0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Vízrendezési tervek a Váli-völgyben

A lakossági tájékoztatással veszi kezdetét a Váli-víz folyása mentén végrehajtandó vízrendezés. Az ősszel kezdődő beruházás 3,6 milliárd forintos költséggel történik. Az alcsúti kastélyparkban átfolyó Váli-víz jelenlegi látványa nem csorbul, s másutt is elsődleges szempont a természetes állapot.

Alcsútdobozon tartották meg első lakossági tájékoztatójukat az Országos Vízügyi Főigazgatóság képviseletében a szakemberek, amelyet követett a váli, majd az óbarki fórum az egymás utáni napokon – írta a feol.hu. A Váli-víz általában kisebb folyócska képét mutatja, ám időnként megduzzad és kilép medréből, sok kárt okozva a mezőgazdasági és időnként a lakott területeken.

A víz délkeleti irányban, Óbarok, Felcsút, Alcsútdoboz, Tabajd, Vál, Kajászó és Baracska mellett folyik, Ercsi alatt ömlik a Dunába, teljes hossza 55,5 kilométer. A vízrendezése utoljára 1974–76 között történt meg, azóta úgy leromlott a meder, a műtárgyak és a fenntartó utak állapota, hogy szükségessé vált újbóli végrehajtása.

A szakemberek hangsúlyozták: ha természetes módon hagyjuk magára az ilyen vizes környezetet, az csak akkor nem káros a humán környezetre, ha nagyon nagy tér áll rendelkezésre. A civilizált területeken szükséges a kompromisszum, a természetközeli mederrendezés, a vízfolyások közvetlen környezetének és a lakott, illetve a művelt területek igényeinek összehangolása.

Az eltelt évtizedekben hatott az erózió, az épített műtárgyak leromlottak, feliszapolódott a folyómeder, s ez a belterületeket is veszélybe sodorhatja a rendkívüli esőzések idején.

A tervek szerint mederrendezést folytatnak, a fenntartó utakat „jókarba” (vízügyi szakkifejezés) helyezik, újakat alakítanak ki.

Több műtárgyat – hidakat, átereszeket – javítanak, építenek, a meder partfalait a szükséges pontokon erősítik, formálják. Válban záportározót, Óbarkon oldaltározót építenek, a felcsúti záportározót átalakítják. Az alcsúti kastélyparkban átfolyó Váli-víz jelenlegi látványa nem csorbul, s másutt is elsődleges szempont a természetes állapot.

Három szakaszon, Alcsútdoboz-Felsőrét, Füzesirét és Alsórét területén vizes élőhelyet alakítanak ki, a part mentén mintegy 25 kilométer hosszan az eredeti állapotát állítják helyre, odaillő növényzetet telepítenek.

A tájékoztatón elhangzott: a vízfolyás rehabilitációja hozzájárul a Váli-víz természetes jellegének helyreállításához, a védett természeti értékek, élőhelyek, állatfajok védelmét szolgáló területek fennmaradásához. A beruházással megvalósul és erősödik a Váli-völgy zöldfolyosó jellege, javul a vízgyűjtő terület környezeti állapota.

 

Forrás: feol.hu