Back to top

Méhek teleltek az almatárolóban

Amerikai kísérletben sikerrel teleltették a méheket használaton kívüli hűtőházban. A módszer előnye, hogy végig nyugalomban vannak a családok, a királynő nem rak tojást, így a Varroa atkák sem tudnak szaporodni. Ha nagy méretben is beigazolódnak a mostani eredmények, a méhkártevő elleni legjobb védekezési módszer születhet meg.

Az amerikai Good Fruit Grower számolt be arról, hogy Washington államban egy méhész új módszerrel próbálkozott a katasztrofális mértékű téli méhpusztulás megakadályozására. Több éven keresztül annyi méhe pusztult el, hogy csaknem csődbe ment, és már nem tudta az USA-ban bevett gyakorlat szerint Kaliforniába szállítani a kaptárakat a téli időszakra.

Helyette egy barátja használaton kívüli hűtőházában szállásolta el a családokat, mert egy korábbi kanadai kutatásból már tudta, hogy a zárt helyen a méhek légzésétől feldúsuló szén-dioxid egy szintig nem tesz kárt a rovarokban.

A tárolóban sötét és hideg volt, ezért a családok nyugalomba vonultak. Az egészségük megőrzéséhez szellőztetésre volt szükség, amit a hűtőkamrában elhelyezett szén-dioxid-mérő adatai alapján szabályoztak. Általában éjszaka nyitották ki és szellőztették a hűtőkamrát, hogy ne érje fény a méheket. A szén-dioxid-szintet 5 százalék alatt tartották, ami a kanadai kísérletben még biztonságosnak bizonyult a méhekre.

Az eredmények fenomenálisak - jelentette ki Eric Olsen.

Már három éve csak egy számjegyű a pusztulás, mert a méhek nyugalomban és biztonságban vannak, de a Varroa atka elleni védekezés is hatékonyabb.

A méhek és méhészek legnagyobb ellensége ugyanis a lárvákat parazitálja, és a hűtőházban telelő családokban a királynő nem rak tojásokat. Kaliforniai teleltetőkben is lelassulnak a méhek életfolyamatai, de a tojásrakás nem áll le, csak csökken az intenzitása.

Az atkák akkor tudnak szaporodni, ha a méhcsalád is szaporodik, ráadásul amíg a lárvákon fejlődnek az atkák, védettek az atkaölő szerekkel szemben. Így viszont megszakad a szaporodási ciklus, az összes atka kifejlődik, elhagyja a sejtet, és érzékennyé válik a kezelésekre.

Amikor kihozzák a kaptárakat a hűtőtárolóból, egy méhekre kíméletes szerrel, HopGuarddal kezelik azokat. Ez a készítmény önmagában nem lenne elég egy súlyos atkafertőzés leküzdésére, de az „öreg” atkákat letakarítja.

A hűtőben telelés további előnye, hogy a méhek erősebbek, több zsír- és fehérjetartalékkal rendelkeznek.

Érdekes eredmény az is, hogy az atkák elpusztulnak olyan, magasabb szén-dioxid-koncentráció mellett, amit a méhek még túlélnek. Ugyanez derült ki a kanadai kísérletekből is. Ennek a pontosabb kivizsgálására támogatást szeretnének kapni a Washingtoni Gyümölcskutatási Bizottságtól, és ha elegendő pénz állna rendelkezésükre, nagyobb méretben is kipróbálnák a módszert.

A páratartalom az egyik fontos tényező ugyanis: valószínűleg a kiszáradás öli meg az atkákat a magasabb szén-dioxid-szint mellett.

A légzéshez ugyanis tovább kell nyitva tartaniuk a légcsőrendszerüket, ami nagyobb párologtatással jár, így ha a környezet páratartalma alacsony, kiszáradnak. Az atkák azért érzékenyebbek a méheknél, mert a testtömegükhöz képest nagyobb a felületük, illetve a méhek a felhalmozott mézből nedvességhez tudnak jutni.

