Back to top

Méhek teleltek az almatárolóban

Amerikai kísérletben sikerrel teleltették a méheket használaton kívüli hűtőházban. A módszer előnye, hogy végig nyugalomban vannak a családok, a királynő nem rak tojást, így a Varroa atkák sem tudnak szaporodni. Ha nagy méretben is beigazolódnak a mostani eredmények, a méhkártevő elleni legjobb védekezési módszer születhet meg.

Az amerikai Good Fruit Grower számolt be arról, hogy Washington államban egy méhész új módszerrel próbálkozott a katasztrofális mértékű téli méhpusztulás megakadályozására. Több éven keresztül annyi méhe pusztult el, hogy csaknem csődbe ment, és már nem tudta az USA-ban bevett gyakorlat szerint Kaliforniába szállítani a kaptárakat a téli időszakra.

Helyette egy barátja használaton kívüli hűtőházában szállásolta el a családokat, mert egy korábbi kanadai kutatásból már tudta, hogy a zárt helyen a méhek légzésétől feldúsuló szén-dioxid egy szintig nem tesz kárt a rovarokban.

A tárolóban sötét és hideg volt, ezért a családok nyugalomba vonultak. Az egészségük megőrzéséhez szellőztetésre volt szükség, amit a hűtőkamrában elhelyezett szén-dioxid-mérő adatai alapján szabályoztak. Általában éjszaka nyitották ki és szellőztették a hűtőkamrát, hogy ne érje fény a méheket. A szén-dioxid-szintet 5 százalék alatt tartották, ami a kanadai kísérletben még biztonságosnak bizonyult a méhekre.

Az eredmények fenomenálisak - jelentette ki Eric Olsen.

Már három éve csak egy számjegyű a pusztulás, mert a méhek nyugalomban és biztonságban vannak, de a Varroa atka elleni védekezés is hatékonyabb.

A méhek és méhészek legnagyobb ellensége ugyanis a lárvákat parazitálja, és a hűtőházban telelő családokban a királynő nem rak tojásokat. Kaliforniai teleltetőkben is lelassulnak a méhek életfolyamatai, de a tojásrakás nem áll le, csak csökken az intenzitása.

Az atkák akkor tudnak szaporodni, ha a méhcsalád is szaporodik, ráadásul amíg a lárvákon fejlődnek az atkák, védettek az atkaölő szerekkel szemben. Így viszont megszakad a szaporodási ciklus, az összes atka kifejlődik, elhagyja a sejtet, és érzékennyé válik a kezelésekre.

Amikor kihozzák a kaptárakat a hűtőtárolóból, egy méhekre kíméletes szerrel, HopGuarddal kezelik azokat. Ez a készítmény önmagában nem lenne elég egy súlyos atkafertőzés leküzdésére, de az „öreg” atkákat letakarítja.

A hűtőben telelés további előnye, hogy a méhek erősebbek, több zsír- és fehérjetartalékkal rendelkeznek.

Érdekes eredmény az is, hogy az atkák elpusztulnak olyan, magasabb szén-dioxid-koncentráció mellett, amit a méhek még túlélnek. Ugyanez derült ki a kanadai kísérletekből is. Ennek a pontosabb kivizsgálására támogatást szeretnének kapni a Washingtoni Gyümölcskutatási Bizottságtól, és ha elegendő pénz állna rendelkezésükre, nagyobb méretben is kipróbálnák a módszert.

A páratartalom az egyik fontos tényező ugyanis: valószínűleg a kiszáradás öli meg az atkákat a magasabb szén-dioxid-szint mellett.

A légzéshez ugyanis tovább kell nyitva tartaniuk a légcsőrendszerüket, ami nagyobb párologtatással jár, így ha a környezet páratartalma alacsony, kiszáradnak. Az atkák azért érzékenyebbek a méheknél, mert a testtömegükhöz képest nagyobb a felületük, illetve a méhek a felhalmozott mézből nedvességhez tudnak jutni.

