Back to top

Május a méhek hónapja

Tavasszal, a vegetáció megindulásával a gyümölcsösökben is ugrásszerűen megnő a növényvédő szerek okozta méhpusztulások száma. A mérgezések elsősorban a gyümölcsösök virágzásának időszakában következnek be.

Alkalmazzunk méhkímélő technológiát a gyümölcsösökben!
Alkalmazzunk méhkímélő technológiát a gyümölcsösökben!
Fotó: Stockfotó
A méhcsaládok pusztulása több okra vezethető vissza: pl. a méhészetek számának folyamatos növekedése, a gazdálkodók számának megsokszorozódása, de az okok közül nem hanyagolhatók el a nem megfelelő szakértelemmel, gondossággal elvégzett növényvédő szeres kezelések okozta károk sem.

A növényvédő szereket a toxicitásuk (mérgezőképességük) alapján sorolják be különböző méhveszélyességi kategóriákba.

A méhekre vonatkozó növényvédelmi munkavégzés szabályait hazánkban a 43/2010 FVM rendelet 15. §-a írja elő.

A rendelet értelmében a méhek kímélése érdekében a gazdasági növényeket, így a gyümölcsfákat is, a virágzás ideje alatt - a virágbimbó feslésétől a virágszirmok lehullásáig terjedő időszakban - a méhekre kifejezetten veszélyes vagy kifejezetten kockázatos növényvédő szerrel kezelni tilos.

A tilalom a kultúrnövény virágzási idején kívüli időszakra is érvényes, ha a táblát vagy annak környékét tömegesen virágzó mézelő növények borítják, vagy ha a gazdasági növényt a méhek egyéb okból látogatják. Ilyen okok lehetnek a viaszos leveleken lecsapódó harmat, ami vízforrást jelenthet a méhek számára, a szomszédos a méhektől látogatott virágzó akácerdő vagy a virágzó gyomok jelenléte, amelyeket szintén látogathatják a méhek.

Méhekre mérsékelten veszélyes vagy mérsékelten kockázatos minősítésű növényvédő szer kijuttatása – amennyiben ezt a készítmény engedélyokirata lehetővé teszi – kizárólag a házi méhek napi aktív repülésének befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg, és legkésőbb 23 óráig tarthat. A kezelni kívánt területen célszerű személyesen meggyőződni arról, hogy a méhek már nem repülnek a gyümölcsfák körül. Emellett amennyiben éjjel erős lehűlés vagy fagy várható, célszerű elhalasztani a kezelést.

A nem jelölésköteles (korábban méhekre nem veszélyes kategóriába sorolt) készítmények virágzó állományban vagy méhek közelében veszély nélkül alkalmazhatók, de az engedélyokirat ezekre a szerekre is tartalmazhat korlátozó intézkedéseket.

Gombaölő, gyomirtó szereket és egyéb permetanyagokat napközben is ki lehet juttatni, amennyiben nem veszélyesek a méhekre.

A szabályok a kiskerttulajdonosoktól egészen a több ezer hektáros gazdaságokig minden földművelőre érvényesek. A méhkímélő technológia alkalmazása során a rendelet minden előírását maradéktalanul be kell tartani. Rendkívül fontos, hogy a kultúrát a permetezés megkezdésekor már ne látogassák a méhek, és a kezelést az előírt időpontig (23 óra) be kell fejezni.

A növényvédő szerekre hatóságilag előírt környezetvédelmi veszélyességi besorolásokat (így a méhveszélyességre vonatkozókat is) a készítmények engedélyokiratain kívül a csomagolóanyagok, a prospektusok és a technológiai füzetek is tartalmazzák.

A növényvédelmi munkák jelentős része április-májusban zajlik. A kerteket célszerű gyom- és kártevőktől mentesen tartani, de a hasznos rovarok megóvása és a sikeres beporzás is elemi érdeke a gazdáknak.

