolóban sötét és hideg volt, ezért a családok nyugalomba vonultak. Az egészségük megőrzéséhez szellőztetésre volt szükség, amit a hűtőkamrában elhelyezett szén-dioxid-mérő adatai alapján szabályoztak. Általában éjszaka nyitották ki és szellőztették a hűtőkamrát, hogy ne érje fény a méheket. A szén-dioxid-szintet 5 százalék alatt tartották, ami a kanadai kísérletben még biztonságosnak bizonyult a méhekre.

Az eredmények fenomenálisak - jelentette ki Eric Olsen.

Már három éve csak egy számjegyű a pusztulás, mert a méhek nyugalomban és biztonságban vannak, de a Varroa atka elleni védekezés is hatékonyabb.

A méhek és méhészek legnagyobb ellensége ugyanis a lárvákat parazitálja, és a hűtőházban telelő családokban a királynő nem rak tojásokat. Kaliforniai teleltetőkben is lelassulnak a méhek életfolyamatai, de a tojásrakás nem áll le, csak csökken az intenzitása.

Az atkák akkor tudnak szaporodni, ha a méhcsalád is szaporodik, ráadásul amíg a lárvákon fejlődnek az atkák, védettek az atkaölő szerekkel szemben. Így viszont megszakad a szaporodási ciklus, az összes atka kifejlődik, elhagyja a sejtet, és érzékennyé válik a kezelésekre.

Amikor kihozzák a kaptárakat a hűtőtárolóból, egy méhekre kíméletes szerrel, HopGuarddal kezelik azokat. Ez a készítmény önmagában nem lenne elég egy súlyos atkafertőzés leküzdésére, de az „öreg” atkákat letakarítja.

A hűtőben telelés további előnye, hogy a méhek erősebbek, több zsír- és fehérjetartalékkal rendelkeznek.

Érdekes eredmény az is, hogy az atkák elpusztulnak olyan, magasabb szén-dioxid-koncentráció mellett, amit a méhek még túlélnek. Ugyanez derült ki a kanadai kísérletekből is. Ennek a pontosabb kivizsgálására támogatást szeretnének kapni a Washingtoni Gyümölcskutatási Bizottságtól, és ha elegendő pénz állna rendelkezésükre, nagyobb méretben is kipróbálnák a módszert.

A páratartalom az egyik fontos tényező ugyanis: valószínűleg a kiszáradás öli meg az atkákat a magasabb szén-dioxid-szint mellett.

A légzéshez ugyanis tovább kell nyitva tartaniuk a légcsőrendszerüket, ami nagyobb párologtatással jár, így ha a környezet páratartalma alacsony, kiszáradnak. Az atkák azért érzékenyebbek a méheknél, mert a testtömegükhöz képest nagyobb a felületük, illetve a méhek a felhalmozott mézből nedvességhez tudnak jutni.

Az eddigi tapasztalatok szerint néhány hétig fenntartott 8 százalékos szén-dioxid-koncentrációval lehet elérni ezt az eredményt.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Good Fruit Grower

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb méh gyűjt mézet, talán a napraforgó segít az ágazatnak

A méhészetek szempontjából gyenge repcevirágzás után azonnal berobbant az akácok virágzása. Mivel az akácból készül a legdrágább méz, ez a méhészek számára a legfontosabb időszak - bár idén sem lesz fényes a termés. A megoldást, az elmúlt évhez hasonlóan, ismét a napraforgó jelentheti.

Ezt kell tudni az új repcebetegségről

A Vas és Zala megyében feltűnt repcebetegség nem ismeretlen a káposztatermesztők körében. A káposzta plazmodiofórás gyökérgolyvája savanyú talajokon fordul elő, hazánkban nem számít a gyakori betegségek közé, de vegyszeres védekezés nem lehetséges ellene. A betegségről Virág Attila, a Rapool déli régiójának vezetője beszélt az Arysta LifeScience rádpusztai növényvédelmi tanácskozásán.

Kanada fejlesztené a gabonaszállítást

Kanada komoly gabonatermelő ország, ám az áru szállításával már vannak gondjai - különösen az arrafelé kemény teleken. A probléma mára a hatalmas termelési mennyiségek értékesítését veszélyezteti, ezért vasúti fejlesztésekbe kezdenek.

Fejlesztésekkel stabilizálják az élelmiszerárakat

A nemzeti logisztikai hatóságnak adott többletjogosítványokkal igyekszik stabilizálni az élelmiszer-ellátási láncot Indonézia, a várakozások szerint ezzel megzabolázhatók az elszabaduló élelmiszerárak is.

Zárlat Nádasdon a méhek nyúlós költésrothadása miatt

Települési zárlatot rendeltek el Nádasd közigazgatási területén. Körmend város oldalán olvasható a tájékoztatás, miszerint Nádasd közigazgatási területén mézelő méhek nyúlós költésrothadás fertőző betegséget állapítottak meg.

Utolérjük a nyugatot?

Továbbra is jelentős eltérések vannak a régi és új uniós tagállamok mezőgazdasági termelése között és a jelek szerint ez a különbség megmarad 2030-ig is. Igaz, a kelet-európai térség nagyobb mértékben fejlődik több szempontból is – hangzott el egy szakmai konferencián.

A méhész feleségek biznisze: a méhpempő termelés

A méhpempő termeléshez a méhcsaládokon túl nincs szükség túl nagy befektetésre. Egy méhész családanya az olaszországi Piemontban csaknem 100 kiló méhpempőt is termeltet egy évben.

Bőségesen virágzik az akác, mégis kevesebb nektár

A szakemberek szerint a korábbi évekhez képest sokkal gazdagabban virágzik idén az akác Somogyban. Azt gondolhatnánk, hogy emiatt bőségesen több nektárt gyűjtenek belőle a méhek a mézkészítéshez, ám a méhészek is értetlenül állnak a jelenség előtt, mert a kaptárba hordott nektár napi mennyisége nem növekszik. Inkább csökkenését mutatja a mérleg.

A héten 185 településen folytatódik a szúnyogirtás

A nyárias tavasz miatt komoly szúnyogártalom jellemző szinte az egész ország területén. Budapest, Szolnok, Békéscsaba és a Csepel-sziget mellett Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Nógrád, Baranya, Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok megyék azon településein avatkoznak be a héten, ahol a legjelentősebb a szúnyogártalom.

Az Agrokor "megmentői" nagyon jól jártak

Tovább gyűrűzik Horvátország legnagyobb magántulajdonú cégcsoportja, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor körüli botrány, miután az Index.hr hírportál csütörtökön nyilvánosságra hozta Martina Dalic gazdasági miniszter privát levelezését több konzulens céggel. Ebből ugyanis kiderült: ugyanazok írták a cég megmentésére irányuló törvényt, akik később profitáltak annak lebonyolításából.