Az eddigi tapasztalatok szerint néhány hétig fenntartott 8 százalékos szén-dioxid-koncentrációval lehet elérni ezt az eredményt.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Good Fruit Grower

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

1,5 millió méhcsalád mandulán

Januári méhészhírek a nagyvilágból: A méhállomány fele mandulán; Méhtolvajt bírságoltak Németországban (Neckarsulm); Kis kaptárbogár elleni stratégiaváltás Dél-Olaszországban?

Több Lindt csoki fogyott tavaly

A svájci Lindt & Sprüngli a várakozásoknak megfelelő mértékben növelte eladásait tavaly.

Jókor jött a hideg és a hó a gazdáknak

Jókor jött a hideg, állítják a mezőgazdasági termelők és ezzel egyetértenek Tolna megye méhészei is. Az őszi vetéseket vékony rétegben ugyan, de hó borította. A gazdák bíznak benne, hogy még jelentős mennyiségű hó vagy eső esik tavaszig, ugyanis legalább két havi mennyiségű csapadékkal „adós” a természet.

Essen a nehézség a kaptárainkba – megújult a Méhészet(videó)

Melyek a hazai méhészet Achilles-sarkai? Miért beteg a mézpiac, hogyhogy jobban megy a hamis méz? Miként növelhető a hazai mézfogyasztás? Hogyan álljunk neki a méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztésének? A megújult Méhészet magazinból kiderül!

A poszméh, mint eleven drón - videó

A mezőgazdasági termelők már használják a drónokat a növények megfigyelésére és a hőmérséklet vagy a páratartalom ellenőrzésére. Ezek az eszközök azonban eléggé energiaigényesek. Új módszereket keresnek. Az energiafogyasztó drónok helyett a Washingtoni Egyetem kutatói egy olyan rendszert hoztak létre, amely elég kis érzékelővel rendelkezik ahhoz, hogy azokat egy poszméh hátán helyezzék el.

Beteg a mézpiac (2. rész)

Nem a magyar méhész „szája-íze” szerint alakulnak a nagybani mézfelvásárlási árak. Alacsonyak és nem mozdulnak, ha igen, akkor inkább lefelé. Egy kilogramm virágmézért másfél liter dízelt sem kapunk, Pesten két gombóc fagyit (igaz, édestölcsérben). Ráadásul, alig-alig lehet eladni, a hazai exportcégek szokatlanul sokat állnak, nem vásárolnak. Vajon mi lehet ennek az oka? Miért beteg a mézpiac?

Almavédelem poszméhekkel?

A növényvédelemben mind nagyobb gond lehet a tűzelhalás elleni védekezés, mert a melegedő időjárás miatt másodvirágzásra lehet számítani az almánál, amikor nagyobb a fertőzés veszélye, mint tavasszal. Belga kutatók kísérleteztek azzal, hogy poszméhekkel juttassanak antagonista élesztőgombát az alma és körte virágaira, amivel meg lehet előzni a tűzelhalás fertőzését.

Egyre menőbb a falusi turizmus

Óriási bővülést mutatott tavaly a falusi turizmus látogatottsága: a magyarok egyre inkább érdeklődnek a vidék értékei iránt, miközben népszerűbbek lettek a helyi termékek és a régiós nemzeti kincsek.

A méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztése

A fenti címmel jelent meg 2018 áprilisában kis kézikönyvem. Ezzel a témával összefüggésben osztok meg néhány részletet. Sőt, aktuális, remélhetőleg hasznos, de a könyvben nem szereplő gondolatokat is beleszövök az írásba. Mivel a tavaszi munkálatok még két hónapnyira vannak, megengedhetjük magunknak, hogy távolabbról indítsuk a témát.

Méhészhírek a nagyvilágból

A nozéma a hideget is túléli; Kidobott viasz Afrikában; A méhek az aknamentesítésben is társai az embernek