Back to top

Május a méhek hónapja

Tavasszal, a vegetáció megindulásával a gyümölcsösökben is ugrásszerűen megnő a növényvédő szerek okozta méhpusztulások száma. A mérgezések elsősorban a gyümölcsösök virágzásának időszakában következnek be.

Alkalmazzunk méhkímélő technológiát a gyümölcsösökben!
Alkalmazzunk méhkímélő technológiát a gyümölcsösökben!
Fotó: Stockfotó
A méhcsaládok pusztulása több okra vezethető vissza: pl. a méhészetek számának folyamatos növekedése, a gazdálkodók számának megsokszorozódása, de az okok közül nem hanyagolhatók el a nem megfelelő szakértelemmel, gondossággal elvégzett növényvédő szeres kezelések okozta károk sem.

A növényvédő szereket a toxicitásuk (mérgezőképességük) alapján sorolják be különböző méhveszélyességi kategóriákba.

A méhekre vonatkozó növényvédelmi munkavégzés szabályait hazánkban a 43/2010 FVM rendelet 15. §-a írja elő.

A rendelet értelmében a méhek kímélése érdekében a gazdasági növényeket, így a gyümölcsfákat is, a virágzás ideje alatt - a virágbimbó feslésétől a virágszirmok lehullásáig terjedő időszakban - a méhekre kifejezetten veszélyes vagy kifejezetten kockázatos növényvédő szerrel kezelni tilos.

A tilalom a kultúrnövény virágzási idején kívüli időszakra is érvényes, ha a táblát vagy annak környékét tömegesen virágzó mézelő növények borítják, vagy ha a gazdasági növényt a méhek egyéb okból látogatják. Ilyen okok lehetnek a viaszos leveleken lecsapódó harmat, ami vízforrást jelenthet a méhek számára, a szomszédos a méhektől látogatott virágzó akácerdő vagy a virágzó gyomok jelenléte, amelyeket szintén látogathatják a méhek.

Méhekre mérsékelten veszélyes vagy mérsékelten kockázatos minősítésű növényvédő szer kijuttatása – amennyiben ezt a készítmény engedélyokirata lehetővé teszi – kizárólag a házi méhek napi aktív repülésének befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg, és legkésőbb 23 óráig tarthat. A kezelni kívánt területen célszerű személyesen meggyőződni arról, hogy a méhek már nem repülnek a gyümölcsfák körül. Emellett amennyiben éjjel erős lehűlés vagy fagy várható, célszerű elhalasztani a kezelést.

A nem jelölésköteles (korábban méhekre nem veszélyes kategóriába sorolt) készítmények virágzó állományban vagy méhek közelében veszély nélkül alkalmazhatók, de az engedélyokirat ezekre a szerekre is tartalmazhat korlátozó intézkedéseket.

Gombaölő, gyomirtó szereket és egyéb permetanyagokat napközben is ki lehet juttatni, amennyiben nem veszélyesek a méhekre.

A szabályok a kiskerttulajdonosoktól egészen a több ezer hektáros gazdaságokig minden földművelőre érvényesek. A méhkímélő technológia alkalmazása során a rendelet minden előírását maradéktalanul be kell tartani. Rendkívül fontos, hogy a kultúrát a permetezés megkezdésekor már ne látogassák a méhek, és a kezelést az előírt időpontig (23 óra) be kell fejezni.

A növényvédő szerekre hatóságilag előírt környezetvédelmi veszélyességi besorolásokat (így a méhveszélyességre vonatkozókat is) a készítmények engedélyokiratain kívül a csomagolóanyagok, a prospektusok és a technológiai füzetek is tartalmazzák.

A növényvédelmi munkák jelentős része április-májusban zajlik. A kerteket célszerű gyom- és kártevőktől mentesen tartani, de a hasznos rovarok megóvása és a sikeres beporzás is elemi érdeke a gazdáknak.

Ahhoz, hogy ez sikerüljön, környezetkímélő gazdálkodási módok, ezen belül pedig a méhkímélő technológiák alkalmazása is szükséges. A gazdák és méhészek együttműködése nélkül a probléma eredményesen nem oldható meg!