Ahhoz, hogy ez sikerüljön, környezetkímélő gazdálkodási módok, ezen belül pedig a méhkímélő technológiák alkalmazása is szükséges. A gazdák és méhészek együttműködése nélkül a probléma eredményesen nem oldható meg!

Az ENSZ közgyűlése, szlovén kezdeményezésre tavaly decemberben  május 20-át a méhek világnapjává nyilvánította.

A méhkímélő növényvédelemről részletesebben a Kerti Kalendárium 2018. májusi számában olvashat.

 

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2018/05 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mezo- és mikroelemek hiánya a szőlőben

Házikertünk egyik kedvenc növénye a szőlő, amely csak rendszeresen trágyázott, jó minőségű talajban képes évente megfelelő mennyiségű és minőségű, jóízű termést adni. A szőlőben a tápanyag-utánpótlást szeptembertől március végéig terjedő időszakban érdemes elvégezni.

Mire figyeljünk tavasszal?

Évadnyitó növényvédelmi és termesztési tanácskozást tartott Szadán a BASF, az Arysta, a Sharda, valamint a YARA és a Saaten Union. Új termékek és technológiai újítások segítik a növénytermelőket az idén is.

Jókor jött a hideg és a hó a gazdáknak

Jókor jött a hideg, állítják a mezőgazdasági termelők és ezzel egyetértenek Tolna megye méhészei is. Az őszi vetéseket vékony rétegben ugyan, de hó borította. A gazdák bíznak benne, hogy még jelentős mennyiségű hó vagy eső esik tavaszig, ugyanis legalább két havi mennyiségű csapadékkal „adós” a természet.

Pálinkát akár inggombból is

„Pálinkát mindenből, még inggombból is lehet főzni” – mondta viccesen, egy idős bácsit idézve Komoróczi Lajos, amikor a pálinkafőzés rejtelmeiről kérdeztük. Aztán, komolyra fordítva szót, hozzátette: egyáltalán nem mindegy, hogy miként készül ez a kuriózumnak számító magyar ital. Minderről a keszthelyi pálinkamustrán is sok szó esett.

A szója észszerű tápanyagellátása

A szakmabeliek tudják, hogy a mezőgazdasági termelésnek juttatott támogatások szerepe döntő jelentőségű a termelők számára. Mértéke jelentős, és egyben ijedelemre is okot ad.

Almavédelem poszméhekkel?

A növényvédelemben mind nagyobb gond lehet a tűzelhalás elleni védekezés, mert a melegedő időjárás miatt másodvirágzásra lehet számítani az almánál, amikor nagyobb a fertőzés veszélye, mint tavasszal. Belga kutatók kísérleteztek azzal, hogy poszméhekkel juttassanak antagonista élesztőgombát az alma és körte virágaira, amivel meg lehet előzni a tűzelhalás fertőzését.

A kajszit is megütheti a guta

A kajszi, más néven sárgabarack rendszeres növényvédelmére a házikertekben általában igen kevés figyelmet fordítanak. Mivel fagyérzékeny faj, a termesztésére a védettebb, zárt udvarok, kertek a legalkalmasabbak. Tekintsük most át a legfontosabb kórokozóit.

Rózsaszíntől a pirosas rózsaszínen át a bordóig: nyerő almafajták

Különösen jó lett a termés a francia nemesítésű pirosas húsú almafajtákból, jelentette a Kissabel® márkát forgalmazó Ifored Konzorcium. A védett fajtákat Francia-, Német-, Spanyol- és Olaszországban, valamint Svájcban, az Egyesült Királyságban és az USA-ban termesztik.

A rendkívüli meleg miatt több zöldség is a másfélszeresére drágult

A Terméktanács szerint az árak csak akkor csökkennek, ha a következő szezonban nem lesz szélsőséges az időjárás.

Szermaradékmentes technológia hagymában is

A magyar hagymatermesztés múltja szebb, mint a jelene, és hogy jövője is legyen, az alkalmazott technológia újragondolására van szükség. Ehhez kaptak ötleteket a termelők a FruitVeB és a ZFW Hortiservice Kft. közös rendezvényén.