0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Május a méhek hónapja

Tavasszal, a vegetáció megindulásával a gyümölcsösökben is ugrásszerűen megnő a növényvédő szerek okozta méhpusztulások száma. A mérgezések elsősorban a gyümölcsösök virágzásának időszakában következnek be.

A méhcsaládok pusztulása több okra vezethető vissza: pl. a méhészetek számának folyamatos növekedése, a gazdálkodók számának megsokszorozódása, de az okok közül nem hanyagolhatók el a nem megfelelő szakértelemmel, gondossággal elvégzett növényvédő szeres kezelések okozta károk sem.

A növényvédő szereket a toxicitásuk (mérgezőképességük) alapján sorolják be különböző méhveszélyességi kategóriákba.

A méhekre vonatkozó növényvédelmi munkavégzés szabályait hazánkban a 43/2010 FVM rendelet 15. §-a írja elő.

A rendelet értelmében a méhek kímélése érdekében a gazdasági növényeket, így a gyümölcsfákat is, a virágzás ideje alatt – a virágbimbó feslésétől a virágszirmok lehullásáig terjedő időszakban – a méhekre kifejezetten veszélyes vagy kifejezetten kockázatos növényvédő szerrel kezelni tilos.

A tilalom a kultúrnövény virágzási idején kívüli időszakra is érvényes, ha a táblát vagy annak környékét tömegesen virágzó mézelő növények borítják, vagy ha a gazdasági növényt a méhek egyéb okból látogatják. Ilyen okok lehetnek a viaszos leveleken lecsapódó harmat, ami vízforrást jelenthet a méhek számára, a szomszédos a méhektől látogatott virágzó akácerdő vagy a virágzó gyomok jelenléte, amelyeket szintén látogathatják a méhek.

Méhekre mérsékelten veszélyes vagy mérsékelten kockázatos minősítésű növényvédő szer kijuttatása – amennyiben ezt a készítmény engedélyokirata lehetővé teszi – kizárólag a házi méhek napi aktív repülésének befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg, és legkésőbb 23 óráig tarthat. A kezelni kívánt területen célszerű személyesen meggyőződni arról, hogy a méhek már nem repülnek a gyümölcsfák körül. Emellett amennyiben éjjel erős lehűlés vagy fagy várható, célszerű elhalasztani a kezelést.

A nem jelölésköteles (korábban méhekre nem veszélyes kategóriába sorolt) készítmények virágzó állományban vagy méhek közelében veszély nélkül alkalmazhatók, de az engedélyokirat ezekre a szerekre is tartalmazhat korlátozó intézkedéseket.

Gombaölő, gyomirtó szereket és egyéb permetanyagokat napközben is ki lehet juttatni, amennyiben nem veszélyesek a méhekre.

A szabályok a kiskerttulajdonosoktól egészen a több ezer hektáros gazdaságokig minden földművelőre érvényesek. A méhkímélő technológia alkalmazása során a rendelet minden előírását maradéktalanul be kell tartani. Rendkívül fontos, hogy a kultúrát a permetezés megkezdésekor már ne látogassák a méhek, és a kezelést az előírt időpontig (23 óra) be kell fejezni.

A növényvédő szerekre hatóságilag előírt környezetvédelmi veszélyességi besorolásokat (így a méhveszélyességre vonatkozókat is) a készítmények engedélyokiratain kívül a csomagolóanyagok, a prospektusok és a technológiai füzetek is tartalmazzák.

A növényvédelmi munkák jelentős része április-májusban zajlik. A kerteket célszerű gyom- és kártevőktől mentesen tartani, de a hasznos rovarok megóvása és a sikeres beporzás is elemi érdeke a gazdáknak.

Ahhoz, hogy ez sikerüljön, környezetkímélő gazdálkodási módok, ezen belül pedig a méhkímélő technológiák alkalmazása is szükséges. A gazdák és méhészek együttműködése nélkül a probléma eredményesen nem oldható meg!

Az ENSZ közgyűlése, szlovén kezdeményezésre tavaly decemberben  május 20-át a méhek világnapjává nyilvánította.

A méhkímélő növényvédelemről részletesebben a Kerti Kalendárium 2018. májusi számában olvashat.

 

Forrás: Kerti Kalendárium