Az ENSZ közgyűlése, szlovén kezdeményezésre tavaly decemberben  május 20-át a méhek világnapjává nyilvánította.

A méhkímélő növényvédelemről részletesebben a Kerti Kalendárium 2018. májusi számában olvashat.

 

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2018/05 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A keleti kajszifajtáknál a fagytűrés kulcsa

A kajszi köztermesztésébe a jövőben a hazai és a nyugati fajták mellé besorolnák a nemesítők a kelet-európai génállományt is. Az utóbbiakra a fagytűrésük miatt terelődött a szakemberek figyelme.

Jobban odafigyelünk az egészségünkre: előtérbe kerülnek a zöldségek

A tudatos fogyasztó egyre jobban figyel az élelmiszerek minőségére, származási helyére és összetevőire. Az hazai zöldség-gyümölcs fogyasztás előtérbe kerül a nyári időszakban, nem is szólva a biotermékekről, amelyeknek piaca dinamikusan bővül.

Már hazai csemegeszőlőt nassolhatunk

A tartós meleg miatt idén a csemegeszőlő két-három héttel hamarabb érik; a piacokon, üzletekben már nagy mennyiségben megtalálható a hazai áru. A magyar emberek átlagosan évente 2,5-3 kg csemegeszőlőt esznek – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Tápanyaghiányok szőlőültetvényben

A termőhelyek adottságain belül a talaj tápanyag-szolgáltató képessége a legjelentősebb környezeti tényezők egyike, hiszen egy-egy tápelem növények számára fölvehető formáinak hiánya, illetve az akadályozott felvételi folyamata korlátozhatja a sikeres szőlőtermesztést.

Pusztulnak a vadgesztenyék Németországban

Gyógyíthatatlan betegség támadja a németországi vadgesztenyefákat, és akár az állomány kétharmadát kipusztíthatja - írta az MTI a Bild című német lap a hírportálja alapján.

Iszonyatos pazarlás: a zöldség és gyümölcs 30 százaléka végzi a kukában

Az Európai Unió polgárai évente több mint 17 milliárd kilogramm friss gyümölcsöt és zöldséget dobnak ki. Ez fejenként 35,3 kilogrammot jelent, amelyből 14,2 kilogramm kidobása elkerülhető lenne, 21,4 kilogrammé azonban elkerülhetetlen - derítette ki az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának kutatása.

A hazai termelőket és feldolgozókat rosszul érinti az árak változása

A mezőgazdasági árak változása a gabonafeldolgozók és a gyümölcstermesztők számára igen komoly problémát okozhat – figyelmeztet a K&H. A malom és gabonafeldolgozó ipar részéről a jelenlegi, indokolatlanul magas árszint nagyon megfontolt készletpolitikát kíván. A gyümölcstermesztők esetében viszont a drasztikusan visszaeső árak mellett a munkaerőhiány is súlyos következményekkel járhat.

Az Agrárminisztérium kiáll az almatermesztők mellett

Az Agrárminisztérium számára kiemelten fontos az almatermelő gazdák és családjaik mezőgazdasági termelésből történő megélhetése, a hazai almatermesztés jövője, ezért kulcsfontosságúnak tartja, hogy a felvásárlók, feldolgozóüzemek a piaci viszonyokat figyelembe vevő, az elvégzett munka értékének megfelelő árat fizessenek az almáért.

Roadshow keretében tanulhatnak a modern technológiákról a dinnyetermesztők

Hamarosan befejeződik a dinnyeszezon a termelő körzetekben, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből még augusztus végéig bőségesen érkezik gyümölcs. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti osztályának elnöke a Magyar Hírlapnak elmondta: az idei szezonban körülbelül két héttel korábban érkezett a piacokra az igen jó minőségű görögdinnye.

Kerti segítőinknek katica albérlet

Becse Ildikó, a Föngyöskert Gyógyító Völgy tervezője tele van jó ötletekkel. A Vértesacsa határában fekvő közel 10 hektáros területen katicák óvják a gyümölcsfákat. Ehhez a kert gondozói jópofa „szobácskát” tartanak fönt számukra.