0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Felfutóban a rovar- és növényi eredetű fehérjeforrások

A világsajtó figyelmét is felkeltette nemrégiben a MapleLeaf Foods (MLF) kanadai sertés- és baromfifeldolgozó vállalatcsoport jelentős összegű kockázatitőke-befektetése a rovarokból készült élelmiszereket előállító és forgalmazó amerikai Entomo cégbe.

Az Entomo, ami a rovarokból és egyéb gerinctelen állatokból készült termékeit,mint a húsfogyasztás fenntarthatóbb alternatíváját kínálja, olyan termékekkel van a piacon, mint például a tücskökből készült „Chilli Lime Crickets”, vagy a – horgászok számára valószínűleg azonnal felismerhető – lisztkukacól készült, sóval, mézzel és hikoridió-aromával ízesített „BBQ Mealworms”.

A rovarok felhasználása emellett takarmány-alapanyagként is ígéretes, nemcsak fehérjetartalmuk miatt, hanem mert egyes vizsgálatok arra mutatnak, hogy ezen túlmutató előnyös hatásaik is vannak az állatok egészségi állapotára. Az MLF mindenesetre hosszú távon is az alternatív fehérjeforrások használatának felfutására számít mind élelmiszerként, mind takarmányként.

Ezt jelzi az is, hogy az Entomóba való befektetést megelőzően a cég már megvette az egyebek mellett növényi alapú hot dogjáról ismert Lightlife vállalatot. A rovarbiznisz sokakat vonz, olyan óriáscégek is ebbe az irányba mozdulnak, mint például a Nestlé.

Az MLF alterntív fehérjeforrásokért felelős vezetője szerint a növényi fehérjeforrások piaca ma az élelmiszer-kiskereskedelem egyik legintenzívebb, kétszámjegyű, egyes esetekben a 20 százalékot közelítő növekedést mutató területe.

A cég tapasztalatai szerint egyébként a nem húsalapú fehérjeforrások iránti, egyértelműen fokozódó érdeklődés nem feltétlenül jár együtt a húsfogyasztás csökkenésével.

 

Forrás: Poultry World