Back to top

Május a méhek hónapja

Tavasszal, a vegetáció megindulásával a gyümölcsösökben is ugrásszerűen megnő a növényvédő szerek okozta méhpusztulások száma. A mérgezések elsősorban a gyümölcsösök virágzásának időszakában következnek be.

Alkalmazzunk méhkímélő technológiát a gyümölcsösökben!
Alkalmazzunk méhkímélő technológiát a gyümölcsösökben!
Fotó: Stockfotó
A méhcsaládok pusztulása több okra vezethető vissza: pl. a méhészetek számának folyamatos növekedése, a gazdálkodók számának megsokszorozódása, de az okok közül nem hanyagolhatók el a nem megfelelő szakértelemmel, gondossággal elvégzett növényvédő szeres kezelések okozta károk sem.

A növényvédő szereket a toxicitásuk (mérgezőképességük) alapján sorolják be különböző méhveszélyességi kategóriákba.

A méhekre vonatkozó növényvédelmi munkavégzés szabályait hazánkban a 43/2010 FVM rendelet 15. §-a írja elő.

A rendelet értelmében a méhek kímélése érdekében a gazdasági növényeket, így a gyümölcsfákat is, a virágzás ideje alatt - a virágbimbó feslésétől a virágszirmok lehullásáig terjedő időszakban - a méhekre kifejezetten veszélyes vagy kifejezetten kockázatos növényvédő szerrel kezelni tilos.

A tilalom a kultúrnövény virágzási idején kívüli időszakra is érvényes, ha a táblát vagy annak környékét tömegesen virágzó mézelő növények borítják, vagy ha a gazdasági növényt a méhek egyéb okból látogatják. Ilyen okok lehetnek a viaszos leveleken lecsapódó harmat, ami vízforrást jelenthet a méhek számára, a szomszédos a méhektől látogatott virágzó akácerdő vagy a virágzó gyomok jelenléte, amelyeket szintén látogathatják a méhek.

Méhekre mérsékelten veszélyes vagy mérsékelten kockázatos minősítésű növényvédő szer kijuttatása – amennyiben ezt a készítmény engedélyokirata lehetővé teszi – kizárólag a házi méhek napi aktív repülésének befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg, és legkésőbb 23 óráig tarthat. A kezelni kívánt területen célszerű személyesen meggyőződni arról, hogy a méhek már nem repülnek a gyümölcsfák körül. Emellett amennyiben éjjel erős lehűlés vagy fagy várható, célszerű elhalasztani a kezelést.

A nem jelölésköteles (korábban méhekre nem veszélyes kategóriába sorolt) készítmények virágzó állományban vagy méhek közelében veszély nélkül alkalmazhatók, de az engedélyokirat ezekre a szerekre is tartalmazhat korlátozó intézkedéseket.

Gombaölő, gyomirtó szereket és egyéb permetanyagokat napközben is ki lehet juttatni, amennyiben nem veszélyesek a méhekre.

A szabályok a kiskerttulajdonosoktól egészen a több ezer hektáros gazdaságokig minden földművelőre érvényesek. A méhkímélő technológia alkalmazása során a rendelet minden előírását maradéktalanul be kell tartani. Rendkívül fontos, hogy a kultúrát a permetezés megkezdésekor már ne látogassák a méhek, és a kezelést az előírt időpontig (23 óra) be kell fejezni.

A növényvédő szerekre hatóságilag előírt környezetvédelmi veszélyességi besorolásokat (így a méhveszélyességre vonatkozókat is) a készítmények engedélyokiratain kívül a csomagolóanyagok, a prospektusok és a technológiai füzetek is tartalmazzák.

A növényvédelmi munkák jelentős része április-májusban zajlik. A kerteket célszerű gyom- és kártevőktől mentesen tartani, de a hasznos rovarok megóvása és a sikeres beporzás is elemi érdeke a gazdáknak.

Ahhoz, hogy ez sikerüljön, környezetkímélő gazdálkodási módok, ezen belül pedig a méhkímélő technológiák alkalmazása is szükséges. A gazdák és méhészek együttműködése nélkül a probléma eredményesen nem oldható meg!

