0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Napos időjárás: korai akác virágzás várható

A csütörtöki és pénteki kevésbé meleg idő után ismét visszatér az átlagosnál jóval enyhébb, júniusinak megfelelő hőmérsékletű időjárás, pedig egyre nagyobb szükség lenne a csapadékra. Az akác a következő napokban eléri a virágzáshoz szükséges mennyiségű hőösszeget, így helyenként akár már a hét végén elkezdődhet a virágzás.

Az elmúlt napokban a hőmérséklet csúcsértéke szinte az egész országban 25 fok fölött alakult, de hétfőn a déli területeken többfelé a 30 fokot is elérte – írja az OMSZ. Nyoma sincs az ilyenkor gyakran előforduló, éjszakai fagyokkal riogató hideghullámoknak. Az elmúlt egy hét során alig volt csapadék az országban, csak elszórtan alakultak ki záporok, zivatarok.

Ahol volt csapadék, ott viszont helyenként gondokat okozott: Borsodban helyenként felhőszakadásszerű csapadék és mogyoró nagyságú jég kísérte a heves zivatart.

A talaj fölső rétege egyre jobban kiszárad, az elvetett és sokfelé már kikelt magoknak szüksége lenne a csapadékra. A mélyebb rétegekben még bőven van víz, az őszi vetések nem szenvednek vízhiányban. A talaj hőmérséklete a felső 30 centiméteres rétegben 15 és 20 fok között alakul az országban. Folyó és állóvizeink (a fölső 1-2 méter) hőmérséklete is 15 és 20 fok közé emelkedett.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképen a zöld tömeg egyértelmű növekedése látszik. Az anomália térkép alapján a zöld tömeg aránya a sokéves átlag fölött van, vagyis a vegetáció fejlettebb az ilyenkor megszokottnál, és a gyors növekedés a következő időszakban is folytatódik. A mozaikosan látható vörös foltok, pontok az idén tavaszi vetésű területeket mutatják, melyeken még nagyrészt a csupasz talajt érzékeli a műhold.

Napos idő a hosszú hétvégén

Az előttünk álló 6-8 nap során folytatódik a meleg, júniust idéző, nagyobb részt napos idő. A hőmérséklet csúcsértéke pénteken még csak 20 fok körül alakul, majd szombattól ismét melegszik az idő és többnyire 25 és 30 fok között alakul majd a maximum.

Komolyabb lehűlés, fagy nem fenyeget, a melegben a növények fejlődése gyors ütemben folytatódik, az átlagosnál jóval hamarabb érik el fenológiai fázisaikat.

Csütörtökön és a péntekre virradó éjszaka sokfelé várható csapadék, de országos áztató eső nem valószínű. Szombattól kezdődően délutáni záporok, zivatarok alakulhatnak majd ki itt-ott, de az egy hetes csapadékösszeg területi átlagban jellemzően 5 milliméter alatt marad, azaz a legtöbb helyen alig fog esni.

Kisebb foltokban, illetve északnyugaton lehet csak számottevő mennyiség. A relatív páratartalom a legmelegebb órákra mindenhol 50 százalék alá csökken. Vasárnap sokfelé, hétfőn inkább már csak északnyugaton várható erős délies szél, illetve zivatar környezetében lehet majd átmenetileg viharos szél. Ezen túl éjjel többnyire mérsékelt, napközben jellemzően időnként élénk légmozgásra számíthatunk.

Akácos út

Az akác a következő napokban eléri a virágzáshoz szükséges mennyiségű hőösszeget, így helyenként akár már a hét végén, de inkább majd a jövő hét második felében (amikor napos, meleg idő várható) kezdődhet el a virágzás, sokkal az átlagos időpont előtt.

Az akácban fagykár nincs, nem is valószínű a következő napokban sem, és a talaj vízellátottsága is adott egy jól mézelő szezonhoz.

Ugyanakkor a márciusi hideg és a korai virágzás miatt a méhcsaládok népessége elmaradhat az ideális mértéktől, nem állt ugyanis elegendő idő a fölfejlődésükre.

A meleg időben a növények, de a gyomok és a kártevők is intenzíven fejlődnek. Tartósan nedves, nagy páratartalmú időszak nem valószínű a következő napokban.

Forrás: met.hu