Az eddigi tapasztalatok szerint néhány hétig fenntartott 8 százalékos szén-dioxid-koncentrációval lehet elérni ezt az eredményt.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Good Fruit Grower

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új szuperszámítógép mondja meg a jövőt

Jelentősen megnöveli az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) számítási kapacitását az az informatikai rendszer, amelyet csütörtökön adtak át Budapesten. A géppel gyorsabban és pontosabban jelezhető előre több időjárási esemény, és a súlyos viharok is.

A visegrádi országok szigorúbb fellépést szorgalmaznak a tisztességtelen forgalmazókkal szemben

A visegrádi országok szigorúbb fellépést szorgalmaznak a tisztességtelen forgalmazói magatartásokkal szemben - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán az MTI-vel.

Borszakírók a porondon

A nyár elején indított online borszakíróverseny első fordulója után a 6 zsűritag a 46 beérkezett írásból választotta ki a döntősöket, majd a közönség szavazhatott a kedvenc, döntőbe jutott írásra. Az írások magyar és angol nyelven érkezhettek, és nagy örömünkre a külföldi borírók is aktívak voltak: érkezett nevezés amerikai, ázsiai, szerb, orosz és spanyol szerzőtől.

GMO-méh a láthatáron?

Mind a méhészek között, mind tudományos körökben elfogadott az a nézet, hogy megfelelő varroa atkakezelés nélkül a háziméhcsaládok menthetetlenül elpusztulnak. Ha pusztán gazdaállat – parazita alapon nézzük ezt a tényt, akkor ez nyilvánvaló evolúciós zsákutca. Ha egy parazita elpusztítja a gazdaszervezetet, amitől saját léte függ, akkor saját sorsát ő sem kerülheti el, maga is pusztulásra ítélt.

Az összetevők közül csak egy közös: a kovász

Igazi különlegességeket adott a fogyasztóknak a Magyar Pékszövetség 2018-as, augusztus 20-i termékversenye. Az idén Innovatív, Teljes kiőrlésű és Búzakenyér kategóriákban meghirdetett verseny nyertesei a Mézalmás Rozskenyér, Hajsza és Várhegyi Deres nevet kapták, és mindegyik egészen egyedi élményt ad.

A legtöbb méh Tolnában pusztult el

Példátlanul sok méh pusztult el Tolna megyében. Még az országos átlagnál is több, főleg Dombóvár környékén. Ennek az is oka lehet, hogy Dombóvár környékén nagyon magas a méh-sűrűség, az uniós átlag tízszerese.

Kérészrajzás miatt változott a szúnyogirtás rendje

Ezen a héten több mint háromszáz településen és öt fővárosi kerületben (III., IV., XI., XXI., XXII.) zajlik majd szúnyoggyérítés, amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi. A szakemberek mintegy százezer hektáron terveznek beavatkozni a vérszívók számának csökkentése érdekében.

Szilvakülönlegességek Érden

A 19. században még a szilvafajták fele sárga gyümölcsű volt, néhányukat ma is láthatjuk a NAIK Gyümölcstermeszáti kutatóintézet érdi génbankjában. ahol nyitott napon mutatták be a fajtákat. A kutatóintézet három állomásán is találhatók szilvaváltozatok, Érden 348, Cegléden 220, Újfehértón 138 fajta és tájfajta.

Már fizetik a szőlőültetvény szerkezetátalakítási támogatásokat

A Magyar Államkincstár (Kincstár) 2018. augusztus első hetében elindította a jogos támogatási igények kifizetését, így 123 kérelem alapján, 81 szőlész-borász gazdálkodó részére mintegy 230 millió forint összegű támogatás kifizetéséről gondoskodott.

Méhészkedés a háború sújtotta Szíriában

Amióta Szíriában háború zajlik, a méhészek és méhcsaládok száma erősen lecsökkent, ugyanakkor a méz ára az egekbe szökött. A megmaradt méhészeknek nehéz a vándorlás, de a saját területen tartott méhekkel is gondok vannak. Mivel az arab világban a méhészetnek nagy hagyományai vannak, az elmenekült méhészek a környező országokban újra méhészettel kezdenek foglalkozni.