Az ENSZ közgyűlése, szlovén kezdeményezésre tavaly decemberben  május 20-át a méhek világnapjává nyilvánította.

A méhkímélő növényvédelemről részletesebben a Kerti Kalendárium 2018. májusi számában olvashat.

 

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2018/05 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Trendivé kell tenni a zöldség- és gyümölcsfogyasztást

Lezárult az Európai Friss Kalandok programsorozata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Interfel francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet közös kampányának célja, hogy a kisgyermekes családok körében növelje a friss zöldség- és gyümölcsfogyasztás mennyiségét.

Poloskacsapdát fejleszt az MTA

Tömegével húzódnak be a házakba, lakásokba a vándorpoloskák és a márványospoloskák. Ajánlatos minél előbb elpusztítani a bejutó egyedeket, mert az áttelelő példányokból lesznek a következő évi populációk. Rossz hír, hogy természetes ellenségeiket egyelőre nem ismerjük, jó hír viszont, hogy az MTA növényvédelmi kutatói már dolgoznak egy hatékony poloskacsapda kifejlesztésén.

Növényvédelmi előrejelzés – jön a mezei pocok

A mezei pocok ez idáig sem a szántóföldön, sem pedig a gyümölcsös ültetvényekben nem okozott gondot. Most azonban fordulat állt be, mindenütt aktivizálódását lehet megfigyelni. Jelentős, gócos kolóniák alakultak ki a füvesített sorközökben, ahol semmi sem gátolja a szaporodását.

EU kampány az uniós élelmiszerek népszerűsítésére

Az Európai Bizottság az Európai Unió (EU) mezőgazdasági költségvetéséből 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte - közölte az uniós bizottság.

FruitVeB: a zöldségtermés a tavalyihoz hasonlóan, 1,9 millió tonna körül lehet

Néhány zöldségfélét, köztük a paprikaféléket és a zöldborsót ugyan károsította a hosszú aszályos időjárás, a csemegekukoricának ugyanakkor jót tett a meleg, rekordtermés várható. A zöldségtermés az idén megközelítheti a tavalyihoz hasonló 1,9 millió tonnát, a mennyiséget azonban októberi időjárás még akár 5 százalékkal is befolyásolhatja.

A pálinkák ágyazáshoz is magyar gyümölcs kell

Új aszalóüzemet épített saját beruházásban az újszilvási Bolyhos Pálinkafőzde, amelyet szerdán, nyílt nap keretében adnak át - tájékoztatta a cég az MTI-t.

Ökológiai gyümölcstermesztés most újra támogatással?

Bizonyos értelemben egyszerűsödött az ökológiai ültetvénytelepítés engedélyeztetési eljárása, azonban maradt még tisztázandó szabályozási kérdés.

A Dunántúlon terem a legtöbb szelídgesztenye

A szelídgesztenye jellemzően októberben érik, így a napokban frissáruként megtalálható már a piacokon, az üzletek polcain; ha pedig beköszönt a hidegebb idő, az utcai gesztenyesütőknél is megjelenik. Hazánkban a legtöbb a Nyugat- és a Dél-Dunántúlon, valamint a Börzsönyben terem belőle.

Gyümölcsösök trágyázása szüret után

A lágyszárúaktól eltérően a fás kultúrák a szüret utáni időszakban is folytatják élettevékenységüket, egészen addig, amíg a lombjuk le nem hullik, és be nem következik a téli nyugalom. A fák tápanyagellátásához jól kell ismerni a növényélettant, mert a különböző elemeket más ütemben veszik és használják föl.

Hogyan védjük meg a dáliáinkat?

A dália az egész világon ismert és kedvelt gumós dísznövény. Több mint 200 éve került Mexikóból Franciaországba, onnan pedig Európa többi államába. A nemesítők munkájának köszönhetően napjainkban több ezer, változatos színű és formájú fajtában gyönyörködhetünk a fagyok beálltáig. Újabban vágottvirágként is hasznosítják.