0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Eldőlt: teljes neonikotinoid-tilalom jön

Totális neonikotinoid-tilalmat szavaztak meg az Európai Unió tagállamai pénteken, és bár Magyarország három másik tagállammal együtt ellene szavazott, a döntés jövőre életbe lép.

Lényegében teljes tilalmat szavaztak meg pénteken az Európai Uniós tagállamai a neonikotinoid alapú növényvédő szerek használatára, a tagállamok nagy többséggel támogatták a döntést. Magyarország és három másik tagállam (Csehország, Dánia és Románia) nemmel szavazott, azonban a tilalom így is érvénybe lép.

„Nagyon örülünk, és egyértelműen üdvözöljük a döntést” – mondta el ezzel kapcsolatban a magyarmezogazdasag.hu-nak Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője. A környezetvédő hozzátette: tartanak ugyanakkor attól, hogy eseti engedélyek, derogációk kérésével a teljes tilalom gyakorlati megvalósítását évekig, vagy akár „szinte a végtelenségig” el lehet húzni.

Ezt rossz precedensnek nevezte Simon Gergely. A szakértő emlékeztetett arra is, hogy az eddigi, részleges tilalom nem váltotta be a vele kapcsolatos félelmeket.

„Amíg Magyarországon tilos volt ezeket a szereket használni, rekordtermések születtek, nem igazolódott tehát be az, amivel az ipar korábban fenyegetett” – tette hozzá.

Mint ismert, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) és a tagállamok 2013-ban közösen felülvizsgálták egyes neonikotinoid tartalmú hatóanyagok és a fipronil uniós engedélyét, különös tekintettel a méhpusztulásokban játszott szerepükre. A vizsgálatok alapján az EFSA javasolta 2013 elején, hogy négy csávázószert (az imidaklopridot, a klotianidint, a tiametoxámot és a fipronilt) csak olyan növénynél alkalmazzák, amelyek nem vonzzák a méheket és más beporzó rovarokat.

A négy anyag vizsgálatából végül három esetében született tilalmi rendelkezés, mikor elfogadta az Európai Bizottság azt a határozatot, amelynek értelmében az egész Európai Unióban korlátozzák három úgynevezett neonikotinoid rovarirtó szer alkalmazását, amelyeket ártalmasnak találtak a méhekre.

Ez a tilalom eddig csak a méhek számára attraktív növények, így a kukorica, a napraforgó és a repce esetében élt, a pénteki döntés eredményeként azonban teljes tiltás jön az egész EU-ban, amely alól csak az üvegházi alkalmazás jelent majd kivételt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu