Back to top

Május a méhek hónapja

Tavasszal, a vegetáció megindulásával a gyümölcsösökben is ugrásszerűen megnő a növényvédő szerek okozta méhpusztulások száma. A mérgezések elsősorban a gyümölcsösök virágzásának időszakában következnek be.

Alkalmazzunk méhkímélő technológiát a gyümölcsösökben!
Alkalmazzunk méhkímélő technológiát a gyümölcsösökben!
Fotó: Stockfotó
A méhcsaládok pusztulása több okra vezethető vissza: pl. a méhészetek számának folyamatos növekedése, a gazdálkodók számának megsokszorozódása, de az okok közül nem hanyagolhatók el a nem megfelelő szakértelemmel, gondossággal elvégzett növényvédő szeres kezelések okozta károk sem.

A növényvédő szereket a toxicitásuk (mérgezőképességük) alapján sorolják be különböző méhveszélyességi kategóriákba.

A méhekre vonatkozó növényvédelmi munkavégzés szabályait hazánkban a 43/2010 FVM rendelet 15. §-a írja elő.

A rendelet értelmében a méhek kímélése érdekében a gazdasági növényeket, így a gyümölcsfákat is, a virágzás ideje alatt - a virágbimbó feslésétől a virágszirmok lehullásáig terjedő időszakban - a méhekre kifejezetten veszélyes vagy kifejezetten kockázatos növényvédő szerrel kezelni tilos.

A tilalom a kultúrnövény virágzási idején kívüli időszakra is érvényes, ha a táblát vagy annak környékét tömegesen virágzó mézelő növények borítják, vagy ha a gazdasági növényt a méhek egyéb okból látogatják. Ilyen okok lehetnek a viaszos leveleken lecsapódó harmat, ami vízforrást jelenthet a méhek számára, a szomszédos a méhektől látogatott virágzó akácerdő vagy a virágzó gyomok jelenléte, amelyeket szintén látogathatják a méhek.

Méhekre mérsékelten veszélyes vagy mérsékelten kockázatos minősítésű növényvédő szer kijuttatása – amennyiben ezt a készítmény engedélyokirata lehetővé teszi – kizárólag a házi méhek napi aktív repülésének befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg, és legkésőbb 23 óráig tarthat. A kezelni kívánt területen célszerű személyesen meggyőződni arról, hogy a méhek már nem repülnek a gyümölcsfák körül. Emellett amennyiben éjjel erős lehűlés vagy fagy várható, célszerű elhalasztani a kezelést.

A nem jelölésköteles (korábban méhekre nem veszélyes kategóriába sorolt) készítmények virágzó állományban vagy méhek közelében veszély nélkül alkalmazhatók, de az engedélyokirat ezekre a szerekre is tartalmazhat korlátozó intézkedéseket.

Gombaölő, gyomirtó szereket és egyéb permetanyagokat napközben is ki lehet juttatni, amennyiben nem veszélyesek a méhekre.

A szabályok a kiskerttulajdonosoktól egészen a több ezer hektáros gazdaságokig minden földművelőre érvényesek. A méhkímélő technológia alkalmazása során a rendelet minden előírását maradéktalanul be kell tartani. Rendkívül fontos, hogy a kultúrát a permetezés megkezdésekor már ne látogassák a méhek, és a kezelést az előírt időpontig (23 óra) be kell fejezni.

A növényvédő szerekre hatóságilag előírt környezetvédelmi veszélyességi besorolásokat (így a méhveszélyességre vonatkozókat is) a készítmények engedélyokiratain kívül a csomagolóanyagok, a prospektusok és a technológiai füzetek is tartalmazzák.

A növényvédelmi munkák jelentős része április-májusban zajlik. A kerteket célszerű gyom- és kártevőktől mentesen tartani, de a hasznos rovarok megóvása és a sikeres beporzás is elemi érdeke a gazdáknak.

Ahhoz, hogy ez sikerüljön, környezetkímélő gazdálkodási módok, ezen belül pedig a méhkímélő technológiák alkalmazása is szükséges. A gazdák és méhészek együttműködése nélkül a probléma eredményesen nem oldható meg!

Az ENSZ közgyűlése, szlovén kezdeményezésre tavaly decemberben  május 20-át a méhek világnapjává nyilvánította.

A méhkímélő növényvédelemről részletesebben a Kerti Kalendárium 2018. májusi számában olvashat.

 

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2018/05 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Neonikotinoidok – pert vesztett a Bayer és a Syngenta

A Syngenta és a Bayer öt évvel ezelőtt, még 2013 májusában perelte be az Európai Bizottságot a neonikotinoidok (klotianidin, tiametoxam, imidakloprid) használatát tiltó végrehajtási rendelet miatt. Az Európai Bíróság május 17-én hirdetett ítéletet az ügyben, és teljes körűen elutasította a két nagyvállalat érveit.

A héten bárhol lehetnek zivatarok

Péntekig meleg, záporos, zivataros időre számíthatunk, ugyanis délies áramlással viszonylag nedves, labilis rétegződésű léghullámok érkeznek fölénk, de országos áztató eső nem valószínű. A hét végétől északkelet felől szárazabb légtömeg áramlik térségünkbe. A magas páratartalom kedvez a gombás betegségségeknek.

Növényvédelmi előrejelzés – a csapadékkal megjönnek a járványok

A május közepéig tartó meleg és száraz időjárás elsősorban a kártevők szaporodásának kedvezett, most a csapadékosabb időszak pedig a betegségeknek. Ha beválnak a meteorológiai előrejelzések, több növénykultúrában járványveszélyes helyzet alakul ki.

Mentik a gesztenye- és hársfákat

Folytatódik a dél-Zalában a hárs- és gesztenyefák injektálásos védelme. Az eljárás során a szakemberek felszívódó rovarölő szert juttatnak a fák nedvkeringésébe.

Kezdődik a cseresznyeszezon

Már megkezdődött a legkorábbi cseresznyefajták szedése; felgyorsította a cseresznye fejlődését és érését az, hogy hirtelen felmelegedéssel érkezett idén is a tavasz – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. A március eleji erős lehűlések a Dunántúlon és a Dél-Alföldön okoztak kisebb fagykárokat, de azok lényegesen alacsonyabbak voltak, mint a barackféléknél, és a korai fajtákat érintették.

Ezt kell tudni az új repcebetegségről

A Vas és Zala megyében feltűnt repcebetegség nem ismeretlen a káposztatermesztők körében. A káposzta plazmodiofórás gyökérgolyvája savanyú talajokon fordul elő, hazánkban nem számít a gyakori betegségek közé, de vegyszeres védekezés nem lehetséges ellene. A betegségről Virág Attila, a Rapool déli régiójának vezetője beszélt az Arysta LifeScience rádpusztai növényvédelmi tanácskozásán.

Olaszország nem védte meg Európát

Az Európai Bizottság pert indít Olaszország ellen amiatt, hogy az olasz hatóságok nem tartották be a hatályos előírásokat, és nem intézkedtek időben a Xylella fastidiosa karantén baktérium Puglia tartományból történő továbbterjedésének megelőzése érdekében.

Gyümölcságazat vércseszárnyakon

Az amerikai Michigan államban elsőre meredeknek hangzó kijelentést tett egy tudóscsoport: a tarka vércsék segítségével lehetne elérni a gazdasági növekedést. Közelebbről megvizsgálva azonban nem is olyan lehetetlen ez.

Egymilliárd forintból bővült a berkenyei gyümölcsfeldolgozó

Új gyümölcsfeldolgozó üzemet adott át a Nógrád megyei Berkenyei Faluszövetkezet csütörtökön; a szövetkezet tavaly 2800 tonna árut dolgozott fel, az egymilliárd forintos beruházás lehetővé teszi ennek megduplázását, ezzel a cég Magyarország egyik legnagyobb fagyasztottgyümölcs-feldolgozója lesz - mondta az ünnepélyes átadáson a faluszövetkezet elnöke.

Növényvédelmi előrejelzés – veszélyben a szőlő

Az eddigi, átlagosnál jóval melegebb időjárásban rohamosan fejlődött minden növény kertjeinkben és ültetvényeinkben – leglátványosabban talán a szőlő, egyes fajták már a fürtmegnyúlás stádiumába jutottak –, az intenzív fejlődés velejárója azonban, hogy a kórokozók is megtalálják kedvező életfeltételeiket.